Dodaj do ulubionych

Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce.

21.03.13, 07:43
Witam mam takie pytanie, czy czyjeś dziecko tak się zachowuje? Mój synek od urodzenia rzuca się za każdym razem jak zaśnie, wcześniej jeczał jak był maleńki, teraz rzuca sie tak że muszę okładać go poduszkami bo uderza główką w szczebelki. Lekarze twierdzą że wszystko jest porządku a z moim dzieckiem z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej odchodzę już od zmysłów. Bardzo proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 21.03.13, 09:27
      kurczę, nie wygląda to całkiem normalnie...moja tak robi jak nie może spać, coś ją boli, coś jej się śni i to zdarza się własnie jak zaśnie lub jak sie przebudzi w nocy. Czy to zdarza się za każdym razem? Ile trwa?
      Czy małego badał neurolog dziecięcy?
    • panizalewska Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 21.03.13, 09:30
      Hej
      To najnormalniejsze zachowanie niemowlaka, któremu coś przeszkadza podczas spania. Może być:
      - za gorąco (ubranko i gruba kołdra?)
      - zbyt suche powietrze w mieszkaniu - swędzi nosek i się trze, ciężko mu się oddycha i szuka dogodnej pozycji (-> częste wietrzenie i lub nawilżacz powietrza)
      - problem z puszczaniem bąków (układaj na brzuszku do spania, to praktycznie zawsze pomaga)
      Zmienialiście coś w spaniu / w sypialni z powyższych, żeby zobaczyć, czy to te problemy? Bo obstawiam wszystko na raz, ale nie wiem, może macie jednak chłodno w sypialni i i tak sytuacja tak wygląda? Ale na brzuszku to koniecznie kładź. Naszą małą często męczą bąki i jak nie pilnuję, żeby po karmieniu przewracała się na brzuszek, to potem śpiąc na pleckach stęka i się kręci
      • neffi79 Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 21.03.13, 09:37
        a mi to nie wygląda na za gorącą kołdrę ani na suchośc powietrza. To musi być coś w rodzaju bólu brzuszka, gazów, kolki, może nadmiar bodźców w czasie dnia. Brak spokoju, taki maluch jest b. wrażliwy i nasza zwykła kłótnia z mężem, za dużo włączonego TV, czyjeś odwiedziny, za duzo wrażen na spacerze...ogólnie rzecz biorąc za dużo wydarzeń moze powodowac kłopoty ze snem.
    • murwa.kac Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 21.03.13, 09:33
      wrzucalas juz tu filmik pod innym nickiem?
      • murwa.kac Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 21.03.13, 09:35
        heh,
        pod tym samym.

po co?
        dostalas wyczerpujace odpowiedzi pod tamtym postem

forum.gazeta.pl/forum/w,572,143140843,143140843,Nikt_nie_potrafi_go_zdignozowac_Kto_pomoze_.html
      • kindddzia Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 21.03.13, 09:37
        wrzucala i chyba pod tym samym nickiem.
        Ten slodziak jest refluksowy i dostala mnostwo porad jak sobie z tym radzic
        • murwa.kac Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 21.03.13, 09:40
          no po dziecku poznalam, bo mlody sliczny i charakterystyczny.

ale autorko watku - trollujesz w tym momencie i nic nowego nie uslyszysz.
          • kindddzia Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 21.03.13, 09:43
            no masz oko smile
            autorka tyle rad dostala, a maly dalej na brzuchu i dalej przykryty jak na Syberii, to sie rzuca.
            Moze warto najpierw sprobowac cos zmienic? Bo bez tego to samo moze szybko nie minac
            • neffi79 Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 21.03.13, 09:46
              heh no rzeczywiście pisała juz o tym, ale pomimo to oglądam ten film juz 5 raz i momentami jakbym widziała moją małąwink
              • kindddzia Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 21.03.13, 09:47
                no moja robi podobnie, tylko na brzuszku. Musialam gabka sciany oblozyc wink czasam przez sen na nogi nawet stanie wink
    • ichi51e2 Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 21.03.13, 22:12
      "Kurcze... Moje dziecko robi tak samo! A co cie tu dokladnie niepokoi? Przeciez mu sie zwyczajnie cos sni..."
    • ellenai1 Re: Niemowlę 5 miesięcy rzuca się całe noce. 22.03.13, 09:26
      Czy próbowałaś, aby spał na brzuchu? Wtedy też się tak rzuca?

Ja miałam trochę inny problem z moim, na plecach nienawidził spać, też sie rzucał, kopał nogami, wierzgał, budził z mega odruchem Moro.
      Opisałąm problem swój tutaj : forum.gazeta.pl/forum/w,566,141244522,141244522,_sen_dziecka_Czy_ktos_mial_podobny_problem_.html

Obecnie ma 17m., śpi tyko na brzucvhu, jak sie przekreci na plecy, to od razu w ryk i pobudka uncertain Nawet nadal co okolo 1-2h...
      • ellenai1 A może zapytasz... 22.03.13, 16:34
        ... na forum Pawła Zawitkowskiego?
        Nie jest lekarzem, ale ma BARDZO duże doświadczenie w pracy z dziećmi/niemowlętami i zaburzeniami:
        forum.gazeta.pl/forum/f,1017,Opieka_i_pielegnacja_a_rozwoj_dziecka.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka