Dodaj do ulubionych

witam się i ja - nowa w kpi

04.10.12, 11:21
Witam się i ja. Swoją przygodę z kpi rozpoczęłam 28.08.2012 po namowach pediatry na podanie mm(mały nie przybrał na wadze, pierś traktował jak smoczek i sposób na zasypianie). Pierwsze dziecko nie karmiłam piersią w ogóle i dlatego teraz się zaparłam).Do wczoraj sciągałam pokarm Aventem ręcznym a od wczoraj mam Medelę Swing. Mam też pytanie do dziewczyn które uzywały Medelę. Jak sciągałyście pokarm - tzn wiem że metodą 77 - 55 - 33 ale czy zawsze ma być na faza stymulacji czy tylko przy pierwszej turze. Poza tym chciałabym jakoś rozkręcić moją laktację( jak zaczynałam sciągać miałam ok 400 ml teraz sciagam do 560 ml ale to nadal za mało).Sciągam 6 razy w ciągu doby(w nocy robię przerwę 8 godzin). Czy sciaganie nocne powinno zwiększyć ilość tego mleka?
Obserwuj wątek
    • anagat1 Re: witam się i ja - nowa w kpi 04.10.12, 12:01
      Witaj Madziu..
      Dziewczynom odciagainie nocne pomagało.. Mi przez 2 mies nie zwiekszylo laktacji..
      (odciagalam 8x) . Równiez system 775533 mi nie słuzył..

Teraz odciagam 5 czasem 4 razy na dobe i sciagam podobne ilosci mleczka..
      Reszta karmien to mm. Mój maly ma 6 miessmile Własnie dzis mu mija. Od jego 6 tyg KPI.
      • madzia8501 Re: witam się i ja - nowa w kpi 04.10.12, 12:46
        a coś ci pomogło? W takim razie jak ściągałaś?
        • anagat1 Re: witam się i ja - nowa w kpi 04.10.12, 14:59
          Madziu, od poczatku nie mialam wystarczajaco mleka dla malego.. w końcu to zaakceptowalam.
          Sciągam ile się da, reszte daje mm.
          Jak odpuscilam 775533 i sciaganie co 3 godz z zegarkiem w reku, to polecialo wiecej.. Ale ja chyba jakas nietypowa jestem.
          • toya666 Re: witam się i ja - nowa w kpi 05.10.12, 00:15
            > Jak odpuscilam 775533 i sciaganie co 3 godz z zegarkiem w reku, to polecialo wi
            > ecej.. Ale ja chyba jakas nietypowa jestem

To ja chyba tez wink
            • aguhaa26 Re: witam się i ja - nowa w kpi 14.10.12, 23:43
              i ja smile
        • toya666 Re: witam się i ja - nowa w kpi 05.10.12, 00:18
          Mi najbardziej pomaga:
          - wyspanie sie
          - regularne uzupełnianie płynów (najwięcej wody, ok. 1,5 l - 2 l dziennie), czasem jakaś herbatka laktacyjna lub sok
          - nie zaniedbywanie posiłków

Też nie ściągam co 3h z zegarkiem w ręku. Mam metodę: mały zje, ja ściągam (właściwie często robię to równocześnie).
    • dextera.m Re: witam się i ja - nowa w kpi 04.10.12, 18:38
      Kiedy zaczynalam odciagac (to juz 14 miesiac-wkrotce koncze) nie mialam pojecia o metodzie 7-5-3. Odciagalam (Medela Pump in Style) do czasu az mleko przestawalo leciec, albo do czasu az mialam wystarczajaco mleka w butelkach. Moze i Tobie taka (nie)metoda bardziej by skutkowala? Odciagalam kiedy moglam (moj syn nie dawal sie odlozyc, kolki itp), w nocy mialam jedna sesje przez kilka pierwszych miesiecy. Powodzenia!
    • markoco29 Re: witam się i ja - nowa w kpi 04.10.12, 22:09
      witaj,
      uzywam tych samych laktatorow.

madzia8501 napisała:
      Jak sciągałyście
      > pokarm - tzn wiem że metodą 77 - 55 - 33 ale czy zawsze ma być na faza stymulac
      > ji czy tylko przy pierwszej turze.

odp: ja uzywalam tylko przy 1wszej turze.

Poza tym chciałabym jakoś rozkręcić moją lak
      > tację( jak zaczynałam sciągać miałam ok 400 ml teraz sciagam do 560 ml ale to n
      > adal za mało).Sciągam 6 razy w ciągu doby(w nocy robię przerwę 8 godzin). Czy s
      > ciaganie nocne powinno zwiększyć ilość tego mleka?

raczej powinno. przerwa 8h jest dosc duza.
    • toya666 Re: witam się i ja - nowa w kpi 05.10.12, 00:14
      Witaj w gronie smile

madzia8501 napisała:
      > Jak sciągałyście
      > pokarm - tzn wiem że metodą 77 - 55 - 33 ale czy zawsze ma być na faza stymulac
      > ji czy tylko przy pierwszej turze.

Na poczatku sciagalam 775533 i za kazdym razem robilam faze stymulacji, ale przed 5533 b. krotka (kilka-kilkanascie sekund) dla "rozruszania". Inaczej sprawialo mi to bol. Ale pozniej doszlam do wniosku, ze 775533 mi nie sluzy. Zaczelam sciagac metoda "do pustej piersi" i w ten sposob sciagam wiecej.

> Czy sciaganie nocne powinno zwiększyć ilość tego mleka?

Ja mam najwiecej mleka w nocy i 1-sze sciaganie rano, czyli gdy jestem wypoczeta. Czasem z nocnego sciagania robie zapasy na wieczor, bo zmeczenie=mniej mleka.

POWODZENIA smile
    • rzodkiewka7 Re: witam się i ja - nowa w kpi 05.10.12, 14:48
      Witaj Madziu smile
      Co do ściągania pokarmu to właściwie darowałam sobie fazę stymulacji, od razu przechodzę na drugą fazę ściągania, początkowo próbowałam z tą stymulacją, ale nie zauważyłam różnicy, więc dałam sobie spokój smile
      Obecnie mój mały ma prawie 7 miesięcy i raczej staram się ograniczyć produkcję mleka, ale na początku przyznam szczerze było ciężko... pierwszy miesiąc może dwa odciągałam co 3 godziny i w nocy też (tylko że ja miałam wiecznie śpiącego wcześniaka więc mogłam sobie na to pozwolić) początkowo miałam bardzo mało pokarmu, zaczynałam od kilku kropel, potem kilka ml, kiedy po 3 tygodniach mały wychodził ze szpitala ściągałam jakieś 50ml na jeden raz (z obydwu piersi) i to było wystarczające, (mały ważył 2kg i nie miał rozepchanego żołądka, właściwie nie ma go do dziś, bo na raz zjada max 120ml) z czasem produkcja się zwiększała, ściągałam ok 120-150 ml na raz, potem zrobiłam przerwę nocną 6-7 godzinną i rano miałam ponad 300ml mleka. U mnie na ilość mleka podobnie jak u toyi wpływ miało wyspanie się, duża ilość płynów (bardzo chwalę sobie herbatkę bocianek) i ciepłe regularne posiłki, zauważyłam, że jak zaczynałam słabo jeść to zmniejszała się ilość pokarmu.
      Życzę powodzenia i wytrwałości smile To nie jest takie trudne, ściągania pokarmu trzeba się po prostu nauczyć smile
      • madzia8501 Re: witam się i ja - nowa w kpi 29.10.12, 12:42
        od kiedy wprowadziłam nocne ściąganie mam więcej mleka - ostatni mój rekord to 710 ml. Ściągam o 2,6,10,13,16,19 i 22. Dziękuje za wszystkie rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka