Dodaj do ulubionych

ANEMIE U NOWORODKA??? CZYM TO GROZI? DLACZEGO?

22.07.04, 15:04
Jwstem przyszywana babcia...u córki męża sliczne maleństwo..dzisiaj miała
wyjść...ale stwierdzono anemię....jakieś leki...za tydzień kontrola a jak nie
to przetaczenie krwi..
Czy spotkałyście sie z tym problemem? Przyczyna...?
Tzw uraoda Babelka???
Czym to grozi dziecku? jaks choroba??
Sorki za te pytania. ALe wystraszyłam sie ...Młoda Mama też...
Pozdrawiam,
Ala
Obserwuj wątek
    • mawikt Re: ANEMIE U NOWORODKA??? CZYM TO GROZI? DLACZEGO 22.07.04, 18:51
      Mój synek ma 2,5 miesiąca i cały czas jeszcze leczy się z anemii, ale to
      naprawde nic strasznego. U nas było to spowodowane konfliktem serologicznym i
      to wcale nie Rh+-, ale dlatego, że ja mam grupę 0 a on A. Od 3 tygodnia życia
      podaję mu Hemofer - to prerarat żelaza w kroplach, a wcześniej, jak miał 9 dni,
      miał przetaczaną krew. Nie całą, lecz wtłoczyli w niego 60 ml cudzej krwi. Być
      może gdyby miał gorsze wyniki to miałby transfuzję całkowitą, ale to jest ponoć
      rzadkość i robi sie to głównie dzieciom z konfliktem Rh zaraz po urodzeniu. To
      nasze podanie krwi było zabiegiem zupełnie bezbolesnym (przez wenflon, ktory
      był zamocowany na stałe) a dzidziusiowi było w zasadzie wszystko jedno, i tak
      sobie spał, potem zjadł, a potem znowu spał wink Trwało to 3h, poczytałam
      spokojnie gazetę, a tak się tego bałam!
      A jeśli chodzi o ogólne skutki anemii to nie widze ich wcale u mojego maluszka.
      Świetnie przybiera na wadze, śmieje sie i guga na całego - no rozkoszny jest po
      prostu smile) Kolejna kontrola w połowie sierpnia i mam nadzieję, że to będzie już
      koniec, bo od tego Hemoferu niestety ma problemy z trawieniem.
      Głowa do góry, będzie wszystko OK!
      Magda z Jasiem
    • kasia.tycz Re: ANEMIE U NOWORODKA??? CZYM TO GROZI? DLACZEGO 22.07.04, 19:44
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54938,1332483.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka