dorotatop 04.11.11, 08:40 od wczoraj, jak zawsze odciągałam 130 teraz odciągam 90. Często odciągam piję herbatki laktacyjne, i daję pierwsze swoje mleko a później 30 ml MM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamma.go Re: tracę pokarm :( 04.11.11, 09:21 zmiany w ilości mleka są normą z powodu zmęczenia, stresu, zmiany klimatu, zmiany w jedzeniu, zmian hormonalnych, miesiączki, owulacji, choroby, przeziębienia itp. Spadki są, ale po prostu trzeba przeczekać, nie panikować i ściągać konsekwentnie dalej, a wszystko wróci do normy. nie tak łatwo stracić pokarm... Na pewno jest łatwiej jak się karmi normalnie, bo jak dziecko zje mniej, jest częściej głodne, produkuje się więcej mleka przez częstsze przystawianie. Z laktatorem nikt częściej siedzieć nie będzie. Na pocieszenie dodam, że moje doświadczenie jest takie, że czasem ilość mleka spada, a potem bez specjalnych wysiłków wraca do normy, ot takie wahania. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotatop Re: tracę pokarm :( 04.11.11, 09:24 mam anginę, biorę antybiotyk, 2 dzieci w domu bo nie mogę z gorączką ich odprowadzić do przedszkola no tak stres jest i jest nieunikniony czekam z nadzieją że faktycznie wróci mleko, to dopiero miesiąc jak karmię. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_iris Re: tracę pokarm :( 12.01.12, 13:15 U mnie była taka sytuacja, że zatrułam się czymś i wymiotowałam przez noc. Laktacja spadła momentalnie i drastycznie - ze ściąganych jednorazowo 200ml zrobiło się 20... Byłam pewna, że moja laktacja zdechnie ostatecznie. Ale zaczęłam pić herbatę laktacyjną hippa i maltretować się laktatorem co 2-2,5h i wszystko wróciło powoli do normy. Ponoć organizm w sytuacji osłabienia (a Ty jesteś chora teraz przecież), koncentruje się na tym, by dojść do formy a nie produkować mleko. Jestem pewna, że u Ciebie też wszystko wróci do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
momago Re: tracę pokarm :( 16.01.12, 20:18 No to masz odpowiedź. Organizm koncentruje się na walce z infekcją. Antybiotyk dodatkowo bardzo Cię osłabia. Dużo odpoczywaj (wiem, że w Twojej sytuacji będzie trudno, ale próbuj). Będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
bianna Re: tracę pokarm :( 15.01.12, 00:08 Masuj piersi, głównie brodawki przed odciąganiem. Ja to robię przez pieluchę, masaż odblokowuje kanaliki mleczne, mleko zaczyna pięknie leciec. Ja masuję ok. minuty każdą pierś. Możesz też kulać otwartą doni brodawkę. I broń Boże nie przyjmuj do wiadomosci, że tracisz pokarm! Karmienie jest w głowie, przestajesz w nie wierzyć to mleko przestaje lecieć. Doskonale zauważyłam jak to działa po półrocznym odciąganiu. Odpowiedz Link Zgłoś