Dodaj do ulubionych

obwód główki

25.05.04, 16:34
moja ponad 3 miesięczna córka ma obwód głowy 42 i jest to właściwie poza
zakresem centylowym. Jakoś optycznie nie rzuca się to w oczy, lekarka przy
szczepieniu też nie zwróciła uwagi. Czy mam się martwić. Jak wasze dzieciaki?.
Obserwuj wątek
    • mamaoskarek Re: obwód główki 25.05.04, 17:11
      moj synek jak skonczyl 3 miesiace mial 40,2 cm obwod glowki teraz ma 4,5
      miesiaca i ma 42,5.Skoro lekarz nic nie mowil to jest ok
    • olivia101 Re: obwód główki 25.05.04, 19:28
      Mysle, ze wszystko zalezy od proporcji i szybkosci nabierania obwodu. Musisz
      zobaczyc jak ksztaltowal sie przyrost glowki od urodzenia. wazna tez jest
      zaleznosc miedzy obwodem glowy a kaltki piersiowej - nie powinno byc znacznej
      roznicy (powyzej 2 cm)
      • yasmin24 Re: obwód główki 12.06.04, 11:12
        Moj synek ma skonczone 3 miesiace i ma glówke 42-43 cm ( 2 wymiary, bo 2
        róznych lekarzy mierzyło). Urodził się z dużą główka, bo 35 cm. Myślę, ze jest
        ok. bo ani pediatra, ani neurolog nie zwrócili uwagi, aby to była jakaś
        nieprawidłowość.POza tym synek ma dużą klatke piersiowa obwód 41 cm.
        • edki16 Re: obwód główki 12.06.04, 20:53
          Hej !
          W naszym przypadku popłoch spowodowało tempo przyrostu obwodu główki. Przy
          porodzie 33 cm a po trzech miesiącach 43 cm !!! Kilka dni przeżyłam w strasznym
          stresie bo podejrzewano wodogłowie ale usg przezciemiączkowe i kontrola
          neurologiczna nic nie wykazało. Niepokój mój budzi tylko notatka w Dziecku że
          takie maluchy są bardziej podatne na autyzm. Pozdrawiam Edyta
          • lidqa Re: obwód główki 12.06.04, 23:55
            to ze pediatra nie zauwazyl to zaden powod do uspokojenia sie. Moze zly
            pediatra. zmierz klatke, piersiowa i zobacz jaka jet roznica, powinna byc
            mniejsza niz 22 cm. PO drugie to ze glowka jest duza to wlasciwie nie problem,
            bardziej chodzi o to jak szybko rosnie. Ja bym przy wizycie zwrocila na to
            uwage pediatry bo moze jest slepy.
            • monjar6 Re: obwód główki 13.06.04, 05:47
              Witam,nie martw się moim zdaniem to sprawa indywidualna,mój synek miał mierzoną
              główkę dwa tygodnie temu,miał 2,5miesiąca wyszło 41cm,a klatka 42cm i wszystko
              ok!Co,prawda jest dużym chłopcem,bo waży 7140 a przy urodzeniu 3650,więc kawał
              Go mam!!!Pozdrawiam!
            • driadea do lidqa 12.07.04, 09:47
              Wiem, że to chochlik, ale wyobraź sobie dziecko, u którego różnica między
              obwodem głowy i klatki piersiowej wynosi min. 22cm smile
      • ekwrot Re: obwód główki 12.07.04, 09:06
        witam
        nasz córeczka ma 6 miesięcy i w trzecim miesiącu główka była w normie
        teraz przy kontroli lekarz stwierdził że ma o 1 cm większy obwód główki (ma
        46cm)i zalecił badanie USG które wykazało że:

"przestrzeń płynowa podtwardówkowa obustronnie poszerzona do 7 mm, strzelina
        pośrodkowa rozsunięta do 12 mm. Miernie poszerzone symetrycznie komory boczne -
        w płaszczyźnie czołowej środkowej światło obu po 10mm, łączny wymiar
        dwukomorowy 40mm. Sploty naczyniakowe i tkanka mózgowa bez zmian ogniskowych"

Bardzo się boimy z żoną aby nie doszło do wodogłowia
        lekarz na USG powiedział że nie ma się czym przejmować bo choć norma to 4 mm
        zamiast wspomnianych powyżej 7mm ale niepokój zaczyna się powyżej 11 mm.

czy aby na pewno nie powinniśmy nic robić

bardzo proszę o poradę co robić

pozdrawiam
        ps obwód klatki ma taki sam czyli 46cm
    • ekwrot Re: obwód główki 12.07.04, 09:04
      witam
      nasz córeczka ma 6 miesięcy i w trzecim miesiącu główka była w normie
      teraz przy kontroli lekarz stwierdził że ma o 1 cm większy obwód główki i
      zalecił badanie USG które wykazało że:

"przestrzeń płynowa podtwardówkowa obustronnie poszerzona do 7 mm, strzelina
      pośrodkowa rozsunięta do 12 mm. Miernie poszerzone symetrycznie komory boczne -
      w płaszczyźnie czołowej środkowej światło obu po 10mm, łączny wymiar
      dwukomorowy 40mm. Sploty naczyniakowe i tkanka mózgowa bez zmian ogniskowych"

Bardzo się boimy z żoną aby nie doszło do wodogłowia
      lekarz na USG powiedział że nie ma się czym przejmować bo choć norma to 4 mm
      zamiast wspomnianych powyżej 7mm ale niepokój zaczyna się powyżej 11 mm.

czy aby na pewno nie powinniśmy nic robić

bardzo proszę o poradę co robić

pozdrawiam
      • iza_luiza Re: obwód główki 12.07.04, 09:34
        U mojego synka podejrzewano wodogłowie, więc domyślam się co przeżywacie. To
        rzeczywiście nie jest jeszcze duża różnica ale jest powód do niepokoju i nie
        powinniście tego zaniedbać. Ja na waszym miejscu skonsultowałabym się z dobrym
        pediatrą, albo poprosiłabym o skierowanie do np. neurochirurga żeby zrobić
        tomografię komputerową lub rezonans bo usg przez ciemiączko nie obejmuje całej
        główki, np nie widać co się dzieje w obrębie potylicy. Gdyby rzeczywiście
        okazało się, że to narastające wodogłowie (czego Wam nie życzę) to im wcześniej
        wykryte tym lepiej. Jest to dolegliwość całkowicie uleczalna (operacyjnie), a
        nieleczone wodogłowie może spowodować bardzo poważne uszkodzenia mózgu.
        Bądźcie dobrej mysli !
        Pozdrawiam,
        Iza
        • ekwrot Re: obwód główki 12.07.04, 17:13
          tak się składa że w wieku 3 miesięcy robiliśmy toomografie komputerową
          wtedy problem był związany z naczynkiakiem oczodołu - który po wielkich
          emocjach zniknął i teraz prawie go nie widać
          a tomografie robiliśmy aby wykluczyć nacisk na gałkę oczną i nerwy

czy po tym badaniu lekarze powiedzieliby że coś nie tak z wodogłowiem?
          czy mogę i powinienem sprawdzić te zdjęcia z tomografi jeszcze raz?
          czy też skoro wtedy nic nie widzieli to pewno nic nie było

licze na szybką odpowiedź - proszę na maila rk@telefony.com.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka