Dodaj do ulubionych

gorączka - co robicie

11.06.11, 20:36
Mój Michaś ma 11 miesięcy i od czwartku wieczór ma gorączkę, miał mierzone w pupie 38,7. Wczoraj (w piątek) byliśmy u pediatry, stwierdziła że gardło i płuca czyste, więc nie wiadomo skąd dokładnie gorączka. Może to coś z przeziębienie, bo miał wcześniej 2 dni katarek, a może np trzydniówka. Kazała podawać Nurofen, Vit C. Przepisała też antybiotyk, ale nie kazała podawać do niedzieli. Jak do jutra temp nadal będzie, a go nie wysypie to mam go podać. Podać mam też jak temp się nie zbije.
W nocy temp po 5godzinach od nurofenu skoczyła 39,4. podałam więc znowu nurofen. Przestraszyłam się i szybko obłożyłam mokrymi pieluszkami, żeby szybciej się zbiła, bo jakoś pomału to się zbija. Dzisiaj bez nurofenu temp spadła do 38,2. Podałam znów nurofen po wieczór idzie i czuję że znowu robi się gorący. Śpi teraz, jak się przebudzi to zmierzę znowu.
Nie wiem już czy jeśli znowu zobaczę na termometrze 39,9 to podawać znowu na zbicie czy też po prostu dać mu antybiotyk. Może niepotrzebnie zwlekam.
Obserwuj wątek
    • laptopowiczka Re: gorączka - co robicie 11.06.11, 20:43
      A i jeszcze, dzisiaj były cztery kupki, nie znam się na tym za bardzo, ale rzadsze jak zwykle. Przypominały takie noworodkowe, papkowate. Nie wiem kurde czy to już się liczy jak biegunka. Bo wcześniej były normalne, stałe. Dzisiaj słabo je, właściwie to kilka łyżeczek kaszki rano , ciupkę warzywek z zupki i teraz kilka łyżeczek owocków. Jest na piersi, domaga się jej ciągle, chociaż niedawno zaczęlam pomalultku już ją ograniczać. Daję mu teraz piersi ile chce, bo nic właściwie nie chce pić. Już nie wiem czy te kupy są takie, bo pierś, czy też po nurofenie tak mu się robi, bo chyba nie z zatrucia jakiegoś, skoro wcześniej były normalne...
      uff....
      • wariamiktoria Re: gorączka - co robicie 11.06.11, 20:48
        To normalne, że mniej je i woli pierś. Twoje mleko daje mu dodatkowe przeciwciała do walki z chorobą. Kupki rzadsze przy głównie mlecznej diecie to normalne. Trzymaj się i zdrowia dla dziecka!
    • wariamiktoria Re: gorączka - co robicie 11.06.11, 20:45
      Możesz mu też robić chłodną kąpiel. Co do antybiotyku ja bym się wstrzymała i w poniedziałek zrobiła CRP, zresztą już na wizycie u pediatry wzięłabym skierowanie i zrobiła a potem zależnie od wyniku podałabym antybiotyk lub nie. Może to być wirusowe a wtedy antybiotyk o kant .... potłuc a tylko osłabi organizm. Tyle, że to ty jesteś matką i masz intuicję, widzisz jak się zachowuje dziecko więc ty podejmij decyzję o podaniu lub nie antybiotyku. A na przyszłość proś o skierowanie na CRP przed podaniem antybiotyku. Może ten wpis ci się na coś przyda.
      A i jak zdecydujesz się na antybiotyk to pamiętaj o osłonowych. I do 38 stopni lepiej nie podawać na obniżenie temperatury aby organizm mógł walczyć.
    • agg3 Re: gorączka - co robicie 11.06.11, 20:59
      lekarz nic nie stwierdzil i przepisal antybiotyk. brawo. zmien lekarza.
      chyba, ze lekarka jest wrozka i wie, ze za 3 dni Twoje dziecko dopadnie bakteria x, na ktora to wlasnie przepisala antybiotyk...
      podawaj regularnie paracetamol na przemian z nurofenem, co 4 godziny.
      moze 3-dniowka, albo np. zabki?
      dlaczego zaraz zakladac chorobe.
    • klubgogo Re: gorączka - co robicie 11.06.11, 21:32
      Podawaj na przemian paracetamol i ibuprofen, ale nie częściej niż co 5-6 godzin, do tego chłodne okłady. Przy gorączce zwykle są luźne kupki. Nie bardzo rozumiem na co lekarka podała antybiotyk. Jeżeli masz gdzie, zrób jeszcze jutro mocz na posiew.
      • annie_laurie_starr Re: gorączka - co robicie 11.06.11, 21:43
        Jesli jutro nadal bedzie goraczka to ja pewnie podalabym antybiotyk lub jeszcze raz poszla do lekarza. Te laski, ktore pisza zmien lekarza sa troche rozhisteryzowane - lekarz liczy sie z mozliwoscia wystapienia nadkazenia bakteryjnego i dlatego przepisuje antybiotyk i mowi, ze podac za klika dni jesli nie ebdzie lepiej. Oczywiscie mozna isc jeszcze raz do lekarza, ale wiadomo, ze w weekend trudniej kogos znalezc.
        • agg3 Re: gorączka - co robicie 12.06.11, 01:04
          nie rozchisteryzowane lecz inteligentne wink
          jak mozna przepisac antybiotyk nie wiedzac na co? gdzie wystapi (o ile wogole wystapi) infekcja i jaka bakteria ja spowoduje...

ps. paracetamoj mozna podawac w szczegolnych wypadkach na przemian z ibupofrenem co min. 4 godziny. w warunkach domowych zazwyczaj sie tak nie robi, ale jak pisalam w krytycznych sytuacjach mozna. pisze to jako pielegniarka.
          • tygrysiatko1 Re: gorączka - co robicie 12.06.11, 23:04
            to jako pielęgniarka powinnaś wiedzieć, że w warunkach domowych normalnie podaje się zamiennie paracetamol i Ibuprom co 4h jeżeli gorączka nie spada, albo rośnie w tempie, które nie pozwala na podanie powtórne leku podstawowego, jaki stosują rodzice...
            i w sytuacjach domowych podstawą jest zbicie temperatury...
    • zdunia1979 Re: gorączka - co robicie 11.06.11, 22:05
      Przy tak długiej gorączce podaje się naprzemiennie nurofen i paracetamol. Każdy lek w odstępach 4 godzinnych. Np. nurofen o 12, paracetamol o 14, nurofen o 16 a o 18 paracetamol i tak cały czas. Taki schemat niezbędny jest przy bardzo wysokiej i długotrwałej gorączce. Ale po jednym dniu jest juz spokój. Najważniejsza jest reguralność. jeśli nie podasz o odpowiedniej porze a czekasz aż goraczka "najdzie" zamiast pomagać szkodzisz bo rozregulowywujesz system termolegulacyjny dziecka. Mój synuś ostatni goraczkował tak przez 6 dni, ja bałam się podać za dużo leku, za często itp. przez co mu szkodziłam. Dopiero kolejna wizyta lekarska i opr od lekarki pomógł smile. Ważne też sa odpowiednie dawki. paracetamol trzeba pzremnożyć:waga dziecka razy 2. czyli jak twój mały waży np. ok 10 kg to czopek powinien dostać 200 a nie 125 itp. A nurofen zgodznie z ulotką.
      • bluemka78 Re: gorączka - co robicie 13.06.11, 09:28
        Nie zgodze sie Zdunia, paracetamol jak i nurofen, by nie przedawkowac nie powinno sie podawac czesciej niz 4 razy na dobe, szczegolnie nurofen. Przy bardzo wysokiej goraczce pod kontrola lekarza ew. mozna czesniej podac paracetamol. Dlatego najbezpieczniej jest podawac co 4h naprzemiennie paracetamol i nurofen.
        • zdunia1979 Do Bluemki! 14.06.11, 13:13
          Bluemko nie zrozumiałaś smile. Ten schemat jest opracowany przez pediatrę i tylko w sytuacji kiedy goraczka jest bardzo wysoka i ciężka do zbicia. Nie zbicie jej grozi drgawkami. Tu nie chodzi o tem 38 stopni tylko 39 i wyżej. Moje dzieci tak chorują niestety. Na większość goraczek wystarczy zwykłe dawkowanie jednego leku albo przeplatanka, ale znacznie rzadsza. Ale naprawdę warto jest o tym pamiętać bo może się przydac w trudnej sytuacji.
      • tygrysiatko1 Re: gorączka - co robicie 13.06.11, 09:42
        Przeczytaj najpier dokładnie ulotkę!!!!
        po pierwsze źle podajesz dawkowanie!!! paracetamol podaje się w dawce 15-20mg/kg masyciała (przy czym 20 dla dzieci starszych, a dla małych w warunkach szpitalnych) przy czym w podaniu doodbytniczym dawka maksymalna to 15mg/kg...
        po drugie nie wolno robić przerw krótszych w dawkowaniu niż w zaleceniach!! totalne minimum to 6godzin przerwy między jedną dawka a drugą... i nie podaje się więcej jak 4 razy na dobę... dawka dobowa wynosi 60 mg/kg m.c. i powinna być podawana co najmniej w czterech dawkach...
        Paracetamolem MOŻNA zabić... i jest to nawet dość łatwe... i można dziecku rozpieprzyć wątrobę (do końieczności przeszczep włącznie) zarówno zbyt małą , jak i zbyt dużą dawką... zbyt dużą oczywiście łatwiej... mała dawka po prostu nie zadziała, ale należy zawsze podać odpowiednią - ani za małą ani za duża...
    • deela Re: gorączka - co robicie 11.06.11, 23:13
      lekarz nie wie co a dal antybiotyk
      no brawo brawo i jeszcze raz brawo
      ja bym poszla i zapytala A NA CO TEN ANTYBIOTYK?
    • cmielak_2 Re: gorączka - co robicie 11.06.11, 23:21
      Tak jak dziewczyny pisały. Wstrzymaj się z antybiotykiem do poniedziałku. Wygląda to bardzo na trzydniówkę i w tej sytucji antybiotyk to kompletny bezsens. Drugim tropem w takich niezidentyfikowanych gorączkach jest układ moczowy. Jeżeli do poniedziałku/wtorku nie pojawiłaby się charakterystyczna dla trzydniówki wysypka dałabym mocz do badania, ale nie na posiew, bo czeka się conajmniej dobę, tylko zwykłe badanie podstawowe, które zrobisz nawet bez skierowania za 8 zł. Bakterie jeżeli są wylizą. Jeżeli tutaj nic to krew do badania i dopiero antybiotyk. Tak z marszu go dawać to naprawdę nieracjonalne, zważywszy na to że większość infekcji jest wirusowa.
    • thorgalla Re: gorączka - co robicie 12.06.11, 10:13
      Antybiotyk na wszelki wypadek? Głupota.
      Ja swojej aplikuje czopek i picie w dużych ilościach.O lekarzu nawet nie myślę.
      • annie_laurie_starr Re: gorączka - co robicie 12.06.11, 11:08
        Ale same ekspertki tutaj pisza - jak lekarz przepisuje antybiotyk to trzeba go zmienic, ale kolezanki z forum maja racje, co? I pieprzenie o niepodawaniu naprzemiennym paracetamolu i ibupromu w warunkach domowych? Skad taki przeblysk inteligencji?
    • lianis Re: gorączka - co robicie 12.06.11, 12:41
      moj syn dostal nagle wysokiej goraczki we wtorek, od wtorku dostaje przez cala dobe naprzemiennie paracetamol i ibuprom zeby nie dopuscic do powrotu goraczki, w czwartek pokazala sie odrobina pierwszej lewej dolnej czworki, dzis jest juz wyraznie widoczna, a zaczyna sie pokazywac zarys prawej dolnej, goraczka ciagle skacze, wiec leki przeciwgoraczkowe dalej podajemy. Nikomu nawet do glowy nie przyszlo podawac antybiotyk, choc syn ma odrobine zapchany nos przy tym i czerwone gardlo. W skrajnych przypadkach kiedy pomimo lekow goraczka dalej szla do gory chlodna kapiel, a poza tym dziecko mialam tylko w pampku, okno otwarte dla ochlody.
    • laptopowiczka Re: gorączka - co robicie 12.06.11, 21:47
      Dziewczyny, dziękuję Wam, że nie zostawiłyście mnie z problemem. Wczoraj nadal była gorączka ale już lżejsza. Dzisiaj, odpukać wink)) , już jej nie było. Chyba już się nie pojawi. Nie wiem co to było, ale najważniejsze że nie spanikowałam i nie podałam antybiotyku. Chociaż nadal widzę, że coś jest nie tak, maruda straszna i tylko przytulanki by robił. Ale były już chwile, że bawił się normalnie i uśmiechał. Jutro lekarz - oby nic mu nie było, zobaczymy co powie
      Jeszcze raz dzięki - w takiej chwili gdy się zaczyna panikować przydaje się ktoś kto patrzy trzeźwo na sprawę ...
      • zdunia1979 Do pielęgniarki! 12.06.11, 21:55
        Nie wiem w jakim szpiatlu pracujesz, ale najważniejsze jest zbicie gorączki i to w warunkach dmowych o ile to oczywiście możliwe. Podawanie naprzemienne paracetamolu i iboprofenu to standard podawany pzrez każdego pediatrę. Moje dzieci zazwyczaj nawet przy drobnych wirusówkach goraczkują ponad 39 stopni. Dzięki temu jestem w stanie opanować goraczkę w jedną dobę i nikt nigdy nie kierował mnie do szpitala aby podać te leki.

pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka