Dodaj do ulubionych

Nocne pobudki - 9 mies

02.03.11, 10:35
Synek ma 9 miesiecy i jeszcze nie przesypia calych nocy bez pobudki ( przespanie calej nocy zdarzylo mu sie to zaledwie kilka razy - zazwyczaj mialo to zwiazek ze zmiana pogody - halny smile
Poczatkowo jadl raz w nocy- wyeliminowane
potem -pil w nocy - juz nie pije i nie czuje takiej potrzeby
Nadal sie budzi....zazwyczaj jest tak ze kiedy obudzi sie po raz I w nocy wystarczy mu dac smoczek i usnie (roznie na kilokadziesiat minut, zazwyczaj)
II raz - róznie albo tez usnie albo usypianie w lozeczku nie przynosi rezultatów i trzeba go zabrac do naszego lózka...
Nie ukrywam ze w trójke jest nam nie wygodnie sad
Jak "nauczyc" synka przesypiania nocy?
Po tym II, lub III razie rozbudza sie i nawet 15-20 min usypianie nie przynosi rezultatów, najwyzej przysnie (zamknie oczy) na 20 sekund i znow otwiera i tak nie moze glebiej usnac...
Macie drogie Mamy jakies rady?
smile
Obserwuj wątek
    • inesska-pinezka Re: Nocne pobudki - 9 mies 02.03.11, 22:30
      no mam ten sam problem juz od jakiegos czasu, czasem wystarczy ze dam smoka, czasem po głowce pogladze no ale te pobudki mnie wykańczają. Są takie noce, że potrafi przebudzić się nawet kilkanaście razy, ja nie mam sił co chwila tak wstawać więc biorę ją do nas do łóżka- fakt wtedy śpi jakby spokojniej ale mi jest z nią mało komfortowo. Zatem ja nie mam pomysłu.....
      • glebo-gryzarka Re: Nocne pobudki - 9 mies 03.03.11, 10:44
        u na to samo ...synek tez ma 9 miesiecy.
        Myslalam ze sytuacja sie zmieni kidy maz bedzie do niego wstawal w nocy ale to nie zdaje egzaminu...jest ryk , dziecko sie wybudza i potem nawet w naszym lózku jest roznie...czasem zasnie od razu a czasami zajmuje mu to troszke wiecej czasu sad
        Czy dziecko starsze np powyzej roku samo przestawi sie na spanie samodzielne czy trzeba tez jakos przyzwyczajac.
        Synek nje ma problemu z zasnieciem po kapieli w swoim lozeczku, tylko okolo polnocy , 1, 2 (roznie) budzi sie i domaga zabrania do nas...
    • lianis Re: Nocne pobudki - 9 mies 03.03.11, 10:45
      Moze to zabkowanie?
      Ale jesli masz dziecko nauczone rytualnego usypiania (noszenie, bujanie, glaskanie, spiewanie, mruczenie, itd) to trudno sie dziwic ze taki maly czlowiek po obudzeniu w nocy (a ludzie, czy to dzieci czy dorosli maja rozne fazy snu i w nocy kazdy sie przebudza delikatnie) nie umie samodzielnie zasnac, tylko wymaga swojego wieczornego rytualu. Nauczenie samodzielnego zasypiania powinno pomoc, bo skoro dziecko wieczorem po kolacji, kapieli, przytulankach, bajeczce, jest odkladane do lozeczka jeszcze nie spiace i muszace samodzielnie zasnac, to w nocy jak sie przebudzi tez bedzie potrafilo samodzielnie zasnac. Nie mowie tu o zostawianiu dziecka do wyplakiwania sie, bo to nie nauka, raczej bym zaczela ograniczac powoli bodzce sluzace do usypiania, jesli nosisz na rekach do zasniecia, to nie nos, a trzymaj na rekach i siedz, jak juz ten etap bedziecie miec za soba to poloz obok siebie zamiast siedziec i glaskaj, nastepnie poloz w lozeczku i glaskaj, a potem badz obok ale nie glaskaj juz tylko dotknij od czasu do czasu itd... pelna dowolnosc zebyscie oboje doszli do porozumienia.
      • glebo-gryzarka Re: Nocne pobudki - 9 mies 03.03.11, 11:06
        ja robie tak:
        kapiel, flacha...i do wyrka smile
        Wiem ze moze troche zle robie ale nachylam sie nad dzieckiem i utulam smile ( takie szszszszsz... smile ,dam palec do raczki...
        Mlody na boczek troche sie pokreci i zasypia po jakichs 5-10 min czasem wczesniej.
        Na razie ma jeszcze materac na najwyzszym poziomie ...i nie wiem jak bede to szszsz z przytulaniem robic jak obnize a to juz niedlugo smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka