Dodaj do ulubionych

Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :((

17.03.11, 18:14
Czytam sobie rozne posty i wywnioskowalam ze wiekszosc dzieci idealnie jje stale czy tez grudkowe posilki, ziemniak dany w raczke ladnie rowniez zostaje zjedzony itp.
Moja ma 10 mcy, nie chce ani grudek, ani jedzonka do raczki. Dzis stalam 2 h w kuchni, nagotowalam zapas zupek i drugich dan na 2 tygodnie i juz sie zalamalam bo zupką (grudkowa) pluła na okolo.Teraz pewnie codziennie po rozmrozeniu bede musiala miksowac. Zalamka. Juz mam ochote sie poddac i po prostu jej to wszystko mielic i dawac papki - wtedy karmienie trwa 5 min. W przeciwnym wypadku godzine. Zmiksowana zupke zjada 180 ml, grudkowa moze ze 4 lyzeczki. Co mam jej wtedy podac?

Moze macie jakies rady jak tu nauczyc bobasa jedzenia innej konsytstencji niz papka?
Obserwuj wątek
    • the-only_mamakubusia_1 Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 18:21
      U nas grudki nie wchodzą na razie w grę.. Mały skończył 8 miesięcy, więc może jeszcze za wcześnie. Zrobiłam 2 razy zupkę z grudkami (malusieńkie) w pluciu na odległość powinien dostać medal. Ale za to ciasteczka Hippa gryzie (6 zębów) i wcina bez problemu.
      • princessa.of.persia Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 18:23
        Pewnie wcina bo słodkie. Moja ciasteczka Hipa wcina jak jej polamie na kawaleczki i namocze np w jogurcie czy owocach. Ostatnio w ten sposob zjadla 3 szt. Ale tez misialam jej dawac bo sama to ugryzie pol i sie dlawi sad
    • anias9 Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 18:30
      Wiesz co, mi to sie wydaje, ze to duzo zalezy od "egzemplarza" malucha.Moj synek (obecnie 6 lat) od zawsze patrzyl z obrzydzeniem na "farfocle" w jedzonku.Gdy zaczynal swoja przygode z doroslym jedzeniem kazda proba podania np jakiegos warzywa w calosci byla totalna porazka.I tak ma do dzis.Nie zmuszam.Robie po prostu duzo zup typu "krem" i musow owocowych.Taki typ po prostu.Moja mama mowi, ze ja jako dziecko mialam to samo, wiec moze to dziedziczne winkMi przeszlo, wiec mam nadzieje ze i on wyrosnie z tego. Pozdrawiam
      • mag2591 Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 18:45
        Spokojnie,powolutku,konsekwentnie i bez nerwówsmileu nas też się tak ta przygoda zaczęła a teraz wcina wszystko jak leci(ma 10,5 m-ca).największą frajdę ma z pajdy suchego chleba.papek już w ogóle nie chce (jak poczuje w ustach to pluje po ścianach).ważne,żeby nie odpuszczać i codziennie choć trochę dawać większych kęsów,żeby się maluch oswoił z inną konsystencją.

https://www.naobcasach.pl/m.linijka.i.16921.jpg
        • dagmara-k Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 19:36
          moja zaraz konczy rok a nie umie zjesc bulki, pulpeta czy siekanego miesa samego, bez wodnistego czegos typu zupa czy sos. zjada gruszke, banana jak jej sie podaje owoc do ust. zjada oczywscie ciastka i chrupki. zjada ziemniaka samodzielnie, ale polowa tego ziemniaka laduje na podlodze i w paszczy psa. nadal drugie dania je w postaci gestej, bardzo miesnej zupy. w wieku twojego dziecka jadla w zupie kasze, ryz, kluseczki, ale nadal miewa fazy. dzis np ziarenka ryzu z pomidorowej zostaly ulozone w szeregu na brzegu krzeselkabig_grin

karmisz piersia? jakos chyba wiecej jest takich cudakow wsrod piersiowych. moze dlatego ze pozniej zaczely? a moze cuduja bo licza na to, ze jak nie poradza sobie z grudkami to mama da cycusia? a moze po prostu kazdy ma na wszystko swoj czas i jeden wczesniej je grudki i kawalki a drugi wczesniej wstaje na nogi, albo mowi?
    • aphoper1 Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 19:53
      forum.gazeta.pl/forum/w,1135,123001129,123014055,Re_Nie_potrafie_jej_nauczyc_gryzienia_i_zucia_.html
      Przede wszystkim zachowaj spokój i ambicje wsadź w... kieszeń. Nauczy się!
    • abigail83 Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 21:22
      Moja ma 10,5mies. Zje wszystko w kazdej konsystencji,jak nie karmiona lyzka,to sama. Potrafi siedzic 15min i ziarenko po ziarenku wkladac do buzi. Mala motoryka i zucie git. Ale! Nie raczkuje,od niedawna dopiero zaczela jezdzic na pupie (sic!) i znalazlszy podpore wstaje na nogi. Siada z kleku lub z pozycji pollezacej,z lezenia nie. Nie mozna miec wszystkiegowink))
      • abigail83 Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 21:22
        abigail83 napisała:

> Moja ma 10,5mies. Zje wszystko w kazdej konsystencji,jak nie karmiona lyzka,to
        > sama. Potrafi siedzic 15min i ziarenko po ziarenku wkladac do buzi. Mala motory
        > ka i zucie git. Ale! Nie raczkuje,od niedawna dopiero zaczela jezdzic na pupie
        > (sic!) i znalazlszy podpore wstaje na nogi. Siada z kleku lub z pozycji polleza
        > cej,z lezenia nie. Nie mozna miec wszystkiegowink))
    • atrapcia Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 21:29
      Moja jadła tylko papki i kawałki, grudkami pluła wink No ale mając 10 miesięcy już ładnie wcinała wszystko w całości, tylko my szybko zaczęliśmy przygodę z BLW i podłapała. Teraz też lubi czasem żeby jej zmiksować, ale to jak bardzo głodna jest i nie ma czasu się z tym męczyć, bo sama potrafi jeść i godzinę (w tym pół godziny zabawy jedzeniem) wink
    • mint.royal Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 21:52
      Syn ma 10,5 miesiąca i też je tylko papki. Słoikami z farfoclami pluje, moją zupą zmiksowaną pluje, tak samo jest z Hippolitkami, chrupkami kukurydzianymi, ugotowanym brokułem, ziemniakiem, jajecznicą, kisielem i takimi tam. Staram się co jakiś czas coś mu podać, ale on ma po prostu odruch wymiotny, więc nie wciskam na siłę. Młody ma tylko 2 zęby, lekarka powiedziała żeby się tym nie martwić, że zacznie wcinać jak będzie mieć więcej zębów.
      Także sie tym nie martwię, wszystko w swoim czasie, W koncu całe życie nie będzie jadł papek smile
      I w nawiązaniu do postu abigail83, że nie można mieć wszystkiego : nasze dziecko za to zasuwa jak mały samochodzik i z każdym dniem coraz odważniej stawia kroki smile
    • maderta Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 22:00
      Wkońcu się przekona i nauczy jeść grudki. U nas jest różnie, jednego dnia zje pięknie grudki (ryż, warzywka), a innego dnia musi być papka. Ja obstawiam, że może są dni, gdy bardziej dokuczają zęby i stąd taka sytuacja. generalnie nie panikuję.
      Kiedyś spokałam 10ciolatka (!!!), który nie zjadł kromki chleba, by się nią nie zakrztusić, a winna była matka, która wciąż rozdrabniała mu pokarmy.
      • mbkbab Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 17.03.11, 23:29
        ech u nas odwrotnie już właśnie miałam założyć nowy wątek na temat niejadków uncertain
        moja dziecina (za tydzień roczek) kochana na śniadanie zjada chlebek z masełkiem-sama (chlebek posmarowany czymś innym nie wchodzi w gre bo mała jak tylko ust dotknie ,poczuje ,że to nie masło to rzuca talerzykiem i koniec jedzenia) popije i najedzona , zjada tak z dwie kromki. Po południowej drzemce jest obiad jeśli słoiczek to zje góra pięć łyżeczek.Takie grudkowego po 12 m-cu jeśli akurat mamy w domu obiad który ona może zjeśc to tak samo do 5 łyżeczek.Jeśli chodzi o deserki czy świeże owoce dawane w kawałkach to buzia zatkana i koniec.na wieczór znów kanapki z masłem i mlesio do spania w łóżeczku.Po drodze chrupki kukurydziane na potęge.Jak próbowałam ją przetrzymać i chrupek nie dawać to apetyt ten sam także to nie kwestia najedzenia się chrupkiem.CO ROBIĆ?????? Tłumacze to sobie idącymi ząbkami.Mamy dopiero dwie dolne jedynki i idzie właśnie jedynka górna.Wydaje mi się ,że jak wcina tak te chrupki czy bułki bądź chleb to dobrze jej to robi na dziąsełka.Bo jak przegryza chrupka to aż tak się wzdryga tak emocjonalnie go przegryza jakby to nie wiem jak twarde było i może tak szoruje sobie bo dziąślakach ?? Dodam ,że wcześniej wcinała słoiki całe na raz te 250 g albo z chęcią nasz obiad.Słoikowe owoce też były pycha - do czasu.Czy to faktycznie od idących zębów ?? sad
        • ark-am Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 18.03.11, 00:34
          no tak, ale my (dorosli) też czasem mamy ochote na zupe - krem z brokułów a innym razem na krupnik, to co sie dziwic maluchomsmile
    • lapwing123 za dużo wymagasz 18.03.11, 13:10
      > musiala miksowac. Zalamka. Juz mam ochote sie poddac i po prostu jej to wszyst
      > ko mielic i dawac papki - wtedy karmienie trwa 5 min. W przeciwnym wypadku godz
      > ine. Zmiksowana zupke zjada 180 ml, grudkowa moze ze 4 lyzeczki. Co mam jej wte
      > dy podac?

To w końcu zależy Ci na czasie czy na rozwoju? daj jej do ręki i niech memle ile chce.

Moja nigdy nie jadła papek ani grudek (rano proponuję kaszkę- moze zje 5 łyżeczek), ale pewnie jakbyś była u mnie w domu i widziała ile ona je to byś się przeraziła, ze tak mało. Nigdy nie mierzę, nie liczę żadnymi miarkami. Dojada piersią. jakbym chciała to też bym porównywała do Twojej, bo przecież twoja zjada 180ml, a rekord mojej to kilka łyżeczek. przykład dzisiejszego śniadania: 1/8 pomidora, 1/10 żółtka, 1/5 połówki bułki z masłem.

I co to znaczy pięknie jeśc? Że niby dziecko dostaje ziemniaka, siada grzecznie wcina do ostatniego okruszka przy czym nie ubrudzi się ani nic wokół?
      • princessa.of.persia Re: za dużo wymagasz 18.03.11, 15:20
        Tak tylko ona tego jedzenia danego do raczki nawet nie memle. Ugryzie 2 razy i juz ma w nosie. I to ma byc pelny posilek. Skoro zupki zjadala 180 ml to po 2 kesach watpie aby byla najedzona.
        Moja z piersi nie dojada bo staram sie ograniczyc karmienie piersia. Teraz karmie tylko w nocy.
        • fasola_m Re: za dużo wymagasz 18.03.11, 15:33
          Olej najadanie się zupkami i obiadkami. W tym wieku podstawą diety dziecka jest nadal mleko, powinno mieć go tyle ile chce.
          • princessa.of.persia Re: za dużo wymagasz 18.03.11, 15:35
            Wiesz ona cycka tez tak za czeso to nie chce.W nocy tak ale w dzien moze ze dwa razy jadla jak chciala spac. Inaczej mnie gryzka az mialam rany na piersiach. Wiec posilki mleczne w dzien zastapilam jogurtami, mm z kaszka itp. A spi na spacerach.
            • fasola_m Re: za dużo wymagasz 18.03.11, 15:42
              to bardzo dobrze, że je kaszki na mm i jogurty smile Sukces jest smile
              • princessa.of.persia Re: za dużo wymagasz 18.03.11, 18:11
                No tak, wzystko co jest utarte na miazge zjada w mig. Ale dzis konczy wlasnie 10 mcy wiec pora aby cos bardziej stalego zaczela jesc.
                Dzis dosta;la obiadek - kasza jaglana, zmiksowane miesko i marchew rozdziubana widelcem. Karmienie trwalo godzine. Jak juz cos wziela do buzi to trzymala trzymala i potem polknela jak jej juz rozmieklo - zero memlania. Potem dostala zupke przetarta i zjadla ladnie.
                • lapwing123 Re: za dużo wymagasz 18.03.11, 21:04
                  Powoli!
                  Trudno- trwało godzinę, ale nie było dużo problemów- niektóre dzieci wymiotują jak mają cokolwiek innego niż papkę. Dalej podążaj tym tropem. To dla niej coś nowego, nauczy się. Teraz czekała aż się rozpuści, dojdzie do tego, ze jak porusza buzią to będzie syzbciej.
    • iw1978 Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 18.03.11, 21:21
      Wywal zegarek, daj dziecku coś w łapę, kuchnie zabezpiecz, sobie naparz melisy, może załapie, że dorosłe jedzenie jest fajne smile Czasem działa karmieni w czasie posiłku - dzieci rwą się do twlerzy rodziców i w ten sposób mozna im cos grudkowatego przemycić.
      Mój wprawdzie je przyzwoicie, ale taz ma różne fazy. Ostatnio najchętniej jadłby sam, ale nie jest w stanie (11 m-cy). Więc układam przed nim kawałki mięsa, warzyw czy co tam mam, a zasadniczą część posiłku podaję łyżeczką - długo to trwa ale wszyscy są zadowoleni.
      Dla równowagi - ma takie dni, że je jeden stały posiłek, a oprócz tego tylko pierś.
      Nobody is perfect smile
      • kalipso30 Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 19.03.11, 11:23
        A tak w temacie ale dla przekory-ja pamietam z dzieciństwa, że nie umiałam jeśc papek...mama podawała mi np serek homogenizowany, a ja nie umiałam zrozumieć dlazego tego sie nie gryzie...mieliłam ozorem i wypluwałam...a skoro pamiętam to musialam miec kolo 4 lat...zapytalam mamy, jak bylo wczesniej powiedziala, ze wtedy nie bylo klopotu...hehe więc może pozniej u was bedzie na odwrót...czego zyczę smile
        https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bcwa111h40dld.png
    • misia_matysia Re: Czy wszystkie dzieci tak idealnie jedza? :(( 19.03.11, 12:08
      dawaj zmiksowane i proponuj co chwilę coś do rączki aż dziecko załapie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka