Dodaj do ulubionych

Bardzo duże dzeicko

10.08.12, 20:27
Chciałabym zapytać, czy któraś z mam miała podobny problem. Otóż mój 6-miesięczny syn waży już ponad 12 kg i ma 86cm wzrostu. Jest bardzo duży. W skalach centylowych już się nie mieści. Rozwija się ładnie i pediatra nie ma zastrzeżeń, jedynie te rozmiary. Dostałam skierowanie do endokrynologa, ale wizyta dopiero za miesiąc. Bardzo się martwię. Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 20:31
      a jak karmisz?
      • idecember Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 20:37
        Do ukończenia 6 miesiąca jadł tylko z piersi, co 3 godziny z dwoma nocnymi karmieniami ok 1 i ok 4. Teraz dostaje jeszcze zupkę jarzynową, ale od niedawna. Rósł jak szalony od pierwszych dni. Po pierwszych 6 tygodniach ważył 5,5kg, a po trzech miesiącach ok 8.
    • joshima Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 20:46
      Zobacz sobie siatki centylowe dla dzieci karmionych piersią:

Spis linków do Waga - chłopcy
      www.who.int/childgrowth/standards/chts_wfa_boys_p/en/index.html
      Spis linków do Waga - dziewczynki
      www.who.int/childgrowth/standards/chts_wfa_girls_p/en/index.html
      Spis linków do Wzrost - chłopcy
      www.who.int/childgrowth/standards/chts_lhfa_boys_p/en/index.html
      Spis linków do Wzrost - dziewczynki
      www.who.int/childgrowth/standards/chts_lhfa_girls_p/en/index.html

Moja córka na takich normalnych jest na 90c a na tych na 75c
      • joshima Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 20:48
        Sprawdziłam Twojego szkraba. Rzeczywiście wyleciał poza siatkę i t nawet poza te zalinkowane przeze mnie.
        • idecember Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 20:52
          Właśnie to mnie martwi. Tyle, że naprawdę ładnie się rozwija. Turla się, siadać próbuje, niedługo będzie może pełzał. Jest ciekawy świata i w sumie spokojny. Nie płacze często a jeśli już to zawsze ma konkretny powód.
          • water_mcg Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 21:02
            hejwink my tak mamy aktualnie 13,3 kg ubranka 92 - 98smile Gdy mial 6 M było 12kg
            u nas nigdy nie było żadnych problemów, a lekarz mówi"każde dziecko jest inne rozwija i rośnie w swoim tempie". Ja podobno idąc do pierwszej klasy byłam wyższa o głowę od swoich rówieśników. Myślę, że z Twoim synkiem wszystko dobrze - po prostu jest duży, nic mu nie dolega. Napisz jaka była waga urodzeniowa "malucha"?
            • idecember Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 21:09
              Uf właśnie na taki post czekałam smile przy urodzeniu ważył 3680 i miał 56cm. Czyli dość normalnie smile a ile ma Twoje dziecko miesięcy?
              • e-milia1 twoje dziecko jest bardzo duze 15.08.12, 13:03
                poszlabm na twoim miejscu do specjalisty, oby byla to jego uroda. z mezem macie normalny wzrost, co innego gdybyscie mieli po 2 metry. moze maly niebawem przestanie tak szybko rosnac?moj syn nalezy tez do bardzo duzych, corka tez, ale taki rozmiar to moim zdaniem niepokojace. moj syn ma 4 miesiace i wazy 8 kg z hakiem i jet duzy. urodzil sie z waga 4 kg. teraz wyglada jakby mial z siedem miesiecy. corka choc byla duza to wage 12 kg osiagnela majac cos powyzej roku.... ja mam normaly wzrost , maz prawie 190 cm wiec moje dzieci sa po nim duze... cora ma teraz 6 lat i jest bardzo duza.
                • ponponka1 urwalas sie z choinki? 15.08.12, 14:58
                  Dziecko na KP moze wyjsc poza gorna siatke
                  • e-milia1 nie, nie urwalam sie. 15.08.12, 17:30
                    12 kg na 6 miesiecy to nie malo i moze byc zwiazane z jakas choroba, ale nie musi. dlatego warto pojsc profilaktycznie do specjlisty.
                    • idecember Re: nie, nie urwalam sie. 15.08.12, 18:38
                      dziękuję za wszystkie posty. proszę bez naskakiwania na siebie. możliwe, że do specjalisty trzeba pójść, choćby dla spokoju sumienia, że nie zaniedbało się pociechy, ale również wierzę, że nawet zdrowe dzieci mogą wyjść poza siatkę.
                      • yanian Re: nie, nie urwalam sie. 21.08.12, 01:26
                        Witam.

Moja córcia jako niemowle była bardzo duża. Lekarka mówiła, że nie widziała jeszcze tak dużego dziecko, sporo poza siatką. Była tylko na piersi. Teraz ma 8 lat i jest szczupła i wysoka. Wyrosła, nie ma nadwagi. Lekarka mi mówiła, że u dzieci na piersi nie ma mowy o nadwadze.
            • idecember Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 21:12
              Właśnie dojrzałam suwaczek smile cofam pytanie smile
    • semi-dolce Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 21:14
      A ty i tata dziecka jesteście duzi czy mali? A dziadkowie?
      • idecember Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 21:19
        Ja mam 174 i jestem szczupła. Mąż 182 i dość dobrze zbudowany- szeroki w barach, potężne uda, od niedawna tatusiowy brzuszek się pojawił, a dziadkowie naszego szynka podobnie. Moja mama niższa ode mnie może kilka centymetrów, tata 180. Teść niecałe 180. Teściowa nie żyje już, ale nie była wysoka (myślę, że miała niecałe 160) i była bardzo chuda.
    • klubgogo Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 21:25
      Ogromny jest, przecież to wymiary 2-latka, oby jednak wizyta u endokrynologa okazała się zbyteczna i nic nie wykazała.
      Nie upatrywałabym się się wielkości dziecka we wzroście rodziców. Moja córka urodziła się z wagą 4200 i później cały czas była na środkowym centylu, czasami nawet niżej. Ja jestem drobna, mąż duży, nie widzę związku. Czasami rośli rodzice mają drobne dziecko, nie ma reguły, ale zbadaj dziecko.
      • mfab83.hg Re: Bardzo duże dzeicko 10.08.12, 22:33
        e tam ogromny ! dorodny Bobas po prostusmile))) my mamy 7,5 mieszka, ciuszki kupujemy na 86 a zdarza się i na 92 a waga to już na pewno ponad 9,5 kg (urodzeniowa 4020 kg). Synek na kp, rozszerzamy dietę ze schematem. Generalnie Mały wygląda na 1,5 roczniaka co najmniej (największy na osiedlu)smile))) Duże Bobasy są ffajne - nic się nie martw, pewnie taka jego uroda a jedyną niedogodnością dla nas Mam jest to - że mamy co dźwigaćsmile)))
    • guderianka Re: Bardzo duże dzeicko 11.08.12, 08:44
      Moja Młodsza urodziła się jako 3 kg dziecko, (53 cm)-w wieku 6 m-cy ważyła 10,5 kg. Karmiłam piersią ale mało -od 3 mca miała wprowadzane posiłki bezwapniowe-kleiki kukurydziane,warzywa, owoce, zupki itp. Do dzisiaj jest dużą dziewczynką o tzw. "grubej kości"-po mnie, już teraz ma wzrost swojej Starszej siostry, gdy ta była o rok starsza.
      • misskaffee Re: Bardzo duże dzeicko 11.08.12, 14:41
        Mój synek też jest bardzo duży. Nie pamiętam teraz jego dokładnych wymiarów jak miał pół roku, ale też wyskoczył poza siatki centylowe. I do tej pory jest poza siatkami a ma prawie 14 miesięcy. Jest ciężki (choć już teraz prawie nie przybiera), ale jest też duży, więc nie ma mowy o tym, że jest za gruby. Nie ma i nigdy nie miał żadnych fałdek itp. Karmiony piersią wciąż (do ukończonego 6. miesiąca tylko piersią). Obecnie ma ok. 13 kg i trochę ponad 90 cm. Wygląda na dwulatka i często na placu zabaw słyszę, że taki duży a jeszcze czegoś nie umie. Rozwija się prawidłowo, ale ma anemię (bezobjawową, wykrytą przypadkiem, ponoć od zbyt szybkiego rośnięcia). Żaden lekarz nigdy nie mówił, że coś jest nie tak. Oboje z mężem jesteśmy wysocy (180 i 190cm).
        • eps Re: Bardzo duże dzeicko 11.08.12, 16:53
          moja córka jak miała 6 miesięcy tez była daleko poza siatką i później stanęła.
          Teraz ma 2 latka i jest na 50 centylu a waga od roku stoi w miejscu.
    • ekg82 Re: Bardzo duże dzeicko 12.08.12, 18:21
      Witaj w klubie! nie pamiętam ile mój miał dokładnie w wieku 6 mcy, ale na pewno dużo, teraz ma 10 mcy i przekroczył 13 kg, ubranka nosi na 92 cm. Do 6 mcy był wyłącznie na piersi, urodził się z wagą 3,4 kg i wzrostem 54, czyli standard i od początku rósł jak szalony. Napisz czy endokrynolog powie Ci coś ciekawego, mi jakoś nie przyszło do głowy chodzić z tym do lekarza, ale kto wie? największym problemem są dla mnie moje własne kolana - wysiadły mi od noszenia tego dorodnego Kurczaka smile
      • water_mcg Re: Bardzo duże dzeicko 12.08.12, 22:12
        Witam w klubie (mój Ojtek 13,3 ubranka 92-98) mi wysiadł kręgosłupsad((( staram się nosić jak najmniej, ale no nie da się całkowicie nie nosić!.
        • idecember Re: Bardzo duże dzeicko 12.08.12, 22:22
          Ja już na masaże raz w tygodniu chodzę smile
    • ann.k Re: Bardzo duże dzeicko 12.08.12, 21:23
      Ten wzrost to z pomiaru czy rozmiaru noszonych ubranek?
      Pytam, bo moj synek zawsze uchodzil za dlugiego / wysokiego, ale 92 cm to mial dopiero kolo poltora roku. Natomiast wagowo zawsze byl po srodku siatek centylowych. Teraz ma 94 cm i ciezko mi sobie wyobrazic niemowle w tych rozmiarach (wazy 13,6 kg). Dziecko rosnie w pierwszym roku do 25 cm, tu Twoje w 6 miesiecy skoczylo az 37.
      • idecember Re: Bardzo duże dzeicko 12.08.12, 22:05
        Ten wzrost to pomiar pani pielęgniarki z gabinetu lekarskiego. Ubranka 86 są troszkę ciasne, ale jeszcze dają radę, z tym, że wolę założyć mu 92 żeby miał troszkę luźniej. Myślę, że to jest tak, że dzieci w tym rozmiarze mają zazwyczaj inne proporcje ciała, tzn. dłuższe nóżki i rączki, a mój maluch ma proporcje jak na swój wiek, więc i z ubrankami jest trochę problemu.
        Oczywiście dam znać co powiedziała pani endokrynolog, ale wizyta dopiero 5 września.
        • gonia_81 Re: Bardzo duże dzeicko 13.08.12, 14:37
          Mój synek też jest duży. Jutro kończy 9 miesięcy i waży 13 kg. Ubranka 86 nosi. Karmie go piesią. Diete rozszeżamy wg schematu.
    • idecember Re: Bardzo duże dzeicko 13.08.12, 21:54
      Bardzo dziękuję wszystkim mamom dużych dzieci za wpis. Dobrze wiedzieć, że mój synek nie jest jakimś wybrykiem i są inne dzieci o tych rozmiarach w tym wieku. Rozumiem, że żadna z was nie usłyszała od lekarza, że koniecznie trzeba robić badania i szukać przyczyny w hormonach? czyżby pediatra mojego syna była zbyt ostrożna? dam znać jak poszła wizyta u endokrynologa. Pozdrawiam
    • 76laguska Re: Bardzo duże dzeicko 14.08.12, 09:36
      Głowa do góry mamusiu dorodnego bobaska smile
      Nie masz się czym martwić, każde dziecko jest inne, rozwija się w swoim tempie.Ja też mam dużego bobasa, aktualnie skończony 9 miesiąc i waga 13kg, wzrost 86. Jest fajnym, dużym, radosnym i dobrze rozwijającym się dzieckiem(waga urodzeniowa 4.540kg, 59 cm). Też dużo słucham, że on taki duży, skąd itd. Ale się tym nie przejmuje, wyniki ma w normie, nie choruje, ciągle się śmieje, płacze tylko gdy jest głodny. smile
      Idź do endokrynologa tak profilaktycznie ale myślę, że po prostu taka jego uroda.
      Pozdrawiam
      • mfab83.hg Re: Bardzo duże dzeicko 14.08.12, 10:35
        Nas lekarze nie wysyłali nigdzie, ale od co bardziej "życzliwych" osób usłyszałam kilka razy - taki duży jak na swój wiek - ojejku??? a już 7 ząbków - ojejku??? nie ma co się martwićsmile
        • ekg82 Re: Bardzo duże dzeicko 15.08.12, 11:08
          ja też ciągle coś muszę tłumaczyć życzliwym ciekawskim, zwłaszcza że mój 10mcy i nie raczkuje i nie siada sam, a wygląda na dużo starsze dziecko.
    • maaraw Re: Bardzo duże dzeicko 15.08.12, 17:40
      moja córka tak rosła, leczyliśmy się kilka lat u endokrynologa.
      Teraz wszystko ok.
      • idecember Re: Bardzo duże dzeicko 15.08.12, 18:39
        Leczyliście się? a jaka była diagnoza? jakie leki dostała córka?
        • julci3k Re: Bardzo duże dzeicko 15.08.12, 22:06
          Nie wydaje mi się żeby to było normalne.. Musi być jakas przyczyna. Jakas choroba, za dużo jedzenia a może poprostu geny. Zainteresuj się tym i wykluczam po kolei. Twoja lekarka ma racje z tymi badaniami. Ciesz się ze trafiłaś do kogoś kto nie olewa sprawy!
          Przy swojej córce nauczyłam się ze nie można nic bagatelizować, nawet takich rzeczy, które dla większości są poprostu śmieszne i nie zwracają na nie uwagi..
          • idecember Re: Bardzo duże dzeicko 16.08.12, 07:41
            Zapomniałam dodać, że już jak miał 4 miesiące to pediatra dała skierowanie na badania krwi: glukoze, TSH, morfologię i mocz. Wszystko w normie. A jeśli chodzi o jedzenie to karminy był piersią na żądanie to 3 miesiąca, później co 3 godziny a teraz jada raczej co 4 godziny z piersi i zupkę w porze naszego obiadu (na razie marchewka, ziemniaczek).
    • sinusoidaa Re: Bardzo duże dzeicko 16.08.12, 11:19
      Jeśli duże dziecko to problem, jak twierdzi pediatra, to ja jestem przykładem takiego problemu smile Otóż w wieku 6 m-cy ważyłam 12600big_grin taka waga widnieje w mojej książeczce zdrowia dzicka. Dowodem sa też foty, na których zajmuję powierzchnię całego praktycznie fotelawink Karmiona byłam tylko piersią. Z relacji mojej mamy lekarze opieprzali moją rodzicielkę, żeby do mleka nie dodawała mąki (tak się kiedyś robiło)big_grin . Ale kiedy medycy dowiadywali się, ze jestem li i jedynie na cycku, zalecali różne dziwne rzeczy: przejście na mm, ściąganie pokarmu i jego rozcieńczanie przed podaniem, wydłużanie przerw między karmieniami (kiedyś piersią lekarze kazali karmić z zegarkiem w ręku, co 3 godziny).
      Dziś jestem zdrowa, nie mam i nie miałam problemów endokrynologicznych i otyłościowychbig_grin
      Myślę, że zawsze warto sprawdzić u specjalisty, na zasadzie profilaktyki.
      Ale przede wszystkim przyjąć do wiadomości, ze dziecko to nie średnia statystyczna i nie można jego w żadne ramki wsadzić.
      • ann.k Re: Bardzo duże dzeicko 16.08.12, 12:34
        No tak, ale na ten problem nie można patrzeć tylko pod katem wzrostu albo tylko pod kątem wagi. Duża waga o dziecka, które się nie rusza i jest karmione tylko piersią, nie jest jeszcze alarmująca. Ok, takie dziecko będzie nosiło duże rozmiary ubranek, bo materiał przewidziany na długość, odejdzie na szerokość. Dlatego rozmiar ubranka nie jest wytyczną czy dziecko jest duże. Natomiast jeśli dziecko ma wzrost i wagę dziecka starszego o dwa lata, to już jest powód do niepokoju i zastanowienia się nad przyczynami takiego stanu.

Jak pisałam, ja też mam duże dziecko, ale u mnie "duże" znaczy wysokie, a nie grube. Mój syn urodził powyżej 97 centyla wagowego i wzrostowego, ale z wagą szybko spadł do 50, natomiast wysoki wzrost mu się utrzymał i wszystkie przyrosty miał w normie.

Oczywistym jest, że każde dziecko jest inne i każde rozwija się w swoim tempie, ale po to są podane siatki centylowe i wartości referencyjne kolejnych przyrostów wagi i wzrostu, żeby można było łatwo wykryć przypadki chorobowe. Nadmierny przyrost wagi czy wzrostu nie jest zdrowy dla rozwijających się kości i organów wewnętrznych, tak samo jak zbyt mały.
      • julci3k Re: Bardzo duże dzeicko 16.08.12, 20:07
        a czy Twoj synek regularnie sie wyproznia? codziennie?
        • idecember Re: Bardzo duże dzeicko 16.08.12, 21:14
          raczej co drugi dzień a czasem zdarza się, że i dwa dni nie robi kupki, za to potem jest pielucha pełna.
    • groshki_pl Re: Bardzo duże dzeicko 29.08.12, 17:26
      skoro rozwija się prawidłowo i pediatra nie widzi żadnych niepokojących objawów to nie masz się chyba czym martwić. Moja córka tez się urodziła dość duża. Jak skończyła miesiąc, ważyła i mierzyła tyle co 3miesięczne dziecko. Teraz też jest wyższa i większa niż dzieci w jej wieku , a nawet niż dzieci od niej starsze. Ale rozwija się prawidłowo, jest wesoła i zdrowa więc taka jej urodasmile
    • e-milia1 sek w tym, ze lekarz skierowal ja do specjalisty 29.08.12, 17:29
      wlasnie ze tego powodu....
      • idecember Re: sek w tym, ze lekarz skierowal ja do specjali 29.08.12, 19:03
        pediatra dała to skierowanie mówiąc "proszę iść na obserwację do poradni, bo ja nigdy nie widziałam takiego dużego dziecka i myślę, że to ciekawy przypadek. może oznaczą hormony, ale proszę nie martwić się na zapas". łatwo powiedzieć, żeby się nie martwić.
    • crazy_mama Re: Bardzo duże dzeicko 30.08.12, 08:51
      Rzeczywiście dorodny chłopak. Mam nadzieję, że taka jego uroda. Znam takie duże dziecko, zupełnie zdrowe, akurat taką ma urodę. Ale teraz nie znam dokładnych wymiarów. Na 6 mcy wazył jednak mniej bo 10 kg, dużo mi się to wtedy wydawało smile Nie jest gruby, jest po prostu duży.
      Mi ciężko sobie wyobrazić półroczniaka o tej wadze , bo moja 3latka nie waży jeszcze 13 kg.
    • idecember Po wizycie u endokrynologa 20.09.12, 15:57
      Witam! My już po wizycie u pani endokrynolog (trochę spóźnionej bo lekarka była chora) Pani obadała, obejrzała wyniki, poskrobała się w głowę smile i stwierdziła, że zdrowy tylko taki wielki. Zachowanie też jak na starsze dziecko. Kazała ograniczyć nocne karmienia i czekać, aż będzie trochę starszy. Wtedy albo zrówna się z innymi dziećmi, albo będziemy się zastanawiać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka