28.03.11, 18:44
Nasz synek od urodzenia trzymany na rękach lub kładziony na przewijaku układał główkę na lewą stronę (do spania układaliśmy go naprzemiennie i nie protestował). 2 tygodnie temu byliśmy w szpitalu i pediatra stwierdziła, że mały ma tendencje do asymetrii ułożenia, potem badała go neurolog i powiedziała, że wszystko jest w porządku. Obserwuję jednak od kilku dni, że młody kładziony na brzuszku podnosi się wyłącznie na jednej ręce i przechyla w jedną stronę, a gdy układam go do snu, wybiera zawsze lewą i płacze, gdy chcę mu główkę obrócić. Iść do neurologa czy czekać? A co mogę zrobić sama - poza przekręcaniem główki?
Obserwuj wątek
    • kalipso30 Re: asymetria 28.03.11, 19:51
      1 mc i podnosi się na rączkach???? nam neurolog powiedzial, ze do 3 mca takie rzeczy maja prawo miec miejsce....
      https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bcwa111h40dld.png
    • aagaataa83 Re: asymetria 28.03.11, 21:54
      Mój synek też początkowo wybierał tylko jedną stronę i miał stwierdzoną asymetrię. Na szczęście to minęło (ma 4,5 miesiąca). Oto moje rady:
      - układaj Mu pieluszkę obok główki, żeby podczas spania nie mógł odwracać jej w lewą stronę (w ciągu dnia)
      - kładź w łóżeczku tak, żebyś podchodziła do Niego z prawej strony (żeby patrzył w prawo)
      - połóż obok przewijaka coś interesującego po prawej stronie, żeby miał główkę odwróconą w prawo
      - ogólnie stymuluj do tego, żeby odwracał głowę w prawo.
      Zaobserwuj czy przypadkiem nie karmisz Go częściej z prawej piersi lub jeśli karmisz butelką czy nie kładziesz Go częściej na prawej ręce.
      Poza tym poproś lekarza, żeby pokazał Ci kilka prostych ćwiczeń, które pomogą walczyć z asymetrią. Im szybciej zaczniesz, tym lepiej. My ćwiczyliśmy od 3 tyg. i pod koniec 2 miesiąca nie było już praktycznie śladu asymetrii.
      Pozdrawiam.
    • koala0405 Re: asymetria 29.03.11, 08:00
      Moja córka, obecnie 11-letnia od niemowlaka miała stwierdzoną asymetrię ciała. Podstawą jest tutaj opieka dobrego neurologa i rehabilitacja /np. na dużej dmuchanej piłce/. Pomimo intensywnej rehabilitacji córki /zaczęłam dopiero w 12 m-cu życia/ , dwuletnim badaniu przyczyny asymetrii w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie do dziś nie wiadomo co jest przyczyną, że lewa strona ciała jest słabsza /skrócenie lewej nogi o ponad 2 cm, zaniki mięśniowe, uszkodzone włókna ruchowe/. Córka również spała na jednym boku, przekręcała się z brzuszka i pleców tylko na jedną wybraną stronę.
      Intensywna rehabilitacja zaczęta wcześnie daje duże szanse do prawidłowego rozwoju.
      powodzenia
      • magda.tyl Re: asymetria 29.03.11, 09:31
        Ja też rehabilituję synka 4 miesięcznego, bo miał wyraźnie słabszą lewą rączkę i asymetrię. Lekarz rehabilitacji nie widział jakiś wielkich odchyleń od normy, neurolodzy(2)też, ale ćwiczenia wszystko pieknie wyrównują. Chodzimy raz w tygodniu na metodę ndt bobath, mały zachwycony panią rehabilitantką, a w domu ćwiczymy sami. Są to raczej nie ćwiczenia, a zabawa z pewnymi elementami ruchu, ale to juz fachowo pokaże rehabilitant.
        Nie ma się cio bać, lepiej zacząc wcześniej wtedy ewentualne braki szybko się wyrównają. Najlepiej niech dziecko obejrzy neurolog, lekarz rehabilitacji, albo doświadczony rehabilitant.
        • magda.tyl Re: asymetria 29.03.11, 09:32
          Jeszcze dodam, że chodzimy na ćwiczenia i do lekarzy w ramach nfz, ale mamy dobrą opiekę.
          • santorini_1 Re: asymetria 04.05.11, 16:34
            a gdzie chodzicie na nfz jeśli można spytać i do kogo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka