Dodaj do ulubionych

pomożecie?

07.04.11, 12:02
Jestem troszkę zagubiona jeśli chodzi o rozszerzanie diety dla malucha.Mój syn ma ponad 3miesiące i jest karmiony tylko piersią.Wiem, że to jeszcze nie czas na serwowanie mu innych przysmaków poza mleczkiem, ale już tak na zaś chciałabym wiedzieć co i jak, bo trochę tego nie ogarniam Tzn.w którym miesiącu najlepiej coś wprowadzić?w piątym?no i od czego zacząć w jaki sposób?w jakich ilościach?jak zrobić żeby mu dostarczyć wszystkich potrzebnych witamin?jak płynnie przejść na te dania?ja poprostu już wpadam w panikę ostrą!!
Obserwuj wątek
    • ammazuko_powrot Re: pomożecie? 07.04.11, 12:14
      www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka.html
      bi.gazeta.pl/im/0/4322/m4322360.jpg
    • zona_mi Re: pomożecie? 07.04.11, 12:24
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,124008820,124052438,serwis_eDziecko.html
    • pysia_35 Re: pomożecie? 07.04.11, 15:29
      zacznij w 6 m-cu. łyzeczkę gotowanej marchewki podaj, na drugi dzień 2 łyżeczki , na trzeci dzień 3 łyżeczki, itd. po 2-3 dniach zrób przerwe i obejrzyj dziecko - czy nie ma wysypki ( po marchewce raczej sie nie zdarza), czy brzuszek nie boli itp. Jak jest ok. to mozesz dodac do marchewki ziemniaczka gotowanego, potem dynie, jabłuszko itd. zawsze małe ilości i powolutku.Oogladaj dziecko przy kąpieli czy nie ma wysypek i zmian skórnych. Poczytaj w prasie lub w necie o kolejnosci rozszerzania diety. To wazne bo sa rpodukty uczulające i te podaje sie na końcu jak dziecko starsze. Miesko dopiero po warzywach, owoce cytrusowe wykluczone i truskawki, maliny jagody tez mocno uczulają i trzeba dawac na końcu. Do probowania dziecko musi być w dobrym nastroju, nie śpiace nie za bardzo głodne i nie przejedzone. Nie zniechecaj sie jak od razu nie załapie jak jeść z łyżeczki. Pare dni i sie nauczy. Najważniejszy spokój i cierpliwość. Powodzenia.
    • sotto_voce Re: pomożecie? 07.04.11, 22:43
      Wyluzujsmile Twoje dziecko prawdopodobnie nie jest mega-alergikiem, bo po trzech miesiącach byłabyś tego boleśnie świadoma.
      Zasady są naprawdę proste. Płynny pokarm zapewniasz Ty w pakiecie. W szóstym miesiącu, kiedy dziecko pewnie siedzi (nie zakrzytusi się tak łatwo), ma już zwykle jakieś zęby albo swędzące dziąsła (potrzebuje coś pomemłać) i wyraża wolę poznawania świata przez usta - zaczynasz dawać stałe pokarmy. Panika może być efektem przypływu sprzecznych informacji. Używaj zdrowego rozsądku. Kiedy ktoś Ci coś wmawia, co cię nie przekonuje - pytaj "dlaczego"? I obserwuj dziecko.
    • czar_bajry Re: pomożecie? 07.04.11, 23:12
      Najlepiej słuchać tego co mówi pediatra a panika tu zupełnie nie potrzebna.
      Znajdź jakiś inny powód aby mieć jazdytongue_out
      • anilanka26 Re: pomożecie? 08.04.11, 11:54
        ale ja uwielbiam mieć jazdy z każdego powodu..tak już mam.
        • czarnaalineczka Re: pomożecie? 08.04.11, 11:58
          lol
        • edelstein Re: pomożecie? 09.04.11, 00:34
          Dla twojego zdrowia psychicznego karm go do 18roku zycia piersia, bo inaczej pomieszanie zmyslow gwarantowane, szczegolnie po przeczytaniu porad typu marcheweczka, jabluszko, pomalutku, tak, tak, truskaweczka i cytrynka niettongue_out
    • czarnaalineczka Re: pomożecie? 07.04.11, 23:33
      >jak zrobić żeby mu dostarczyć wszystkich potrzebnych witamin?
      wyjac piers

podczas wprowadzania innych pokarmow nadal karmisz piersia wiec niczego mu nie zabraknie
    • topola80 Re: pomożecie? 07.04.11, 23:38
      Ja przy drugim dziecku rozszerzałam dietę według tej książki:

merlin.pl/Bobas-lubi-wybor_Gill-Rapley-Tracey-Murkett/browse/product/1,787966.html;jsessionid=66B22FE208C751A218C24E68EA289906.LB2?gclid=COf2murh6acCFQ8t3wodSCl2bg
      Polecam, jest bardzo fajna i przydaje się też, kiedy się nie jest 100% BLW.
      • anilanka26 Re: pomożecie? 08.04.11, 11:55
        bardzo dziękuję za podpowiedzi i wskazanie odpowiednich stron..napewno skorzystam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka