Dodaj do ulubionych

roczne dziecko

01.06.11, 10:14
Wczoraj zaczęłam pracę jako niania rocznego dziecka. Mały ma 13 miesięcy. Powiedzcie mi czy to normalne, że w tym wieku w ogóle nie reaguje na swoje imię? Dzieci z którymi do tej pory miałam kontakt potrafiły już pokazywać gdzie mają oczka, nosek, usta, potrafiły przybijać piątkę, jeśli chciały coś dostać mówiły "da". A ten mały nic.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: roczne dziecko 01.06.11, 10:18
      Ale w ogóle nie reaguje na dźwięki? Może ma coś z uszkami?

Moja 12-mies faktycznie mniej więcej tyle robi, co napisałaś, ale większość ludzi mówi mi raczej, że jest bardzo rozwinięta i robi rzeczy, których ich dzieci w tym wieku nie robiły.
      • karolaosu Re: roczne dziecko 01.06.11, 10:27
        Też myślałam, że może ma jakieś problemy z uszami, ale w czasie drzemki reaguje na każdy dźwięk. Nie wiem sama co o tym myśleć...
        • matka_karmiaca Re: roczne dziecko 01.06.11, 10:39
          Jest też taka opcja, że jeszcze się do Ciebie nie przyzwyczaił i udaje, że Cię ignoruje. Trudno tak na podstawie jednego zdania diagnozować. Może jest w szoku, że mamy nagle nie ma? Jak się zachowuje, jak do niego mówisz? Tak jakby nie słyszał czy patrzy, ale masz wrażenie, że nic nie rozumie?
          Najprościej będzie zasygnalizować to rodzicom i zapytać, czy przy nich też taki jest.
    • naana26 Re: roczne dziecko 01.06.11, 11:33
      a czy maluch nie reaguje też jak woła go mama czy tylko olewa ciebie?
      i w ogóle woła go? no i woła go po imieniu? wiele rodziców mówi do dzieci na 100 różnych zdrobnień i potem malec nie wie jak ma na imię bo jest myszką, kwiatuszkiem, kuleczką etc.
    • fasol-inka Re: roczne dziecko 01.06.11, 11:36
      moje dziecko też nie pokazuje gdzie nosek, oko i tak dalej
      na imię CZASEM zareaguje
      zaczyna gadać powoli

zapewniam, że słyszy doskonale

dzieci są po prostu różne
    • lapwing123 Re: roczne dziecko 01.06.11, 13:57
      może mało czasu mu rodzice poświęcali.
      masz szansę się wykazać.
    • calineczkazbajkii Re: roczne dziecko 01.06.11, 19:58
      Moj Synuś reaguje na imię
      ale nie pokazuje gdzie ma oczka etc
      nie przybija piątki
      jak coś chce to sobie bierze albo mówi "e"

jeszcze nie chodzi , dopiero staje przy meblach
      uśmiecha się od pierwszego dnia i to bardzo często i to świadomie
      wie co to znaczy jak mama i tata mówią ,ze kochają
      rozumie słowo "nie"
      czasem przychodzi jak się go zawoła
      jest ciekawski
      wszystko ogląda , dotyka , smakuje ale byle czego do buzi nie weźmie
      ładnie się sam bawi
      ma swoje smaki
      jest szczuplejszy od rówieśników
      nie choruje
      jest zdrowy jak rydz albo i ryba
      etc
      etc
      etc
      Jeszcze się przejmuję porównywaniami... ale przecież to nie ma sensu
    • princessa.of.persia Re: roczne dziecko 03.06.11, 08:16
      Moja tez ma 13 mcy. Reaguje na imie, jak mowie daj to daje rozne rzeczy ktore aktualnie trzyma w raczce. Przynosi mi zabawki abym jej pomgla, np otworzyc klapke pojemniczka z klockami. pokazuje palcem na wszystko co ja interesuje. Wie ze za oknem sa ptaszki i tez pokazuje palcem. Oko pokarze jak jej sie zachce.Mowi ba (bach) jak cos spadnie.
    • sinusoidaa Re: roczne dziecko 03.06.11, 09:29
      Mój synek rzadko reaguje na imię, a to chyba dlatego, ze zwykle po imieniu zwracam się do niego, kiedy czegoś mu nie wolno, a ewidentnie idzie w kierunku zakazanej rzeczy. więc mnie olewasmile
      Co do pokazywania części ciała - jesli rodzice nie uczyli go, nie pokazywali, nie mówili do niego, to skąd dziecko ma wiedziec takie rzeczy? A moze po prostu zacznie to robic za miesiąc. Dzieci sa różne. Co do zwrotu "da" - mój synek, kiedy czegos chce, pokazuje palcem i mówi "yyyyyy".
      baw się ze swoim podopiecznym, pokazuj mu różne rzeczy, mów do niego. dzieci są jak gąbka, bardzo szybko zauważysz efektysmile
      • aliana81 Re: roczne dziecko 03.06.11, 10:07
        No to moja ma niecałe 7 miesięcy i już od jakiegoś czasu reaguje na imię. Widać dzieci są różne - nie ma reguły.
    • mikams75 Re: roczne dziecko 03.06.11, 22:47
      daj sie dziecku oswoic z toba i z nowa sytuacja bez mamy zanim zaczniesz go przepytywac gdzie ma oko itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka