Dodaj do ulubionych

Apteczka na wakacje

22.07.11, 13:08
Hej Wybieramy się na wakacje i tak się zastanawiam co zabrać do apteczki. Co prawda jedziemy bardzo blisko, ale wolę jednak coś mieć przy sobie. Póki co, to zabrałam : coś na gorączkę - ibufen, enterol dla dzieci, orsalit, jakiś probiotyk. Nie mam pojęcia co jeszcze, nie chcę zabierać za dużo rzeczy.
Obserwuj wątek
    • otylka_net Re: Apteczka na wakacje 22.07.11, 14:40
      hej, ja zawsze zabieram ibufen na gorączkę, na kleszcze penseta i opaski (mąż ostatnio kupił taki wynalazek), orsalit i enterol na biegunkę, smecta, wapno, panthenol, plastry,woda utleniona. Aha, dentinox bo małej zęby idą. Dużo tego, ale nigdy nie wiadomo wink
    • mama_zofki Re: Apteczka na wakacje 22.07.11, 14:43
      Mała inspiracja wink
      parenting.pl/portal/teksty/apteczka-malucha-czyli-niezbednik-wyjazdowy?page=2
    • panna.w.drodze Re: Apteczka na wakacje 22.07.11, 16:05
      ostatnio odkryłam DAPIS - żel na ukąszenia, homeopatyczny, skuteczny
    • olik81 Re: Apteczka na wakacje 22.07.11, 16:21
      ja do buszu przewaznie nie jezdze,w domu tez za wiele nie mam a nie mam zwyczaju kupowac na zapas wiec zawsze biore co mam w domu:cos na goraczke(ibufen),plasterki i gaziki do dezynfekcji(ale to ze wzgeldu na starsza corke)
      w torebce mam tez zawsze "magiczny kremik" na wszystko tj komary,rany,obtarcia,guzy - jest to pomadka do ust w kremie
      placebo na kazda bolaczke ale to juz dla dzieci starszych
    • budzik11 Re: Apteczka na wakacje 22.07.11, 17:55
      Brałam tylko syrop przeciwgorączkowy (i tak nigdy się nie przydał).
    • helly.g Re: Apteczka na wakacje 24.07.11, 12:15
      Znalazłam niedawno taki spis wyposażenia apteczki. Może się przydać, bo na dole informacji jest lista do wydrukowania: apteczka na wakacje
    • lidek0 Re: Apteczka na wakacje 24.07.11, 21:39
      Ja dodatkowo biorę miętę w saszetkach na brzuszek
      • werka86ka Re: Apteczka na wakacje 11.09.11, 23:16
        Warto zrobić sobie listę rzeczy, których nie może zabraknąć w , przede wszystkim zacząć szykowac apteczkę kilka dni przed wyjazdem. Bo tuż przed moze się okazać, ze brakuje najpoptrzebniejszych rzeczy...
    • syswia Re: Apteczka na wakacje 12.09.11, 21:42
      To zalezy jak duze jest dziecko. Moj syn ma prawie dwa lata i niec oprocz srodka przeciwbolowego/przeciwgoraczkowego bym mu nie dala bez konsultacji z lekarzem. Do Tylenolu (odpowiednik zdaje sie Ibuprofenu) dalabym wode tleniona, gaze i jakies opatrunki/plastry na skaleczenia i otarcia, nozyczki, pincete, termometr oraz krem przeciwsloneczny. Kiedy byl niemowleciem w podroz zabieralam takze gripe water oraz torebke fennel seeds na bol brzucha. Moj syn nigdy nie bral antybiotykow wiec nie widze potrzeby faszerowania go probiotykami. Byl karmiony piersia i regularnie wyprowadzany na dlugie spacery a obecnie jada olbrzymie ilosci surowych owocow i warzyw wiec nie widze potrzeby suplementowania witaminami/mikro-makroelementami.
    • calineczkazbajkii Re: Apteczka na wakacje 13.09.11, 18:54
      zrób sobie kurs pierwszej pomocy
      • nadzieja05 do syswia 15.09.11, 22:55
        przepraszam chcialam sie zapytac gdzie w PL dostalas grip water????
        • caroninka Re: do syswia 16.09.11, 08:05
          Wydaje mi sie, ze w kazdej aptece. Przynajmniej w moim regionie.
          • doroti1983 Re: do syswia 11.10.11, 21:32
            Dziewczyny do apteczki koniecznie trzeba dorzucić Panthenol Spray - taki stary jak kiedyś był w domu albo w przedszkolu w apteczkach. On się dobrze sprawdza też przy odparzeniach i np. podrażnieniach pieluszkowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka