Dodaj do ulubionych

rozszerzanie diety

18.03.12, 11:34
pytanie kieruję do mam karmiących piersią swoje pociechy i rozszerzające na spokojnie dietę Moja córcia ma 6 m-cy karmie piersią,je tak mniej więcej co 4 h, do południa daje małej owoc-ostatnio ciągle jabłko bo ma problemy z kupką i potem ok 14-15 obiad 130 g. Jak gotuję sama dodaję troszkę masłą i kleik kukurydziany.
Zastanawia mnie czy nie powinnam dawać jej pić?-wyczytałam że jak rozszerza się dietę powinno podawać. Mam na mysli, wodę czy sok samemu zrobiony z jabłka. Jeżli tak to w jakiej ilości i w któym momencie-po obiedzie? czy odczekać?
jak to u was jest w praktyce?
Obserwuj wątek
    • aldira Re: rozszerzanie diety 18.03.12, 14:18
      Ja swojej corce dawalam wody ile tylko chciala to pomaga na zaparcia. Kupki sie poprawily i dziecko i mama szczesliwa. Najlepiej po posilku i miedzy posilkami ale nie przed samym posilkiem.
    • aamarzena Re: rozszerzanie diety 19.03.12, 00:11
      Moja pije wodę, czasem kompot lub herbatkę. Daję po posiłku lub pod koniec. Między posiłkami też proponuję wodę. Teraz jest już starsza, więc stawiam jej wodę w pokoju, w którym się bawi i ona sama podchodzi i pije wtedy, kiedy ma ochotę. Przy zaparciach jest ważne, żeby dawać pić.
    • konwalia30 Re: rozszerzanie diety 19.03.12, 17:06
      mojej córci, jabłko nawe sok z jabłka nie pomogły, pomogła woda przegotowana - dzięki dziewczynysmile
    • aleksandra1357 Re: rozszerzanie diety 19.03.12, 23:28
      Na problemy z kupką możesz dodawać do zupki nie bezwartościowy kleik kukurydziany, tylko jakąś kaszę lub płatki owsiane, makaron razowy itd.
      Co do picia, to nie stresuj się, że dziecko mało pije. Dziecko na piersi nie potrzebuje zwykle więcej niż parę łyków wody na dzień. Znam wiele matek, które z tego powodu zaczęły poić dziecko sokiem, "bo nie lubi wody". Lubi, tylko jeden łyczek wystarcza. Polecam od początku normalny kubek i zwykłą wodę. Można dawać dowolną ilość razy, po każdym posiłku proponować. To też zabawa i nauka picia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka