Dodaj do ulubionych

Sól bocheńska

18.01.12, 18:31
Witam, moja 8-miesięczna córka często ma katar, zwłaszcza w nocy ma zapchany nos. Słyszałam , że mogę robić jej inhalacje bądź kąpiele w soli bocheńskiej. Z tym, że nie wiem w jaki sposób mam przygotować taką kąpiel lub zrobić inhalację. Czy któraś z mam stosuje taką sól, jeśli tak to proszę o poradę smile
Obserwuj wątek
    • ladimore Re: Sól bocheńska 18.01.12, 20:06
      Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką inhalatora Philips Respironics Family, do inhalacji używam soli fizjologicznej w ilości 5 ml raz na dzień najlepiej wieczorem. Córeczka przez miesiąc miała w nocy zatkany nosek, inhalator pomógł nam z tym problemem.
    • misia33 Re: Sól bocheńska 18.01.12, 20:58
      Możesz postawić koło łóżeczka na noc jak mała uśnie garnek z gorącą wodą i z tą solą. Będzie się inhalować.
      • misia33 Re: Sól bocheńska 18.01.12, 20:59
        aaa wykąpać też można tylko oby się nie napiła ani nie zakropliła do oczu czy noska.
    • julka1967a Re: Sól bocheńska 18.01.12, 21:02
      Inhalację robię za pomocą inhalatora. W aptece kupiłam kilogramową torebkę soli bocheńskiej. W kubku z gorąca wodą (ok. 200 ml) rozpuszczam 1/2 malutkiej łyżeczki (mniejszej niż zwykła łyżeczka do herbaty) . Tak sobie mniej więcej wyliczyłam na podstawie instrukcji na torebce.
      Inhaluje małego od ponad roku takim roztworem, zwykle gdy zaczyna sie katar. Zawsze pomaga. Mały woli inhalacje ciepłym roztworem.
    • budzik11 Re: Sól bocheńska 18.01.12, 21:41
      Na opakowaniu masz napisane:
      CytatBocheńska Lecznicza Sól Jodowo-Bromowa może być używana, w postaci roztworu wodnego do kąpieli i inhalacji.

Przygotowanie roztworu do kąpieli
      Do kąpieli zaleca się stosowanie 1-3%, wyjątkowo do 6% (choroby skóry) roztworu wodnego Bocheńskiej Leczniczej Soli Jodowo-Bromowej. Oznacza to, że przeciętnie na wannę wody (ok. 100 l) należy wsypać 1-3 kg.
      Kurację powinno się rozpocząć od stosowania niższego stężenia a następnie stopniowa zwiększać stężenie soli jodowo-bromowej w kąpieli.
      Dla dzieci stężenie roztworu do kąpieli nie powinno przekroczyć 1,5% (1,5 opakowania na 100 l wody).
      Optymalna temperatura kąpieli wynosi 35-36°C.

Przygotowanie roztworu do inhalacji
      Dla przygotowania roztworu o odpowiednim stężeniu rozpuszcza się 1-2 łyżek stołowychsoli jodowo-bromowej w l szklance wody o temp. 37°C.
      Inhalacje wykonuje się przez bezpośrednie wdychanie oparów roztworu lub przy użyciu inhalatora.

Częstość stosowania inhalacji wg wskazań lekarza.

Jak kąpiesz dziecko w wanience, to bierzesz odpowiednio mniejszą ilośc wody. Nie wiem, ile taka wanienka ma pojemności - 25litrów? to dzielisz sobie 1,5kg przez 4 i wychodzi ci niecałe 40dkg soli.
      Co do inhalacji to radzę nabyć inhalator/nebulizator, przyda ci się wielokrotnie. I inhalować solą fizjologiczną. A inhalacje solą bocheńską dziecko będzie miało podczas kąpieli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka