sid8888 17.05.11, 21:28 Dziewczyny chcę kupić jedną puszkę mleka - jakby co - aby było w domu - które możecie polecić? Czy Bebilon HA 1 jest ok? chodzi o pierwsze mleko dla niemowlaka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamciunia_kamciunia2 Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 09:16 rzadne mleka w proszku wogule nie powinny byc sprzedawane mondre mamy karmia piersia Odpowiedz Link Zgłoś
ona1983.10 Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 09:47 MĄDRA mama pisze poprawnie (wogule to chyba w ogóle) no chyba, że to prowakacja ... żeby znów wywołać burzę w szklance wody Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowa.lemoniada Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 09:57 wszystkie są podobne ale tylko dwa mleka mają tak jak w naturze samą laktozę jako źródło węglowodanow - humana i gerber. największa ściema czyli bebilon, reklamowany jako najbliższy mleku matki zawiera dodatkowo glukozę, tak samo bebiko. niektóre maja też skrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
fairycharlotte Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 10:01 U nas w szpitalu dokarmiali Bebilonem HA, i mały do tej pory jest na tym mleku, więc chyba jest ok.... Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowa.lemoniada Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 10:08 w szpitalach dokarmiają tym, które dostają od producenta, albo co do którego mają najlepsze ceny, umowy, dostawy. to nie znaczy, ze jest najlepsze. nutricia zdominowała w Pl rynek mleka, więc jest go najwiecej. warto porównywać składy, żeby ocenić produkt. Odpowiedz Link Zgłoś
ona1983.10 Re: do cytrynowej 18.05.11, 10:18 Kiedys, gdzies mi sie rzucił w oczy Twój wpis o wyjezdzie z roczniakiem (chyba do Grecji) - czy zabierałas wszystkie jedzonka z PL? I jak to mniej wiecej wygladało, dało sie przezyc czy raczej wakacje do kitu? Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowa.lemoniada Re: do cytrynowej 18.05.11, 15:52 tak, zabierałam absolutnie wszystko (mleko, owoce, obiadki, kukasza manna, makaron drobny który wtedy jadł) - i bardzo dobrze bo wbrew powszechnym opiniom tam (Rodos) prawie nic nie było. Słoiki dwa na krzyż nestlei smak zupelnie inny. Jedynie pieluch można nie brać, ale ja też brałam bo używałam majtkowych a takie nie wszędzie są. Ba, nawet łózeczko turystyczne braliśmy. Mieliśmy to szczęscie że jechaliśmy ze znajomymi bez dzieci więc częśc rzeczy porozkładałam u nich i wagi nie przekroczyliśmy. Owoce możesz wziąć w plastikowych kubkach - frutapura, a obiady Hipp są teraz też w plastiku, będzie lżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ona1983.10 Re: do cytrynowej 18.05.11, 16:25 Dzieki i ja własnie mam taki plan zeby zabrac wszystko - mleko mus bo pije pepti, wiem ze sa te hippa w plastikach tylko musze zerknac na smaki konsysntencje bo ten moj gad ma problemy przelykowe i jest alergiczny wiec tez nie wszystko- ma wrazliwe gardelko i jak cos to wymiotuje O łózeczku nie myslalam bo mialam plan zamowic w hotelu (syn spi od urodzenia sam i nie chcialabym zeby mu sie odwidzialo po takim pobycie bez lozeczka ), a lot samolotm OK ? Plan jest na Turcje wiec jakies 4 w samolocie i mam nadzieje, ze inni pasazerowie nie beda chcieli nas wysadzic po drodze hehe Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowa.lemoniada Re: do cytrynowej 18.05.11, 20:00 mój miał wtedy 14/15 m-cy, więc nawet ciut starszy niż Twój, a w obie strony zasnął dosłownie parę minut po starcie i spał prawie cały lot, więc nie było żadnego problemu. W Turci byłam bez dziecka i dawno więc nie pamiętam, poza tym że większość hoteli jest tam na kompletnej pustyni, za to Grecji nie polecam - to nie jest kraj na wakacje z małym dzieckiem. Na Rodos mieliśmy apartament, gdzie nawet trawnika nie było, tylko taras mieliśmy, plaża brzydka, zero placów zabaw, jedynie w mieście był taki ze sztuczną trawą i zjeżdżalniami coś a la nasze sale zabaw w supermarketach. Bez małego dmuchanego baseniku, oczywiście z Polski, byśmy nie przeżyli Woda w basenie chlorowana strasznie, małego od razu wysypało (miał azs), polecam Ci krem barierowy (np Exomega). Za to super mu skórę wyczyściły kąpiele w morzu. Polecam też nianię elektroniczną, dzięki niej wychodziliśmy nawet do knajpy obok kwatery. Szczerze mówiąc do Turcji też bym z takim maluchem nie pojechała.. Za to Włochy - całkiem inna bajka, w tym roku czwarty raz jedziemy i jest to kraj stworzony na rodzinne wakacje. Kempingi (my akurat z vacansoleil jeździmy) - cudowne, place zabaw, zacienione plaze, alejki w lesie, domki z tarasem więc cały czas na dworzu jesteś - jeździłam parę lat do hoteli i już nigdy więcej nie pojadę, naprawdę polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ola_mi Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 10:03 mamciunia_kamciunia2 napisała: > rzadne Żadne > mleka w proszku wogule nie powinny byc sprzedawane w ogóle > mondre mamy karmia piersia MĄDRE mądre mamy potrafią pisać po polsku bez błędów co do mleka to moja pije Bebikoi nie narzeka Odpowiedz Link Zgłoś
mamciunia_kamciunia2 Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 10:09 lepiej robić blendy niż karmić sztucznym mlekiem jakoś mimo błendów zrozumiałaś co napisałam Odpowiedz Link Zgłoś
ola_mi Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 10:13 jak to mówią..."z mlekiem matki wyssane"..... niektórym matkom powinno się zakazać karmic piersią, bo szerzą analfabetyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
ona1983.10 Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 10:13 BŁĘDÓW ... Do autorki - co do mlek to musisz chyba dopasowac, u moich znajomych jest tak : enfamil, bebilon, Nan i bebiko wiec sporo Cytronowa ma racje chociaz moj synek jest na bebilonie pepti (ale akurat tu za duzego wyboru nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
tyska1_3 Re: Mleko w proszku - które? 27.05.11, 16:44 mamciunia_kamciunia2 napisała: > lepiej robić blendy niż karmić sztucznym mlekiem Wspaniała, karmiąca matko chciałam Cię poinformować że niektóre kobiety nie mają pokarmu, nie mogą karmić piersią chociaż bardzo tego pragną. A co do mleka ja dawałam Bebilon i nie narzekam, mała piła chętnie, nie miała żadnych kolek i innych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Mamciunia_kamciunia2 to troll 27.05.11, 11:26 Mamciunia_kamciunia2 to troll. Odpowiedz Link Zgłoś
prigi Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 10:34 wg pediatry, mleka dla dzieci są standaryzowane i tak na prawdę, każde ma to samo (nie wiem jak z tą laktozą-glukozą, nie sprawdzałam). HA jest mlekiem dla potencjalnego alergika, więc jeśłi nie ma podstaw, że może odziedziczyć po którymś z rodziców alergii, to nie ma sensu wydawać więcej za HA. co do Humany czy Gerbera, w mniejszych miastach jest problem z dostaniem tego mleka. wiem, bo syn byl na Humanie 1 plus i po przejechaniu calego miasta (80tyś mieszkańców, więc nie aż takie małe) + przeszukaniu aptek, nie dostałam go już więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 10:45 My przeszliśmy już kilka mm i zostaliśmy ostatecznie na bebilonie. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Mleko w proszku - które? 18.05.11, 17:47 Jesli ten zakup ma Cie uspokoic przed porodem i dac poczucie dobrego przygotowania, to kup malenka puszke jakiegokolwiek mleka poczatkowego i jedna najmniejsza butelke ze smoczkiem "low-flow" o najmniejszej dziurce. A tak naprawde, to musisz poczekac do urodzin - karmienie piersia jest polecane i mozesz wcale nie potrzbowac sztucznego mleka, bo laktacja Ci sie ladnie rozkreci a male szybko sie nauczy dobrze ssac. Poza tym nie wiesz jeszcze, czy dziecko nie bedzie mialo alergii na bialko/laktoze i ktore mleko mu przypasuje smakowo. Powodzenia i szybkiego rozwiazania zycze, S. Odpowiedz Link Zgłoś
sid8888 Re: Mleko w proszku - które? 19.05.11, 00:02 Dzięki Dziewczyny - dla spokoju muszę choć jedną puszkę mieć ale zapasów nie będę robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
sid8888 Re: Mleko w proszku - które? 19.05.11, 21:41 chyba zdecyduję się na Humanę - a która od początku jest najlepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
sid8888 Re: Mleko w proszku - które? 26.05.11, 21:15 czy to Mleko Humana 1 Premium jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: Mleko w proszku - które? 26.05.11, 21:38 Humana jak najbardziej ok tylko zwróć uwagę, że jest Humana 1 Premium i Humana 1 premium plus. Oczywiście to pierwsze nadaje się doskonale do dokarmiania. Ja mojego synka właśnie tym mlekiem dokarmiałam, aż rozbujała mi się laktacja. Karmiłam piersią 8 m-cy a później synek polubił nowości i już nie chciał. Próbowałam i odciągałam pokarm ale na dobre pożegnał się z moim mlekiem. Od 9 m-ca przed snem dostawał Humanę na dobranoc lub Nan na dobranoc a teraz po skończonym roczku lubi nestle Junior. Jeśli chodzi o przygotowywanie mleka to wolę Nestle ponieważ proszek rozpuszcza się w wodzie o temp. 37 stopni a Humanę w temp 50 stopni więc trzeba jeszcze poświęcić czas na ochłodzenie. W szpitalach noworodki dokarmiają Bebikiem lub Nan-em. Odpowiedz Link Zgłoś
sid8888 Re: Mleko w proszku - które? 26.05.11, 21:51 bardzo Ci dziękuję za info! Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca Jeśli dokarmianie, to bezsmoczkowe 27.05.11, 11:50 Jeżeli generalnie planujesz jednak karmić piersią, to zaopatrz się w kubeczek do dokarmiania, strzykawkę z drenem albo sns, żeby nie nauczyć dziecia butelki. U wielu mam niestety podanie butelki tak rozleniwiało maluchy, że kończyły z piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca I zapraszamy na forum 27.05.11, 12:10 I zapraszamy na forum forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html , dowiesz się, jak olewać położne w szpitalu, które powiedzą, że masz złe piersi, zły pokarm, złe dziecko i w ogóle masz dać butelkę (oczywiście życzę, żeby się takie nie trafiły ). Szczęśliwego rozwiązania! Odpowiedz Link Zgłoś
blaue777 Re: Mleko w proszku - które? 27.05.11, 18:24 Nie chce mi się czytać wszystkich odpowiedzi, więc napiszę tylko - jeżeli jeszcze nie urodziłaś i chcesz się zaopatrzyć na wszelki wypadek, to poczekaj, bo może Maleństwo będzie dostawało jakieś mleko w szpitalu i wtedy dobrze kontynuować. Ja po porodzie nie miałam pokarmu za to bardzo wymagającą córkę, kupiłam do domu to samo mleko, którym karmili ją w szpitalu, ale w sumie nie musiałam go użyć bo ruszyła produkcja mleka i trwa do dziś(8 m-cy). Odpowiedz Link Zgłoś