Dodaj do ulubionych

2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe?

02.03.11, 22:44
Cóż, jak w temacie. Mam w perspektywie wyjazd na 6-7 godzin - synek w tym czasie miałby zostać z dziadkami.Karmię piersią, więc na czas mojej nieobecności synek dostałby butlę z moim mlekiem. Moja mama raczej niechętnie podchodzi do tego pomysłu - mówi, że dziecko jest jeszcze za małe, będzie się zanosić płaczem i ona boi sie z nim zostać. Więc już sama nie wiem - jechać, nie jechać? Jak takie małe niemowlaczki znoszą rozłąkę? Czego moge się spodziewać? Czy któraś z was ma podobne doświadczenia? Dodam, że mieszkamy z rodzicami więc synek ma dziadków na codzień i jest do nich przyzwyczajony...
Obserwuj wątek
    • wanielka Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 02.03.11, 22:48
      Twoja mama jest przewrażliwona. dziecku w tym wieku jest prawie obojętne kto się nim zajmuje. czuła opieka babci jest jak najbardziej ok. nie wyjeżdżasz przecież na cały tydzień.
      • ka_sowa Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 02.03.11, 22:51
        Tak, pod warunkiem że dziecko akceptuje butelkę smile
        • zawszeolga111 Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 02:01
          twoja mama gada bzdury takie ,ze szok,po prostu nie chce zostac z twoim synem tylko nie mowi ci tego wprost.i tu jest problem bo cala reszta to nie prawda takie male dziecko nie przywiazuje wagi kto sie nim opiekuje istotne jest aby mialo zaspokojone swoje potrzeby.
          • fossetta Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 07:21
            Babcia ma prawo mieć obiekcje..może ma wiecej wyobraźni niż mama, w końcu dziecko to nie pies..
            Jeśli babcia ma wątpliwości, darowałabym sobie wyjazd..
            • camel_3d Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 15:54
              za to bawic sie potem bedzie chciala...

> Babcia ma prawo mieć obiekcje..może ma wiecej wyobraźni niż mama, w końcu dziec
              > ko to nie pies..
              > Jeśli babcia ma wątpliwości, darowałabym sobie wyjazd..
          • karigi Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 07:22
            Przecież wiem, że nie chce - mówi mi wyraźnie, że się boi. I niestety ma podstawy - dotąd nie spędzała z synkiem dużo czasu; jeśli potrzebowałam kogoś do opieki, przeważnie zostawiałam synka z dziadkiem...ale to tez max na godzinę - półtora. Zawsze, kiedy mały zaczynał płakać, przynosili go mnie, bo nie wiedzieli, jak go uspokoić. Nigdy jeszcze nie spędził beze mnie dłuższego czasu. Dlatego podzielam lęki mamy...
            • camel_3d Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 15:54
              a jak oni swoje dzieci wychowali..jak zaczynaly plakac?
      • aphoper1 Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 05.03.11, 12:27
        I skąd ten pomysł, że dziecku to obojętne? Głos i zapach mamy zna jeszcze z życia płodowego, potem przy karmieniu piersią to się tylko utrwala - jest to najbezpieczniejsze środowisko na świecie.
    • ewa-krystyna Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 05:52
      twoj maluch nawet nie zorientuje sie,ze ciebie nie ma smile
    • budzik11 Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 08:28
      Moja córka zniosła takie rozstania bez problemu. Gdy miała własnie ok. 2,5 m-ca pojechaliśmy do teściów w góry. Ja odciagałam mleko i jechałam z mężem na stok - nie było nas ok. 5-6godzin. A jak miała 3,5 m-ca, wróciłam do pracy na pełny etat + 3 godziny dojazdów - czyli nie było mnie codzień 11 godzin - też piła moje odciagane (w pracy) mleko i była tylko na moim mleku do konca 6 m-ca. Nie było żadnych problemów.
    • naana26 Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 08:52
      ja nie jestem tego taka pewna, zalezy jakie dziecko.

myślałam bardzo podobnie, że najedzonemu i wyspanemu dziecku to obojętne. Mój jak miał jakioś 3 albo 4 tygodnie jak został sam z moim mężem, ja miałam w planach wyjście trwające w sumie 8 godzin. zostawiłam wszystko, odciągnięte mleko też, synek był w dobrych rękach.

jak zaczął płakać mąż nie potrafił go uspokoic, przyszły "posiłki" i dziecko u nikogo się nie uspokajało, płakał okropnie, mimo że był najedzony, suchy, wyspany, z brzuszkiem było ok.
      w końcu po 2 godzinach zadzwonili do mnie, przyjechałam, mały jak tylko usłyszał mój głos uspokoił się, jak go utuliłam - jeszcze w kurtce to usnął mi na rękach. i tak moja teoria że dziecku obojętne itd legła w gruzach. nastepne wyjścia dawkowałam czasowo, aż sie przyzwyczaił.
      • karigi Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 16:15
        No właśnie.

Jak pisałam, syn zostawał z dziadkami max. na godzinę - półtora. Pod koniec tego czasu płakał już tak niesamowicie, że mama przebierając nogami czekała na mój powrót. Nikt i nic nie było w stanie go uspokoić. Boję się, że mamy dzieciaczki z tej samej kategorii. smile Myślę, ze jednak posłucham Twojej rady i postaram się dozować rozłąkę - na początek tak zorganizuję ten wyjazd, aby trwał krócej.
    • lea-25 Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 09:57
      Moja miała 7 tyg jak została na 6 godzin z babcią. Zachowywała się tak jak zawsze. Niestety zawsze jest marudna i ciągle trzeba ją zabawiać, bo po odłożeniu do kołyski płacze, a na ręcach jest OK, więc babcia w ciągu tych godzin zdążyła tylko nastawić obiad, no i już nie dziwi się, że u mnie od narodzin dziecka wieczna rozpierducha.
    • gixera Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 11:29
      Ja mojego pierwszy raz zostawiłam na 10 godzin jak miał 2 tygodnie. W trakcie rozłąki ściągałam tylko 2 razy mleko.
    • glebo-gryzarka Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 11:35
      u nas nie bylo problemu z tym ze nie karmila piersia.
    • zablakanaowieczka Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 13:33
      Mój syn miał 2 miesiace jak poszłam na studia podyplomowe. Przed 2 weekendy w miesiącu nie widywał mnie w ogóle. Był w tym czasie z Tatą. Dało się smile
      • annie_laurie_starr Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 15:34
        6-7 godzin to nie jest bardzo dlugo. Dwa posilki, jedna drzemka i troche zabawy. Ja pierwszy raz zostawilam dziecko z tatusiem na 8 godzin gdy mialo miesiac. Nie karmilam piersia, ale w dobie laktatorow to chyba nie jest problem.
        • camel_3d Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 15:56

> y. Ja pierwszy raz zostawilam dziecko z tatusiem na 8 godzin gdy mialo miesiac

no..to zupelnie z obca osoba zostawilassmile
    • camel_3d no zalamka..totalna 03.03.11, 15:52
      boze..takei male dziecko chce miec sucho, che byc najedzone i chce miec poczucie bezpieczenstwa...i cieplo.. a czy to zapewni mu mama czy stara wilczyca to nie ma znaczenie. 2.5 miesieczne dziecko nie "mysli" w kategoriach "mama wyjechala". raczej instynkt dziala..
      Jedyne co moze "wyczuc" to zdenerowana babcie..ktora nie bardzo wie co zrobic. ale na pewno nie bedzie tesknilo za toba..nie w tym wieku.
      • karigi Re: no zalamka..totalna 03.03.11, 16:12
        Camel, czytam sobie inne wypowiedzi, porównuję je z twoją...następnie wchodze z ciekawości w inne wątki, w których brałeś/ aś udział... nie, nie moge brać Cię pod uwagę jako życzliwego doradcy. Bardzo dziękuję, ale nie.

• zawszeolga111 Re: no zalamka..totalna 05.03.11, 10:41

karigi napisała:

> Camel, czytam sobie inne wypowiedzi, porównuję je z twoją...następnie wchodze z
          > ciekawości w inne wątki, w których brałeś/ aś udział... nie, nie moge brać Ci
          > ę pod uwagę jako życzliwego doradcy. Bardzo dziękuję, ale nie.
          >

wypowiedzi Camela to jedne z najlepszych na forum. bez zbednej pisaniny,konkretne.
    • mrowka75 Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 16:25
      Pewnie sama,gdybym mogła,odroczyłabym tak długa nieobecność, choć moze dziecko dobrze by ją zniosło, gorzej ze mną wink
    • deela Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 16:41
      umie pić z butelki
      jak tak to podejrzewam, że dziecko nawet nie zauważy twojej nieobecności
      • eps Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 03.03.11, 22:06
        jesli pije z butelki to raczej problemu nie ma, jesli nie to nici z wyjadu.
        moje dzieci nie były butelkowe i zanim nie zaczely jeść innych rzeczy nie było mowy o wychodzeniu bez dziecka.
    • babyaggie Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 05.03.11, 10:18
      Moja by sie zaryczała. Ja nie mogłam jej na 2 godziny zostawić nawet z tatą. Z butelki nie łyknęła nic, nawet gdy była bardzo głodna.
      Wszystko zależy od dziecka, to indywdualne. Syn koleżanki zawsze zostawał z każdym pił z butli jak trzeba było i nie było żadnych problemów.
    • bluemka78 Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 05.03.11, 11:33
      Jak je chetnie z butelki to zadnej obawy nie ma. Moje w tym wieku zostawaly z babcia bardzo czesto, potrzebowaly tylko jesc, miec sucho i troche sie przytulic, moglo byc i do babci.
    • naana26 Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 05.03.11, 12:02
      wrzucacie dzieciaki do jednego wora. a tak na serio nikt nie wie jak zareaguje konkretne dziecko. od samego początku niemowlę, a nawet noworodek może fatalnie znosić separację od mamy. nawet jak się mu będzie mleko, ciepło i bliskość dawać w nadmiarze. dzieci czują obecność mamy i mogą znosić bardzo źle jej brak.

to tak jak z przedszkolakami - jedne idą do przedszkola całe w skowronkach, inne ryczą 5 godzin jakby je ktoś do domu dziecka odstawił. nie ma reguły i mówienie że syn/córka sąsiadki, szwagierki, znajomej zakonnicy czy kogo tam chcecie nie płakał/a - nie jest żadną gwarancją że w tym wypadku tak nie będzie.

takie wyjście zawsze można zaryzykować jak się jest blisko i nie ma problemu z powrotem w razie "awarii", gorzej jak matka jest 200 km od dziecka, a tu nagle telefon że malec od 2 godzin płacze, zanosi się i nie da się do uspokoić. a warto pamiętać że dziecko chłonie emocje jak gąbka i zdenerowana babcia od której stresem i napięciem boje na kilometr - nie wróży nic dobrego w takiej sytuacji gdy dziecko bedzie potrzebowało aby się wyciszyc i uspokoić.
    • aphoper1 Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 05.03.11, 12:12
      Moja Córka gdzieś do pół roku nie była w stanie zostać z nikim dłużej niż godzinę. Butelki nie chciała od nikogo pod moją nieobecność, płakała okrutnie... Więc rozumiem obawy Babci. Jeśli wyjazd nie jest konieczny, ja bym nie pojechała.
    • magnes.agnes Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 05.03.11, 13:33
      uważam, ze nie należy generalizować, że 'dziecko nie zauważy, że mamy nie ma'. to zależy od dziecka. a jak dojdzie do tego spanikowana babcia, która boi się maluchem zająć, to może być problem, bo malutkie dzieci może nie kojarzą z kim są ale świetnie wyczuwają atmosferę.
    • mada10000 Re: 2,5 miesiąca, pół dnia bez mamy - możliwe? 05.03.11, 17:34
      Ja swoja córeczkę po raz pierwszy musiałam zostawic gdy miała 2,5 TYGODNIA została z nią moja mama. Moja mama również się bała z nią zostac na wszelki wypadek kupiła mleko w proszku NAN PRO 1 mimo że ściągnęłam pokarm. Jak wróciłam do domu okazało się że kupione mleko nie ruszone a mała po wypiciu butli z moim mleczkiem spała 4 godz. wszystko skończyło się dobrze teraz moi rodzice bardziej chętni z malutką zostawac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka