Dodaj do ulubionych

fotelik 9-25kg

06.02.11, 10:39
Musze niedlugo przeniesc mlodego do fotelika 9-25kg bo juz praktycznie sie nie misci ...zwlaszcza ze podrozuje czesto w kombinezonie...
Zastanawiam sie nad modelem...do hondy civic
Kolezanka poradzila mi coneco ale teraz czytam ze nie jest najlepszy...
Czy ma/mial ktos maxi cosi priori? Ciekawa jestem czy dziecku jest w nim wygodnie? mialam wozek qinny i np gondola dla nas pod koniec masakra mlody sie nie miescil przez przewezenie na wys. lokci, w foteliku maxi cosi citi tez juz sie nie miesci...ciekawa jestem czy 9-25kg maxi cosi priori jest wygodny?
Obserwuj wątek
    • moni_ka30 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:14
      MC priori jest do 18 kg.
      Mielismy i byl wygodny, ale wg mnie jest on dosc maly i duze gabyrytowo dziecko nie bedzie z niego korzystalo zbyt dlugo. My zmienilismy na MCRodi gdy mlody mial 2 lata, bo glowa zaczela wystawac a pasy miedzy nogami bardzo dziecko denerwowaly.
      • malwinaxxx Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:17
        dzieki za odpowiedz wiec odpada...
        • malwinaxxx moze caretero? 06.02.11, 11:20
          sa wygodne?
    • ylunia78 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:25
      w kombinezonie pojeżdzi już nie długo.Napewno krócej niż dłużej.Poza tym piszesz...markę samochodusurprised nie rozumiem po co?
      Wiesz?Ile fotelików i mam tyle opini.Ja nie miałam firmowego,ale służył nam dzielnie do wieku ok3lat.Teraz starszy przesiadł się do Graco
      www.youtube.com/user/gracobaby#p/c/1/VSKyZvSH9As
      W maxi cosi priori zagłówek tez masz ze styropianu,więc czy tez taki bardzo bezpieczny?uncertain
      • malwinaxxx Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:34
        pisze o marce samochodu bo ciagle czytam ze ten model pasuje do tego i tego modelu aura a ten nie bardzo...myslalam ze to wazne .... wszystkie pasuja do kazdego modelu samochodu?
        co do styropianu? mialam go w MC citi a co jest w innych ? myslalam ze styropian to standard?
        • ylunia78 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:50
          ja pierwsze słyszę,że foteliki pasują do marek smochodówsurprisedpierwsze się z tym spotykam.Mnie pasowały wszystkie jakich używałam.Czasami oprócz swoich (miałam awaryjnie,jak jechałam z kimś innym a mąż zabrał samochód)miałam po moim młodszym bracie,bądź po kuzynce.Wszystkie inne modele i wszystkie zawsze pasowały.A w tym który miałam do ok 3lat miałam zagłówek plasik z czymś tam....ale nie styropian.
          Tak zmieniałam fotelik,ale za to po tym foteliku będę miała jeszcze siedzisko,które starczy już do końcawink
          • andzi-a233 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:53
            Jak wejdziesz na forum o fotelikach samochodowych, to zawsze każą podać markę samochodu bo to na prawdę ważna sprawa. My mamy opla astrę i do naszego nie każdy fotelik pasuje, bo pasy są krótsze niż w innych markach.
            • ylunia78 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:00
              też mam opla astrę.....i jeszcze mi sie nie zdarzyło,żeby fotelik nie pasował(przerabiam czwarty).Ale jajabig_grin jestem w szoku.hehe
              • andzi-a233 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:06
                Na forum o fotelikach tak mnie poinformowali, osobiście nie sprawdzałam więc nie wiem. Jaki masz rocznik?? My 94 i jaki fotelik?
                • ylunia78 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:29
                  w tej chwili mam fotelik (dla starszego)
                  www.e-graco.pl/product_info.php?products_id=919
                  kupowaliśmy go w zeszlym roku.
          • posh_emka Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:08
            Owszem fotelik nie dobiera się tylko do dziecka ale też do samochodu- jedzie się do sklepu i przymierza i dziecko i fotelik do samochodu.
            • malwinaxxx Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:10
              chce wlasnie tak zrobic...tylko musze miec swoje tyy smile a nie mierzyc dziesiec foteli smile
              • malwinaxxx typy ...oczywiscie 06.02.11, 12:11
                • posh_emka Re: typy ...oczywiscie 06.02.11, 12:18
                  W jakim wieku jest twoje dziecko i ile waży ?
                  • malwinaxxx Re: typy ...oczywiscie 06.02.11, 12:29
                    8 miesiecy i lada dzien dobije do 9kg poprostu nie miesci sie w mc citi i do tego jeszcze w kombinezonie...jest juz porazka.
                    • ylunia78 Re: typy ...oczywiscie 06.02.11, 12:36
                      ja pierwszy fotelik-nosidło zmieniałam jak młody miał roczek.Wtedy kilka lat temu słyszałam tylko o tym,że fotelik jest mały jak połowa głowy wystaje zza oparciawink
                      Czytając te posty dochodzę do wniosku,że liczy się mieć fotelik za 600zł (tudzież minimalnie mniej)bo inne to już matka nie dba o bezpieczeństwo dziecka.AAA i oryginalne,znanych swiatowych marekwinkJa to muszę byc dopiero zimną sucz,skoro za fotelik dałam tylko250złwink
                      • mia_siochi Re: typy ...oczywiscie 06.02.11, 13:27
                        ylunia78 napisała:

> ja pierwszy fotelik-nosidło zmieniałam jak młody miał roczek.Wtedy kilka lat te
                        > mu słyszałam tylko o tym,że fotelik jest mały jak połowa głowy wystaje zza opar
                        > ciawink

Dobrze, że nie cała głowa.

> Czytając te posty dochodzę do wniosku,że liczy się mieć fotelik za 600zł (tudzi
                        > eż minimalnie mniej)bo inne to już matka nie dba o bezpieczeństwo dziecka.AAA i
                        > oryginalne,znanych swiatowych marekwink

Nazwy marek foteli nic mi nie mówią, podobnie jak nazwy producentów wózków. Wybrałam taki, który miał dobre wyniki w testach. Wcale nie najdrozszy.

Ja to muszę byc dopiero zimną sucz,skoro
                        > za fotelik dałam tylko250złwink

Bez komentarza.
                        • ylunia78 mia_siochi 06.02.11, 14:01
                          zauważyłam(jak już wiesz),że jak byś nie skomentowała mojego postu(negatywnie)to chyba byś umarła?
                          • mia_siochi Re: mia_siochi 06.02.11, 14:04
                            Nie ja jedna komentuję.
                            A że piszesz, to co piszesz...
                        • mamachlopakow2 Re: typy ...oczywiscie 06.02.11, 14:31
                          mia_siochi napisała:

> Nazwy marek foteli nic mi nie mówią, podobnie jak nazwy producentów wózków. Wyb
                          > rałam taki, który miał dobre wyniki w testach. Wcale nie najdrozszy.
                          >
                          Tjaaaaa jaaasneee.Matka dziecka,która nie kuma nazw produktów dla dzieci.Jaaaaasssneee!!!łyknęłambig_grin
                          • mia_siochi Re: typy ...oczywiscie 06.02.11, 14:44
                            Dziecko jest w drodze dopiero.
                            Może nie uwierzysz, ale jakoś bardziej interesują mnie marki samochodów, niż wózków.
                            Nie każdy żyje smoczkami, pieluchami i kupami tongue_out
                            • gazeta_mi_placi Re: typy ...oczywiscie 06.02.11, 15:59
                              Nie siej fermentu.
                            • mamachlopakow2 no tak.... 06.02.11, 17:11
                              mia_siochi napisała:

> Dziecko jest w drodze dopiero.
                              > Może nie uwierzysz, ale jakoś bardziej interesują mnie marki samochodów, niż wó
                              > zków.
                              > Nie każdy żyje smoczkami, pieluchami i kupami tongue_out

teraz rozumiem Twój suwak...uncertain

• mia_siochi Re: no tak.... 06.02.11, 17:35
                                Coś nie tak z moim śliczniusim suwaczkiem? big_grin
                    • posh_emka Re: typy ...oczywiscie 06.02.11, 12:39
                      Na pewno nie kupuj twojemu dziecku fotelika przodem do kierunku jazdy bo jest na to za wcześnie- jeśli zależy ci na jego bezpieczeństwie.
                      Poszukaj fotelika tyłem do kierunku jazdy- Concord Ultimax, BeSafe Izi Combi, Maxi Cosi też ma takie foteliki.
                      Obawiam się,że kombinezon może stwarzać problem w każdym foteliku i trzeba coś inaczej pomyśleć z ubieraniem dziecka- a przynajmniej nie wozić w kombinezonie cały czas- rozebrać dziecko po zagrzaniu samochodu.
      • malwinaxxx Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:35
        no wlasnie...nie chce fotelika do wieku np 3 lat ...wole kupic nawet drozszy ale zeby byl bardziej uniwersalny i posluzyl dlzej.
      • posh_emka Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:13
        Styropian nie jest jedynym tworzywem użytym do konstrukcji zagłówka.
    • mia_siochi Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:38
      fotelik.info/
      Tu masz wszystko o fotelikach. Najważniejsze jest bezpieczeństwo, a to wychodzi w testach. Nie "słuzenie dzielnie".
      • malwinaxxx Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:40
        testy testami ale tez chce sie dowiedziec ktore sa poprostu wygodne dla dziecka...
        • moni_ka30 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:46
          Wiec jesli nie zalezy ci na dlugim uzytkowaniu to priori moze byc, jest wg mnie naprawde wygodny. Mlody zaczal marudzic dopiero gdy zrobilo sie ciasno, a dodatkowo bylo to zima wiec zimowe ubranie robilo swoje.
          • malwinaxxx Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:52
            no wlasnie zalezy na dluzszym smile
            a srednio foteliki 9-25 na jak dlugo wystarczaja?
            • posh_emka Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:10
              Fotelik dobrej marki średnio po 5-ciu latach powinien być wymieniony na inny bo zużycie materiału fotelika po takim czasie może już nie gwarantować bezpieczeństwa dziecka.
              • malwinaxxx Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:12
                zuzycie materialu?? czyli co zgnije mi w samochodzie? smile chodzi mi o to do jakiego wieku taki fotelik wystarczy?
                • posh_emka Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:17
                  Tak zgnije ci.
                  No litości- oczywiście nie słyszałas o czyms takim jak "zużycie materiału".

P.S
                  Materiał to nie tapicerka w tym przypadku.
                  • malwinaxxx Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:31
                    slyszalam..ale przy foteliku jakos ciezko mi uwierzycsmile tapicerka sie wytrze ale plastik...?
                    • posh_emka Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:40
                      Plastik, styropian "wietrzeje"- a co za tym idzie zmienia się jego wytrzymałość.
                      • monikaaleksandra Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 21:20
                        Styropian wcale nie wietrzeje. Gazeta Wyborcza jest świetnym przykładem. A Michnik im straszy tym lepszy.
                        • posh_emka Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 21:32
                          A ty jesteś najlepszym przykładem schizy i braku umiejętności czytania za zrozumieniem.
                  • ylunia78 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:32
                    posh_emka napisała:

> Tak zgnije ci.
                    > No litości- oczywiście nie słyszałas o czyms takim jak "zużycie materiału".
                    >
                    > P.S
                    > Materiał to nie tapicerka w tym przypadku.

plastik też?big_grin
      • malwinaxxx Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:42
        coneco brak danych....wiec ciezko szukac...
        • andzi-a233 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 11:54
          zapytaj tu forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html na pewno Ci coś odpowiedniego doradzą
          • ylunia78 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:03
            oki weszłam na forum o fotelikach,poczytałm i wiecie co?to nie jakaś schiza?lekka paranoja?No a jak się kupuje wózek 3funkcyjny to też nie patrzycie na ewentualną wagę wózka,jego gabaryty,czy też inne,ale sugerujecie się czy fotelik będzie pasował?!
            • malwinaxxx Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:09
              hmmm jak kupie np na allegro lub w sklepie internetowym to wole miec pewnosc ze bedzie pasowal a nie odsylac do sprzedawcy.
            • mia_siochi Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:11
              Wiesz, jeden patrzy na kolor, a dla innego ważne jest, żeby jego dziecko przeżyło.
              Co kto lubi.
              • ylunia78 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:17
                Mnie też zależy,żeby moje dziecko przeżyło!Zadałam pytanie,bo nie chce mi się wierzyć,że fotelik dopasowuje się do auta?w czym rzecz?
                • posh_emka Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 12:20
                  W tym rzecz,że każdy typ samochodu ma inaczej profilowaną kanapę, fotelik bazę i nie każdy fotelik do każdego samochodu pasuje.
                  Wg. specyfikcji jednego z najlepszych fotelików na rynku BeSafe Izi Combi z bazą isofix powinien pasować do BMW seria 1 - no i zonk, owszem pasuje ale jego zamocowanie jest wątpliwe w tym samochodzie- dlatego musiałam go sprzedać i kupić inny.
                  • pyzata001 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 13:34
                    fotelik musi być zamontowany na "sztywno" tzn że po przypięciu pasami nie może się przesuwać w żadną stronę i dlatego m.in nie każdy fotelik będzie pasował do każdego samochodu.
                • emma6666 Re: fotelik 9-25kg 07.02.11, 20:53
                  ylunia78 napisała:

> Mnie też zależy,żeby moje dziecko przeżyło!

i dlatego kupujesz mu niesprawdzone badziewie za 250 zł. brawo
                  • ylunia78 Re: fotelik 9-25kg 07.02.11, 21:49
                    emma6666 napisała:

> ylunia78 napisała:
                    >
                    > > Mnie też zależy,żeby moje dziecko przeżyło!
                    >
                    > i dlatego kupujesz mu niesprawdzone badziewie za 250 zł. brawo

no tak zapomniałam,że w PL pokutuje,że co drogie to najlepsze.
                    Myślisz,że nie są produkowane w chinach te za 250zł a te za 600zł?
                    • mia_siochi Re: fotelik 9-25kg 07.02.11, 21:53
                      Czy ktoś może jej to wytłumaczyć? Bo ja nie mam siły...
                      • ylunia78 Re: fotelik 9-25kg 07.02.11, 21:55
                        a ta znowu swoje!!!!
                        nic mi nie musisz tłumaczyć.Wszystko rozumiem!!!!Poza tym to,ze dla Ciebie.....ach nie chce mi się z tobie-szczególnie tobie odpisywać!
                        • pyzata001 Re: fotelik 9-25kg 07.02.11, 22:22
                          Są foteliki firmy NANIA francuskie które kosztują mniej ok 200 i w testach ADAC mają 3*,

Ja też kiedyś uważałam że po wydawać i płacić za markę, ale wystarczy pooglądać crash testy i użyć trochę swojej wyobraźni co może się stać w nieodpowiednim foteliku.
                          Mam nadzieję i tego wam życzę żeby żadna z nas nigdy nie musiała sprawdzać bezpieczeństwa fotelika w praktyce. Chyba lepiej uczyć sie na błedach innych nie swoich.

Ja też teraz muszę kupić drugi fotelik 9-18 i nie stać mnie na fotelik za 600 i więcej, dlatego właśnie chcę kupić NANIA - nie jest super wyględny i piękny, ale przecież nie spełnia on funkcji ozdobnej, ale wg crash testów jest bezpieczny, a przecież o to chodzi.
                          • mia_siochi Re: fotelik 9-25kg 07.02.11, 22:37
                            pyzata001 napisała:

> Ja też teraz muszę kupić drugi fotelik 9-18 i nie stać mnie na fotelik za 600 i
                            > więcej, dlatego właśnie chcę kupić NANIA - nie jest super wyględny i piękny, a
                            > le przecież nie spełnia on funkcji ozdobnej, ale wg crash testów jest bezpieczn
                            > y, a przecież o to chodzi.

Myślę, że jego uroda to ostatnia rzecz o jakiej myślałam. Fakt, ze trafił się taki,który przypadkiem mi się podobawink ale to zupełny przypadek.
                            Nasz w promocji kosztował jakieś 400zł. Fakt,że dokupiliśmy do niego bazę, ale wybraliśmy taką, w którą wpiąć można nastepny fotelik. Więc koszty się rozłożyły. Ale gdybym nie miała kasy na bazę- wpinałabym go pasami. Za to w życiu nie kupiłabym takiego, który nie był testowany w crash testach. I nie dostał ocen przynajmniej dobrych- tak jak piszesz,
                            • ponponka1 Re: fotelik 9-25kg 08.02.11, 13:38
                              mia_siochi napisała:

> pyzata001 napisała:
                              >
                              >
                              >Fakt,że dokupiliśmy do niego bazę, ale
                              > wybraliśmy taką, w którą wpiąć można nastepny fotelik. Więc koszty się rozłożył
                              > y. Ale gdybym nie miała kasy na bazę- wpinałabym go pasami.

Wiekszosc baz jest bezpieczna ale.....niektore sa bardziej niebezpieczne niz zapiecie psaami i to nie dotyczy malo znanych marek ale np. Emmaljunga.

Rowniez izofix jest mniej stabilny niz dobre zapiecie pasami. Jednak blad w zapinanaiu pasami jest latwieszy niz w montowaiu na izofix....

Ja polecam autorce fotelik montowany tylem do kierunku jazdy jak najdluzej z kategorii wagowej ktora ja interesuje to np. Britax Multi Tech lub Maxi Cosi Mobi - od 9 do 25 kg....tylko te 9 to naprawde dla samo siadajacego dziecka czyli tak od roku lub 16 miesiecy IMHO. Izi KID lub Combi moze byc juz dla dziecka 5-6 miesiecznego ze wzgledu na mozliwosc odchylenia fotelika. jest jednak do 18 kg i najdrozszy na rynku - za to jakosc - norweska (robiony w Norwegii a nie w Chinach)
                    • emma6666 Re: fotelik 9-25kg 08.02.11, 18:03
                      ylunia78 napisała:

> emma6666 napisała:
                      >
                      > > ylunia78 napisała:
                      > >
                      > > > Mnie też zależy,żeby moje dziecko przeżyło!
                      > >
                      > > i dlatego kupujesz mu niesprawdzone badziewie za 250 zł. brawo
                      >
                      > no tak zapomniałam,że w PL pokutuje,że co drogie to najlepsze.
                      > Myślisz,że nie są produkowane w chinach te za 250zł a te za 600zł?
                      >
                      ja zwracam uwagę na to, żeby fotelik miał co najmniej 4* w niezależnych testach zderzeniowych, gdzie jest robiony mniej mnie interesuje
                      >
                      • ylunia78 Re: fotelik 9-25kg 08.02.11, 22:47
                        nooo dobrze,jestem złą matką,bo nie kupiłam fotelik,który miał w testach wynik wyższy niż 3.Mea culpawinkNie dyskutuję już z Wami,bo nie ma sensu.
                        Nie jest dla Ciebie różnicą gdzie ten fotelik robiony?To na cholerę patrzysz na testy?
                        • emma6666 Re: fotelik 9-25kg 08.02.11, 22:50
                          zeby móc pochwalić się przed znajomymi że mnie stać na superdrogi fotelik...
                          Naprawdę nie rozumiesz po polsku?
                          • ylunia78 Re: fotelik 9-25kg 08.02.11, 22:58
                            aaaa no tak,tak dla szpanu to rozumiem.....heh!winkczyli jednak nie testy?big_grin
    • lidek0 Re: fotelik 9-25kg 06.02.11, 18:57
      www.tosia.pl/sklep/product/p/86/b.php?s=1 ja polecam ISEOS, montuje się go tyłem do kierunku jazdy, jest wersja z isofixem, więc bezpieczniejsza, poszerzany na boki o 15 cm co jest ważne jak wozisz dziecko w kombinezonie, u nas się sprawdził i nie kupiłabym innego.
    • agg3 Re: fotelik 9-25kg 12.02.11, 11:11
      moja corka, ktora ma teraz 3 lata i 4 m-ce od skonczenia 11 m-cy jezdzie w mc tobi.
      jest duzym dzieckiem i swietnie sie miesci w foteliku. tobi ma dodatkowy zaglowek, ktory chroni glowe.
      strasznie zaluje, ze niedlugo z niego wyrosnie i trzeba bedzie kupic nastepny fotelik, tym razem juz do zapinania pasami samochodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka