Dodaj do ulubionych

jak często kąpiecie swoje dzieci

30.04.11, 09:14
cześć
ciekawa jestem jak często kąpiecie swoje dzieciaczki, szczególnie chodzi mi o odpowiedzi mam roczniakówsmile
Obserwuj wątek
    • olgaaa1 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 09:22
      a ty jak często się kąpiesz?
      Kąpie dziecko codziennie, dla jego komfortu, dziecko też się poci, brudzi itd
    • semi-dolce Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 09:43
      Od zawsze codziennie.
    • lalabamba Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 09:46
      Codziennie, chyba, że jakaś wyjątkowa sytuacja, typu podróż godzinami popołudniowo-wieczornymi.
    • mamuniaolunia Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 09:49
      Tak do 2 m-ca co drugi dzień, żeby mu skórki nie wysuszać i zachować naturalną warstwę ochronną, ale teraz - 10 m-cy - codziennie, bo to uwielbia. No czasem zdarzy się "dzień brudasa" jak np. jest bardzo zmęczony albo późno wracamy wszyscy do domu.
      • lopezka26 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 10:13
        Codziennie od samego poczatku. Sama kapie sie rano i wieczorem więc nie widze powodu miec małego brudasa w domu.
        • andzi-a233 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 11:31
          Codziennie o tej samej porze.
        • inesska-pinezka Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 12:03
          codziennie lub co drugi dzień.
    • agg3 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 11:40
      od urodzenia codziennie.
    • budzik11 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 12:11
      Dwa razy w tygodniu.
    • 18_lipcowa1 dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codziennie 30.04.11, 12:26

• budzik11 Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 30.04.11, 13:03
        Hehe, lipcowa taka oświecona a nie wie, że lekarze poza Polską zalecają jak najrzadsze kąpiele - im młodsze dziecko, tym rzadziej. Tylko w Polsce panuje przekonanie, że woda jest zdrowa dla skóry. A potem oczywiście trzeba smarować emolientami/lać emolienty do kąpieli, bo przecież skóra się wysusza wink
        • 18_lipcowa1 Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 30.04.11, 15:51
          budzik11 napisała:

> Hehe, lipcowa taka oświecona a nie wie, że lekarze poza Polską zalecają jak naj
          > rzadsze kąpiele - im młodsze dziecko, tym rzadziej. Tylko w Polsce panuje przek
          > onanie, że woda jest zdrowa dla skóry. A potem oczywiście trzeba smarować emoli
          > entami/lać emolienty do kąpieli, bo przecież skóra się wysusza wink

Ja niczym nie smaruję.
          Jako noworodka i świeżego niemowlaka kąpalam córke co drugi dzien.
          Obecnie jest biegającą dziewczynką, brudzi sie zwyczajnie, kurzy bo bawi sie w piaskownicy, sika i robie kupe w pieluche wiec trzeba jej tyłek i cipke myć.
          Włosy rownież .
          Jestem zdziwona, - rozumiem ze tyłek i narządy( bo nie wiem co masz, syna czy córke ) myjesz raz- dwa w tygodniu? FUJ.

Ze juz o zabawie w kąpieli nie wspomnę. Nie sadze by jej te codzienne kapiele szkodziły, skóre ma dobrą.
          • budzik11 Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 30.04.11, 18:29
            18_lipcowa1 napisała:

> Ja niczym nie smaruję.

Ty może nie, ale pewnie 80% dzieci jest tym smarowanych.

> Obecnie jest biegającą dziewczynką, brudzi sie zwyczajnie, kurzy bo bawi sie w
            > piaskownicy, sika i robie kupe w pieluche wiec trzeba jej tyłek i cipke myć.
            > Włosy rownież .

Rozmawiamy tu o niemowlakach (forum Niemowlę) które raczej się w piaskownicach nie kurzą. Starsze dzieci też częściej kąpię.

> Jestem zdziwona, - rozumiem ze tyłek i narządy( bo nie wiem co masz, syna czy c
            > órke ) myjesz raz- dwa w tygodniu? FUJ.

To, że dzieci nie kąpię codziennie nie znaczy, że ich nie myję codziennie. Podstawowa higiena czyli ręce, buzia, zeby, pupa - codziennie (pupa przy każdej zmianie pieluszki, i to woda i mydłem, nie chusteczkami).
            A gruczoły łojowe i potowe rozwijają się w pełni dopiero w okresie dojrzewania, wcześniej pracują słabo a w niemowlęctwie prawie wcale więc nie ma co porównywać dziecka z dorosłym.
            • aleksandra1977 Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 30.04.11, 18:56
              Budzik, a czym sie rozni kapiel od mycia? Czy tym, ze podczas kapieli dziecko wkladasz do wanny i ma ono szanse w niej sie troche pochlapac, zamoczyc cale cialo, a gdy mowimy o myciu, to w wannie tego nie robisz? Nie rozumiem.
              • budzik11 Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 30.04.11, 19:33
                aleksandra1977 napisała:

> Budzik, a czym sie rozni kapiel od mycia? Czy tym, ze podczas kapieli dziecko w
                > kladasz do wanny i ma ono szanse w niej sie troche pochlapac, zamoczyc cale cia
                > lo, a gdy mowimy o myciu, to w wannie tego nie robisz? Nie rozumiem.

Nie widzisz różnicy między myciem rąk, buzi i pupy a kąpielą?
                • 18_lipcowa1 Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 30.04.11, 20:36
                  > Nie widzisz różnicy między myciem rąk, buzi i pupy a kąpielą?

prawie jej nie ma
                  bo skoro moczysz dziecku twarz, ręce ( to pewnie po łokcie ) tyłek ( pewnie i nogi się moczą przy okazju ) to ile procent ciała zostaje niezamoczone?
                • aleksandra1977 Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 30.04.11, 22:09
                  budzik11 napisała:
                  Nie widzisz różnicy między myciem rąk, buzi i pupy a kąpielą?

nie widze, chyba, ze dziecko podczas takiego "mycia" nie jest w wannie tylko np. na przewijaku. Tylko wtedy co to za mycie?
                  • budzik11 Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 02.05.11, 20:38
                    aleksandra1977 napisała:

> budzik11 napisała:
                    > Nie widzisz różnicy między myciem rąk, buzi i pupy a kąpielą?
                    >
                    > nie widze, chyba, ze dziecko podczas takiego "mycia" nie jest w wannie tylko np
                    > . na przewijaku. Tylko wtedy co to za mycie?

normalne. Myłam na przewijaku albo nad umywalką albo nad bidetem.
            • oregano1 Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 30.04.11, 22:43
              Niemowlę to też dzieciaczek i myślę, że w piaskownicy pod dozorem dorosłych nic mu złego się nie stanie, a zabawa przednia(Nasz Marcel ma prawie 11-m-cy ,nie chodzi,ale juz ma za soba siedzonko na trawce i sypanie piaskiem-super zabawa)-wprawdzie nie na temat,ale chciałam podkreslić,że w piaskownicy w każdym wieku można się czegoś nowego nauczyć,a ..potem mycie ,kąpiel codziennie,może włoski nie(pomimo ,że ma dużo),ale całe ciałko w kąpieli oddycha,śpi super,myślę ,że tak jak my dorosli ,codzienny prysznic to normalka.
            • black.joanna Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 03.05.11, 14:50
              woda z mydłem przy każdej zmianie pieluszki??? Toż to prosta droga do problemów z florą bakteryjną!
          • mali_nowo Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 30.04.11, 21:11
            Na świecie jak i w Polsce są różne koncepcje różnych osób co do kąpieli dzieci.

Jeszcze jak byłam na studiach na jednym wykładzie mówiono że kąpiel dla niemowlaka (oprócz walorów higienicznych o które w wieku niemowlęcym trzeba nadzwyczaj dbać) jest bardzo relaksująca, uspokaja go po całym dniu wrażeń i poznawania świata, że powinna i powinna być stałym elementem dnia.
            A na drugim że zmywa się naturalną florę bakteryjną itd.

Dodam że studiowałam za granicą.

Przy czym ja kąpie swoje dziecko codziennie i nie wyobrażam sobie żeby mogło być inaczej.
            Tyle wink
            • budzik11 Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 02.05.11, 20:43
              mali_nowo napisała:

> kąpiel dla niemowlaka est bardzo relaksująca, uspokaja go po całym dniu wrażeń i poznawania
              > świata, że powinna i powinna być stałym elementem dnia.

Pod warunkiem, że dziecko lubi kąpiel. Bo są takie, dla których kąpiel jest wielkim stresem i mordęgą - dla ich rodziców podwójną. Więc czasami lepiej sobie i dziecku oszczędzić tej formy "relaksu".
              • truscaveczka Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 15.05.11, 19:37
                Mój syn do dzisiaj kąpać się nie lubi, w dodatku ma azs, więc w sumie nie kąpię go wcale big_grin
                Siebie zresztą też nie kąpię.
                I jesteśmy czyści, nie śmierdzimy - cuda, panie big_grin
        • monnap Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 02.05.11, 18:50
          Ty chyba zartujesz, to chyba tylko w POlsce i w krajach trzeciego swiata zdarzaja sie takie kwiatki o tym ze mycie szkodzi. Mam trojke dzieci i cala troje szoruje codziennie wieczorem. Dobre nawyki wynosi sie z domu, mycie jest jednym z nich. Popracuj nad tym.
          • illegal.alien Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 02.05.11, 20:50
            No to Wielka Brytania albo jest krajem trzeciego swiata, albo zostala niedawno przylaczona do Polski, bo brytyjski NFZ (czyli NHS) mowi, ze dziecko nie potrzebuje kapieli czesciej niz 2-3 razy w tygodniu.
      • kamelia04.08.2007 Re: dziwne pytanie, kąpię tak jak siebie-codzienn 30.04.11, 17:39
        dobrze, ze siebie codziennie, ale dziecka nie trzeba.
        Ma inną skóre
    • sinusoidaa Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 12:50
      Kąpię codziennie, a z myciem włosów (mały ma bujną czuprynę) było różnie, najczęściej co drugi dzień. Jednak teraz myję i włosy codziennie, na włoskach osadzają się pylki roślin, w nocy mały mial zapchany nos, od kiedy myję włosy codziennie, problem się skonczył.
    • luna_de Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 13:00
      zgodnie z zaleceniem poloznej i pediatry tu w De-2 razy w tygodniu (mam 2,5 miesieczniaka).
    • lapwing123 codziennie? 30.04.11, 13:14
      ale fakt- rożnie ludzie kapią swoje dzieci- koleżanka co drugi dzień, a druga co dwa dni, bo jej się nie chce.
      • 18_lipcowa1 Re: codziennie? 30.04.11, 15:52
        lapwing123 napisała:

> ale fakt- rożnie ludzie kapią swoje dzieci- koleżanka co drugi dzień, a druga c
        > o dwa dni, bo jej się nie chce.

niech się same myja co drugie dzien
        brudasów chowają
    • aleksandra1977 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 15:20
      rano i wieczorem. A wiec dwa razy dziennie, myje swoje dzieci w wannie. Dodam jeszcze, ze mam dwojke alergikow z AZS na tle pokarmowym. Do kapieli uzywam emolientow, jak rowniez krochmalu, siemienia lnianego lub nadmanganianu potasu.
      • falka32 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 02.05.11, 21:13
        aleksandra1977 napisała:

> rano i wieczorem. A wiec dwa razy dziennie, myje swoje dzieci w wannie. Dodam j
        > eszcze, ze mam dwojke alergikow z AZS na tle pokarmowym. Do kapieli uzywam emol
        > ientow, jak rowniez krochmalu, siemienia lnianego lub nadmanganianu potasu.

Mogę zapytać, czemu tak robisz? Czy to jest zalecenie lekarza? Pytam, bo wydaje mi się to sprzeczne z tym, co wiedziałam na ten temat, problemy skórne tego rodzaju kojarzą mi się z zaostrzaniem po kąpieli. Serio zupełnie pytam, to nie jest krytyka, bo nie orientuję się do końca w niuansach pielęgnacji skóry atopowej, ale tyle, co mi się obiło o uszy, to że taka częsta kąpiel (moczenie w wannie plus wszystkie smarowidła mające złagodzić efekt wysuszenia przez wodę) będzie jej szkodziła. I teraz mam zagwozdkę, czy moja wiedza jest oparta na mitach i przesądach, czy nie.
        • aleksandra1977 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 03.05.11, 11:45
          Falka, tak. Takie sa zalecenia zarowno pediatry, jak i alergologa. Zmiany skorne u moich dzieci nie wynikaja z alergii kontaktowej na dany detergent.
          Kapie (myje) dzieci wkladajac je dwa razy dziennie do wanny, dodajac zamiennie wspomniane naturalne skladniki - np. rano nadmanganian potasu, wieczorem ugotowane siemie przecedzone przez sitko. Taka kapiel nie trwa nigdy dluzej niz 10 minut, w letniej, by nie powiedziec chlodniejszej, wodzie. Po kazdej kapieli smaruje cale cialo emolientem (np. SVR Sensitive, masc cholesterolowa), a na bardziej zaognione, czy podrapane zmiany nakladam cienka warstwe papki z cynkiem (robionej wg recepty).
          • ponponka1 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 03.05.11, 11:56
            U mojej malej byly poczatki atopowego zapalenia skory. Zalecenie lekarza - kapac jak najrzadziej bo woda wysusza i skora jest jeszcze bardziej podatna na podraznienia. To lekarz norweski. W Norwegii na oddziale nowordkowym tez mowia ze skora malego dziecka, szczegolnie nowordka, nietlusta wiec czeste kapanie nie jest ani potrzebne (nie ma tluszczu nie ma brudu) ani zdrowe. Ale Norwegowie to znane na calym swiecie brudasy big_grin
            • falka32 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 03.05.11, 13:32
              Aha, no to po waszych obu wpisach jestem tak samo głupia, jak byłam smile

Mnie się też wydawało zawsze (ale nie wiem, skąd to wiem, z taką szkołą się stykałam do tej pory), że to nie zależy od pochodzenia zmian, tylko tak czy inaczej mycie może zaostrzać zmiany na skórze, powstałe z dowolnej przyczyny. Bo się bariera ochronna skóry niszczy/nie tworzy/nie ma szans odtworzyć.
              Ale jeżeli dwóch lekarzy tak mówi, to pewnie jest powód.
              Chociaż z trzeciej strony, lekarze też nie zawsze są zgodni a czasem sprzeczni smile
              Tak jak z ospą - jest szkoła, żeby brońciepanieboże nie kąpać wypryszczonych dzieci, bo krosty się namaczają i potem paprzą - oraz szkoła, że jak najbardziej często kąpać ospowatych, bo wtedy krosty się nie infekują. I bądź tu człowieku mądry i wybierz, które zalecenie jest bardziej sensowne, skoro jedno i drugie pochodzi od lekarza.
    • latosie Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 16:01
      codziennie ... chyba,że wypadnie coś bardzo późnego ... no a starszej robię czasem "dzień brudasa" i bywa ,że raz na miesiąc jej nie wykąpię - włosy - młodszy - codziennie , starsza - 2 razy w tygodniu
    • kamelia04.08.2007 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 17:37
      codziennie, choc zdarza sie czasami isc spac na brudasa
    • mozyna Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 18:32
      Raz na trzy miesiace.
    • lilly_about Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 19:04
      Powalają mnie takie pytania. Dziecko codziennie się brudzi, więc codziennie powinno być kąpane. Tak samo jak dorosli.
      • eps Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 21:16
        2 razy w tygodni są kąpane, ale myte codziennie tzn. buzia, zeby, stopy i pupska.
    • neftis83 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 21:17
      Od urodzenia codziennie, bo
      po 1wsze mała uwielbia pluskanie się w wannie, to dla niej niesamowita frajda
      po 2gie po całym dniu po prostu się klei.
      Chyba, że później wracamy do domu, wtedy kąpiel sobie darujemy.
    • chusteczka4 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 30.04.11, 22:13
      To ja bede lepsza,syn ma 8 miesiecy i tylko raz go kąpalam smile a tak poważnie to nie wyobrazam sobie nie kąpac dziecka przez tyle dni tak jak napisaly wyzej panie,kąpie go codziennie,choc czasami zdarzą sie luki w kąpaniu, po dlugiej podrózy gdy brzdąc od razu zasypia.
    • truscaveczka Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 01.05.11, 08:19
      Tak rzadko, jak się da, maks 3 razy w tygodniu. Zalecenie dermatologa (AZS)
    • zapytam.bo.niewiem codziennie !!!!!!!!!!!!! chyba ze 01.05.11, 09:32
      jest chore i ma temperature to odpuszczam
      chyba ze pozno wrocimy i dziecko juz spi w drodze- wtedy kapie rano zamiast wieczorem
      I pewnie jeszcze w jakiejs szczegolnej okolicznsci
      • 25marzka25 Re: codziennie !!!!!!!!!!!!! chyba ze 01.05.11, 13:21
        córka 10 m-cy i kąpię ją codziennie o stałej porze przed 20,wyjątek stanowią "soboty imprezowe u nas w domu lub w gościach" wtedy późno wracamy do domu i już daję jej spokój.Nie ma to wpływu na jej rozkład dnia(chyba zakumała że jak są goście to nie ma kąpieli) smile
    • gola1984 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 01.05.11, 17:47
      codziennie, chyba że późno wracamy do domu i młody śpi to od razu kładę go do łóżeczka
      • aleksandra1977 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 01.05.11, 17:51
        codziennie, ale raz dziennie? z tego, co tu piszecie, to tylko wieczorem, tak?
        Rano do wody dziecko sie nie dotyka?
        • illegal.alien Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 01.05.11, 17:53
          Dlaczego nie dotyka? Moja pupe ma myta regularnie - twarz rowniez.
          Nie widze jednak sensu w kapaniu jej dwa razy dziennie - sa duze szanse, ze bedzie miala sucha skore (po rodzicach), czeste kapanie ja tylko jeszcze bardziej na to narazi.
    • greeneyedgirl Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 01.05.11, 18:51
      moja roczniaczka jest kapana 2-3 razy w tyg
      chcialabym czesciej ale od jakiegos czasu ma paniczny lek przed kapiela
      codziennie jest myta na przewijaku, buzia raczki pupa
    • noin20 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 01.05.11, 21:16
      Kąpiemy codziennie. Nie wiem dlaczego ale moje dziecko bez kapieli nie będzie spało w nocy - zaśnie i obudzi się za godzinę dwie i tak cała noc z pobudkami by była. Mnie się to podoba bo w przyszłości brudna nie pojdzie spać.
      • zonajana Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 01.05.11, 22:44
        Po porodzie mi zalecono, bym kapala 3 razy w tygodniu. Jak skonczyla 3 mce to zaczelam kapac codziennie, juz po 2 tygodniach wyladowalysmy u lekarza z problemami skornymi. Do dzis kapie ja co 2 dzien, oczywiscie, czasem jej odpuszcze, czasem kapie 3 dni z rzedu, zaleznie. Zaleca sie u nas, by codziennie zaczac kapac jak skonczy roczek.

Poza tym codziennie rano i w wieczory bez kapieli, jest myta mokrymi chustkami.
    • camel_3d co 2 / 3 dni... 02.05.11, 08:30
      a tak to najwyzej szybki prysznic nyl.
    • bluemka78 Re: jak często kąpiecie swoje dzieci 02.05.11, 10:37
      Na poczatku co drugi dzien, ze wzgledu na skore (wczesniaki, skaza), teraz raz codziennie, raz co drugi dzien, czasami mi dzieci padna juz przed 20, a normalnie chodza spac po 20 i kapiel z reguly jest przed ta 20, potem jedzonko i spia wiec jak widze ze padaja to bardziej mi zalezy, zeby pojadly, bo jak sa zbyt spiace to juz nie chca jesc (jedza tylko lyzeczka). Ale dodatkowo czasami razem bierzemy prysznic, dzieciaczki przyzwyczajone do splywajacej wody ze wzgledu na basen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka