Dodaj do ulubionych

SOCZEK 24H!Pomocy

03.07.11, 13:55
Witam
Mam ogromny problem z moim 9 miesięcznym synkiem.
Jest w stanie pić soczek całą dobe i nic nie potrafie na to zaradzić.
Budzi się ok 7:30 i dostaje słoiczek owocków, bo mleka nie toleruje z rana. Później troszke się bawi na macie i kłade go spać bo jest senny, oczywiście podczas zasypiania soczek musi być obecny.To już nawet nie soczek, bo leje tam soczku troszeczkę, reszta to woda mineralna.Butelka 150 Avent-niekapek, smoczek z 2 malutkimi dziurkami.Więc przy zasypianiu leży sobie i pije, jak zaśnie zamieniam soczek na smoczek, czasami się zorientuje i budzi więc znów soczek, czasem nie.
Śpi ok 45min-1h, budzi się, je mleczną owsiankę-170ml+7 łyżek, robi kupke, później spacer, obiadek ok 130g czasem słoik 190g, od niedawna ziemniak, brokuł, kalafior, rybka ale to w małych ilościach. Później znów śpi-soczek, ok 180 mleko lub kaszka, bawi się, o 19:30 mycie i kaszka na dobranoc.
W nocy ok 00 lub 01 budzi się i musze mu dawać wode by znów zasnął.
Kręci się, brzuszek go boli, bo pije na leżąco, to i z gazami kłopot jest.
W nocy jest w stanie wypić ok 200 ml wody, posiusia się, musze go nad ranem przebierać bo pielucha przemaka już.
Kolejny kłopot jest taki:on nie siedzi.
Jak go posadze zaraz się kładzie.Troszkę raczkuje, ale raczej mu się nie chce.
Jest raczej wątły, waży 8200, ale jest długi.Urodził się z masą niecałe 2,5kg.
Proszę o pomoc Was;co mam zrobić z tym nocnym piciem, on używa tego soku jak smoczka, nie potrafie sobie z tym poradzić.
Lekarka oglądała Go, mówiła, że nie ma żadnego napięcia mięśniowego tylko jest leń, dlatego nie chce siadać.Jak mam go zachęcić, czy dać mu czas?
Dziewczyny proszę o pomoc!
Dziękuje
Obserwuj wątek
    • anias9 Re: SOCZEK 24H!Pomocy 03.07.11, 16:10
      Odzwyczajac powoli ale stanowczo! Do kazdej porcji picia stopniowo zmniejszac ilosc soku az zupelnie zastapisz go woda. Jakie konsekwencje podawania dziecku soku 24h pewnie znasz skoro cie to niepokoi. I slusznie. Uwazam, ze wystarczy troche wiecej konsekwencji z twojej strony. Dlaczego do zasypiania soczek MUSI byc obecny? Inaczej nie zasnie? Placze? Sprobuj innych metod usypiania, badz przy nim, utul, poglaszcz, zaspiewaj, podaj smoka. Daj przed snem kubeczek wody, jak sie napije - zabierz, a potem badz z nim az nie zasnie. Mam wrazeniem, ze tym kubeczkiem z piciem troszke zastepuje sobie brak twojej obecnosci podczas zasypiania..
      9-miesieczne niemowle nie MUSI siedziec. Skoro lekarz nie widzi nic niepokojacego to znaczy, ze jest ok i jeszcze nie jest gotowy. Usiadzie w swoim czasie.
      • kowalska82 Re: SOCZEK 24H!Pomocy 03.07.11, 17:54
        Kiedy zasypia ma: soczek (tj. pisałam, troszke soku reszta wody, soczek tylko daje posmak), ja jestem obecna, na dodatek głaszcze go po głowie i grają kołysanki z laptopa.
        Chyba sama jestem sobie winna, tak reagował, zasypiał przy tym i tak zostało.
        Jestem z nim cały czas, w sumie 24h bo nie pracuje i nikt mi przy nim nie pomaga, mieszkamy z mężem sami.
        Chciałabym go nauczyc zasypiać w łóżeczku, teraz śpi ze mną...
        Siostra mi mówi, że powinnam go zostawić w łóżeczku i wyjść, ale kiedy próbowałam wrzeszczał wniebogłosy, nie było szans żeby usnął, dostawał wręcz spazmów.
        Chciałabym być dla niego bardziej surowa i konsekwentna ale musiałabym chyba wyjść z mieszkania kiedy on płacze bo jakoś nie potrafię tego wytrzymać.
        Jeśli chodzi o siedzenie to chyba bardziej presja otoczenia, słucham jak inne niemowlaki w wieku 9 miesięcy robią "klap klap", mówią mama, czasem stają na nogi i może dlatego ten niepokój.
        • ciastolina84 Re: SOCZEK 24H!Pomocy 03.07.11, 19:15
          Najważniejsze że lekarz nie widzi problemu, może na następnej wizycie powiedz że mały tyle pije, może on cos zaradzi. Jeśli zamiast smoczka używa butelki z wodą to pewnie dlatego tyle pije. A z tym siedzeniem to różnie bywa, jedni siedzą szybciej inni wolniej,a co otoczenie ma do tego?? Moja też ma problem z samodzielnym usypianiem, w sumie to wcale nie potrafi sama zasnąć,ale cóż, taki typ i już. Usypiam ją na rękach jak narazie. Wiele rad juz słyszałam,że dziecko w tym wieku powinno już samo itp, ale mam to gdzieś. Każdy ma jakiś problem, nie ma dzieci idealnych. Koleżanka zwróciła mi uwagę że mała usypia u mnie na kolanach i że to niedobrze bo ma 8 miesięcy, a sama swojej 14 miesięcznej corce zupki miksuje.... Także otoczeniem bym się nie sugerowała
        • wredna.zmija Re: SOCZEK 24H!Pomocy 03.07.11, 19:20
          ... zwlaszcza te edzieci w wieku 9 mcy mowią pelnym zdaniami i biegają jak szalone wink
    • perd-ido Re: SOCZEK 24H!Pomocy 03.07.11, 20:49
      Wydaje mi sie, ze Twoj problem to nie tylko soczek ale to, ze maly nie siedzi i nie spi samodzielne. Czemu dawanie wody z sokiem w nocy stanowi az taki problem?. Ma zeby?. Przede wszystkim jesli chcesz to zmienic zacznij od zmniejszania ilosci soku. Zacznij od tego i rob to stopniowo. W koncu maly zalapie, ze dostanie w nocy TYLKO wode. Byc moze po jakims czasie przestanie sie w ogole budzic. Gdy ten etap bedziecie mieli za soba sprobuj zaczac "oduczac" dziecko od spania z Toba. Oczywiscie sie da ale odradzam drastyczna metode wychodzenia z pokoju i zostawiania dziecka w lozeczku. Dziecko bedzie plakac i z pewnoscia nie przestanie zanim przyjdziesz. Tak w ogole skoro dziecko nie jest pulchne dawaj mu dziennie dwa obiadki. Sa bardziej pozywne niz woda mineralna z sokiem. Z woda mineralna nie mozesz przesadzac..za duzo skladnikow wapn, magnez itd...lepiej dawaj zrodlana. Ja daje zwykla przegotowana kranowe.
      Tak wogole gazy wcale nie sa przez to, ze dziecko pije na lezaco. Moze po prostu dolewasz soku jablkowego do wody?.
      A i jeszcze jednosmile moj tez duuzo pije i duzo siusia ale pampers active 4 wytrzymuje spokojnie do 8 rano.
    • blanus2202 Re: SOCZEK 24H!Pomocy 03.07.11, 22:34
      To napiszę Ci jak to było u mnie:
      Kiedy jeszcze spałam z małą sok lał się litrami. Po parę razy w nocy wstawałam , zeby dorobić ten sok (mleka juz w nocy wtedy nie piła).
      Napisałam tez wątek na ten temat, dziewczyny poradziły odstawienie soku, dać wodę. I tak zrobiłam. Efekt? Pierwsza noc 3h wrzasku jak tylko poczuła, ze z butelki leci woda, a nie słodkie . Lezałam z nią, przytulałam itd. Czyli PIĆ jej się nie chciało, chciało jej się słodkiego! Druga noc- 1h wrzasku jak tylko poczuła wodę. 3noc- ciszaaa..... smile I od tamtej pory przesypiała ładnie całe noce. Poszukam Ci zaraz mojego strego wątku.
      smile
      • blanus2202 + moj stary wątek... 03.07.11, 22:39

• blanus2202 sorki ;) 03.07.11, 22:39
          Tu jest :
          forum.gazeta.pl/forum/w,572,119517582,119517582,Herbatka_litrami_.html
    • annajustyna Re: SOCZEK 24H!Pomocy 03.07.11, 22:38
      To nie dawaj mu soczku - dawaj mu wode. Nie bedzie mial w przyszlosci problemow z prochnica i nadwaga...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka