Dodaj do ulubionych

obwód głowy 2 miesięcznego niemowlęcia

29.03.11, 22:54
Spotkałam się dziś ze znajomą, która dwa miesiące temu urodziła dziecko. Powiedziała mi że maluch ma wszystko ok, tylko strasznie szybko głowka jej rośnie - w ciągu miesiąca o 8 cm. Zatkało mnie trochę, nie mogłam sobie na szybko przypomnieć jak to było u mojego dziecka. Zapytałam czy pediatra coś jej na to powiedziała. Okazało się ze nie. U lekarza byli chwile przed wyjazdem (mieszkaja daleko, przyjechali na 3 tyg odwiedziny do rodziny) i chyba przez to zapomniała o tym wspomnieć pediatrze. Powiedziała mi że trochę ja to martwi ale jak lekarka nic nie mówiła to nie wie czy ma powody się stresować. Przez to też pytała co ja o tym sądzę. Sama nie wiem, dziecko ma dość dużą główkę ale nie jakoś wyjątkowo - syn znajomych miał podobnie, może nawet jeszcze większą i wszystko z nim ok. Ale jakoś chodzi mi to teraz po głowie. Tym bardziej ze mojemu dziecku (specjalnie sprawdzałam) do dziś urosła o 7 cm (a ma 10 mies). Sama nie wiem, wpadną do nas jeszcze w sobotę i tak się zastanawiam czy jeśli faktycznie to było 8 cm nie powinnam jej poradzić by mimo żadnej reakcji pediatry udała się do neurologa prywatnie? Bo dziś ją uspokoiłam a teraz się zastanawiam czy słusznie. Co o tym myślicie?
A czapeczka mojego syna, która wchodzi mu na głowę ale nie wystarcza już na zakrycie uszu (no jest trochę za mała) u dziecka koleżanki jest dokładnie taka sama. Kurcze nie spytałam o obwód ale na moje oko głowy mają podobne, z tym że mój syn jajo a ona kwadracik wink
Obserwuj wątek
    • loki-an Re: obwód głowy 2 miesięcznego niemowlęcia 29.03.11, 23:09
      no nie prawie padlam ze smiechu,
      • paliwodaj Re: obwód głowy 2 miesięcznego niemowlęcia 29.03.11, 23:34
        tak, polec jej neurologa i moze onkologa od razu, dlaczego nie powiesz jej ze telefon juz dawmo wynaleziono i zeby zechciala uzyc ten wynalazek w celu wyjasnienie swoich watpliwosci z PEDIATRA
        Musisz jej cisnienie od razu podnosci neurologiem, bedziesz sie lepiej dzieki temu czula?
    • swingwasp Re: obwód głowy 2 miesięcznego niemowlęcia 29.03.11, 23:50
      jak zwykle ten ton...

nie nie musze jej ciśnienia od razu podnosić, nie chcę straszyć neurologiem. Po prostu pytała co o tym myślę i nie wiem co myślę. Nie wiem jakie są normy, ile główka może rosnąć w ciągu miesiąca. Nie chcę jej straszyć ale też nie chcę jej uspokajać kiedy jest jakiś problem .A jest? bo zostałam objechana od góry do dołu a ani jednej konkretnej odpowiedzi - czy to jeszcze norma te 8 cm? nie wiem, może mam w formie obrazków to pytanie zadać to będzie bardziej zrozumiałe?
      I nie, nie zadzwoni bo nie wzieli nr pediatry ze sobą.
      • paliwodaj Re: obwód głowy 2 miesięcznego niemowlęcia 30.03.11, 00:13
        to jezeli nie wiesz to nie wysylaj jej od razu do neurologa, powiedz zgodnie z prawda ze nie wiesz i nie czaruj. A moze ci narysowac te sytuacje zebys wiedziala jak powiedziec " nie spotkalam sie z taka sytuacja i nie wiem czy to normalne ze glowa urosla 8 cm, powinnas uzyc internetu, ksiazki telefonicznej, zadzwonic do kogos zeby poszedl sprawdzic nr telefonu do pediatry, zadzwonic do kogos aby zdobyl ten numer od kogos kto go posiada, powinnas wrocis wczesniej do domu jezeli bardzo cie to martwi" ( niepotrzebne skreslic)
        Raczej nie jest to forum dla specjalistow, tylko dla rodzicow i nikt w 100% trafnej odpowiedzi tu nie znajdzie
        • swingwasp Re: obwód głowy 2 miesięcznego niemowlęcia 30.03.11, 00:30
          no przecież jej nie wysłałam do neurologa/onkologa czy gdzieś i nie straszyłam. Mniej więcej tak jej powiedziałam jak mi zacytowałaś, nie potrzeba mi rysować, czytać potrafię. I pytam bo właśnie nie chcę jej w błąd wprowadzić. Ale dzięki. Nie będę jej wcale stresować zadzwonię do swojego pediatry i zapytam. Pozatym chciałam się tylko dowiedzieć czy coś nie tak czy ok, mam znajomych których dziecko widzieliśmy po raz pierwszy jak miało 3,5 miesiąca i wydawało nam (mi i mężowi) że ma trochę dziwną główkę. Nikt na to uwagi nie zwrócił a jak młody skończył pół roku to po badaniach (bo pediatrze jednak zaczęło coś nie pasować) okazało się że miał wylewy do mózgu któregoś tam stopnia i dwie powiększone komory. Teraz latają po specjalistach i nie bardzo wiedzą co z tego w końcu będzie a ja mam wyrzuty sumienia że się nie odezwałam. Może by to coś zmieniło jakby wcześniej to sprawdzili. I tyle. Dlatego teraz się nad tym zastanawiam.
          • gag-nes Re: obwód głowy 2 miesięcznego niemowlęcia 31.03.11, 21:42
            Przeciez sa jeszcze siatki centylowe... Niech sobie kolezanka sprawdzi czy glowa malego miesci sie na nich...
    • mama_amelii Re: obwód głowy 2 miesięcznego niemowlęcia 30.03.11, 07:10
      NiemożliwesmileMoże to tak jak wczoraj wyszło z moją koleżanką,która ma rówieśniczkę mojej córki(5 m-cy).Wczoraj była na szczepieniu małej i zaszła do mnie w szoku,że główka jej córki urosła o 7 cm od ostatniego szczepienia.Wcześniej miała 42 cm,a teraz 50big_grin
      Spojrzałam do książeczki,a tam wcześniej 42 cm,a po wczorajszej wizycie wpisane 50 c.Główka niewiele się u małej zmieniła(bo 7 cm to chyba było by zauważalnesmilePielęgniarka po prostu zmierzyła główkę i zamiast wpisać w cm wpisała 50 centyl.
      • mama_amelii o 8 cm 30.03.11, 07:11
        dla tych czepliwych co to zaraz napiszą,że liczyć nie umiembig_grin
        • atrapcia Re: o 8 cm 30.03.11, 09:25
          Nam też raz wpisywały w centymetrach a innym razem w centylach, zależy kto ją ważył i mierzył.
          • ziabucha główka 30.03.11, 16:40
            wczoraj szukałam w necie i do 3 miesiąca norma to 6cm a od 3-6 miesiąca może urosnąć o 3 cm a później się zmniejsza prędkość wzrostu główki.
            • swingwasp Re: główka 31.03.11, 20:49
              dzięki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka