Dodaj do ulubionych

Problemy z 7tygodniakiem

15.06.04, 14:00
Zaczelo sie tydzien temu przed szczepieniami. Pediatra stwierdzila, ze
zoltaczka jeszcze nie przeszla, wiec wstrzyma strzepienia. a Mlodemu
zrobilismy badanie krwi i moczu. Wczoraj bylismy znowu i poziom bilirubiny
nie jest zatrwazajacy, w moczu nic nie stwierdzono, ale z kolei pojawila sie
niedokrwistosc. Pediatra nadal wstrzymala szczepienia i tym razem skierowala
na posiew moczu. Jutro pobieramy.
Staram sie nie martwic. Ale wiecie jak to jest. Dlatego mam pytanie: czy
ktores z waszych pociech mialo tak wczesnie anemie i jak byla leczona??? Czy
wystarczaly same witaminki???

Troche przypomina mi to moja ciaze. Najpierw alarm, ze mam cukrzyce,
dieta , dodatkowe badanie. I okazalo sie ze nic nie bylo. Kolejny alarm -
nadcisnienie - kontrola, jakies leki, a nie bylo wcale bardzo wysokie wg
poloznych.

Czekam na wiesci o podobnych problemach jak mojego maluszka.
Obserwuj wątek
    • madeyowa Re: Problemy z 7tygodniakiem 15.06.04, 14:39
      Może ten link Ci pomoże
      free.med.pl/kmarch/nie2.htm
      • madeyowa Re: Problemy z 7tygodniakiem 15.06.04, 14:44
        Tutaj wyczytałam, że badanie w kierunku niedokrwistości powinno się robić
        dzieciom dopiero w wieku 8 miesięcy.
        28-05-01 Zaleca się wczesne badania niemowląt w kierunku niedokrwistości

W czerwcowym numerze "Archives of Disease in Childhood" dr Andrea Sherriff z
        University of Bristol wraz z zespołem opublikowali wyniki badań nad wpływem
        anemii na rozwój dzieci w okresie niemowlęcym.
        Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest niedocenianym problemem u niemowląt.
        Szczególnie często niedobór żelaza występuje u wcześniaków, dzieci z niską wagą
        urodzeniową i dzieci z ubogich rodzin. Nie zawsze lekarze wykonują badania w
        kierunku niedokrwistości odpowiednio wcześnie. Tymczasem niedobór żelaza i
        anemia odbijają się na rozwoju dziecka. Badacze z zespołu dr. Sherriff
        stwierdzili, że wśród 1100 dzieci, u których w ósmym miesiącu życia rozpoznano
        niedokrwistość niedobarwliwą (czyli spowodowaną niedoborem żelaza), testy
        wykazały opóźniony rozwój w 18. miesiącu życia. Konieczne są zatem badania
        przesiewowe małych dzieci, by wcześnie wykryć niedokrwistość. Lekarze
        amerykańscy zalecają badanie morfologii krwi między 9. a 12. miesiącem życia
        dziecka. Od lekarza prowadzącego zależy decyzja czy badać wszystkie dzieci, czy
        tylko te z grupy zwiększonego ryzyka (takie podejście akceptuje Amerykańska
        Akademia Pediatrii). Tymczasem opublikowane badanie wykazało, że niedokrwistość
        w ósmym miesiącu życia odbija się niekorzystnie na dalszym rozwoju dziecka.
        Dr Sherriff stwierdziła, że 23% badanych 8-miesięcznych dzieci miało anemię.
        Uważa w związku z tymi wynikami, że wiek dzieci, w którym należy wykonywać
        badania przesiewowe w kierunku niedokrwistości powinien zostać obniżony do 8-9
        miesięcy.
      • cody2 Re: Problemy z 7tygodniakiem 15.06.04, 15:59
        Dzięki - właśnie sobie czytam!!!!
    • mak74 Re: Problemy z 7tygodniakiem 15.06.04, 17:53
      Kochana Cody2,
      Mam nadzieję, że Twoja pociech czuje się dobrze. Nie jestem autorytetem ale z
      przygód moich i moich bliskich że w trosce o zdrowie swojego maluszka czasem
      warto unikać nadgorliwych lekarzy. Moja mała też miała wstrzymywane
      szczepienia, poniewz pani doktor ubzdurała sobie zapalenie dróg moczowych.
      Robiłyśmy badanie krwi i niekończące się badania moczu. Nikt nie umiał małej
      załozyć tego woreczka. Mocz się albo wylewał albo mała robiła w między czasie
      kupę. A jak raz się udało nabrać odpowiednią ilość to pielęgniarka przez
      neiuwagę wylała. Efekt był taki, ze mała była cała poodparzana a ja
      zestresowana godzinami w przychodni (prywatnej!) i wizjami pobytu w szpitalu
      rozwijanymi przez panią doktor.
      Oprócz tego pani doktor wyrokowała chorobe serca bo mała ma sine koło ust, oraz
      zawyrokowała, ze mała za mało waży.
      Lerkarstwem okazała się zmiana lekarza. Mała jest całokowicie zdrowa, waży
      odpowiednio (chociaz nie jest grubasem) no i w końcu obie jesteśmy radosne.
      Mojemu bratu pediatra wywrózyła wodniaki na mózgu (czy coś) - b. ciężką
      chorobę. Od tego czasu mineło parę lat - mały jest zdrowy śliczny i wyjątkowo
      inteligenty. Co więcej po krótkim sledztwie okazało się, zę pani Pediatra
      przepowiada tę chorobę prawie wszystkim dzieciom a jest to choroba na którą
      choruje 8% populacji czy jeszcze mniej...
      Polecam siłę spokoju...
      • lidqa Re: Problemy z 7tygodniakiem 15.06.04, 17:58
        ja mam wczesniaka i od poczatku probelmy z anemia. A oprucz teog posiewy i inne
        badania na porzadku dziennym do 3 miesiaca non stop. i nic mu nigdy nie wyszlo
        w tych badaniach ale jakbym ich nie robila to bym sie martwila. U nas akurat
        anemia skonczyla sie przetoczeniem krwi ale pamietaj ze kuba wazyl wtedy 2 kg i
        bardoz malo jadl. Najprawdopodobniej bedziesz podawala zelazo i tyle. bedzie
        dobre zobaczysz.

czasem lekarz jest nadgorliwy a czasem slepy i nic nie widzi nie wiem co
        gorsze....
    • cody2 Re: Problemy z 7tygodniakiem 15.06.04, 19:14
      Dzięki dziewczyny!!!! Podobne podejście ma mój partner -nie ma co się przejmwać
      na zapas, z Młodym wszystko w porządku! Zresztą sama pediatra podkreśla, że to
      tylko profilaktycznie. Ale bądź tu spokojny!!! Ta bezbronność Małego jest
      rozbrajająca!!!!
      Jeszcze raz dzieki za odzew!!!
      Pozdrawiam!!!!
      • viola47 Re: Problemy z 7tygodniakiem 15.06.04, 20:41
        Witajcie!
        My mieszkamy w USA i tutaj kazdy pediatra twierdzi ,ze okolo 1-2 miesiaca zycia
        bardzo duzo maluszkow przechodzi fizjologiczna anemie przy ktorej potrzeba
        tylko podawac multiwiaminy z zelazem...moje maluszki byly i sa bardzo
        okraglutkie wiec nikt nigdy nie powiedzial ,ze moga miec anemie, a trzy lata
        temu moj synek ja przechodzil a teraz przechodzila ja moja coreczka ...po 2
        miesiac niebylo po anemii sladu...tak wiec niema sie naprawde czym
        denerwowac!!!!!!
        pozdrwaiam i zycze zdrowka maluszkowi smile)))))
    • amama2 Re: Problemy z 7tygodniakiem 15.06.04, 21:36
      Witam!
      Miałam podobną sytuację jak ty: długo utrzymująca się zółtaczka i słaba
      morfologia. Po badaniach okazało się, że jest konflikt serologiczny w podgrupie
      (obydwoje z mężem mamy grupę ARH plus) i o istnieniu konfliktu dowiedzieliśmy
      się po urodzeniu dziecka właśnie z powodu długo trwającej żółtaczki. Teraz
      wszytstko jest ok. ale ze szczepieniami trzeba było czekać dopóki zółtaczka nie
      spadnie i morfologia się nie poprawi.
      Pozdrawiam
    • cody2 Re: Problemy z 7tygodniakiem 16.06.04, 12:59
      Extra!!! póki co jestem pocieszona i spokojniejsza!!!!

Pozdrawiam Was serdecznie i przesyłam buziaki dla Pociech!!!!! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka