Dodaj do ulubionych

Potrzebuje pomocy - szybko

15.08.11, 18:58
Witam, nie mam czasu szukac podobnego wątku. Pilnie potrzebuje pomocy w sprawie dziecka. Sprawa wygląda tak: Mój 2 tygodniowy syn nie może zrobić kupki. Z mamą podajemy mu plantex, stymulujemy termometrem, masujemy i nic. Ja karmie piersią, pije herbatke dla matek i rumianek. Maluszek non stop placze i nie wiemy juz co robic. Pomocy crying
Obserwuj wątek
    • pikaczu.0 Re: Potrzebuje pomocy - szybko 15.08.11, 19:03
      Zadzwoń po lekarza.

Zapytaj czy podać esputkon. może to kolka?
      • madziab83 Re: Potrzebuje pomocy - szybko 15.08.11, 19:06
        Jak długo nie może zrobić kupki? Dziecko na piersi może robić jedną kupkę w tygodniu i jest ok, może również robić 10-13 dziennie i też jest ok. Córka robił ok 8-12 dzinnie, synek 1-2 w tygodniu.
        • e-samantha Re: Potrzebuje pomocy - szybko 15.08.11, 19:14
          Wczoraj robil przy pomocy termometra. Wiem ze moze byc tak ze kupki nie ma ale on placze i boli go brzuszek, pruta ale nic nie udaje mu sie zrobić. Zaparcie ma chyba i nie wiemy juz co robic..
          • pikaczu.0 Re: Potrzebuje pomocy - szybko 15.08.11, 19:17
            Ja mówię żeby zadzwonić po lekarza. a skad wiesz, że to kupka? a może go bol, bo przesadziłas z tymi herbatkami?

Brzuszek wzdęty?

Jak cały czas płacze to się powietrza nałyka i to jeszcze pogorszy. Wyślij męża po esputikon do apteki, ale ja najpierw zapytałabym lekarza co sądzi.
            • pikaczu.0 Re: Potrzebuje pomocy - szybko 15.08.11, 19:18
              A z tym termometrem to po co? Lekarz kazal? Kupa raz na klka dni jest normą u cycowego malucha
              • e-samantha Re: Potrzebuje pomocy - szybko 15.08.11, 19:29
                Brzuch ma wzdęty, widać że go boli. usiłuje zrobić tą kupkę i nic. Wczoraj była dość zbita. A do lekarza nie mam jak zadz bo nie mam jego nr, dopiero za tydz mamy pierwsza wizytę.
                • q_fla Re: Potrzebuje pomocy - szybko 19.08.11, 19:43
                  OMG. A to jeden lekarz pediatra przyjmuje w promieniu 50km od twojego domu?
                  Do najbliższej przychodni też telefonu nie masz? O_O
    • hanusina_mama Re: Potrzebuje pomocy - szybko 15.08.11, 19:30
      Po pierwsze wyluzować. Matka nerwowa, babka nerwowa, to dziecko wyje. Jeśli wczoraj była kupa to zaparcie to nie jest. Wywal ten termometr i przestań nim gmerać w tej maleńkiej pupie. Wywal też herbatki, bo często dają więcej szkody niż pożytku, zwłaszcza u takiego malucha.
      Jak już się uspokoisz to spójrz na dziecia - czy nie jest mu za ciepło/ za zimno, czy brzuszek miękki czy twardy, czy nie jest mu lżej np kiedy leży na brzuszku. Czy przy piersi się uspokaja?
      • doral2 Re: Potrzebuje pomocy - szybko 15.08.11, 20:23
        "..Potrzebuje pomocy - szybko..."

na tym forum nie ma emergency.
        znaczy się ostrego dyżuru.
        jak chcesz dzieciaka poprzez forum leczyć, to gratuluję idiotyzmu.
        dziecko się leczy u lekarza, w szczególności szybko, zapamiętaj to raz na zawsze!!
    • aneta79_1979 czopek glicerynowy 15.08.11, 20:07

• makarcia Re: Potrzebuje pomocy - szybko 15.08.11, 20:23
      Te herbatki i cudne krople z apteki mogą tylko zaszkodzić, takim maluszkom rzadko pomagają. Plantex jest bardzo delikatny, ale bywa skuteczny. Nie gmerajcie tym termometrem w pupce- masakra jakaś. Czopek glicerynowy lub viburcol i kupka po pół godzinie wychodzi jak ta lala. My podawaliśmy czasami lactulosum bo to przelatuje przez dziecko. W ogóle to z lekarzem trzeba by się skontaktować, niech ten brzuch pomaca, czasami robi się usg dzieciaczkom.
    • kasiak37 Re: Potrzebuje pomocy - szybko 15.08.11, 21:43
      dziecko karmione piersia moze nie robic kupy i 10-14 dni.Jezeli oddaje gazy to jest ok.I nie grzeb tam termometrem...
      • mrowka75 Re: Potrzebuje pomocy - szybko 16.08.11, 10:06

> dziecko karmione piersia moze nie robic kupy i 10-14 dni.

ALe nie dwutygodniowe dziecko. Dwutygodniowe dziecko powinno się jeszcze dość często wypróżniać, nawet niewielkimi ilościami. Te pełne trawienie mleka następuje najwcześniej po kilku tygodniach, pani Monika z KP oceniała,ze najwcześniej po 3 tygodniach jeśli dobrze pamietam. Raczej konsultowałabym z lekarzem. NIe uważam,ze to zaparcie, ale napewno sprawdziłabym w tej sytuacji przyrosty. Oceniłabym też jak często maluch moczy pieluszki, bo może się okazać,ze maluch z jakichś przyczyn za mało je i warto by było zobaczyć czy dobrze ssie (objawy kolkowe mogą się wzmacniać przy nieprawidłowym ssaniu).
    • kotkowa Re: Potrzebuje pomocy - szybko 16.08.11, 13:53
      Plantex zawiera koper, a on na niektore dzieci dziala wrecz odwrotnie - wzmaga gazy, takze sprobuj odstawic plantex, podaj czopek glicerynowy - moze byl pol, bo dzidzius malutki (nie robi sie tego czesto, ale jak jest sytuacja awaryjna, mozna podac). Nos malucha pionowo, wyprobuj ktora pozycja przynosi mu ulge (u nas to bylo przodem do swiata), mozesz podmuchac cieplym powietrzem z suszarki na brzuszek - u nas pomagalo, brzuszek robil sie miekki, dziecko puszczalo baczki. Od kiedy nie robi tej kupki?
      • kalina886 Re: Potrzebuje pomocy - szybko 16.08.11, 15:27
        Moja córka jak była na cycu miała okres, że robiła kupę raz na tydzień i było ok.

I nie słuchaj się tak bardzo przestarzałych metod. Zostaw termometr w spokoju bo możesz dzieciakowi niechcący krzywdę zrobić.
        Kup czopki glicerynowe jeśli już musisz czegoś użyć.
        • e-samantha Re: Potrzebuje pomocy - szybko 17.08.11, 21:56
          Dzięki za rady. U malca stwierdzono nietolerancję białka i musimy próbować różnych mieszanek modyfikowanych aż trafimy na tę która będzie mu odpowiadać. Jednym słowem czeka nas meksyk zanim go znajdziemy smile
          • hanusina_mama ??? 17.08.11, 22:50
            Masz na myśli skazę białkową? Rozpoznanie w 2. tyg. życia? Dziwne to.
            Nawet jeśli, to dla małego alergika najlepsze co może być to karmienie piersią przy diecie hipoalergicznej u matki. A z mieszanek do wyboru tylko Bebilon pepti lub Nutramigen.
    • pikaczu.0 ja wam coś powiem dziewczyny 16.08.11, 17:04
      Mnie to w ogóle się nie mieści w głowe, że coś się maluszkowi złego dzieje, a ja nie zapytam lekarza, tylko tak na własną rękę działam. Jest przecież jeszcze położna środowiskowa..., są położne ze szpitala... jak już ktoś bardzo nie chce do pediatry dzwonić. no nie wiem... na pewno tak małego dziecka nie próbowałabym "leczyć" żadnymi specyfikami na własną rękę. Można w zasadzie tylko zaszkodzić.
      Co innego jakaś zwykła kolka... ale to raczej człowiek widzi, że brzuszysko poboli i przestaje. Ale jak dziecko tak bardzo płacze, jak coś go męczy... może to być jakaś nietolerancja na przykład. U nas nedługo po narodzinach, u cycowego dziecka zaczęła się alergia...
      Sama na pewno bym na to nie wpadła i dzięki Bogu jak widziałam, że dzieje się coś niepokojącego, to po prostu wzywałam prywatnie lekarza. To włąsnie on zorientował się, że moje dziecko płacze, bo w mojej diecie jest coś co wyjątkowo mu nie służy.

Ja wiem, że nie każdy ma pieniążki żeby korzystać z prywatnych wizyt pediatry. Ale powiem wam, że zdarzyło mi się dzwonić do pani doktor z przychodni. I wyobraźcie sobie, że bardzo mi pomogła. Przyszła na wizytę domową. Jak przepraszałam, że przeszkadzam w gabinecie, to powiedziała że woli jak niedośwadczony rodzic za dużo pyta, niż jak na własną rękę ludzie kombnują, a potem już tylko skierowanie do szpitala....

Mamy i przyszłe mamy korzystajcie z fachowej pomocy, która nota bene wam się należy.
    • rupiowa Re: Potrzebuje pomocy - szybko 19.08.11, 15:19
      a moze juz zrobilyscie dziecku krzywde gmerajac mu termometrem i teraz kazde nawet prukniecie go boli?
      • yvona73pol Re: Potrzebuje pomocy - szybko 19.08.11, 15:48
        No wlasnie zaniepokoila mnie ta "stymulacja termometrem".
        Najlepiej zadzwonic na jakas linie pomocy, na pewno jakas jest, albo w szpitalu nr na poloznictwo? Albo w przychodni, do pielegniarek?
        Albo chociazby jakis rozsadny farmaceuta w okolicy.
        Moze masaz brzuszka, moze klasc na brzuchu, zeby dziecko samo rozmasowalo?
        To tez pomaga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka