mimi_chicago 31.10.11, 19:55 Czy przebieralyscie swoje pociechy na Halloween? Jesli tak, to za co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mimi_chicago Re: Halloween 31.10.11, 21:06 Tak niemowle. Dziecko nie bedzie pamietac, ale jaki fajne zdjecia zostaja. fashaddix.com/2010/09/baby-halloween-costumes/ Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 ale głupota 31.10.11, 21:31 większej na tym forum nie czytałam... no zakładam jeszcze opcje że jesteś trolem. BTW chory dziwny amerykański zwyczaj i te przebrane dzieci biegające po klatkach wrrrr... Gdzie ich rodzice i ja w ogóle mogą pozwalać na takie żebractwo?! Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: ale głupota 01.11.11, 09:04 Zwyczaj jak zwyczaj. Dzieci (starsze, nie mówię o niemowlętach) lubią się przebierać, więc czemu nie? Dla dorosłych uważam to za głupotę. > Gdzie ich rodzice i ja w ogóle mogą pozwalać na takie żebractwo?! A u nas dzieci nie łążą w święta BN z pseudo-przedstawieniami? I też chcą pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: ale głupota 01.11.11, 15:10 toya666 napisała: > Zwyczaj jak zwyczaj. Dzieci (starsze, nie mówię o niemowlętach) lubią się przeb > ierać, więc czemu nie? Dla dorosłych uważam to za głupotę. Wiesz, moja mala iedlanie ocenila to przebieranie sie dzieci w trupie czaszki- wyla z przerazenia jak otworzylam drzwi i zmiast dzieci (slyszlaa glosy dzieci) zobaczyla potworne, ochydne maski (no bo one sa ochydne, plastkowe szkaradztwa) - zareagowala normalnie - panicznym strachem - bo dzieci to nie kosciotrupy i szkaradne maski udajce twarze trupow. To tak jak w bajce "Nowe szaty cesarza" - tylko dziecko mialo odwage poweidziec co widzi! A ty widzisz to co ci pakuja media...i sklepy > > > Gdzie ich rodzice i ja w ogóle mogą pozwalać na takie żebractwo?! > A u nas dzieci nie łążą w święta BN z pseudo-przedstawieniami? I też chcą pieni > ędzy. Jakie pieniadze? Zbieraja jajka i ciastka ze swiatecznego stolu i przynajmniej starja sie (ci prawdziwi - nie pisze tu o zebraniu a la kolednicy) cos zrobic - kostium, zaspiewaja (nie zawsze z lemodia ale licza sie checi i zabwa) no i nie sa to koszmary z grobow. > I też chcą pieni > ędzy. Jaie tez, ani kolednicy ani ci chodzacy z helloween nie zbieraja pieniedzy. No chyab zy ty im dajesz Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_chicago Re: ale głupota 01.11.11, 16:38 Jak bylam mala to balam sie Sw. Mikolaja. Bo jakis facet w srednim wieku, z piwnym brzuchem i workiem nie wiadomo czego; chcial zebym mu siadala na kolanach. Dzieci boja sie roznych rzeczy...wiec bez paniki Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: ale głupota 02.11.11, 11:43 mimi_chicago napisała: > Jak bylam mala to balam sie Sw. Mikolaja. Bo jakis facet w srednim wieku, z piw > nym brzuchem i workiem nie wiadomo czego; chcial zebym mu siadala na kolanach Tez bym sie takieco Coca-colowego Santa bala. Dlatego do mnie do mojej malej przychodzi Sw. Mikolaj. ps. Ty zamerykanizowana od malego. No to nic dziwnego, ze podobaja ci sie brzydkie (no bo one sa brzydkie) maskarady. Ale o gustach sie nie dyskutuje Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ale głupota 08.11.11, 21:33 Hmm, święty Mikołaj był włoskim biskupem. Mówisz, że bardziej powinnam bac się brzuchatego dziadka z reklamy coca-coli niż księdza, który każe dzieciom siadać sobie na kolanach i być grzecznymi, to pokaże im co ma w worku...? Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: ale głupota 01.11.11, 19:06 ponponka1 napisała: > toya666 napisała: > A ty widzisz to co ci pakuja media...i sklepy Nigdzie nie napisałam, że to jest fajne. Ale są gorsze rzeczy w życiu niż święto Haloween. Na przykład tacy malkontenci jak Ty. > Jakie pieniadze? Zbieraja jajka Jajka w Boże Narodzenie? Fajnych masz kolędników w okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: ale głupota 02.11.11, 11:46 Jajka, nie pisanki. Warto czasem czytac ze zrozumieniem zamiast wytykac malkontenctwo Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: ale głupota 02.11.11, 20:03 Przecież ja nigdzie nie pisałam o pisankach tylko o jajkach. TY czytaj ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: ale głupota 06.11.11, 11:05 > BTW chory dziwny amerykański zwyczaj i te przebrane dzieci biegające po klatkac > h wrrrr... > > Gdzie ich rodzice i ja w ogóle mogą pozwalać na takie żebractwo?! > nasze dzieciaki lataly, rodzice byli w domu Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Halloween 01.11.11, 10:29 Dla mnie niektóre z tych zdjęć są żałosne nie fajne, a to co pokzałaś to chyba z reklamy wypożyczalni strojów. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_chicago Re: Halloween 01.11.11, 14:33 Dla mnie zwyczaj jest fajny. I nie widze tego, co niektore napisalyscie. Od 16 lat (wieksza czesc zycia) mieszkam w USA, wiec moze sie przyzwyczailam. Nie przeszkadza mi, ze dzieciaki poprzebierane dzwonia mi co 10 min do drzwi: z usmiechem daje im cukierki i chwale ich kostiumy. Wycinam dynie i dekoruje dom . Wiem, ze dla maluchow to duza frajda. Lubie te pore roku i klimat tego swieta..To tylko moja opinia, kazdy ma prawo do swojej. Nie wiem jak wychodzi przenoszenie tej tradycji do Polski, bo to jednak duza roznica kulturowa. I tak zrobilam niewybrazalne... przebralam swojego niemowlaka, tutaj to raczej nikogo nie dziwi. Mala miala na sobie kostium moze 10 min, ale kiedys pooglada sobie zdjecia ze swojego pierwszego Halloween. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: Halloween 01.11.11, 15:15 mimi_chicago napisała: > Dla mnie zwyczaj jest fajny. I nie widze tego, co niektore napisalyscie. Od 16 > lat (wieksza czesc zycia) mieszkam w USA, wiec moze sie przyzwyczailam. Bingo - to tradycja amerykanska. Kropka. Ja mieszkam w Norwegii i tu tez zaczyna byc szal na helloween. Wiec srodowiska chrzescijanskie wymyslily HelloVenn (czesc Przeyjacielu) i np. wczoraj w miejscowej hali sportowej mozna bylo pojsc z dzieckiem i bawic sie w malowanie twarzy, wspnanie, skakanie....dzieci mogly przyjsc przebrane ale tylko w ladne, jasne stroje i maski - taki listopadowy radosny, kolorowy karnawal. Z roku na rok impreza coraz bardziej populrana - bo ladna. Tego o helloween nie mozna powiedziec. To jest brzydkie i takie....ciemne.....fuj.... Odpowiedz Link Zgłoś
lexie007 Re: Halloween 01.11.11, 16:24 . >>>Bingo - to tradycja amerykanska. Kropka. -----> tradycja celtycka Odpowiedz Link Zgłoś
lexie007 Re: Halloween 01.11.11, 16:27 >>>>To jest brzydkie i takie....ciemne.....fuj... .... inne nie znaczy fuj.... nie wiem co jest takiego brzydkiego w halloween., to ze ludzie sie bawia , smieja, przebieraja , fajnie wygladaja to jest brzydkie? bo z ciemnoscia sie zgodze , nie ma efekty halloween jak nie zapada zmrok Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: Halloween 01.11.11, 19:09 ponponka1 napisała: > Bingo - to tradycja amerykanska. Kropka. Tu się akurat bardzo mylisz, bo jest to tradycja europejska. A dokładniej irlandzka, która zawędrowała do Ameryki wraz z emigrantami. A Amerykanie jak Amerykanie, ze wszystkim muszą przesadzać, więc i nawet wymyślają piłki do gry w kształcie wyrwanego ludzkiego oka. Zgadzam się, że jest to ohydne, ale na przykład wycinanie dyni jest fajnym i bardzo ciekawym zwyczajem. Daje super możliwości do zabawy z dzieckiem w ciągu dnia i podziwiania efektów swojej pracy wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: Halloween 02.11.11, 11:57 toya666 napisała: > ponponka1 napisała: > > Bingo - to tradycja amerykanska. Kropka. > > Tu się akurat bardzo mylisz, bo jest to tradycja europejska. nie. A dokładniej irlan > dzka, która zawędrowała do Ameryki wraz z emigrantami. tez nie - to tradycja celtycka. Warto znac czy sie zachwycasz. Z tym, ze tak jak Sw. Miklolaj, w krzywym, przesadzobym amerykanskim zwierciadle. Ja mam po prostu inny gust i mam prawo do swojego zdania Mam? Ja tam wole nasz polski (tez europejski) sposob obchodzenia tych Swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Halloween 01.11.11, 16:44 Ale w pierszym poście pytałaś o niemowlaki /bo takich dzieci dotyczy forum/ a że coś jest amerykańskie nie znaczy, że ładne. Do dzwonków do drzwi też jestem przyzwyczajona. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Halloween 01.11.11, 16:44 A zdjęcia będą z Twojego nie jej haloweena, bo ona sama tego nie świętuje, to Ty ją przebierasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_chicago Re: Halloween 01.11.11, 16:55 To jej pierwszych urodzin tez nie powinnam swietowac, bo to tez bedzie swieto bardziej dla rodziny i przyjaciol niz dla niej? I jeszcze sie biedaczka wystraszy swieczek na torcie Odpowiedz Link Zgłoś
michelinka11 Re: Halloween 02.11.11, 11:18 To dobre PS. niektorzy na tym forum na prawde uwazaja sie za wszystkowiedzacych i majacych prawo wszystko i wszystkich osadzac... ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
michelinka11 Re: Halloween 02.11.11, 11:28 A tu gdzie ja mieszkam, dzieci, niemowleta sa przebierane na karnawal. Przez tydzien czasu, czy to w zlobku czy przedszkolu wszyscy przychodza przebrani - no i fakt kilkumiesieczne niemowle ma w nosie wszelkie stroje, ale za to jaka pamiatka na pozniej. Moj 2,5 roczny syn wlasnie niedawno ogladal swoje fotki jak byl przebrany za Al Capone - i mial niezly ubaw Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_chicago Re: Halloween 02.11.11, 14:30 Co zrobic niektory ludzie poprostu lubia byc negeatywni. Tylko wspolczuc, bo takie nastawienie napewno zycia i kontaktow miedzyludzkich nie ulatwia....nikt nie lubi przebywac wsrod malkontentow. Nie mama pojecia dlaczego kobiety tak ostro potrafia oceniac inne kobiety. Bycie matka nie jest latwe, kazda z nas stara sie jak moze. Po co ta ostra krytyka...i "tylko to co ja robie jest dobre". I te potyczki team"cycek" vs team "butelka"...zenujace Odpowiedz Link Zgłoś
lexie007 przez zazdrosc.... 02.11.11, 14:56 przez zazdrosc to robia mimi.. a juz pomponka czy jak jej tak to pobija wszytskich na glowe. sw.Mikolaja niech pomponka w tym roku poprosi o kurs asertywnosci i dobrych manier . Odpowiedz Link Zgłoś
annie_laurie_starr Re: przez zazdrosc.... 05.11.11, 20:07 Przebierac niemowlaka to dla mnie za duzo - ale jak ktos lubi to czemu nie. Ja zawsze lubilam bluzeczki okolo-helloweenowe z Old Navy z jakims niezbyt wielkimi kotami czy dyniami. Widzialam zdjecie dziecka kolezanki z rozowym kostiumie z kosciotrupem - mnie sie nie podobalo, ale inne kumpele pialy z zachwytu. Hellowen w USA ma sens, ale jak sie go probuje transportowac do PL to wychodzi to dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: przez zazdrosc.... 07.11.11, 14:08 lexie007 napisała: > przez zazdrosc to robia mimi.. Oj tak, zazdroszcze, wprost umieram z zazdrosci > sw.Mikolaja niech pomponka w tym roku poprosi o kurs asertywnosci i dobrych man > ier . A dla ciebie uznawania, ze inni moga miec inne zdanie (to chyba tez asertywnosc, ale po polsku ) - 870 000 000 000 - dlug Polski 38 000 000 - liczba mieszkancow Polski 22 895 - dlug publiczny kazdego mieszkanca Polski + wlasne Wyłączona poduszka oznacza, że jej nie ma (By memphis90) Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Halloween 06.11.11, 07:47 Przeczytaj uważnie, urodziny ma dziecko, haloween nie jest jej świętem. Dla mnie po prostu małe poprzebierane dzieci wyglądają śmiesznie, jeżeli masz inne zdanie to przebieraj ją dalej, Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
lexie007 Re: Halloween 06.11.11, 11:40 rzezywiscie Mimi_chicago ma racje jaka roznica miedzy 1szymi ur a halloween . na bank na dziecka urodziny " ladnie " ja ubierasz. A skad wiesz czy sukieneczka, ( eleganckie spodenki) i inne bajery ktore na codzien nie mial(a) sa dla dziecka wygodne ? Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_chicago Re: Halloween 07.11.11, 02:28 Widze, ze musisz miec ostatnie slowo, ale to co piszesz nie ma kompletnie sensu. Niemowle nie wybiera, czy chce swietowac urodziny, czy nie.....to wybor jego rodzicow. Podobnie jest z Bozym Narodzeniem, chanuka, quanza, ramadanem i czymkolwiek, co jego rodzice swietuja. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_chicago Re: Halloween 07.11.11, 02:31 Ostatnia wypowiedz skierowana byla do lidek0, nie do lexie Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Halloween 07.11.11, 07:49 Naparwdę nie widzisz różnicy między Bożym Narodzeniem a swoimi własnymi urodzinami? Przecież urodziny to święto tylko dziecka, nikogo innego /owszem to rodzić decyduje czy się je obchodzi czy nie/ a Boże Narodzenie czy Wielkanoc to nie moje osobiste święto. A chociażby składanie życzeń /w urodziny to Ty jesteś w centrum zainteresowania i Ty dostajesz życzenia w święta każdy składa je każdemu/ ale skoro Tobie wszystko jedno...... Odpowiedz Link Zgłoś
etlast Re: Halloween 12.11.11, 14:00 Ha, ja swoją 3 miesięczną córę też przebrałam - za czarownicę (mieszkamy w UK) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Halloween 08.11.11, 21:38 Ja nie przebierałam, chociaż młody dostał jakąś koszulkę z namalowanym szkieletem. U nas raczej nikt nie świętuje, dwie grupki dzieciaków tylko zadzwoniły. Mialam taki przebłysk, żeby po haśle "kawal albo słodycze" przewrotnie poprosić o kawał, ale w porę oczyma wyobraźni zobaczyłam mój samochód z wyrytą gwoździem dynią czy innym szkieletorem Wygrzebałam więc jakies cukiery z kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Halloween 13.11.11, 14:28 mimi_chicago napisała: > Czy przebieralyscie swoje pociechy na Halloween? Jesli tak, to za co? Zalosne.... Odpowiedz Link Zgłoś