Dodaj do ulubionych

pobudka mamo !

26.05.11, 09:14
hej dziewczyny,

słowem wstępu, najlepszego życzę w dniu naszego święta smile

a teraz pytanko.

mój syn (prawie 9 m-cy) budzi się codziennie o 5 (!) rano. Radosny i gotowy do zabawy. A dla mnie to masakra. Biorę go do łóżka z nadzieją, że zamuli choc na chwilę. Nic z tego. Bardzo skutecznie wybija mi z głowy sen - ręką wink Próbowaliśmy różnych sposobów. Kładliśmy go później spac, kupiliśmy masakrycznie ciemne rolety. Nic nie działa. Niezależnie od pory pójścia spac budzi się o 5. sad

Czy to minie?
Kiedy?
Jak jest/było u Was?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • czilala80 Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 09:25
      No to mnie załamałaś...Córka ma 9 m, codziennie wstaje ok 5:15, właśnie szyję ciemne, drogaśne zasłony a Ty piszesz, że to nie działa? Kurza twarz...
      • naana26 Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 09:30
        może zadziała, ja do takiego oszustwa uciekłam się raz po sylwestrze i w nowy rok pokój małego był ciemny jak nora. Obudził się jakieś 3 czy 4 godziny później niż zwykle smile ale to tylko raz to wykorzystałam tongue_out
      • haneczkaaa Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 10:45
        A u nas ciemne rolety i zasłony zadziałały,mała zamiast o 6 budzi się o 7smile
    • naana26 Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 09:27
      w książce o śnie, którą czytałam było napisane że sposobem jest zmniejszenie ilości snu w dzień. ja małemu ukróciłam popołudniową drzemkę z 3 godzin do jednej i faktycznie przeniósł to sobie na noc wink choć są też takie typy które tak po prostu mają.

Bynajmniej mój w dzień matki też wstał dziś o 5 gotowy do dnia smile

Wytrzymał cwaniak do 7.00 - wtedy też siedział sobie na ziemi i bawił sie grzechotką, wyszłam na chwilę do łazienki, wracam... a on śpi - na siedząco, ze zwieszonym łebkiem smile pierwszy raz miałam taki widok i jednocześnie poprawił mi tym humor na cały dzień.
      • czilala80 Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 09:31
        ale się uśmiałam smile smile smile to musiał być widok smile smile smile

ja obciełam jedną drzemkę ale nic to nie zmieniło.
      • perd-ido Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 21:15
        Moj za duzo w ciagu dnia nie spi a juz na pewno nie da sie tych drzemek skrocic (te co sa i tak sa krotkie). Fajnie by bylo gdyby moj okaz mial 3 godzinna popoludniowa drzemke..a staje na 35 minsad Synek budzi sie o 5 rano niezaleznie czy poloze go wczesniej czy pozniej..czy rolety sa ciemne czy jasnesad. Po prostu budzi sie i juz...
    • babyaggie Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 09:34
      Ja bylam takim dzieckiem. Przeszlo mi jakos w wieku 13, 14 lat.
      Moja mala tez wstaje, ale ma mase zabawek przy sobie. Zchodzi z lozka i bawi sie sama przez chwile. Czesto trzba ja wsadzac na lozko bo chce jesc. Jak sie nie reaguje to po godzinie, poltora lazenia zasypia przy piersi albo bez, przytulona gdzies tam do nog czy plecow. Teraz ma 13 miesiecy, ale metoda nie reagowania dzialala zawsze choc jak pisze z godzine jej zajelo wrocenie do spania.
      • malikowna Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 09:39
        mój Olek wstaje tak od urodzenia ma obecnie 5 msc i nie ma żadnego znaczenia, czy śpi w dzień i ile ani o której uśnie wczoraj np spał dwa razy po 15 min i pół godz na spacerze wieczorem zasnął o 21 wstał dzisiaj 0 4.20 przedwczoraj spal w dzień dwa razy po 1,5 godz i na noc zasnął o 19.30 wstał o 5 -od urodzenia nigdy nie spał dłużej niż do 5.20 od września wracam do pracy i aż się boję co to będzie
      • czapucha Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 12:19
        13, 14 lat ????????????????????????
        oł dżizas!
        • babyaggie Re: pobudka mamo ! 27.05.11, 20:37
          hehe tak lat. Ale od 4 roku zycia juz sie mna nikt nie interesowal do jakiejs 7 rano smile
          No niektorzy tak maja ze sa rannymi ptaszkami i tyle. Teraz to ja wstaje do malej, bo maz przed 8 nie umie sie zwlec. A ja o tej 5 (rok temu dawlam rade) a teraz o 7 tym bardziej. Mam zasade, ze przez 7 z lozka nie wychodze, wiec mloda musi sie sama soba zajac. Na szczescie jakos sobie z tym radzi.
    • czapucha Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 12:16
      Po dzisiejszej (jak zwykle zresztą) pobudce o 5 rano postanowiłam zmęczyc porządnie syna z myślą, że może zaśnie wcześniej i dłużej pośpi w ciągu dnia. Zazwyczaj zasypia o 10-tej i budzi się około 13-tej. Wybawiliśmy się na maxa, tańcowaliśmy chyba z godzinę. Padł, "zajechany jak stopy Beduina". I co? Surprise! Postanowił zrobic prezent mamusi - obudził się po godzince. sad W mordę jeża. Nawet chałupy porządnie nie zdążyłam ogarnąc crying
      • andzi-a233 Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 12:30
        Córka się dziś obudziła o 4!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zachodzę do niej a ona siedzi zadowolona i patrzy przez oknowink Posiedziałam z nią chwilkę i poszłam do wyrka a ona leżała i zasypiała ( tak mi się przynajmniej wydawało). Położyłam się i zaraz słyszę jak wyzywa i gada do siebie. Ale nie płakała więc do niej nie szłam. Po 5 sama zasnęła i spała do 8.
        Dzieci będą dłużej spały zimą jak rano będzie dłużej ciemno i tyle. Trzeba jakoś przeżyć
        • 25marzka25 Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 13:08
          moja też się budzi o 5 czasem 6 rano.Wtedy daje jej mleczko, wrzucam parę ulubionych zabawek do łóżeczka i ją tam wkładam(nie wrzucam wink ) Mała się pobawi, trochę zmęczy i idzie dalej sama spać, śpi w łóżeczku obok mojego łóżka więc wie że ja tam jestem.I tak do 8 czasem dłużej śpimy sobie.Próbowałam zasłaniać okna, więcej dawać jeść na kolacje ,ale to nie pomagało w dłuższym spaniu,o skracaniu drzemki w dzień nie było mowy. Ma jedną drzemkę po południu od 0,5 do max 2,5 godziny i więcej nie chce.Dzidzia ma prawie 11 miesięcy i na razie ten sposób pomaga na dłuższe spanie mamusi smile
          • 123magdusia Re: pobudka mamo ! 27.05.11, 13:31
            oki wszystko fajnie co piszecie, ale jak ja moja małą zostawiam w łóżeczku żeby sie pobawila, to ona natychmiast płacze....czy mam ja tam zostawić na przetrzymanie??? bedzie ciezko bo jest uparta ztym płaczem, dodam, że nudzi sie w nocy gdy zgubi smoczek- nie moge sobie z tym poradzic , nawet 5, 6 razy w nocy!!!! i jeszcze raz je kolo polnocy mleko...wiec mam z reguly kolo 6 pobudek, i o 6 pobudka....macie jakis pomysl....pewnie odstawienie smoka- ma 9 mc i jakos nie mam sumienia jej tego zabrac....
    • dorota_ja Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 13:37
      a moja krolewna 10.5 m-ca budzi się co dzień 5.00 max 5.40 bez wględu na to czy położy się o 19.00 czy o 20.00
      jak ją w dzień wymęczymy bardziej, złapie 2 drzemki i tyle smile

teraz jeszcze chyba idą zęby ( ma tylko dwa ) i budzi nas krzyk po 2-3 razy w ciągu nocy.
      żyjemy - wstajemy z nią i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy szycie czarnych zasłon big_grin czekam cierpliwie, aż sama zmieni porę wstawania.

a propos - koleżanka z Syndney przyjechała na Święta ostatnio z 10 miesięczym kumplem mojej córy. ze względu na dużą zmianę czasu minął tydzień - półtora zanim młody zaczął unkcjonować jako tako tutaj.
      wstawał o 3.00 rano i padał na twarz o 15.00 - to był dopiero meksyk wink
      parę dni temu wrocili do domu i znowu mają jazdę wink
      • bluemka78 Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 16:13
        Moja jedna tez od jakiegos czasu wstaje wczesniej, przewaznie ok 5.30, rzadko spi dluzej. Nie placze i gdyby nie to, ze obok spi siostra (do 7) to bysmy jej nie ruszali z lozeczka, a tak to jak tylko uslysze w el. niani, ze sie odzywa to ide po nia i zabieram do naszego lozka. Lezy sobie i bawi jakas zabawka, czasami jeszcze przysnie na 20 minut. Nic z tym nie robimy, czekamy az sama to zmieni, chociaz niektore dzieci tak juz chyba maja i nic z tym sie nei da zrobic. Ona w dzien ma 2 drzemki ok 1h, a spac chodzi pozniej od siostry, ok 21, siostra pada ok 20. Widocznie wiecej snu nie potrzebuje.
        • czekolada85 Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 17:49
          Moje dziecię wstało dzisiaj o zgrozo o 4.15! Jak otworzyłam oczy i zobaczyłam godzinę na zegarku to normalnie byłam załamana w pokoju było ciemno a ona rześka i gotowa do zabawy, leżała na brzuchu i próbowała sięgnąć grzechotkę z brzegu łóżka.
          Mój jedyny patent na dłuższy sen dziecka jest taki: w okolicy 4-5 rano mała śpi nie spokojnie, wierci się jak wyczaję ten moment i zanim na dobre się obudzi dam jej na śpiocha butle mleka to pości do 7 a nasz rekord to 7.30 big_grin
          Tylko niestety nie zawsze mi się to uda! ;/
    • dd-j Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 18:11
      U nas też nic nie działało, pora roku nie miała znaczenia, skończyło się gdy miał ok 1,5 roku, teraz staje miedzy 6 a 7
    • dziub_dziubasek Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 19:08
      Moja niespełna trzyletnia córka tez budzi się bladym świtem. Przywykłam, czasem biorę ją do naszego łóżka i jeszcze poleguje, ale zwykle o 5 rano zrywa się gotowa do zabawy i mnie woła.
      • czapucha Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 21:34
        Dziewczyny, nie załamujcie mnie sad
        Gdzie te czasy kiedy spało się do 9-tej?
        Ba, do 11-tej czasem się zdarzało wink
        Czy to kiedyś wróci? tongue_out
        • czekolada85 Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 21:46
          Dzieci tak szybko rosną, jeszcze zatęsknimy za tymi "słodkimi pobudkami" wink

czapucha napisała:

> Dziewczyny, nie załamujcie mnie sad
          > Gdzie te czasy kiedy spało się do 9-tej?
          > Ba, do 11-tej czasem się zdarzało wink
          > Czy to kiedyś wróci? tongue_out

- Taki mi się przypomniało, jak ostatnio mój mąż dzwonił do swojego brata w niedzielę koło 11. Brat długo nie odbierał w końcu oddzwonił... a mój mąż z oburzeniem jak to można spać do 11.
          Dla nas w końcu to był już środek dnia. Tak szybko zapomniał "stare czasy" kiedy to my w weekendy wylegiwaliśmy się w łóżku do 12 wink
          • czapucha Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 21:52
            zazdraszczam Twojemu szwagrowi smile

a mama mówiła: śpij córuś ile wlezie, bo jak się dziec urodzi to wyśpisz się jak conajmniej 3 latka skończy.

śmiałam się to mam nagrodę ;P
            • m7-7 Re: pobudka mamo ! 27.05.11, 11:38
              Moj w dzien mamy obudzil się 4:30 big_grin co prawda jeszcze troszke przysnał i tak polegiwalismy az do 6 kiedyto musiałam wstać do pracy sad ale co to bylo juz za spanie...takie rwane sad

A jeśli chodzi o wylegiwanie się do 11-12...to pewnie będzie nam dane jak dziecię dorośnie...tylko nie wiem czy nam już na starość sie nie odechce spać tak dlugo uncertain
              • 123magdusia Re: pobudka mamo ! 27.05.11, 13:50
                wiecie co...moj starszy synek tez budzil sie tak wczesnie i teraz ma 6 lat i od 4 spi super, teraz mam 9mc hanie, spi do po 6, ale za to mam kolo 6 pobudek w nocy....wyzej juz pisalam o tym, ale wiecie co...nie oamietam juz tych czasow kiedy kubus wstawal tak wczesnie....wszytsko przemija a my za rok dwa juz bedziemy sie wysypiac....i naprawde zateskinimy za bobaskami i tymi problemami, ciesze sie kazda chwila, choc mam tez doly przez te pobudki, ale nie planuje juz wiecej dzieci wiec korzystam z tych chwil, a cosmilesmile) trzeba widziec pozytywy...najwazniejsze ze sa zdrowe a reszta sama sie unormuje...pozdrawiam mocno i wiedzcie ze tez jestem niewyspana mama, i sil, nerwow juz mi czasem na to wszytsko brak!smile
    • kruszynka09 Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 22:07
      ten typ tak mam tongue_out
    • aleksandra1357 Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 22:46
      Hi hi, mój niemowlak ma tak samo smile Wstaje o piątej smile
      U starszaka to szybko minęło, już ok. 2 lat zaczął się budzić o 7:00.
      Na pocieszenie: mój 10-miesięczniak ma jedną drzemkę dzienną z rana, ok. 10, potem już nie śpi, nie śpi i nie śpi i ok. 19 pada. I to jest druga drzemka dzienna. Bo o 20 wstaje świeżutki i do północka może hasać. To dopiero jest masakra na całego! No i te nocne pobudki co godzinę smile Od trzech lat nie przespałam ciągiem trzech godzin, a dwie z rzadka smile
    • artsanigusto Re: pobudka mamo ! 26.05.11, 22:51
      Moja chodzi spać ok 21-22 i wstaje z zegrakiem w ręku o 9:30. Konsekwętnie była kładziona jak wstawała za wcześnie. Śpi w swoim łóżeczku. Potrafi na od 8:30 do 9:30 przeleżeć i wstać jak będzie słyszala, że sie juz wierce. Ma rok i miesiąc i konsekwencja odkładania trwa tak naprawde odkąd zaczeła siadać, więc miala, czas zeby się nauczyć smile
      • czilala80 Re: pobudka mamo ! 27.05.11, 08:30
        Tak można robić jak głodu nie ma. Bo jak jest duży głód to w te pędy o 5:30 robi się kaszka, 5:45 zasiadamy w fotelu i fruwają łyżeczki (nie chce butelki więc nie ma wyjścia). A potem dzieć już tak rozbudzony, że 3 godz jest zabawy, do następnej drzemki.
      • loki-an Re: pobudka mamo ! 27.05.11, 10:30
        artsanigusto napisała:

> Moja chodzi spać ok 21-22 i wstaje z zegrakiem w ręku o 9:30. Konsekwętnie była
        > kładziona jak wstawała za wcześnie. Śpi w swoim łóżeczku. Potrafi na od 8:30 d
        > o 9:30 przeleżeć i wstać jak będzie słyszala, że sie juz wierce. Ma rok i miesi
        > ąc i konsekwencja odkładania trwa tak naprawde odkąd zaczeła siadać, więc miala
        > , czas zeby się nauczyć smile

no tak . moj konsekwentnie darlby ryja tak az bym go nie wziela na recesmile
        • dorota_ja Re: pobudka mamo ! 28.05.11, 17:34
          moja darłaby się tak, że zapewne przypominałaby buraka wpadającego w śliwkę z sinym czołem. od urodzenia jest mała, ale jak się wydrze to za dwoje big_grin
          trochę nie dałabym rady trzymać jej tak rozhisteryzowanej , a trochę też sumienia. dzieciak to nie komputer...

żeby nie było, moja jak się budzi też kulturalna jest - pogada, potupta przy szczebelkach i czeka... jak ją olewamy za długo to wrzeszczy - dopomina się smile zmiana pieluchy, mleko, zabrać kołdrę i dać zabawki big_grin
    • maderta Re: pobudka mamo ! 27.05.11, 11:43
      U nas trochę lepiej, bo wstaje koło 6, budzika nie potrzebuję smile.
    • chusteczka4 Re: pobudka mamo ! 27.05.11, 12:30
      Mój syn (9 miesięcy) na szczęście daje mi pospać do 8, jak się obudzi to leży i gada coś do siebie, bawi się maskotkami a jak już marudzi wstaję z wyra i wyciągam go. Pobawię się z nim 2 - 3 godziny i wymęczony idzie spać na godzinę i tak dzień w dzień smile Dobrze, że nie muszę wstawać o 5 tongue_out
    • kruszynka2011 Re: pobudka mamo ! 28.05.11, 08:07
      Moja córa też tak miała przed ukończeniem 1 rż, budziła się 4:30-5:00, myślałam,że zeświruję ,trwało to ponad pół roku, teraz ma cztery i wstaje różnie, między 6-7rano, więc nie wiem, czy Cie pocieszyłam...
    • dominiczka201 Re: pobudka mamo ! 28.05.11, 22:08
      Pamiętam czasy pobudek o 5 masakra to była jakaś. O 20 leżałam już w łóżku wykąpana, chwila tv i lulu żeby jakoś funkcjonować o 5 po nocy z pobudkami uncertain. Pewnego pięknego poranka po 11 miesiącach męczarni wstawania o 5, a był to dzień zmiany czasu więc mój syn teoretycznie powinien wstać o 4 stał się cud. Mój syn wstał o 7.30 nowego czasu!!!!Po prostu byłam prze szczęśliwa, i tak jest po dziś dzień wstaje między 7.30 a 9 z przewagą 8 smile. Tak więc dziewczyny głowy do góry jest nadzieja trzeba w to wierzyć smile mi się udało oby wam też. Dodam tylko, że ciemność nic nie zmienił, bo mój syn budził się o 5 do stycznia więc np. w grudniu o 5 jest ciemno jak wiadomo gdzie smile. Skracanie drzemek w dzień to też nie najlepszy pomysł fundowałam tym sobie mega marudę. Czasem nawet odnosiłam wrażenie, że śpi lepiej w nocy jak spał ładnie w dzień. Docelowo pomogło późniejsze kładzenie spać wydłużałam ten czas stopniowo, bo raczej dziecko co idzie spać o 19 do 8 nie pośpi (chociaż są i takie ewenementy). Jednak nie zadziałało to od razu, że położyłam go spać 2 dni później i spał do 8 trwało to trochę. Teraz to śmiać mi się chcę, bo tak źle i tak nie dobrze, bo teraz śpi za długo, bo jak pośpi do 8 z hakiem do do żłobka na 9 ciężko zdążyć smile
      • czapucha chciałam to mam ;) 29.05.11, 19:08
        Dziś mój pierworodny obudził się o 9:30 !!!!!
        Czy to cud dominiczka201? smile
        Zobaczymy co będzie jutro.
        Chciałam to mam.
        Tylko tak naprawdę to cały dzień jakiś rozbity.
        I tak źle i tak niedobrze wink
        Ale "fajosko" było pospac dłużej.
        • dominiczka201 Re: chciałam to mam ;) 31.05.11, 11:39
          To się zgadza u mnie też był dzień rozbity trzeba było nowy plan dnia ułożyć. Wypadła mu jedna drzemka i czasem trzeba było się namęczyć żeby chwile go przetrzymać. Po roku spał tylko raz w dzień i tak jest dalej. Czasem brakuje wolnego wieczoru jak młody buszuje do 21-22, ale wolę to niż pobudka o 5
    • monly Re: pobudka mamo ! 30.05.11, 21:11
      Pocieszę Cię, moja gwiazda w nocy budzi się co 2-3 godziny, gdyby budziła się o 5 rano byłabym happy.
      • czapucha Re: pobudka mamo ! 30.05.11, 21:40
        a w jakim wieku córa?
      • aleksandra1357 Re: pobudka mamo ! 30.05.11, 22:24
        monly napisała:

> Pocieszę Cię, moja gwiazda w nocy budzi się co 2-3 godziny, gdyby budziła się o
        > 5 rano byłabym happy.

Gdybym mogła przespać 2 godziny, byłabym innym człowiekiem. Mój budzi się co godzinę lub częściej. Wstaje o 5 lub 6 (10 miesięcy). Starszak był podobny.
        • yvona73pol Re: pobudka mamo ! 31.05.11, 03:54
          Moj budzi sie w nocy tak ze 3 razy na jesc, najpozniej ok 5-6 rano, po czym spimy dalej, on zazwyczaj do wpol do osmej, ale czasami i do wpol do dziewiatej big_grin
          A i tak jak wstaje, a ja mam ochote jeszcze pospac to go zsadzam z lozka i sobie lazi po sypialni i bawi sie zabawkami i innymi sprawami, a ja dosypiam big_grin
          jak juz uzna, ze sie naspalam, to mnie zaczyna budzic smile
    • mia_siochi Re: pobudka mamo ! 31.05.11, 09:35
      Moje dziecko to anioł. Dopiero wstał big_grin
      • czapucha Re: pobudka mamo ! 31.05.11, 11:10
        psia kośc!!!!
        zawsze się trafi jakiś odmieniec wink
        Pozdrawiam i zazdroszczę.
        • mia_siochi Re: pobudka mamo ! 31.05.11, 13:57
          Dobiję Cię: zasypia o 19... big_grin

ale ma dopiero 3 miesiące wink
          • czapucha Re: pobudka mamo ! 31.05.11, 17:02
            aaaaaaaaaaaaaa

to u nas też tak było w tym okresie.

daj znac za pół roku smile

• mia_siochi Re: pobudka mamo ! 31.05.11, 19:02
              No właśnie nie mam złudzeń, że mu tak zostanie wink
              Ale- patrząc na jego ojca śpiącego do południa- kto wie....
    • kicia_beauty Re: pobudka mamo ! 31.05.11, 14:13
      Córce nie przeszło - a ma już 2 lata. Od urodzenia budzi sie o 5-5.30, jak śpi do 6, to w domu święto. Syn budzi się o 3, ale ma dopiero miesiąc, więc liczę na zmianę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka