maw51 22.07.04, 13:08 Mój miesięczny synek często stęka i pręży się podczas snu. Czy wasze dzieci też tak mają czy jest to niepokojący objaw? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loki3 Re: Stęka i pręży się 22.07.04, 13:16 Apsolutnie nie ma się czym martwić! Moj ma już trzy miesiące i nadal czasami tak robi. Ja myśle, że to przez gazy w żołądku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
imoenka Re: Stęka i pręży się 22.07.04, 13:48 wlasnie wrocilam od lekarza i ona powiedziala ze to moze byc kolka lub gazy i prawdopodobnie tak jest bo moja Asia jak sobie popryka po takim prezeniu to przestaje sie prezyc wiercic i okladac piastkami Pozdrawiam Anja i Asia 20.05.2004 Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.tycz Re: Stęka i pręży się 22.07.04, 14:55 Mysle ze to gazy, wiekszosc dzieci tak ma. Mozesz mu pomoc podajac Gripe water, masujac brzuszek, kladac go w ciagu dnia jak nie spi do zabawy na brzuszku po kilka minut, zwroc uwage na swoja dite, czy nie jesz pokarmow wzdymajacych jak brokuly, kapuste, cebule itp. z ePoradnika Mój synek ma 2 tygodnie i jest karmiony piersią. Od kilku dni przeważnie wieczorem dziecko preży nogi, strasznie płacze i robi się czerwone. Powtarza się to co ok. 15 min. i trawa przez pół minuty. Czy to oznaki kolek? I jak temu zaradzić? Przedstawione objawy mogą nasuwać podejrzenie kolek, typowo kolki występują po 3 tygodniu życia. Postępowanie w takich sytuacjach powinno zmierzać w kierunku złagodzenia dolegliwości bólowych poprzez: masowanie brzuszka, cieple okłady na brzuch, podanie leków np: paracetamolu leku o działaniu przeciwbólowym, leków o działaniu wiatropędnym np: esputikonu, dopojenie herbatką z kopru włoskiego. Duże znaczenie ma także dieta matki karmiącej (unikanie pokarmów wzdymających, ciężko strawnych, owoców cytrusowych, dieta uboga w produkty nabiałowe). Często nie jesteśmy w stanie całkowicie zlikwidować napadu kolki, ale możemy złagodzić jej przebieg. Omówcie problem z lekarzem przy najbliższej wizycie w poradnii pediatrycznej. www.laktacja.pl/problemy/pr14.htm Odpowiedz Link Zgłoś