Dodaj do ulubionych

Badanie słuchu

15.02.11, 09:57
Wg badania zrobionego w szpitalu po urodzeniu słuch u mojego dziecka jest w porządku. Jednak ze względu na przypadek niedosłuchu w rodzinie skierowano nas do szpitala na specjalistyczne badanie w 3 miesiacu życia. Czy ktoś wie co to za badanie? czy jest taka możliwość że mimo dobrego wyniku po urodzeniu ciś jest nie tak ze słuchem dziecka?
Obserwuj wątek
    • em.haa Re: Badanie słuchu 15.02.11, 10:14
      Dobrze, że ma wynik pozytywny. Gaja ma 3 wyniki negatywne sad
    • thea19 Re: Badanie słuchu 15.02.11, 11:43
      ja tez dostalam skierowanie na badanie dodatkowe bo w szpitalu nie wyszlo (mial badania kilka razy)
      to jest takie samo badanie jak w szpitalu tylko dostaje sie wydruki i jest jeszcze test z bebenkiem a pozniej konsultacja wynikow z audiologiem (przynajmniej tak to wyglada w Wawie na Siennej)
      niestety moj Mały ponownie testu nie przeszedl i teraz bedzie mial badanie ABR lub BERA (roznie zwa) za 2 mce
      masakra jakas bo slyszy ale nie wiadomo ile
      ps doczytalam sie ze badanie otoemisji moze sie mylic w obie strony natomiast ABR juz nie
      • pastvisko Re: Badanie słuchu 15.02.11, 13:09
        i_ja_tez, jeśli to nie tajemnica, to kto u Ciebie w rodzinie miał niedosłuch?
        pytam, bo mój ojciec miał wrodzoną wadę słuchu i teraz też zastanawiam się czy Małemu nie zrobić badań. miał robione w szpitalu po urodzeniu i niby wszystko OK, ale to co napisałaś dało mi do myślenia...
        • bweiher Re: Badanie słuchu 15.02.11, 13:23
          U nas też badanie w szpitalu wyszło ok ale w związku z wcześniactwem robiliśmy jeszcze raz.
          Wyszły dobrze.Nic tam nie ma specjalnego babka włożyła tylko w ucho takie specjalne urządzenie(musiała być cisza) w jedno i w drugie,komputer pokazywał wykres potem go wydrukowała i stwierdziła że znakomicie.I na tym się skończyło.
          • ylunia78 Re: Badanie słuchu 15.02.11, 13:31
            ja moge napisac tyle,ze mojemu pierwszemu synkowi w szpitalu wyszedł wynik negatywny,ale przy nast badaniu stwierdzili,że jednak wszystko ok.Potem sama się wkręciłam i wydawało mi sie że nie słyszy,bądx niedosłyszy.Np nie reagował na swoje imię czy też na klaskanie czy gwizdanie.Poszliśmy do szpitala na badanie,okazało sie jednak że wszystko wporządku.
            Natomiast u mojej znajomej po urodzeniu nie stwierdzili żadnych nieprawidłowości,po czym przy kontrolach już w wieku póxniejszym wyszło,że jednak "jest coś na rzeczy".Wykonali jednak badanie na sprzęcie dla dorosłych co podobno nijak ma się do oceny dziecięcego słuchu.Teraz okazuje się,że jednak wadę słuchu ma mniejszą niż wykazywały to "dorosłe"sprzęty.
        • thea19 Re: Badanie słuchu 15.02.11, 13:42
          z drzewka wynika, ze to pytanie do mnie. u mnie mój tata ma lekki niedosłuch ale nie wpłynął on na rozwój mowy i nie był uciążliwy
          skierowanie na badania dostaje się gdy wada występuje w linii prostej czyli rodzice, dziadkowie i rodzeństwo
          • pastvisko Re: Badanie słuchu 15.02.11, 14:03
            dzięki, zakręcę się koło tego w takim razie...
            • thea19 Re: Badanie słuchu 15.02.11, 14:31
              jeśli masz jakieś wskazania, to z tego co mi wiadomo, ważne jest by dziecko zdiagnozować do 6tego miesiąca życia
              na NFZ czeka sie dość długo na wizyty (my na pierwsze 6tyg, na ABR 2 mce)
            • claara77 Re: Badanie słuchu 15.02.11, 14:34
              Jeżeli podstawowe badania słuchu (czyli otoemisja w szpitalu po urodzeniu) nie wychodzą dobrze to warto zbadać dziecko dokładniejszym aparatem tj. badanie BERA. Dziecko śpi, przez założone słuchawki puszczane są dźwięki o określonej częstotliwości - "mózg" odpowiada na nie albo nie, dopiero na podstawie tego badania można powiedzieć że dziecko ma niedosłuch bądź nie słyszy...
              czasami wydaje się że dziecko słyszy normalnie bo reaguje nawet na dość ciche dźwięki ale może mieć niedosłuch na poziomie 40 -50 decybeli który jest trudny do wychwycenia przez rodziców a może utrudnić rozwój mowy dziecka ...
              zapraszam na forum zaburzenia słuchu i mowy
            • i_ja_tez Re: Badanie słuchu 15.02.11, 15:48
              U mnie to brat mojego męża.
              • claara77 Re: Badanie słuchu 16.02.11, 00:13
                to bliskie pokrewieństwo i możliwe jest obciążenie genetyczne ale jeżeli początkowe badanie zaraz po urodzeniu wyszło dobrze to, mam nadzieję, dodatkowe badanie będzie tylko formalnością potwierdzającą że wszystko jest ok. lepiej je zrobić i mieć pewność że wszysto jest tak jak należy niż zamartwiać się i zastanawiać ...
                • fafulina Re: Badanie słuchu 16.02.11, 07:06
                  U nas to ja jestem od urodzenia jednouszna- w moim prawym uchu nie przewodzi nerw i dlatego nie słyszę. Taka się urodziłam. Diagnozę postawiono dopiero jak miałam 3-4 latka- miałam zapalenie ucha środkowego. Wtedy lekarz powiedział że to duży niedosłuch. Chodziłam do normalniej szkoły, nauczyłam się dwóch języków obcych i mówię normalnie. Jeśli ktoś nie wie że nie słyszę z jednej strony nie jest w stanie sam tego zauważyć.
                  Moja Mama również ma taką wadę. Jak byłam w ciąży martwiłam się czy dzieciątko też to odziedziczy - jak się dowiedziałam że będzie dziewczynka to włosy stawały mi na głowie. Na szczęście badanie w szpitalu wyszło dobrze. Dostałam skierowanie do przychodni specjalistycznej na Lenartowicz (Kraków). Jak Gabrysia miała 1,5 miesiąca powtarzaliśmy badania i wszystko jest ok. Jak Mała będzie miała 8 miesięcy i 1,5 roku mamy kontrolę. Jak wszystko wyjdzie dobrze nie trzeba będzie więcej się pokazywać.
    • elwijj Re: Badanie słuchu 16.02.11, 09:41
      u nas było tak, że córcia brała antybiotyk po urodzeniu w szpitalu bo była jakas infekcja i z tej przyczyny robiono jej badania słuchu w szpitalu a rutynowo skierowano nas na sienną w warszawie na kolejne badanie. Pojechaliśmy i wszystko bylo ok. Pytałam jeszcze w szpitalu czy to coś poważnego,ale położna powiedziała, że na pewno wszystko jest w porządku ale badanie należy wykonac profilaktycznie. Po prostu Towje dzieciątko jest w grupie ryzyka tak jak i moje, ale na pewno wszystko będzie oksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka