danuta.luczynska 17.07.12, 16:41 Cześć Chcę kupić buty dla dziecka do 'chodzenia' po domu, mały głównie raczkuje, aktualnie intensywnie uczy się chodzić. Wstępnie kieruję uwagę na: Bobux i Daisy Roots, czy któraś z mam ma jakieś doświadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinga_iskierka Re: Jakie buty dla 9-cio miesięcznego chłopczyka 17.07.12, 17:04 boso niech sie uczy to najzdrowsze dla malych stopek Odpowiedz Link Zgłoś
kw0 Re: Jakie buty dla 9-cio miesięcznego chłopczyka 17.07.12, 18:08 ostatnio ortopeda mi powiedział, że dopiero jak się dziecko nauczy chodzić to przychodzi pora na zakładanie butów, póki co gołe stópki albo w samych skarpetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta.luczynska Re: Jakie buty dla 9-cio miesięcznego chłopczyka 18.07.12, 12:12 Zgoda, ale nie chodziło mi o buty a o coś co ochroni stopę na brudnej i zimnej powierzchni, konkretnie o takie buciki/papucie Wydaje mi się że taka ochrona dla stopy jest lepsza niż skarpetki bo w ogóle nie opinają stopy i nie uczą stóp 'super przyczepności' (jak skarpetki z ABS). Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Jakie buty dla 9-cio miesięcznego chłopczyka 17.07.12, 18:34 danuta.luczynska napisała: > Cześć > Chcę kupić buty dla dziecka do 'chodzenia' po domu, mały głównie raczkuje, aktu > alnie intensywnie uczy się chodzić. Zatem najlepiej żadnych butów mu nie zakładaj. Niech sie uczy boso albo w skarpetach antypoślizgowych. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta.luczynska Re: Jakie buty dla 9-cio miesięcznego chłopczyka 18.07.12, 12:14 No właśnie nie chodzi tu o buty, może źle się wyraziłam. Mi pediatra mówiła że skarpetki antypoślizgowe nie są za dobre bo przyzwyczaja dziecko że stopa nie ma uślizgu, co trochę paczy rzeczywistość w jakiej normalnie pracuje stopa - jak dla mnie brzmi logicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
heja5 Re: Jakie buty dla 9-cio miesięcznego chłopczyka 17.07.12, 18:52 żadne - buty dopiero jak nauczy się chodzić, bosa stopa lub skarpetki z antypoślizgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Po co ? 17.07.12, 20:22 Skoro nie chodzi jeszcze to po co mu buty i to dodatku po domu ? Nawet jak zacznie chodzić to w domu na bosaka lub w skarpetkach z abs-ami. Po co mu te stópki jakimiś butami krępować........ Odpowiedz Link Zgłoś
danuta.luczynska Re: Po co ? 18.07.12, 12:05 Dzięki za rady ale właśnie nie chodziło mi o standardowe sytuacje w domu gdzie normalnie dziecko jest praktycznie cały czas boso (przynajmniej teraz jak jest ciepło) - w domu mam raczej czysto i podłogi nie są zimne. Chodziło mi bardziej o sytuacje gdy idziemy do znajomych albo zabieramy małego do rodziny - wtedy nie zawsze podłoga jest czysta a kafelki bywają zimne. Zwróciłam uwagę na Bobux i Daisy właśnie dlatego, że te buciki podobno nie krępują stóp. Odnośnie skarpetek ABSem to słyszałam że źle wpływają na naukę chodzenia, bo przecież nie zawsze stopy mają przyczepność jak 'z silikonem'. Te buty o których myślę to konkretnie, któreś z tych: Bobux albo Daisy Czytałam też o Paputkach, ale wolałabym wybrać coś markowego. Macie jakieś doświadczenia? 1mzeta napisała: > Skoro nie chodzi jeszcze to po co mu buty i to dodatku po domu ? > Nawet jak zacznie chodzić to w domu na bosaka lub w skarpetkach z abs-ami. > Po co mu te stópki jakimiś butami krępować........ Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: Po co ? 18.07.12, 12:14 No nie przesadzaj, że u znajomych aż tak brudno, że się dziecku coś stanie- skoro jeszcze nie chodzi tylko głównie raczkuje to co w takim razie zrobisz z rączkami- w rękawiczkach będzie u nich raczkował ? Jak na mój gust chcesz mu buty na siłę kupić z innego powodu i tyle- kup więc mimo, że ci każda napisała, że na boso albo w skarpetkach z antypoślizgiem. Każdy but w jakiś sposób krępuje nogę- chyba, że kupisz ze 3 rozmiary za duże. Jak już coś to któreś z linka- to nie są buty tylko paputki skórzane. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta.luczynska Re: Po co ? 18.07.12, 12:17 Właśnie miałam na myśli 'paputki skórzane' a nie typowe buty, zabrakło mi tego wyrażenia... Z tymi rękami masz trochę racji, ale za miesiąc/dwa podejrzewam że będzie głownie przemieszczał się na 2 nogach i pytałam pod tym kątek. Dzięki wielkie za opinie. 1mzeta napisała: > No nie przesadzaj, że u znajomych aż tak brudno, że się dziecku coś stanie- sko > ro jeszcze nie chodzi tylko głównie raczkuje to co w takim razie zrobisz z rącz > kami- w rękawiczkach będzie u nich raczkował ? > Jak na mój gust chcesz mu buty na siłę kupić z innego powodu i tyle- kup więc m > imo, że ci każda napisała, że na boso albo w skarpetkach z antypoślizgiem. > Każdy but w jakiś sposób krępuje nogę- chyba, że kupisz ze 3 rozmiary za duże. > Jak już coś to któreś z linka- to nie są buty tylko paputki skórzane. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Po co ? 18.07.12, 13:13 danuta.luczynska napisała: > Chodziło mi bardziej o sytuacje gdy idziemy do znajomych albo zabieramy małego > do rodziny - wtedy nie zawsze podłoga jest czysta a kafelki bywają zimne. Nie przesadzaj. Na ręce założysz mu rękawiczki? Przecież raczkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
4gosiak Re: Jakie buty dla 9-cio miesięcznego chłopczyka 18.07.12, 13:37 Co do skarpetek z antyposlizgami to sie kompletnie nie zgadzam - na pewno nie nadaja sie dla dzieci rozpoczynajacych chodzenie, bo silikon wyrecza stope i nie wszystkie miesnie pracuja. Juz lepsze sa skarpetki do raczkowania (takie z kropkami silikonowymi). Najlepsze sa skorzane buciki ala paputki, tylko nie z firmy paputki, bo akurat tych jakosc i miekkosc pozostawia wiele do zyczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Jakie buty dla 9-cio miesięcznego chłopczyka 18.07.12, 16:16 4gosiak napisała: > Co do skarpetek z antyposlizgami to sie kompletnie nie zgadzam - na pewno nie > nadaja sie dla dzieci rozpoczynajacych chodzenie, bo silikon wyrecza stope i ni > e wszystkie miesnie pracuja. Juz lepsze sa skarpetki do raczkowania (takie z kr > opkami silikonowymi). A w czym są lepsze i czym się różnią? Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Jakie buty dla 9-cio miesięcznego chłopczyka 18.07.12, 14:28 Miękkie, skórzane paputki jak najbardziej, gdy jest zimno Tych co zalinkowałaś nie znam, my mamy szyte na zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Jakie buty dla 9-cio miesięcznego chłopczyka 20.07.12, 00:17 Takie pre-walki możesz kupić w mothercare. Boboux widzialam w tk maxx, ładnie wykonane, sama mięciutka skórka, kosztowały ok 50 zł Odpowiedz Link Zgłoś