Dodaj do ulubionych

nutramigen

19.03.13, 09:12
witam mamusie. wcozraj zaczęłam wprowadzać dziecku nutramigen.. córcia ma miesiąc. wprowadzam stopniowo. ale wczorajsze popłudnie i noc stękała marudziła. jakby bolał ją brzuszek.. dostała nutramigen właśnie z powodu kolek i mega wysypki po mm HA. w nocy po stękaniu i napinaniu się zrobiła dużą kupke, zielona ale bez śluzu i krwi.nie ulewa- tylko po odbiciu. czy to możliwe że po zmianie mleka wierci ją w brzuszku? dostaje tez od wczoraj debridat.2 *2,5ml. na własną ręke podałam jej tez Sab simplex bo do tej pory brała..nie wiem czy dobrze zrobiłam.. czy może ból był spowodowany wymieszaniem Debridat i Sab?po jakim czasie widać poprawe u dziecka stosującego nutramigen czy debridat? nie wiem czy sie niepokoic czy odczekać az całkiem przejdzie na nutramigen i zobaczyć wtedy?troszke sie boje że kolki sie powiększą na samym nutramigenie skoro tak sie zaczęło.. ale znów nutramigen niby eliminuje kolki.. oj juz sama nie wiem.. podawał ktoś debridat i Sab razem?
Obserwuj wątek
    • monika887 Re: nutramigen 19.03.13, 09:40
      Mój mały na początku był piersiowy, ale ok. 4-go miesiąca zaczęłam wprowadzać nutramigen, bo słabo przybierał na wadze. Ma alergię m. in. na mleko krowie i olej rzepakowy więc jest to jedyne mleko które mógł pić. Początki były bardzo ciężkie bo po wypiciu dostawał mega zaparć, debridat nic nie pomógł. Przez pierwsze 3 dni dostawał czopka bo tak się męczył, póżniej powoli to przeszło (przyzwyczajenie?), pomogły też pewnie troche masaże brzuszka. Kupy po tym były b.zielone (i są nadal -synek 14 mies.). Spróbuj może Bebilon Pepti, podobno jest łagodniejszy.
      • karynka273 Re: nutramigen 19.03.13, 09:56
        powinien być nutramigen bo chodzi o laktoze... pepti ma podobno... jest mniej oczyszczone.. więc może tez minie jak sie brzuszek przyzwyczai do mleka.. może to przez zmiane rzeczywiście.. w jakby miała zaparcie.. męczy się przy kupce.. i wogóle jak się jej chce to zanim zrobi pół dnia marudzi.. tylko czy ktoś wie jak z tym sab simplexem i debridatem?? łączyć? czy poza tym na któres dziecko sab simplex nie działał dobrze?
        • ochra Re: nutramigen 19.03.13, 11:44
          To co opisujesz to normalne u większości maluszków, mam na myślli takie utrudnione wydalanie kupki i nie ma nic wspólnego z alergią. Dzieci mają problem z rozluźnieniem zwieraczy odbytu i trochę czasu zajmuje im nauczenie się jak to się robi. Do końca trzeciego miesiąca powinno ustąpić. Nutramigen jest dobry, moja córka piła go od drugiego do końca czwartego miesiąca.
    • rulsanka Re: nutramigen 19.03.13, 13:49
      Zlituj się nad dzieckiem i karm piersią. Odciągaj pierwsze mleko, w którym jest najwięcej laktozy i karm. Możesz podać delicol, zawiera enzymy trawiące laktozę.
      Objawy, które opisałaś w swoim poprzednim wątku, ma wiele dzieci, to objawy niedojrzałości przewodu pokarmowego.
      A przed alergią najlepiej dziecko uchronisz dając mu swoje mleko.
    • aniamala123 Re: nutramigen 19.03.13, 16:15
      Karynko, ból brzuszka może też byc od zmiany mleka. Nasza corka gdy przeszla na Nutre (od razu cale procje, za zaleceniem lekarza) tez miala troszke problemow - ulewalo jej sie wiecej niz zwykle i 2 razy zwymiotowala. Po jakichs 2-3 tygodniach brzuszek przyzwyczail sie do nowego mleka i przeszlo. Same objawy w zwiazku z ktorymi dostalismy na niego recepte (strzelajace kupy z ropa i sluzem oraz ulewanie z krwia) przeszly w przeciagu 48 godzin od podania pierwszej porcji. Tak wiec z naszego punktu widzenia bylo to zbawienie. Zielone kupy na Nutrze to niby normalne, nasza tez takie robi od czasu do czasu.

Osobiscie nie podawalabym lekow bez konsultacji z lekarzem, ale to oczywiscie Twoja decyzja, moze ktoras z dziewczyn brala takie combo i sie wypowie.

U nas Pepti w ogole sie nie sprawdzilo - po nim niby na poczatku byla poprawa, ale potem nagle pogorszenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka