Dodaj do ulubionych

Stawanie...

05.10.11, 11:20
Witam

Moj 7 miesięczny Synek od ponad miesiąca sam wstaje przy kanapie mniejszych stolikach lub łapiąc się czegokolwiek. Wiem, że nie jest to jeszcze odpowiedni moment na ten etap rozwoju. Jednak nie można go zatrzymać. Jak wiec mogłabym nie zatrzymując rozwoju Synka zapobiec powstaniu możliwych wad postawy dotyczących stóp i kolan m.in. Nie stwierdzam od razu,że takowe mogą się pojawić jednak zbyt szybki rozwój tym bardziej wstawanie i stanie dość dłuższą chwilę jest dla nie wzmocnionych i mało rozwiniętych mięśni stawów i kości zbyt obciążające co może doprowdzić do wad. A zatrzymać mojego urwisa bez protestu nie możliwesmile Dodam,że rozwija się prawidłowo, m.in. czworakuje po całym domu co bardzo mnie cieszy, gdyż wzmacnia to jego mieśnie smile bardzo proszę o pomocsmile
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Stawanie... 05.10.11, 11:41
      Dopóki dziecko robi wszystko w swoim tempie i do niczego go nie zmuszasz, to nie ma co na siłę zatrzymywać. Skoro wstaje, to znaczy, że jest na to gotowy. Krzywdę można zrobić chodzikami, sztywnymi butami, a nie naturalnym rozwojem.
    • 1mzeta ???? 05.10.11, 12:21
      "...sam wstaje ..."
      "...nie jest to jeszcze odpowiedni moment na ten etap rozwoju..."

A skąd takie stwierdzenie ?
      Gdyby nie był na to gotowy to by sam nie wstawał- widocznie mięśnie i stawy są na tyle już mocne.

Co więcej- mój wstawał jak miał 6-6,5 miesiąca- nie pamiętam dokładnie ale 7-7,5 maksymalnie to już sam chodził przy pomocy stolika, kanapy, ściany etc.- jak miał 9 miesięcy chodził już samodzielnie. Dzisiaj ma 18 miesięcy i na placu zabaw jest małą torpedą, a pod względem ruchowym przewyższa swoich rówieśników.
      Nigdy nie był stawiany przez nikogo, nie miał żadnego chodzika, pod paszki czy za rączki nie był prowadzany.
      • andzi-a233 Re: ???? 05.10.11, 12:26
        przywiąż do kaloryfera, tapczana, fotela, stołu i czego tam jeszcze chcesz wink
        a tak na poważnie, to raczej nic na to nie poradzisz, bo to normalna kolej rzeczy i już
    • mikams75 Re: Stawanie... 05.10.11, 13:57
      moja tez tak robila i kazdy tylko czekal kiedy zacznie chodzic, a ona dala sobie czas do 14 mies. raczkujac jak strzala, wedrujac przy meblach i wspinajac sie gdzie sie dalo.
    • pancia-jancia Re: Stawanie... 06.10.11, 08:17
      jak dziecko samo coś robi to znaczy że jest gotowe. Mój też tak szybko wstawał, raczkował a zaczął sam chodzić w wieku 9 miesięcy i nic mu nie jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka