Dodaj do ulubionych

Chodzicie do lekarza bez choroby?

05.04.11, 16:16
Szczególnie ze starszymi niemowlakami?Np. na ważenie, mierzenie, czy żeby zobazył czy wszystko ok?
Bo ja nie chodzę, ważę na normalnej wadze elektronicznej, nie mierzę i tak się zastanawiam,że moze trzeba,żeby lekarz coś tam odnotował??
Obserwuj wątek
    • lopezka26 Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 16:37
      Sa jakies bilanse dzieciaczków dwulatka itd. Jesli chodzi o mojego niemowlaka, on sie zalicza do tych młodszych. Zawołałam lekarke na wuzytę domową -oczywiście prywtaną bo normlany nie przyjedzie bez choroby. Pani doktor poprostu obejrzała małą, zajrzała do buźki, sprawdziła uszka , sprawdziła umiejetności etc... mała była zdrowa a zrobiłam to dla swojego spokoju.
    • lapwing123 Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 16:47
      Nie.
      Tylko na szczepienia.
      • paliwodaj Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 17:23
        oczywiscie ze chodze co roku na wizyty sprawdzajace, dla mnie to najmniejszy wysilek, mimo ze moje dzieci juz starsze 3,6 i 9 lat, chodze i chodzilam co roku. Sprawdzamy prawidlowa budowe, kregoslup, stopy, cisnienie , gardlo, nosek, uszy, wzrok, dodatkowe szczepienia, omawiamy ostatnie choroby ( jezeli byly) , ewentualne pytania, skierowania do specjalistow jezeli cos mnie lub lekarza niepokoi. Rozwoj psychologoczny, spoleczny , postepy w szkole , przedszkolu i znowu jezeli cos nie tak - porady gdzie sie zglosic
        Oczywiscie waga, wzrost ,analiza pomiarow.
        Jaki jest powod zeby nie pojsc na taka wizyte? Lenistwo, niedbalosc czy wiara ze moje dziecko zawsze bedzie pieknie zbudowane, zdrowe, idelanie odzywione ?
        • lapwing123 Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 21:00
          Rozmowa toczy się na forum "niemowlę" więc nie mówimy tu o wizytach corocznych, bo raczej niemowlak to jeszcze roku nie ukończył. Więc urwałaś się z choinki?
        • miska_malcova Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 21:52
          paliwodaj napisała:

> oczywiscie ze chodze co roku na wizyty sprawdzajace, dla mnie to najmniejszy w
          > ysilek, mimo ze moje dzieci juz starsze 3,6 i 9 lat, chodze i chodzilam co roku

hello, to forum Niemowlę.
    • chusteczka4 Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 17:22
      Ja chodziłam co miesiąc na zważenie, zmierzenie i szczepienie a teraz gdy szczepienia się skończyły muszę raz w miesiącu przychodzić na zważenie.
    • semi-dolce Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 17:27
      Nie. Nie widze powodu by latac ze zdrowym dzieckiem do lekarza, zwazyć mogę sama, zmierzyc też, czy dobrze sie rozwija tez widzę.
    • pola.cocci Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 17:29
      Do 5. miesiaca tak, a teraz pediatra zalecil wizyte kontrolna w 9. miesiacu, o ile oczywiscie nie bedzie dzialo sie nic zlego
      z ciekawosci waze malego raz w miesiacu na wlasnej wadze, choc niewiele to wnosi
      • mehil.dam Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 17:41
        Szkoda mi ze zdrowym dzieckiem chodzić do przychodni i narażać na różne zarazki i choroby.
    • black.joanna Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 18:45
      A po co??? Żeby narazić na kontakt z chorymi??? Nie mówiąc już o zajmowanie czasu i zawracanie głowy lekarzowi, pielęgniarce. W tym czasie lekarz przyda się chorym.
    • latosie Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 19:10
      oczywiście,że tak ... co jakiś czas ... ze starszą chodziłam co miesiąc bo tak mi zaleciła lekarka. z młodszym na razie na szczepienia ale jak się skończą to na pewno co dwa-trzy miesiące się wybiorę ... na jednej z takich wizyt dowiedziałam się na przykład,że córa ma szmery na serduszku, które wystąpiły dopiero po jakimś czasie po urodzeniu ... są takie schorzenia których niestety mama sama nie zauważy .... i co to za arument,żeby nie zawracać głowy lekarzowi albo pielęgniarce ... a od czego oni są ?? u nas są osobne wizyty dla dzieci chorych i zdrowych i nie widze problemu,żeby co jakiś czas lekarz zobaczył moje zdrowe dziecko ...
    • sabeena Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 20:23
      Zgodnie z zaleceniami lekarza chodzę co 2 miesiące na kontrole. Zawsze proszę w rejestracji żeby umówili mnie jako pierwszą, to dziecko nie ma kontaktu z chorymi i zarazkami, wchodzimy od razu do gabinetu i nie siedzimy w poczekalni. Niemowlak starszy, 11 miesięcy.
      • fasol-inka Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 20:44
        ja identycznie
        lekarz ma dużo szerszą wiedzę niż ja, nie wybaczyłabym sobie gdybym zaniedbała wizyty i później by się okazało, że coś można było wcześniej wychwycić
      • lapwing123 Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 21:02
        A skąd macie takie zalecenia? I normalnie państwowo was przyjmują?
        Mnie jak coś niepokoi to dzwonię do swojego prywatnego pediatry, bo w przychodni to łaskę robią
        • latosie Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 21:43
          jasne,że państwowo !! to jest och zakichany obowiązek !!
    • magdakingaklara Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 20:51
      Nie chodzilam, nie mierzylam, nie wazylam.
      Te czynnosci miala robione przed szczepieniami w domu nie mam wagi i jakos ta wiedza nie byla mi do szczescia potrzebna. Poki nie choruje to sie takimi pie...mi nie zajmuje
      • paliwodaj Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 20:58
        jakies 3 miesiace temu siostra mojej kolezanki urodzila dziecko, zdrowa , piekna dziewczynke
        Zignorowala piersze wizyty kontrolne, bo zdrowa, przybiera, nagle zaczela siniec, miec zimne konczyny przy tym, okazalo sie ze nie wykryto jej bardzo powaznej wady serca po narodzeniu.
        Dziecko po kilku miesiacach znalazlo sie na OIOM-ie, nie wiem dokladnie jak sie losy potoczyly ale mowa byla o przeszczepie serca, to tak na marginesie ze niektorych chorob nie widac po prostu golym okiem.
        Zycze powodzenia ( i duzo szczescia przy tym) ja wole miec reke na pulsie
        • lalabamba Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 21:21
          Paliwodaj, wyżej napisałaś, że chodzisz CO ROK na wizyty kontrolne, więc jak to ma się do zaledwie 3 miesięcznego maleństwa, u którego wykryto problem z serduszkiem? Zapewne w szpitalu, po porodzie i na każdej kontroli pediatry serce było osłuchane i pewnie przy szczepionkach potem też. Dziewczyna miała co tydzień, czy może co dzień chodzić i prosić o osłuchanie dziecka? Proszę, nie strasz mam! Nikomu nie życzę choroby dziecka, a martwienie się ewentualnym zachorowaniem też jest wyczerpujące psychicznie!
          • paliwodaj Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 21:36
            przeciez ja nie napisalam ze to moje dziecko, tylko trzeciej osoby, tak to sie ma do 3 miesiecznego dziecka, NIE MOJEGO. Nie wiem jak czesto chodzila na wizyty do lekarza, ale wady nie wykryto jakis czas z blizej mi nie znanych [rzyczyn
            Nikogo nie strasze, po prostu wada serca nie zostala wykryta w szpitalu ( Warszawa)
            Nie sadze zebys wyczytala w moim poscie ze zycze komus choroby dziecka , ale nie jest rozsadne nie kontrolowac rozwoju i zdrowia dziecka, bo sa choroby ktorych nie widac na pierszy rzut oka.
            ot i tyle napisalam
      • latosie Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 21:42
        zdrowie dziecka to pierdoła ? nie potrzebna ci ta wiedziedza ?? a jak dziecko by za mało przybierało np ... no gratuluję podejścia !!
        • magdakingaklara Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 22:50
          skoro dzicku nic nie jest i nic nie zostaje stwierdzone przy badaniach przed szczepieniem to po co mam biegac do lekarza ???
        • black.joanna Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 06.04.11, 11:20
          "Jakby" dziecko słabo przybierało, to znaczy że coś jest nie tak i idę do lekarza, ale jeśli nic się nie dzieje to po co???
    • loki-an Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 21:17
      dodatkowo nie chodze. nie widze takiej potrzeby bo srednio co kilka tygodni i tak jestesmy u lekarza. pierwsza wizyta pani doktor patronazowa 6 tyg maluch, potem jedno ,drugie i trzecie szczepienie, nastepne mamy pod koniec maja. po co mialabym jeszcze chodzic ? na tych wizytach dziecko mierzone ,wazone ,osluchane .
    • swingwasp Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 21:18
      chodzimy do dzieci zdrowych, teraz tylko na ważenie i mierzenie. Idę co ok 1,5 miesiąca, zawsze ogląda małego pielęgniarka, do pediatry zaglądam średnio co druga wizyta ot tak sprawdzić czy wszystko ok i po receptę
    • 18_lipcowa1 tak, na szczepienia 05.04.11, 21:49
    • miska_malcova Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 21:53
      chodziłam tylko na szczepienia
    • czekolada85 Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 21:56
      Ja niestety jestem z tych przewrażliwionych matek co latają cały czas do przychodni. I uwierzcie dziewczyny to silniejsze ode mnie. Mała kaszlnie, coś tam z nosa poleci ja już jestem u lekarza. W nocy spać nie mogę, mierzę temperaturę, obserwuje. Wiem że przesadzam czasami - wink próbuje nawet z tym walczyć wink
      Na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle że miałyśmy duży problem z jedzeniem i przyrostem wagi jak mała była noworodkiem.
      Ale teraz 5 m i 8kg szczęścia smile
      Przychodnia weszła w nawyk zresztą mamy ją pod "nosem" dosłownie 100m.
    • budzik11 Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 05.04.11, 23:37
      Ze zdrowymi dziećmi chodziłam (i chodzę) tylko na szczepienia i bilanse. Nie widzę innego powodu, żeby lekarz "coś tam odnotował". Gdzie niby, co i po co?
    • illegal.alien Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 06.04.11, 00:43
      Chodze na szczepienia, przed ktorymi nikt mojego dziecka nie bada, tylko na nie patrza i pytaja, czy zdrowe. To mowie, ze zdrowe smile
      Dzis pierwszy raz poszlam na wazenie, bo mi bylo glupio, ze nie wiem ile dokladnie moje dziecko wazy (ma 4 miesiace). Pielegniarka je zwazyla, poogladala, powiedziala, ze ladne i bylo po wszystkim smile
    • aniluap_w Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 06.04.11, 07:12
      tak ostatnio bylismy na szczepieniu w 5 miesiacu teraz byla dluga przerwa bo okres grypowy itp wiec bez potrzeby nie chodzilam ale mamy sie pokazac w 8 miesiacu na bilans i potem w 10 no i w 12 miesiacu szcvzepienie i pierwszoroczny bilan
    • maderta Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 06.04.11, 11:25
      Nie chodzę, bo pewnie jakbym poszła to by mi się dostało, że d...... zawracam. dziecko zdrowe, to nie będę jej narażać na przywleczenie czegoś z przychodni, a nie ma u nas poradni la dzieci zdrowych. Nawt na szzczepienie idzie się razem z chorymi. masakra.
    • black.joanna Re: Chodzicie do lekarza bez choroby? 06.04.11, 11:27
      Mam wrażenie, że niektóre z Was latają do lekarza co najmniej jak starsze panie, które codziennie okupują przychodnię, chociaż często nic im nie dolega. Chyba macie za dużo wolnego czasu, albo jesteście przewrażliwione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka