aniutkam 10.05.12, 09:06 Drogie Mamy czy stosowałyście takie plastry lub maści? Wybieram się na pierwsze szczepienie z maluchem i usłyszałam o takiej możliwości, ale nie wiem nic więcej. Działa? W jakim czasie przed ukłuciem zastosować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: plastry przeciwbóloweprzed szczepieniem 10.05.12, 09:15 Ale po co? Klucie trwa pare sekund...Dobrze jest po nim dac piers (najlepszy uspokajacz). Odpowiedz Link Zgłoś
kendi8 Re: plastry przeciwbóloweprzed szczepieniem 10.05.12, 09:19 my jestesmy po pierwszym szczepieniu a po mnie byla kolezanka ktora miala emle(plaster)i dziecko tak samo plakalo z plastrem ile bez Odpowiedz Link Zgłoś
justyna9926 Re: plastry przeciwbóloweprzed szczepieniem 10.05.12, 10:21 Jestem już po pierwszym szczepieniu i naprawdę to trwa chwilę więc oczywiście moim zdaniem nie ma potrzeby przyklejania plastra zresztą słyszałam że to nie pomaga. Jedynie po szczepieniu jakby był obrzęk to pediatra kazała kupić altacet żel i smarować w razie potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
panikorbka-to-ja Re: plastry przeciwbóloweprzed szczepieniem 10.05.12, 11:24 żel znieczula skórę, a igła wchodzi w mięsień, więc nie działa to do końca, poza tym pediatrzy kręcą na to nosem, że osłabia działanie i takie tam Odpowiedz Link Zgłoś
emila.dudek Re: plastry przeciwbóloweprzed szczepieniem 10.05.12, 12:14 Szkoda kasy. O ile dziecko jest malutkie plasterek można zastosować, jak już większe to nie. Ja założyłam plasterek z maścią, dziecko było na etapie pełzania, plasterek przemieszczał się wraz z dzieckiem, na szczepieniu był chyba gdzieś na wysokości kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
renata3 Re: plastry przeciwbóloweprzed szczepieniem 10.05.12, 13:43 Szkoda kasy. Wypróbowałam na sobie przy pobraniu krwi. Nieprzyjemne odklejanie plastra a ukłucie i tak czułam. Znieczula powierzchniowo skórę - może za mało jest tam środka znieczulającego. Lepszy jest krem emla - ale on jest na receptę. Wtedy więcej się go kładzie pod plasterek i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: plastry przeciwbóloweprzed szczepieniem 10.05.12, 13:13 Mój syn nie miał nic nakładanego jako niemowlę. Natomiast już jak miał ponad 3 lata, pielęgniarka znieczuliła go emlą przed pobraniem krwi. Z uczulenia (miejscowo pokrzywka) leczyłam go tydzień... Mój syn ma nadwrażliwą kontaktowo skórę, z tym, że do wieku 3 miesięcy o tym nie było wiadomo. Później zaczęły uczulać go proszki i obcierać wszystkie ubranka. Reasumując - nie dawałabym niczego co nie jest niezbędne, większość małych niemowlaków nawet nie poczuje szczepienia, bo nie kojarzą bodźców na tyle. (mój akurat ryczał, ale jak czytam, był raczej wyjątkiem) Odpowiedz Link Zgłoś
niunia-n Re: plastry przeciwbóloweprzed szczepieniem 10.05.12, 13:52 Ja stosowałam, tylko, że maść. Pierwszą szczepionkę przerabiałam bez maści i płacz był straszny. Dwie późniejsze z maścią obeszły się bez płaczu. Nie każdy ma pierś do podanoa dla niemowlaka, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
justcedr84 Re: plastry przeciwbóloweprzed szczepieniem 10.05.12, 16:54 jako pielęgniarka muszę powiedzieć że wkucie prawie nie boli, natomiast boli wstrzykiwanie leku=szczepionki, wiec nie wiem czy jest sens. Odpowiedz Link Zgłoś
ewczak6 Re: plastry przeciwbóloweprzed szczepieniem 11.05.12, 18:45 Ja również średnio polecam- znieczula tylko miejsce wkłucia co akurat nie jest główną przyczyna bólu..... Po szczepieniu dobrze miec w domu altacet żel albo tabl i zrobić okład, no i w razie czego jakiś syrop na gorączkę, bo czasami wystepuje po szczepieniu. - - - - - - - - - - << - Porady farmaceutki - >> zapytaj-farmaceute.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś