Dodaj do ulubionych

roczny cycoholik a mama na weselu

30.03.11, 23:12
WITAM, czy ktoś miał podobne doświadczenia? W czerwcu synek bedzie miał 13 miesięcy. Póki co żyje głównie piersią, karmię go kilka razy dziennie plus trzy posiłki niemleczne i około 4 razy w nocy. Obawiam się , żę do czerwca zbytnio się to nie zmieni . Kombinuję żeby zapewnić mu opiekę u nas w domu, nie było by nas całą dobę . Nie umie pić z butelki, w ogóle nie chce pić innych płynów , tylko pierś. Przeraża mnie myśl o ściąganiu mleka , musiałaby to byc jakas masakryczna ilość, a nie mam laktatora.No i nie mam pewności czy w ogóle będzie chciał pić. Co zrobić, czy mały się jakoś da oszukać z tym karmieniem?
Obserwuj wątek
    • zawszeolga111 Re: roczny cycoholik a mama na weselu 30.03.11, 23:32
      ma 13 miesiecy i je 4 razy w nocy?
      • pradziadka Re: roczny cycoholik a mama na weselu 31.03.11, 07:35
        zawszeolga111 napisała:

> ma 13 miesiecy i je 4 razy w nocy?

weszlas tu tylko po to zeby sie zdziwic???

autorka napisala,ze w czerwcu bedzie mial 13 mies
      • atrapcia Re: roczny cycoholik a mama na weselu 31.03.11, 10:05
        > ma 13 miesiecy i je 4 razy w nocy?

A to tak poza tym to bardzo dziwne jest? Moja też się potrafiła jeszcze w tym wieku tyle razy dopominać o pierś w nocy. A nasilało się to podczas ząbkowania albo chorób. A i tak najczęściej po prostu spała ze mną z cycem w dziobie. 13 miesięcy to nadal małe dziecko, może potrzebować bliskości, bo do tego już głównie wtedy służy pierś.
    • mika_p Re: roczny cycoholik a mama na weselu 31.03.11, 00:50
      Do czerwca masz ponad 2 miesiące, mnóstwo czasu.
      Oducz małego ssania piersi w nocy, to się da zrobić bez awantur, moja córka miała koło 14-15 miesięcy. Odzwyczajenie od piersi nie dało przespanych nocy, ale awantura o 2 w nocy polegała na pięciominutowym wrzasku i dziecko kładło sie z powrotem spać, nawet nie wiem, czy potrzebne było siedzenie obok niej na łóżku (ale siedziałam)
      Podstawa oduczenia było rozerwanie łańcucha pobudka-pierś.
      O ile dobrze pamiętam, najpierw pokazywałam śpiącego tatusia, spiącego brata, ciemność za oknem i tłumaczyłam, że ciężko obudzić piersi. Potem chyba był etap niekumania: udawałam, ze nie wiem, po co córka się budzi, proponowałam wodę w kubeczku, nie mogłam dobudzić piersi na mleko. Następny etap już był bezpiersiowy: córka się budziła, dostawała rytualną wodę, moczyła w niej dziób, oddawala kubek i kładła sie z powrotem. A finalnie, tak jak napisałam: budziła się, wrzeszczała, kładła i spała dalej.
      U nas był czerwiec, wczesny świt, dopóki było ciemno, miałam argumenty, o świcie zaczynał sie piersiowy maraton.
      • naana26 Re: roczny cycoholik a mama na weselu 31.03.11, 10:41
        heh, fajne to co napisałaś. podoba mi się twoje podejście do córki smile
    • rulsanka Re: roczny cycoholik a mama na weselu 31.03.11, 10:41
      Jak mamy nie ma, to dzieci jakoś magicznie zapominają o piersi. Mój syn nie zasypiał bez piersi, gdy byłam.
      Zadbaj o to, by osoba do opieki była lubiana przez dziecko. Mleka w nocy pić nie musi, przynajmniej ten jeden raz. Nie ściągałabym nic na zapas (dodam, że mój syn budził się na cyca kilka razy w nocy do wieku 22 miesiące, ale można go było zostawić z dziadkami bez problemu i bez mleka)
    • kotkowa Re: roczny cycoholik a mama na weselu 31.03.11, 12:42
      Sciagac na weselu bedziesz musiala, inaczej nie dasz rady, piersi ci pekna chyba. Musisz sie zaopatrzyc w laktator. Dla malego sciagnij pokarm wczesniej, zamroz i ktos mu go poda. Najlatwiej z butelki by bylo, moze da sie cos zrobic. Mozna kubeczkiem pipeta itd, ale nie wyobrazam sobie duzych porcji w ten sposob podawac.
      • abigail83 Re: roczny cycoholik a mama na weselu 31.03.11, 13:14
        Najlatwiej z butelki by bylo, moze da sie cos zrobic. Moz
        > na kubeczkiem pipeta itd, ale nie wyobrazam sobie duzych porcji w ten sposob po
        > dawac.
        Que? Toż to 13-miesięczniak będzie, to z normalnego kubka może to mleko wypić! 13-miesięczniaka pipetą karmić?!
        Nie musi zresztą wcale pić mleka, na kolację dostanie jakieś kanapki albo kaszę na wodzie czy na mm (niezabójcze i nietrujące), a w nocy opiekun da mu wody albo mm gdyby wielka awantura była.
        W laktator sie zaoptarywać chyba nie ma co, piersi będą myślały, że dziecko przesypia noc smile ewentualnie można ręką ściągnąć do uczucia ulgi
        i wciąż nie mogę się otrząsnąć z wizji 13mies karmionego pipetą...
    • joanka-r Re: roczny cycoholik a mama na weselu 31.03.11, 14:24
      11 lat temu byłam w takiej samej sytuacji. Syn pojechał z nami, ja bawiłam się do 20 z synem a potem poszliśmy spać. Wyspałam sie wówczas pierwszy raz w zyciu od porodu, bo muzyka podziałała na syna jak narkotyk i spał bez pobudki.
    • klon.mamusi Re: roczny cycoholik a mama na weselu 31.03.11, 14:52
      to naucz go pic z butli- proste smile
      • alutek_0 Re: roczny cycoholik a mama na weselu 31.03.11, 16:51
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi, myślę , że zaczne go odzwaczajać od ssania w nocy, bo to też daje mi w kość. Spróbuję tego sposobu z wodą.
        • dagmara-k Re: roczny cycoholik a mama na weselu 31.03.11, 22:00
          daj znac jak ci idzie, u nas woda nie przechodzi, ale mikowe pokazywanie ciemnosci coraz lepiejsmile tylko po to musze wychodzic z lozka a dotad leniwie karmilam polspiaca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka