Dodaj do ulubionych

podgrzewanie w mikrofali

25.10.11, 11:29
Lenistwo skusiło mnie do następujących rozważań:
Czy są jakieś przeciwskazania żeby jedzenie ze słoiczków dla niemowlaka podgrewać w mikrofali? Czy coś się takiemu przecierowi marchwiowemu czy dyniowemu stanie? Straci swoje walory odżywcze? Dlaczego producent na słoiku pisze, żeby podgrzać w "kąpieli wodnej"?
Podgrzewacie czasem w mikrofalówce?
Obserwuj wątek
    • oliwka2009 Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 11:42
      A w jakim wieku masz dziecko? Ja jak kupowałam słoiczki to pisało albo w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Juz nie pamiętam, ale najpierw grzałam w kąpieli wodnej a jak mała większa była to w mikrofali.
      https://s4.suwaczek.com/200812235565.png
      • jimmysgirl Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 12:06
        ja od początku podgrzewam w mikrofali.
        tak jak pisała Oliwka-na słoiczkach którę kupuję zazwyczaj jest napisane albo w mikrofali albo w kąpieli.
        ja podgrzewam tak również zupki gotowane przez siebie czy zagotowaną wcześniej wodę.
        butelki również sterylizuję w mikrofali.
        są natomiast wady podgrzewania zupek w mikro-po pierwsze zazwyczaj podgrzewa się nierównomiernie, więc trzeba porządnie mieszać i uważać naprawdę żeby nie było nigdzie gorących grudek, a po drugie-o wiele szybciej stygniesad
        • 1mzeta Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 16:05
          "a po drugie-o wiele szybciej stygniesad"
          Wytłumacz mi jak coś podgrzane do tej samej temperatury ale różnymi sposobami będzie różnie stygło-szybciej-wolniej ?
          To tak jak byś napisała, że 1kg cukru wagowo nie równa się 1kg soli.

--------
          Zmieniłam nicka smile
          • jimmysgirl Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 17:39
            nie znam sie na fizyce, ale uzywam i wiem-to jest bezapelacyjne-stygnie szybciej.
            • 1mzeta Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 19:13
              Tia........
              • jimmysgirl Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 20:33
                mówię Ci, sama sprawdźsmile
                na tej samej zasadzie zawsze rozpoznam w knajpie że jedzenie było podgrzane w mikrofali, jest piekielnie gorące, nieporównywalnie bardziej niż gdyby było podgrzane/ugotowane/usmażone świeżo w tradycyjny sposób.
                • kijek82 Re: podgrzewanie w mikrofali 27.10.11, 14:39
                  to prawda!!! (ostatnio magda gessler poznala,ze mikrofala byla w akcji, bo"takie gorace")....zagadka stuleciatongue_out
                  • memphis90 Re: podgrzewanie w mikrofali 27.10.11, 20:46
                    Cóż, nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że wrzucenie kotleta na wrzący tłuszcz podgrzeje go bardziej niż fale...
            • mia_siochi Re: podgrzewanie w mikrofali 26.10.11, 11:09
              To sprawa dla "Pogromców Mitów", ale też zawsze mam takie wrazenie...wink
              • aphoper1 Re: podgrzewanie w mikrofali 26.10.11, 11:58
                Mocniej paruje, więc sprawia wrażenie gorętszego, ale średnia temperatura całości na pewno jest niższawink stąd wrażenie, że szybciej stygnie.
    • prigi Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 12:17
      to chyba chodzi o możliwość nierównomiernego podgrzania w mikrofali. ale ja w sumie się nie znam, bo takiego urządzenia w domu nie mamtongue_out
    • katriel Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 12:36
      W mikrofali ponoć może się nierówno podgrzać. To częsciowo mit, ale tylko częściowo -
      widywałam kuchenki mikrofalowe (starego typu i bez obrotowego talerza), które faktycznie
      grzały nierówno. Jeśli podgrzewasz w mikrofali, powinnaś po wyjęciu starannie wymieszać
      całą zawartość słoiczka, a następnie sprawdzić temperaturę na przegubie.
      • aurinko Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 13:15
        katriel napisała:

> W mikrofali ponoć może się nierówno podgrzać. To częsciowo mit, ale tylko częśc
        > iowo -
        > widywałam kuchenki mikrofalowe (starego typu i bez obrotowego talerza), które f
        > aktycznie
        > grzały nierówno. Jeśli podgrzewasz w mikrofali, powinnaś po wyjęciu starannie w
        > ymieszać
        > całą zawartość słoiczka, a następnie sprawdzić temperaturę na przegubie.

Dokładnie tak, żadnych innych przeciwwskazań nie ma, poza ewentualnym nierównym podgrzaniem.
    • mama_amelii Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 13:26
      Ja jakoś nigdy nie martwiłam się o nierównomierne podgrzanie,ale raczej o szkodliwości dla zdrowia promieniowania mikrofalowego emitowanego przez kuchenki mikrofalowesmile
      Jak nie miałam czasu to podgrzewałam,ale zdarzało mi się to sporadyczne.Wszystko z umiarem.Lenistwa nie rozumiem w tym wypadkusmileBo ile czasu zajmie podgrzanie słoiczka w goracej wodzie??
      lepszezdrowie.info/mikrofala.htm
      • 1mzeta Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 14:12
        "Bo ile czasu zajmie podgrzanie słoiczka w goracej wodzie??"
        Na pewno nie 30 sekund jak w mikrofali- to nie lenistwo- to oszczędność czasu.
        Zawsze podgrzewam jedzenie w mikrofali- najpierw słoiczki, a teraz swoje gotowane i mrożone.
      • aurinko Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 14:43
        I wierzysz jeszcze, że obok włączonej mikrofali nie można stać?

U mnie podgrzanie słoiczka w mikrofali to 20 max 30 sekund, podgrzanie słoiczka w kąpieli wodnej to około 15 minut. 15 minut grzania wody na kuchence zużywa mi więcej kWh niż 30 sekund mikrofali.
      • jimmysgirl Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 18:05
        od razu lenistwo... zapewniam cie, ze u mnie akurat nie jest to tym spowodowane.
    • croolewna jeszcze jedno pytanie 25.10.11, 14:24
      ok, dzieki za odpowiedzi.
      Przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie:
      Czy powinno się podgrzewać takie rzeczy jak soczki owocowe przed podaniem dziecku (4,5 miesiąca)? Czy mogą być podawane o temperaturze pokojowej bez podgrzewania czy lepiej trochę podgrzać?
      • kfiatuszkowa Re: jeszcze jedno pytanie 25.10.11, 14:56
        Jeśli wyciągasz np. sok z lodówki, to podgrzej na tyle, aby był w pokojowej temperaturze, a jeśli świeżo otwarty sok masz to nie ma potrzeby go podgrzewać, bo i po co?
        • kfiatuszkowa Re: jeszcze jedno pytanie 25.10.11, 14:58
          kfiatuszkowa napisała:

> Jeśli wyciągasz np. sok z lodówki, to podgrzej na tyle, aby był w pokojowej tem
          > peraturze, a jeśli świeżo otwarty sok masz to nie ma potrzeby go podgrzewać, bo
          > i po co?

Chodziło mi o to, że jak otwierasz coś o temp. pokojowej nie musisz podgrzewać, a jeśli chcesz coś co jest chłodne (z lodówki, z zimnego dworu przyniesione) podać, to podgrzewasz
          • kalina886 Re: jeszcze jedno pytanie 25.10.11, 17:24
            A ja myślałam, że to ja jestem leniwa smile

Dla mnie dużym udogonieniem jest sam fakt, że niekoniecznie muszę ten obiadek, czy deserek sama przygotowywać.
            Słoiczek podgrzewam w kąpeli wodnej bo sama nie nawidzę jedzenia podgrzanego przez mikrofalówkę (mimo że nie jest wcale starego typu to i tak jedzenie jest nierówno podgrzane i jakoś tak inaczej smakuje).
            • 1mzeta Re: jeszcze jedno pytanie 25.10.11, 19:15
              Po to się właśnie miesza dokładnie.
      • budzik11 Re: jeszcze jedno pytanie 28.10.11, 12:50
        croolewna napisała:

> Czy powinno się podgrzewać takie rzeczy jak soczki owocowe przed podaniem dzie
        > cku (4,5 miesiąca)? Czy mogą być podawane o temperaturze pokojowej bez podgrzew
        > ania czy lepiej trochę podgrzać?

A sama lubisz ciepły sok? Czy ciepłe owoce? Podgrzewasz sobie?
    • lemonna Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 19:34
      mikrofale sprawiają, że woda w pokarmie staje się "martwa", w związku z czym posiłek nie ma wartości energetycznych zbyt wielkich, jest pusty energetycznie, nie odżywia dobrze ciała.
      • agg3 Re: podgrzewanie w mikrofali 25.10.11, 21:10
        a to dobre big_grin
        to Ci, co podgrzewaja sobie jedzenie regularnie powinni nosic rozmiar skinny, a dzieci bylyby conajmniej niedozywione big_grin
      • kotkowa Re: podgrzewanie w mikrofali 26.10.11, 13:51
        o co chodzi z ta "martwa woda"??? i jak przez to zmniejsza sie wartosc energetyczna???
        • kijek82 Re: podgrzewanie w mikrofali 27.10.11, 14:41
          zaj...tytul horroru "MARTWA WODA"wink
      • memphis90 Re: podgrzewanie w mikrofali 27.10.11, 20:49
        Łiiiiii, wreszcie jakiś genialny sposób na odchudzanie! Od dziś podgrzewam wszystko, ciastka, banany, lody- skoro mają miec od tego zerową wartość energetyczną... Martwa woda mnie nie martwi. A jak Żywiec wypuścił kilka lat temu partię wody z żyjątkami, to gigant afera była.
      • landora Re: podgrzewanie w mikrofali 28.10.11, 10:53
        Jaką wartość energetyczną ma woda? I jaka to jest "żywa woda" (chyba, że tak biblijnie)?
    • czarna784 Re: podgrzewanie w mikrofali 26.10.11, 09:54
      Moja kolezanka wszytsko podgrzewala w mikrofali od mleka po jedzenie i wszytsko z maluchem bylo ok,ja osobiscie podgrzewam jedzenie(sloiczki) w podrzewaczusmile
    • gwen_s Re: podgrzewanie w mikrofali 26.10.11, 11:27
      od początku podgrzewałam w mikrofali, lenistwo moje nie zna granic, nawet wodę na mleko grzeję w mikrofali smile
    • kotkowa Re: podgrzewanie w mikrofali 26.10.11, 13:49
      Pewnie, że podgrzewam w mikrofali. Nic się nie stanie jedzeniu, nie gotujesz go, tylko lekko podgrzewasz przez chwile. Chodzi o to, ze w mikrofali moze sie podgrzac nierownomiernie, w jednym miejscu bedzie gorace, w innym zimne. Dlatego trzeba po prostu porzadnie wymieszac. Nie mam czasu na zabawe z kapielami wodnymi.
      • inesska-pinezka Re: podgrzewanie w mikrofali 27.10.11, 22:30
        ja rowniez grzeje jedzenie dla malej w mikrofali i nie widze w tym nic zlego, ale jak pisze kotkowa trzeba porzadnie wymieszac.
    • mynia_pynia Re: podgrzewanie w mikrofali 27.10.11, 23:25
      Wiem, że to 'cuda’, ale woda podgrzana w mikrofali może osiągnąć wyższą temperaturę niż 100 st. C. i jak sie ja wyciągnie i coś wsypie np. kawę rozpuszczalna to można dostać parą w twarz i zostać poparzonym.
      Ja grzałam nie raz słoiczki w mikrofali i zawsze miałam nierówno podgrzane, już nie wspomnę, że często miałam wulkan - czyli pół słoiczka rozchlastane po mikrofali, bo się zagadałam, boki wrzątek, środek zimny (źle dobrana moc).
      A mikrofala używana jest też do sterylizacji butelek i znakomicie wyjaławia produkty żywnościowe.
    • anetchen2306 Re: w mikrofali, wg wskazan producenta 28.10.11, 07:32
      Jezeli korzystalam ze sloiczkow, to zawsze podgrzewalam w mikrofali.
      Na etykiecie producent podaje dwa sposoby pogrzania posilku: w kapieli wodnej LUB w mikrofali. Dotyczy potraw wegetarianskich, jak i tych z miesem. Tutaj dowod ("warzywa z maslem i slodkimi ziemniakami" i "kurczak z ryzem"):
      www.hipp.de/fileadmin/redakteure/produkt/artikel_pdf/4185.pdf
      www.hipp.de/fileadmin/redakteure/produkt/artikel_pdf/6250.pdf
      • foro-estupido Re: w mikrofali, wg wskazan producenta 28.10.11, 10:51
        Moja koleżanka jedno i drugie dziecko"wychowała" na mikrofali.Dzieciom nic nie jest.Nawet wodę podgrzewała w mikrofali do MMwink
    • budzik11 Re: podgrzewanie w mikrofali 28.10.11, 12:45
      Wszystko podgrzewałam w mikrofali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka