Dodaj do ulubionych

Gdy chłopak odkryje siusiaka...

06.03.11, 09:18
co robić? Syn ma skończone 9 mies., od jakiegoś tygodnia odkrył siusiaka-podczas kąpieli i przed nią-jak nie ma pieluchy, ciągnie się za co tam się złapie i śmieje-to normalny etap "rozwoju"? Pozwlalać? Bo na razie zabieramy rączki.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 09:26
      Zabierajcie rączki, niech się broń Boże nie zorientuje, że go ma.
      • jombusiowa Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 09:35
        Ja wiem,że musi odkryć że ma włosy, nos, siusiaka itd...ale on ciągnie chyba strasznie mocno-nic sobie nie zrobi?
        • zona_mi Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 11:07
          Moja córka miała kiedyś fazę ciągnięcia się za włosy - rwała i płakała, że boli. Jak zaskoczyła, że można przestać, to przestała. Łysa nie jest, Twój syn też sobie krzywdy nie zrobi - myślisz, że to tak łatwo urwać? wink
        • budzik11 Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 11:51
          Słyszałaś, żeby ktokolwiek, kiedykolwiek sam, własnymi siłami urwał sobie/uszkodził jakąś część ciała? Będzie go bolało, to przestanie.
        • memphis90 Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 22:09
          Urwie sobie... a wtedy odpadnie mu tyłek... tongue_out Sorry, nie mogłam się powstrzymać- ta kwestia była uroczo poruszana przez mojego ulubionego brytyjskiego komika.
        • aneta-skarpeta Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 29.03.11, 11:01
          moj sie ciągnął ( byl w podobnym wieku co Twój) tak mocno, że ąz mnie bolałosmile jego to smieszyło

szybko przeszło jak przestałam zwracac na to uwagę

ale nie ciesz się...potem są kolejne etapy siusiakowebig_grin
      • annia.m Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 09:35
        mój synek ma 6 m-cy i też dopiero co odkrył, że między nóżkami ma coś szalenie interesującego. Nie zabieram rączek, no chyba że ma kupkę i wiadomo czym by to wtedy groziłosmile Czasem zastanawiam się, czy nie boli go jak tam sobie tam tak wszystko miętoli, ale wydaje mi się, że instynkt samozachowawczy ma i krzywdy sobie nie zrobismile
      • josephine76 Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 07.03.11, 13:10
        Ja bym mu zwiazala recesmile
    • andziulka32 Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 10:00
      Mój Michaś ma 6 miesięcy i od jakiegoś czasu również bardzo interesuje go siusiak. Ciągnie go, wykręca we wszystkie strony. Na poczatku się obawialiśmy żeby nie zrobił sobie krzywdy, ale wyszlismy z zalozenia, że gdyby go bolało to by płakał a on się cieszy.
    • lianis Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 10:24
      odkryl ze ma i ciagnal sie dosc mocno, az raz chcial sprobowac obejrzec z bliska i pociagnal za mocno, skrzywil sie poteznie i od tamtego czasu z szacunkiem podchodzi do swoich klejnotow rodowych. Etap szarpania i ciagniecia trwal stosunkowo krotko, gdzies w okolicach 7 mies przez ok 3 tyg - miesiac, po czym minal.
      • yvona73pol Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 11:46
        moj wcale nie zwraca uwagi.... owszem, czasami sie ciagnie za pieluche, ale jak jest na golasa, to nic a nic
        • deela Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 11:50
          > moj wcale nie zwraca uwagi.... owszem, czasami sie ciagnie za pieluche, ale jak
          > jest na golasa, to nic a nic
          do czasu
          do autorki wątku: ja bym nie zwracała uwagi, przecież to naturalne, że dziecko odkrywa swoje ciało, a urwac to sobie nie urwie :o
    • posh_emka Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 12:45
      No chyba normalne.

"Bo na razie zabieramy rączki."
      A potem co ? Siusiaka zabierzecie..............
    • gazeta_mi_placi Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 18:13
      Skończy się nim interesować jak skończy około 70-90 lat. Trochę cierpliwości.
      • hermenegilda_zenia Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 18:51
        Zabieranie rączek spowoduje tylko u dzieciaka przekonanie, że siusiak to coś dziwnego ( a może i złego) i tym bardziej wzmoże jego zainteresowanie tym obszarem. Skutek będzie odwrotny, a na dodatek jeszcze wzbudzicie u dziecka myślenie, że części intymne są fe, co później owocuje spaczonym obrazem własnej seksualności - w sumie typowe w Polsce.
      • nomina Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 29.03.11, 00:13
        Oj, nie byłabym taką optymistką. Średnia wieku pacjentów urologicznych płci męskiej (kiedyś stanowili 99%, obecnie trochę proporcje się zmieniają) to jakieś 88 lat (generalnie ktoś poniżej 80-tki to szczawik). I 100% tej męskiej, geriatrycznej kolejki zamartwia się w oczekiwaniu na wejście do gabinetu, co to będzie, jak przy badaniu zareaguje się po męsku smile. I to nie jest dyskusja - co by było, jeśli, tylko męska rozmowa na temat, jak się reaguje, kiedy to następuje (cała lista porad), bo że następuje, to pewne.

Myślę, że jeśli przed 90-tką syn przestanie nawiązywać manualny kontakt z najlepszym przyjacielem mężczyzny, to znaczy, że ma sparaliżowane ręce.
    • swingwasp Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 06.03.11, 20:12
      moje dziecko też już odkryło siuraka, pozwalamy mu trochę pociągnąć, nie zabieram rączek. Po prostu nie reaguję na ten fakt, ale jak widzę, że mocno się targa albo ściska to daję mu coś do rączek to odwraca jego uwagę
    • aretahebanowska Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 07.03.11, 14:16
      Nie chcę Cię straszyć, ale tak już zostanie wink.
      • jombusiowa Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 07.03.11, 14:45
        Ciężko w wieku 9 miesięcy przyzwyczajać się do męskich zagrywek u takiego szkrabawink
        To teraz mam ciut czasu żeby oswajać się z faktem,że mały przyjdzie i powie że się zakochał w jakiejś koleżance z podwórkawink
        • aniasamosia Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 07.03.11, 16:32
          Mój synek też niedawno odkrył że ma siusiaka i też tarmosi, ciągnie, myślę że to normalny objaw rozwoju. W końcu to jego ciało, nie zabraniajmy dziecku poznawać własnego ciała.
    • czarna2209 Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 07.03.11, 16:39
      Mój synek jeszcze nie miał skończonych 5 miesięcy a już odkrył siuraka i ciągnął za niego, śmiejąc sie przy tym, nie widziałam w tym nic złego. W końcu powoli musi poznać swoje ciało a teraz jak ma skończone 6 miesięcy ogląda swoje palce u rąk, wpatruje sie w nie niesamowicie smile
    • cmlu Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 28.03.11, 17:37
      tak to normalny etap rozwoju!!! przejdzie! w szkole juz nie bedzie ciagnal smile , zabieraj łapki a bedziesz miala czlowieka ktory mysli ze ma zła czesc cia ła, zabronioną, potem nastolatek bedzie sie masturbowal na potege. Ludzie, kurs na rodzicielstwo powinien byc jakis...
      • mama197809 Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 28.03.11, 17:42
        Mój synek tez odkrył, jak lezy bez pieluszki to sobie dotykawinkUsmiecha się wtedy, chyba go to bawiwink. 5-letnia siostra jest zniesmaczonawink
    • st4nlee Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 28.03.11, 18:54
      Uwazacie, ze nic sobie nie urwie? Nic bardziej mylnego. Mój osmiomiesieczny, jak nie uwazalem tak szarpnal, ze nie potrzebne już było obrzezanie...
    • mojmikuniu Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 28.03.11, 19:06
      Mój ma 11 miesięcy i od miesiąca po rozebraniu pierwsze co robi robi to bawi się siusiakiem. Rączke zabieram mu tylko gdy chcę zapiąc pieluchę lub w kąpieli jeśli go tam myję. Dziecko w tym wieku poznaje swoje ciało i nic dziwnego, że dotyka wszystkich jego części. Nie zabierać rączek !smile
    • asdaa Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 28.03.11, 19:48
      niech ciągnie, może mu większy urośnie wink
    • nikka.1983 Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 28.03.11, 19:59
      Mój syn wczoraj testował, jak mocno da się zgnieść jąderka wink
    • zalobanarodowa Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 28.03.11, 20:03
      Wasze synki to pedofile, bawią się siusiakami małych chłopców! Do więzienia z tymi potworami!
      • jombusiowa Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 29.03.11, 06:49
        eee to jakby się bawił siusiakiem kolegismile))A tak jest małym onanistąbig_grin
        • ylunia78 Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 29.03.11, 11:35
          Dżizas!!!!(jak to mówią)ale masz problem?!Normalne,że tak robi.Ważne,że kumplowi nie ciągniebig_grin
    • jjana14 Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 29.03.11, 13:38
      Straszne, no po prostu straszne. Ja bym dzieciaka związała, wychłostała i po księdza poleciała. Na pewno sobie urwie (jeszcze pół biedy), ale jak zostanie grzesznym onanistą? To nienormalne, nikt zdrowy tak przecie nie robi, może egzorcyzmy?
    • jjana14 Re: Gdy chłopak odkryje siusiaka... 29.03.11, 13:41
      No popatrz! To mój ma skończone 52 i też się ciągnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka