malwi_31 22.04.11, 20:56 Mam do was pytanie, bo zauważyłam słoiki z jogurtem od 6 mc. Natomiast wgł schematu można je podawać później. Więc jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna090481 Re: Pytanie o jogurty 22.04.11, 21:24 ja się nigdy nie trzymałam kurczowo schematów, poza tym wiele stron internetowych i lekarzy podaje inaczej. Jeśli chodzi o jogurty w słoiczkach to nie są normalne jogurty. sa one jednak przystosowane dla małych dzieci jeśli chodzi o zawartośc białka. Zwróć uwagę np na słoiczki ze szpinakiem które w składzie mają mleko Tak więc jesli twoje dziecko nie jest alergikiem to nie trzymaj się kurczowo schematów bo to nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
sheila2 Re: Pytanie o jogurty 22.04.11, 21:34 Ja podaję synkowi od mniej więcej 7 miesiąca. Zazwyczaj Nestle , jagodowy, czekoladowy i malinowy Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Pytanie o jogurty 22.04.11, 22:34 Jak dziecko nie jest alergikiem, to można podawać. Tylko ja nie ufam tym pseudo-jogurtom misiowym i słoikowym. Lepiej zapodać zwykły jogurt naturalny, najlepiej taki bez cukru i sztucznych domieszek. Odpowiedz Link Zgłoś
hhogata Re: Pytanie o jogurty 22.04.11, 22:41 a od kiedy podajesz? bo ja ostatnio podałam manne - wprowadzam gluten- i wysypki dostał... więc moge czy nie bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Pytanie o jogurty 22.04.11, 22:54 hogata napisała: > a od kiedy podajesz? bo ja ostatnio podałam manne - wprowadzam gluten- i wysypk > i dostał... więc moge czy nie bardzo? Wysypka od glutenu? Jesteś pewna? To chyba rzadki objaw, ale nie znam się na tym. Starszakowi podawałam ok. 7 miesiąca, a młodszy bezmleczny chwilowo, więc nie podaję. Ja bym na początek dodała łyżkę zwykłego jogurtu do owoców i obserwowała. Może bezpieczniej, jak dziecko ma już 7 miesięcy. Zależy też, od kiedy rozszerzasz dietę. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Pytanie o jogurty 23.04.11, 06:54 Wczoraj kupiłam z Bobovity i jutro podam(przy starszej córce tego nie było).Napisane jest po 6 m-cu(podam zamiast deserku).Mała na nic nie jest uczulona i ciekawa jestem,czy jej taki jogurt posmakuje.Zwykłe jogurty podam troche później. www.bobovita.com.pl/nasze_produkty/produkty_wg_kategorii/jogurciki_malucha/?check_cookie=1 Odpowiedz Link Zgłoś
jombusiowa Re: Pytanie o jogurty 23.04.11, 15:31 Ja zaczęłam dawać zwykłe jak skończył 10 miesięcy, jest to jego ulubione danie. Daję taki naturalny, bez żadnych zagęstników oraz chemii. A te dla dzieci są jakieś dziwne wg mnie-jaki to jogurt, który praży się na półce sklepowej? Odpowiedz Link Zgłoś
pamela788 Re: Pytanie o jogurty 24.04.11, 22:50 Ja zaczelam podawac jak mala miala 5,5 miesiaca pomimo,ze sa od 6. Nic sie nie dzialo bardzo je lubi. Zwyklych nie bede podawac jeszcze bardzo dlugo,teraz ma 9m,wiec moze za jakies dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonypaxdziernik Re: Pytanie o jogurty 23.04.11, 19:10 Ja się nie trzymam żadnych schematów. Moja mała ma 5 miesięcy i nie je żadnych tych słoiczków i badziewi dla dzieci. Jedyne co to mleko Bebiko 2R z kleikiem od 6mies, bo tą 1 się nie najadła. Od ok 1,5mies je zupki tzn to samo co my tylko zmiksowane wiadomo fasolki po bretońsku jej nie dam, ale pomidorowa, jarzynowa, ogórkowa, rosołek, żurek... Od 2 mies je serki waniliowe z biedronki jakieś Tup Tup czy coś w tym deseniu. Nic jej nie jest nie ma alergii. Normalnie je też deserki z przetartych owoców, kaszki, ryże, makarony, wafelki, biszkopty takie zwykłe itd.... Jedynie co soczki z nutrici kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Pytanie o jogurty 23.04.11, 19:49 "Moja mała ma 5 miesięcy i nie je żadnych tych słoiczków i badziewi dla dzieci" ale "serki waniliowe z biedronki jakieś Tup Tup czy coś w tym deseniu." to nie badziew? Skoro teraz ma 5 miesięcy a od 1,5 miesiaca je zupki to dałaś jej w wieku 3,5 miesiąca, a w wieku 3 miesięcy serki z Biedronki? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonypaxdziernik Re: Pytanie o jogurty 23.04.11, 20:46 Pracowałam w pewnej firmie produkującej takie jedzonka i wiem jak powstają takie żarełka dla najmłodszych. Po co mam przepłacać jak i ten serek i ten jest praktycznie tak samo naszpikowany chemią? Moja mała mając miesiąc( ur się 22.11) w Wigilię próbowała ciasto, polewę, serek, tu troszkę polizała tu tam. Jak miała 3 miesiące zaczęła interesować się tym co my jemy i wszystkiego zaczęła próbować wiadomo w małych ilościach. Obecnie je ok 3 łyżki stołowe serka np. Zupki wprowadziłam jak miała 3,5mies. Zaczęłam od czystego rosołku powoli wprowadzałam do tego grysiczek, jakieś warzywa mięsko. Mojej córeczce nic nie jest i jest szczęśliwa nic ją nie boli, nie ma problemów z wypróżnianiem, nie ma kolek, biegunek, wysypek, rozwija się całkowicie poprawnie. Każdy ma prawo wychowywać dziecko jak chce i jak uważa. Dla mnie tak jest ok. Moja mama( babcia) to popiera i sama mi podsyła czasami jakieś amciu dla małej. Najbardziej to lubi gołąbki Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonypaxdziernik Re: Pytanie o jogurty 24.04.11, 12:54 Nie żartuję. Niby z czym miałabym żartować? Moje dziecko ma 5 miesięcy i je to co ja uważam za stosowne. Mogłabym się martwić gdyby coś jej było, ale jest wszystko ok tak więc po co mam jej odmawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Pytanie o jogurty 25.04.11, 19:51 Dieta rocznego dziecka a nie pięciomiesięcznego powinna być taka sama jak dorosłego człowieka. Ciekawe co na to wszystko pediatra? Poza tym na razie wszystko ok. Poza tym uważam, że to żart, żadna dbająca i troszcząca się o dziecko mama tak nie karmi swojej pociechy. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonypaxdziernik Re: Pytanie o jogurty 26.04.11, 10:14 Dbam o córkę i karmię ją wg uznania. Moja mama żywiła tak mnie, mojego brata, i drugiego. Ją jej mama( babcia) karmiła tak samo, pomagała w wychowywaniu mnie. Teraz obie pomagają mi wychowywać moja córkę. Skoro nam nic nie było to dlaczego jej ma coś być? Gdy ja byłam mała, czy tam moja mama to nie było słoiczków i mleka modyfikowanego, a jakoś żyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
pamela788 Re: Pytanie o jogurty 26.04.11, 00:06 czerwonypaxdziernik napisała: > Ja się nie trzymam żadnych schematów. Moja mała ma 5 miesięcy i nie je żadnych > tych słoiczków i badziewi dla dzieci. Jedyne co to mleko Bebiko 2R z kleikiem o > d 6mies, bo tą 1 się nie najadła. Od ok 1,5mies je zupki tzn to samo co my tylk > o zmiksowane wiadomo fasolki po bretońsku jej nie dam, ale pomidorowa, jarzynow > a, ogórkowa, rosołek, żurek... Od 2 mies je serki waniliowe z biedronki jakieś > Tup Tup czy coś w tym deseniu. Nic jej nie jest nie ma alergii. Normalnie je te > ż deserki z przetartych owoców, kaszki, ryże, makarony, wafelki, biszkopty taki > e zwykłe itd.... Jedynie co soczki z nutrici kupuje. CO? Odpowiedz Link Zgłoś
pamela788 Re: Pytanie o jogurty 26.04.11, 00:07 5 miesiecy? Ogorkowa? Serek z biedronki? Moze jeszcze golonka? Jaja sobie kobieto robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonypaxdziernik Re: Pytanie o jogurty 26.04.11, 10:19 Tak, jak wyżej napisałam, moja mama mnie tak karmiła i moje rodzeństwo, ją babcia też tak karmiła i ją też. Wszyscy jesteśmy zdrowi, żyjemy i nic nam nie jest. Moja prababcia również podziela moje zdanie. Jakoś w PRLu nie mieliśmy słoiczków, mleka modyfikowanego i przeżyliśmy. Nie wspomnę o czasach wojennych, no ale... A co do golonki to też lubi. Zupkę jarzynową na golonce i troszeczkę mięska. Pediatra nic na ten temat nie mówi wręcz popiera, bo sam lubi golonkę. Mówi, że skoro trójkę dzieci odchował na takim jedzeniu, to wnusi się nic nie może stać. Odpowiedz Link Zgłoś
pamela788 Re: Pytanie o jogurty 26.04.11, 11:42 Nie chce juz mi sie czytac,od poczatku,ale z tego co pamietam,to twoje dziecko ma 5 miesiecy jesli jest prawda co piszesz to za bardzo odpowiedzialna nie jestes. Ja bym sie bala w taki sposob karmic tak male dziecko. Teraz sa jakies badania wyznaczone normy i mysle,ze warto sie nimi kierowac,nikt dla zabawy ich nie wymysla,musza miec jakis sens. Niedawno na forum czytalam watek o mleku krowim,ktore podobno nie powinno byc podawane do trzeciego roku zycia,moze to bzdura,ale osobiscie wole sie tego trzymac,choc opinie byly rozne. Przed wojna nie bylo tak rozwinietej medycyny,wtedy duzo mniej ludzie wiedzieli na ten temat i taki argument ,ze kiedys tak karmiono jest smieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonypaxdziernik Re: Pytanie o jogurty 26.04.11, 12:04 Wszyscy w mojej rodzinie tak byli karmieni i dożywają sędziwego wieku. Więc chyba jest ok. Krowiego mleka dziecku nie podaję i nie zamierzam, bo to największy syf jaki istnieje. Sama go nie piję, piję sojowe i takie też będzie piła moja córka jak dorośnie. Puki co będzie jadła mm tak przez najbliższe kilka miesięcy tak do 3lat na pewno. Serki nie są robione na prawdziwym mleku a na proszku, co odpowiada tzw niebieskiemu mleku odtłuszczonemu, jeżeli ktoś miał dzieci z 20lat temu będzie wiedział o co chodzi- kiedyś to było tzw mm, które się dawało dzieciom. Poza tym jak mała zje ze 3 łyżeczki to jej się nic nie staje. Niech próbuje, przynajmniej nie będzie mieć alergii. Bądź jak moja kuzynka nie będzie nic jadła, bo to be a to fuj. I może mi jeszcze powiesz, że gołąbków się dziecku nie daje to padnę całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
pamela788 Re: Pytanie o jogurty 27.04.11, 01:10 Nie wiem czy sie nie daje,wedlug mnie nie,ale skoro ty dajesz to widac mozna. Ja swojej corce 9m od 4m daje wszystko co ze sloiczkow dla dzieci,jogurty tez tylko te przeznaczone specjalnie dla dziecka,soki rowniez,i oczywiscie mm. Piersia nie karmilam wogole. Nic innego do tej pory nie dawalam dlatego tak troche jestem w szoku. Odpowiedz Link Zgłoś
kasicasiasia Re: Pytanie o jogurty 28.04.11, 10:28 Matko, kobieto... 1,5 miesiaca i zupki? Wydaje mi się, ze nie piszesz prawdy.. Przeciez uklad pokarmowy takich maluchow nie jest gotowy na przyjmowanie innego pokarmu jak mleko... Przeraziłam się trochę, czytając to forum.. Nie powiem, bym ja trzymała się sztywno schematow karmienia, ale nigdy mi nie przyszlo do glowy, by przed 5 miesiacem karmic moje dziecko czyms innym jak mleko... I moja mała też rozwija sie znakomicie Odpowiedz Link Zgłoś
19nefretari88 Re: Pytanie o jogurty 28.04.11, 10:53 Przecież napisała, że od 1,5 miesiąca, czyli od ok 4 miesiąca życia dziecka. Wtedy już można podawać stałe pożywienie. Ja mam inne pytanie skąd bierzesz gołąbki? Odpowiedz Link Zgłoś
geene Re: Pytanie o jogurty 28.04.11, 22:40 Przecieram oczy ze zdumienia... A co do jogurtów, to najlepiej porozmawiać z pediatrą. Ja wprowadziłam od ok 7 miesiąca, po łyżeczce jogurty naturalnego bio. Nie zamierzam dawać danonków czy jogurtów owocowych. Odpowiedz Link Zgłoś
artsanigusto Re: Pytanie o jogurty 23.04.11, 23:16 Nie wiem ile ma Twoje dziecie. Moja je zwyczajne jogurty tak od 9 m-ca bo dopiero wtedy zaczela wykazywać nimi zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Pytanie o jogurty 24.04.11, 13:35 fakt, kiedys sie tak dawalo, w 2 miesiacu juz jablko tarte i tak dalej (mama mowila), ale teraz jednak preferuja, zeby PO 4 mies. u mieszankowych, a PO 6 mies. u piersiowych; zreszta, po co sobie dokladac roboty to raz, dwa ze dziecko ma wciaz jeszcze ten odruch jezyczkowy, ktory sluzy do ssania. No i co radza, obserwowac dziecko, samo zasygnalizuje chec sprobowania "ludzkiego" jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
19nefretari88 Re: Pytanie o jogurty 28.04.11, 10:50 Moja córa spróbowała i jej zasmakował taki z jagodą. Nic jej nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
dollyparton Re: Pytanie o jogurty 28.04.11, 17:09 czyli takie BLW w wersji ekstremalnej Odpowiedz Link Zgłoś