Dodaj do ulubionych

pytanie o pępek i o sól fizjologiczną

07.09.11, 22:41
To moje drugie dziecko co prawda ale juz sama nie pamiętam pewnych rzeczy wink

1) Jak rozcieńczyc taki spirytus z monopolowego żeby był 70% do przemywania kikuta?
2) Czy sól fizjologiczną wkrapla sie noworodkowi codziennie? Jesli tak to ile razy dziennie? Czy można używać zamiast soli fizj. wodę morską?
Obserwuj wątek
    • bezak25 Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 07.09.11, 23:00
      numersiedem napisała:

> 1) Jak rozcieńczyc taki spirytus z monopolowego żeby był 70% do przemywania kik
      > uta?

2:1 w stosunku spirytus:woda, czyli np. dwie łyżki spirytusu i jedną łyżkę wody.

> 2) Czy sól fizjologiczną wkrapla sie noworodkowi codziennie? Jesli tak to ile r
      > azy dziennie? Czy można używać zamiast soli fizj. wodę morską?

Ja nie wkraplałam codziennie, nie było takiej potrzeby. Można sól fizj. zastąpić woda morską,
    • cherryhills Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 07.09.11, 23:06
      Ja do pępka używałam Octenisept - zabija bakterie a poza tym przydaje się też do ran po porodzie (ja psikałam na bliznę po cesarce). Właściwie każdą rankę można tym psiknąć.
      A oczu noworodkowi niczym nie zakraplałam (nawet nie przyszło mi do głowy, żeby to robić - po co?).
      • bezak25 Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 07.09.11, 23:17
        cherryhills napisała:

> Ja do pępka używałam Octenisept - zabija bakterie a poza tym przydaje się też d
        > o ran po porodzie (ja psikałam na bliznę po cesarce). Właściwie każdą rankę moż
        > na tym psiknąć.
        Octenisept do pępka w ogóle się nie sprawdza, to już lepiej myć wodą z mydłem.

> A oczu noworodkowi niczym nie zakraplałam (nawet nie przyszło mi do głowy, żeby
        > to robić - po co?).

Ale autorka pyta o nos, jak domniemam, sporo mowa też o wodzie morskiej smile
        No chyba, że do oczu tez jakąś wymyślili tongue_out
        • jimmysgirl Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 08.09.11, 08:04
          > Octenisept do pępka w ogóle się nie sprawdza,

zdecydowanie bezak25 ma rację - Octenisept, to ostatni trend, w szpitalach go polecają, bo muszą, ale po cichu i tak Ci każdy powie że lepszy spirytus. I ja z doświadczenia też powiem że spirytus lepszy.

Do noska zdecydowanie lepiej sól morską i to taką w atomizerze i co ważne - podajemy dziecku [b]w pozycji półsiedzącej, a nie na leżąco! Dziecko ma bardzo krótkie kanaliki i zakraplanie nie dość że dziecko przeraża, to jeszcze może doprowadzić do zachłyśnięcia czy infekcji np. ucha.
          Poza tym ja radzę stosować sól tylko w parze z Fridą lub innym odciągaczem, nigdy nie zostawiać tak po prostu.

Nie radzę stosować codziennie, tylko wtedy, gdy dziecko ma np. katar lub musimy oczyścić nosek. Codzienne nawilżanie z zewnątrz może doprowadzić do nadmiernego wysuszenia, błona śluzowa noska może się niejako przyzwyczaić do stymulacji z zewnątrz, a przecież najlepiej jakby nosek sam się oczyszczał i nawilżał.
          • memphis90 Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 11.09.11, 21:32
            > zdecydowanie bezak25 ma rację - Octenisept, to ostatni trend, w szpitalach go p
            > olecają, bo muszą,
            ???
            No, chyba, że mówisz o tym, że lekarze mają obowiązek przestrzegać zaleceń opartych na badaniach naukowych...

>ale po cichu i tak Ci każdy powie że lepszy spirytus.
            Spirytus wydłuża zasychanie pępowiny i podrażnia skórę, poza tym ulega wchłanianiu. Poza PL nigdzie się spirytusu nie stosuje.
        • memphis90 Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 11.09.11, 21:30

> Octenisept do pępka w ogóle się nie sprawdza, to już lepiej myć wodą z mydłem.
          Dziwne, bo właśnie octenidyna jest zalecana do pielęgnacji pępka, gdy jest ryzyko zakażenia... Natomiast nie zaleca się spirytusu, bo przedłuża wysychanie pępowiny i podrażnia skórę. Natomiast w domu rzeczywiście najlepiej tylko woda z mydłem.
    • budzik11 Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 08.09.11, 08:08
      numersiedem napisała:

> 1) Jak rozcieńczyc taki spirytus z monopolowego żeby był 70% do przemywania kik
      > uta?

Teraz już nie stosuje się spirytusu, tylko Octenisept - takie są zalecenia od kilku lat.

> 2) Czy sól fizjologiczną wkrapla sie noworodkowi codziennie?

Gdzie się wkrapla?? Ja żadnemu dziecku nic nigdzie nie wkraplałam.
      • jantarowo Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 09.09.11, 11:31
        ale co ten octenisept daje, oczyszcza rane i pomaga w higienie tak? A zdaje sie, ze przy kikucie chodzi o to zeby on wysychal i odpadl. Spiryt ma wlasciwosci wysuszajace i dla mnie to ma sens...
        • mynia_pynia Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 09.09.11, 18:34
          Za chwilę będzie tak jak za granicą, czyli sucha pielęgnacja bez używania czegokolwiek.
          już czytałam nawet jakieś zalecenia na stronie internetowej z Zielonogórskiego
        • memphis90 Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 11.09.11, 21:34
          Wysusza- tak, skórę wokół pępka. Natomiast pepowina jest zrobiona z galarety, która pod wpływem spirytusu wysycha dłużej.
    • agg3 Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 08.09.11, 23:18
      jedno i drugie sa zbedne.
    • marzenka224 Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 09.09.11, 19:51
      1- nam kazali przemywać pępek w czasie codziennej kąpieli wodą z mydłem- tak robiłam kikut odpadł jak mały miał 10 dni
      2- Nie ma potrzeby zakraplania wody morskiej codziennie bo się naturalny system nawilżania rozleniwi. Można za to nawilżać powietrze w domu- powiesić pranie w pokoju, zimą wilgotne pieluchy na grzejnik, ostatecznie nawilżacz
    • yoasia_25 Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 09.09.11, 20:57
      Kikuta nie smaruje się już spirytusem, obowiązuje tzw. sucha pielęgnacja. Po kąpieli należy osuszyć pierścień wokół pępka dokładnie, można to zrobić patyczkiem kosmatycznym takim zwykłym. W przypadku jakiegoś zaczerwienienia, nieprzyjemnego zapachu Octenisept. To bardzo dobry środek odkażający, nie śmierdzi, nie szczypie a działa świetnie.
    • truscaveczka Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 12.09.11, 14:18
      Sól fizjo/woda morska przy zatkanym nosie.
      Pępek suchy? To nie babrać. Niczym.
      • fairycharlotte Re: pytanie o pępek i o sól fizjologiczną 12.09.11, 21:43
        Pepek najlepiej się pielegnuje wodą z mydłem. Córce przemywałam spirytusem, bo takie wtedy były zalecenia, i babrało się długo. Teraz nowe zalecenia - woda z mydłem - rewelacyjny efekt jak dla mnie. Dodam, że przemywałam tylko raz dziennie, a jak mi sie przypomniało - 2 razy. W szpitalu ściemniałam położnej, że "przemywam przy każdym przewinieciu" (tak kazali robic, ale przy hockach klockach z karmieniem nie miałam głowy) i chwaliła, że widac efekt wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka