Dodaj do ulubionych

odparzenie

18.02.11, 22:29
Czesc.
mam problem z odparzeniem. corka ma 3.5 miesiaca. od 3 tyg walcze z Jej tylkiem. od kilku dni uzywam masci robionej, vit a, lanolina i ten nieszczesny kwas. Dziewcyzny doradzcie co robic?zaczelo Jej to juz wchodzic na wargi sromowe. wietrze. sudocrem nie pomaga.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: odparzenie 18.02.11, 22:35
      A co już próbowałaś?
      U mnie na odparzenia najlepiej pomagał Alantan Plus maść.
    • ania87-2 Re: odparzenie 18.02.11, 22:36
      Moja koleżanka tak miała ze swoja córką-odparzona cała pupa, wargi sromowe, po brzegach tych odparzeń skóra była aż sucha. Też była u lekarza, zapisał robione maści, smarowała sudocremem. Kiedyś pojechałam do niej w odwiedziny i powiedziałam, że smaruję swojej córce pupę zwykłym kremem Bambino. Ona też spróbowała, odstawiając sudocrem i inne. Dziś odparzenie jest już o wiele mniejsze i nie zaczerwienione. Zastanawiamy się czy to nie jakieś uczulenie na sudocrem.
    • w_miare_normalna Re: odparzenie 18.02.11, 23:09
      Ja z całego serca polecam ten, a na prawdę miałam straszne problemy z pupą młodej. Używam go do dziś, a mała ma 2,5 roku. Wcześniej odparzały ją pieluchy, maśc wydałam, a tu kolejny problem się pojawił. Mianowicie, mała ma uczulenie na papier toaletowy pachnący, a niestety nie da sobie przetłumaczyć, że nie ma smarować, więc poleciałam kupić kolejną maść i jedziemy dalej z koksem smile jestem zadowolona pod każdym względem, no może konsystencja mogłaby być troszkę lepsza, ale polecam i tak. Smarowałam maść za każdym przewijaniem.
      • w_miare_normalna Re: odparzenie 18.02.11, 23:10
        oczywiście linku nie podałam big_grin

www.ceneo.pl/387148
        • lenka0901 Re: odparzenie 18.02.11, 23:45
          Moja mala jak tak miala to polozna kazala mi przemywac pupe czarna herbata (dzielanie antybakteryjne i kojace), potem dokladnie wysuszyc suszarka by cala wilgoc wyszla i na koniec z apteki masc ( nie krem ) Bepanthen. Super wszystko zeszlo w przeciagu paru dni. Moge tylko polecic!
          • lenka0901 Re: odparzenie 18.02.11, 23:47
            acha i czesto zmieniac pieluche ( chyba co godzine) i wszystko powtarzac tak by bylo jak najmniej wilgoci. To super dziala.
    • bajkolubka Re: odparzenie 19.02.11, 08:03
      A u nas na odparzenie pomaga zielony linomag ziololeku. Tez mam taka masc na recepte i jej skutecznosc jest srednia, a linomag pieknie zaleczyl czerwona pupke. Polecam
      • annie_laurie_starr Re: odparzenie 19.02.11, 08:08
        Jesli odparzenie utrzymuje sie zbyt dlugo to skonsultuj je z pediatra. Moga byc zmiany grzybiczne i dostaniesz masc na recepte. Wtedy jak reka odjal.
    • kepucha Re: odparzenie 19.02.11, 09:49
      Bepanthen maść!!!! I ewentualnie zmiana pieluch (z Pampersów na inne, np. Huggies, o ile używasz Pampersów).
      • mari40 Re: odparzenie 19.02.11, 09:56
        my równiez mielismy ogromny problem u wnusi i jedna z lekarek poradziła przykażdej wymianie pampersa,myc wodą i mydłem,osuszyc i smarować Tormentiol maść,u nas działa.Polecam
        • kozica111 Tormentiol to trucizna dla niemowlaka 19.02.11, 10:53
          Przestańcie używać tego do pielęgnacji niemowląt! Kumuluje się w organizmie i może zbijać.
          "
          Niestety, kwas borowy doskonale penetruje zarówno przez błony śluzowe, jak i
          nieuszkodzoną skórę niemowląt i może być u nich toksyczny - w literaturze
          fachowej opisano około 20 przypadków zgonów noworodków, niemowląt i małych
          dzieci wskutek stosowania do ich pielęgnacji preparatów zawierających kwas
          borowy. W związku z powyższym NIE WOLNO go używać u niemowląt i dzieci do
          ukończenia 3 lat. Jest to zgodne zarówno z Dyrektywą Kosmetyczną Unii
          Europejskiej, jak i z przepisami obowiązującymi w tym zakresie w Polsce,Problem
          dotyczy nie tylko Tormentiolu, ale i m.in. takich preparatów, jak
          maść "pośladkowa", Neo-Tormentil, Tormentile Forte, a także Aphtinu (którego
          nie należy stosować u dzieci nawet do 11 r.ż.). "
          • seductivebarry1981 Re: Tormentiol to trucizna dla niemowlaka 19.02.11, 21:04
            a mnie pediatra poleciła na odparzenia tormentiol właśnie, z zastrzeżeniem, że stosować należy go tylko przez tydzień
            • mamaolkaifranka Re: Tormentiol to trucizna dla niemowlaka 19.02.11, 21:19
              U Nas Franek jak miał 4 mce brał antybiotyk - od razu mega biegunki.... Pupcia - masakra!

Lekarz poradził Nam, żebyśmy mieszali: termention z clotrimazolem - Pupa po 24 h - jak NOWA!!!!

Polecam, teraz Franek ma 10 mcy i mial jelitówkę - to samosmile))
            • posh_emka Czas zmienić pediatrę 21.02.11, 11:53
              jw.
        • posh_emka Kolejna 21.02.11, 11:52
          nieodpowiedzialna co w dodatku jeszcze to gó... dla niemowląt poleca.
    • anuszkaania Re: odparzenie 19.02.11, 22:33
      jak to jest z tym kwasm? dlaczego pediatra przepisala mi masc z tym skladnkiem. mam wrazenie ze doswiadczona i sensowna lekarka. naprawde mam dylemat co robic. odstawilam te masc bo sie boje, ze nie daj Boze. ale co jest alternatywa dla pupy kt stan sie nie poprawia? w pon pojde raz jeszcze. moze primafucort?badz bardzo podobna nazwa, podobno ma dzialanie jak antybiotyk.
    • titerlitury Re: odparzenie 19.02.11, 22:41
      A czy ona nie ma alergii pokarmowej? Bo wbrew pozorom odparzona pupa może być wynikiem alergii właśnie... U nas tak było w przypadku starszej panny. Byliśmy u dermatologa, który zalecił takie pupy traktowanie: chusteczek w ogóle nie używamy, chyba że poza domem, gdzie nie ma warunków higienicznych, przy zmianie pileuchy nue wycieramy pupy niczym o ile były tylko siki, po kupie myjemy pupę woda i mydłem pod kranem. Nie używamy żadnych maści, tylko na noc np krem ochronny bambino.
      • anuszkaania Re: odparzenie 19.02.11, 22:51
        nie mam pojecia co do alergii, jest na piersi, diety nie zmienilam. wole myslec ze to odparzenie. w pon bede u lek to zapytam o mozliwosc weryfikacji tego. a moze rzeczywiscie powinnam pojsc do dermatologa?tez chyba odstawie chusteczki. ona nie ma tego krwiscie czerwonego. jest to zarumienione, podraznione, z warg zeszlo ale utrzymuje sie mniej lub bardziej od 3 tyg... dzie sprobowalam na noc krochmal jej zaaplikowac na to miejsce.tesciowa doradzila.
        • titerlitury Re: odparzenie 19.02.11, 23:00
          do dermatologa możesz iśc bez skierowania, szybko się zorientuje na podstawie wyglądu zmiany czy jest na podłożu alergoicznym, czy nie

pierwsza rzecz, to odstaw chusteczki, kąp ją w krochmalu (gotujesz kisiel i wlewasz do wanienki)
    • ylunia78 Re: odparzenie 19.02.11, 23:13
      a krem johnsona?albo nivea na odparzenia?Mój mały jjak po pieluchach z Lidla dostał,posmarowałam mu jak tylko zauważyłam i albo jeden albo drugi praktycznie pomógł juz przez jedna noc.
    • purch-awka Re: odparzenie 19.02.11, 23:51
      U nas pomogła kąpiel w roztworze nadmanganianu potasu, kilka dni z rzędu. Po każdej zmianie pieluchy przemywałam też pupę wodą zamiast chusteczek i przesypywałam mąką ziemniaczaną. Pupka jak nowa smile, polecam. Sudocrem i Bepanthen zarchiwizowałam w koszu na śmieci.
      • ylunia78 Re: odparzenie 20.02.11, 00:15
        purch-awka napisała: Po ka
        > żdej zmianie pieluchy przemywałam też pupę wodą zamiast chusteczek i przesypyw
        > ałam mąką ziemniaczaną. Pupka jak nowa smile, polecam. Sudocrem i Bepanthen zarch
        > iwizowałam w koszu na śmieci.

własnie,własnie....już nie raz słyszałam,że przy odparzeniach nie czyścić pupy dzieciaczka chusteczkami.
    • ziabucha Re: odparzenie 19.02.11, 23:54
      clotrimazol+kąpiel w płatkach owsianych+roztwór nadmanganianu potasu i pupcia jak nowa. big_grin
    • atrapcia Re: odparzenie 20.02.11, 07:50
      Mąka ziemniaczana - jeśli odparzenie nie schodzi całkiem, to przynajmniej mąka je wysusza, nie skleja pośladków i nie pogłębia podrażnień tylko tworzy taką warstwę ochronną przepuszczającą powietrze. U nas już 2-3 zasypania po zmianie pieluchy pomagały (w sensie znikało całkowicie).
      • inesska-pinezka Re: odparzenie 20.02.11, 15:09
        stosowałam wiele maści, cudownych babcinych metod- na próżno, dopiero TORMENTIOL zdziałał cuda, kilka dni i po mega odparzeniach na cipulce nie było śladu.
    • kozica111 Powtarzam że to trucizna - tormentiol-poczytajcie 20.02.11, 20:37
      forum.gazeta.pl/forum/w,503,41597396,42202510,Re_I_co_z_tym_kwasem_borowym_Debata_Piszcie_.html?wv.x=1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka