Dodaj do ulubionych

czym smarować zamiast oliwki?

01.10.12, 09:50
Za dwa miesiące zostanę po raz drugi mamą. Cztery lata temu, córkę po każdej kąpieli smarowałam oliwką. Czytam teraz jednak, że nie zaleca się oliwki dla noworodka i niemowlaka. Czym więc, smarować dziecko po kąpieli? pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • eenyoo Re: czym smarować zamiast oliwki? 01.10.12, 09:54
      Niczym. Poważnie smile Po co niepotrzebnie obciążać młodziutką skórę natłuszczaniem? Możesz kąpać dziecko w emolientach, jeśli jego skóra będzie tego potrzebowała.
      • murwa.kac Re: czym smarować zamiast oliwki? 01.10.12, 10:01
        emolient to lekarstwo, wiec kapanie i przyzwyczajanie skory do niego jest bez sensu. bo w razie problemow w pozniejszym wieku, ujawnieniu sie azs czy innych poblemow skornych zostana juz tylko sterydy.

jak skora bedzie bezproblemowa to nie obciazalabym codziennym smarowaniem. ja smarowalam raz na jakis czas po kapieli balsamem babydream - bardzo fajny.
        • amadyna.x Re: czym smarować zamiast oliwki? 01.10.12, 10:45
          Zarówno położne w szpitalu, jak i trzech pediatrów poleciło smarowanie płynną parafiną.
          Do kąpieli zalecali emolienty - wtedy już nie trzeba dziecka niczym smarować.
    • k_a_r_o_l_i_n_a_3 Re: czym smarować zamiast oliwki? 01.10.12, 11:03
      niczym nie smaruje a kąpie w płynie Hipp.
      • e-milia1 NICZYM 01.10.12, 12:00
        ja czasem do kapieli wlewalam odciagniete mleko. aktualnie maly kapie sie raz w tygodniu ze starsza siostra wiec wlewam im plyn do kapieli dla niemowlat.
    • hanusina_mama Re: czym smarować zamiast oliwki? 01.10.12, 12:59
      Najlepiej niczym. Jeśli będziesz widziała, ze się wysusza, to wykąp raz na jakiś czas w emoliencie.
      • murwa.kac co wy z tymi emolientami?? 01.10.12, 13:10
        z armata na wrobla, jak bożene kocham.

na katar od razu bierzecie antybiotyk czy raczej witamina c i ciepla herbata?
        • joshima Re: co wy z tymi emolientami?? 01.10.12, 17:41
          Jak to co? Producenci mają dobry marketing smile
          • anetchen2306 Re: co wy z tymi emolientami?? 07.10.12, 11:18
            No wlasnie tez nigdy z nadziwic sie nie moglam, ze takie "kosmetyki" ciesza sie w Pl tak duza popularnoscia, uwazane sa za najlepsze. Po zachodniej granicy radza wystrzegac sie ich jak ognia, stosowac tylko i wylacznie na konkretne zalecenie pediatry, gdy ten stwierdzi u dziecka jakies powazne problemy skorne. Ale nawet i wtedy emolienty sa srodkiem ostatniego wyboru, gdy nie ma juz zupelnie innej alternatywy. Trabia o tym we wszytskich poradnikach, trabia o tym lekarze poloznicy, polozne, ze oleje mineralne to paskudztwo dla skory. A w Pl podobno "pediatrzy" i "polozne" zalecaja ...
            Na poczatku nasza corke kapalam w miksturze z mleka 3,5% oraz oliwy z oliwek: tylko dlatego, ze miala schodzaca po porodzie skore. Gdy stan skory sie polepszyl, polozna polecila mi preparat na bazie olejku migdalowego, w ilosci ... kropelki lub dwoch big_grin
    • empirical Re: czym smarować zamiast oliwki? 01.10.12, 16:45
      Ja smaruje oliwa z oliwek - powaznie, taka kuchenna. Tak zalecaja w UK.
    • joshima Re: czym smarować zamiast oliwki? 01.10.12, 17:33
      Jeśli nie ma żadnych problemów skórnych to niczym.
    • mayaalex Re: czym smarować zamiast oliwki? 01.10.12, 18:29
      Ja nie smarowalam niczym. Ale tez tu gdzie mieszkam nie zaleca sie zbyt czestych kapieli noworodkow, wlasnie ze wzgledu na to zeby nie wysuszac nadmiernie skory (ok, byl juz caly dlugi watek na ten temat, wiem ze sprawa jest kontrowersyjna dla wielu mam wink
    • ola11mar Re: czym smarować zamiast oliwki? 01.10.12, 19:41
      Dziękuje bardzo za odpowiedzi. W takim razie nie będę smarować niczym, tylko w razie problemów kupię balsam. Pozdrawiam.
      • mynia_pynia Re: czym smarować zamiast oliwki? 01.10.12, 19:52
        Mam kilka kremów pod ręką, ale w zasadzie to niczym nie smaruje.
        Tylko buzie w zimie i w lecie.
    • mamamarty2006 Re: czym smarować zamiast oliwki? 06.10.12, 17:13
      Niczym, ewentualnie jak skóra jest bardzo sucha to parafiną (z apteki).
      • rulsanka Re: czym smarować zamiast oliwki? 06.10.12, 21:37
        Parafina to podstawowy składnik typowej oliwki dla dzieci, i to ten właśnie kontrowersyjny. CHodzi o to, że parafina jako olej mineralny nie natłuszcza, nie nawilża, tylko pokrywa skórę nieprzepuszczalną warstwą.
        Dużo lepsze właściwości natłuszczające mają oleje jadalne, np. migdałowy, słonecznikowy, lniany, oliwa (jako tłuszcz nierafinowany bardziej odpowiednia dla starszych dzieci).
    • klubgogo Re: czym smarować zamiast oliwki? 07.10.12, 10:17
      Do kąpieli stosowałam oilatum, natłuszczało skórę i nigdy nie widziałam, by dziecko miało wysuszoną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka