Dodaj do ulubionych

mm a podawanie wody

11.03.11, 11:57
Czy karmiąc mm należy podawać dziecku również wodę do picia? Gdzieś to kiedyś słyszałam, ale nie jestem pewna.
Obserwuj wątek
    • hester83 Re: mm a podawanie wody 11.03.11, 12:36
      tak dzieci karmione mlekiem modyfikowanym należy dopajać
      • fela_25 Re: mm a podawanie wody 11.03.11, 12:44
        a czy jest jakaś zalecana ilość? Czy tyle, ile dziecko zechce?
        • lucyna_1980 Re: mm a podawanie wody 11.03.11, 12:52
          Mi położna powiedziala, że tyle co jednorazowo wypija mleka np. 60 ml to minimum 60 ml wody powinno wypić przez cały dzień, a jak wiecej to też dobrze.
          Podawać przed mm.
          Po za tym woda reguluje problem "kupowy i kolkowy" czasami pojawiajacy się przy mm.
          No i nie powinna to byc kranówka tylko niskosodowa butelkowana, ktorą należy przgotować, a jesli kranówka to ostatecznie od momentu zagotowania powinna być gotowana jeszcze przez 5 minut.
          • diablica_diabla Re: mm a podawanie wody 11.03.11, 21:32
            lucyna_1980 napisała:

> No i nie powinna to byc kranówka tylko niskosodowa butelkowana, ktorą należy pr
            > zgotować, a jesli kranówka to ostatecznie od momentu zagotowania powinna być go
            > towana jeszcze przez 5 minut.

Po co gotowac wode mineralna? przeciez podczas gotowania traci ona wazne skladniki? Ja nigdy nie gotuje wody butelkowanej, co innego oligocenka, to oczywiscie ze tak, ale w zwyklym czajniku elektrycznym, ktory nie bedzie gotowal 5 minut. Trzeba poprostu zobaczyc jak bedzie dziecko reagowalo. Sąsiadka ma corke, ktorej musi gotowac i butelkowana, bo bez przegotowania dziecko ma mega biegunki.
            • tommama Re: mm a podawanie wody 11.03.11, 22:09
              po to właśnie, żeby dziecię tych składników nie dostawało smile
              słyszałam, że na początku lepiej żeby dostawało właśnie taką czystą wodę bez składników mineralnych.
    • hester83 Re: mm a podawanie wody 11.03.11, 12:54
      100 ml na każdy z pierwszych 10 kg masy ciała i 50ml na każdy kolejny kilogram.Do płynów zaliczasz również mleko, które wypija, oraz zupy i musy owocowe.
      Więc dla przykładu jeśli dziecko waży tak jak moje 12 kg to potrzebuje 1100ml.
      Mleka wypija 480 + pozostałe posiłki zaliczane jako płyny to jakieś 360 to razem daje 840 czyli powinna dostać dodatkowo ok. 260ml wody
    • dorota_ja Re: mm a podawanie wody 11.03.11, 20:44
      ja tam swojej nigdy wody i mleka nie żałowałam wink
      8 miesiac kończy za 2 dni . pije od zawsze tyle ile chce i wtedy keidy chce. zalezy od pogody, temp w domu, w samochodzie itp.

daję jej wodę nie w godzinie posiłku. jeśli np zjadła o 8.00 i zaczyna mi marudzić po 1,5 godz jestem prawie pewna że chodzi o picie. wodą krzywdy nie zrobisz. metoda dobra to różne smoczki do mleka i wody. dziecko samo rozroznia szybciej co podajesz - wygodniej wink
    • diablica_diabla Re: mm a podawanie wody 11.03.11, 21:29
      moja pediatra twierdzi, ze nie jest to konieczne, aczkolwiek nie zaszkodzi, szzegolnie w upalny dzien i w zimie, kiedy grzeja kaloryfery i jest suche powietrze. Ja podaje wode.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka