Dodaj do ulubionych

Tradycyjny becik

04.06.13, 10:45
Witam,

mam pytanie do doświadczonych koleżanek, otóż czekając na szczęśliwy koniec ciąży szukam w internecie różnych produktów, i ostatnio znalazłam ciekawą stronkę z ofertą tradycyjnego becika.
Czy może mi ktoś doradzić, jaka jest różnica między rożkiem a becikiem? Zauważyłam, że rożki "wypierają" beciki ale czy nie warto wrócić do tradycyjnych rozwiązań?

Pozdrawiam,
AK
Obserwuj wątek
    • bisiek10 Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 10:53
      Ja tam tylko Ci powiem ze kupilam rozek i od urodzenia malej lezy w szafie smile Becik tez pewnie by lezal smile
      • aleksandrajurek Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 11:02
        u nas podobnie, ani rozek ani becik sie nie przydal.
        • az-82 Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 11:23
          Moja mała była zawijana ściśle tylko w szpitalu. Po powrocie upodobała sobie wolność. Tradycyjny śpiwór to jest to. Rożek przydał nam się tylko po to, żeby dać dziadkom noworodka do potrzymania na rękach, bo mniej się bali, jak dziecko było w kokonie.
          Poza tym, taki rozwinięty rożek używałam na wyjścia w gości, żeby dziecko położyć na podłodze bezpiecznie.
        • pani_zana Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 11:25
          Ja miałam rożek i używałam go w szpitalu i tydzień po powrocie do domu, ja brałam dziecko na ręce bez tego ustrojstwa ale mąz i rodzina na początku woleli w beciku (rożku), teraz leży w szafie.
        • annak1978 Re: Tradycyjny becik 06.06.13, 11:34
          Dziękuję za informacje! Chyba Babcie miały rację smile
    • noem.i77 Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 11:31
      Ja też kupiłam rożek i dzicko było zawinięte tylko w szpitalu. Rożek bardzo szybko został zesikany i położna zawinęła dziecko w kocyk i to było o wiele lepsze rozwiązanie, bo kocyk był miększy i lepiej można było otulić dziecko. A jeżeli Twoje dziecko urodzi sie latem, to tym bardziej becik będzie Ci nie potrzebny.
    • arya82 Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 11:36
      Nie bardzo sie orientuje w rozkach i becikach. Znam je tylko ze zdjec z wlasnego dziecinstwa wink Kojarze jako dosyc grube i kolderkopodobne. Nie wiem za bardzo jakie maja zastosowanie, jak dla mnie to moze na zime do wozka? Bo takto sie wydaje za cieple. A rozek, tez zawsze kojarzylam ze nie sciska tak ciasno dziecka, tez chyba tylko funkcje ogrzewnicze? czy sie myle?

Sama dla syna zakupilam kokonik na zamek z cieniutkiego elastycznego materialu, tylko po to by zawijac ciasno,co podobno dzieci lubia. Nie udalo mi sie przetestowac, bo syn doslownie przerosl nasze oczekiwania wink W sumie nie uzywalam niczego, a przykrywalam kocykiem/ pieluszka
    • nolle91 Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 12:01
      Ja tam używałam rożków aż do momentu kiedy dziecko wyrosło. Bezpieczniej dać na ręce komuś dziecko zawinięte w rożek poza tym lubiał w nim spać smile
    • florecistka.best Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 12:37
      rożek zrobiony w domu z cienkiego kocyka i dużej poszwy na poduszkę. Sklepowe rożki były za sztywne, za duże i jakies takie nieprzytulne. uzywałam krótko. noworodka łatwiej się karmi i nosi w rożku
    • rulsanka Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 14:43
      w ogóle nie miałam przy obu ani rozka ani becika
      jesli rodzisz niedługo to mysle ze na lato sie nie nadaje
      • agul80 Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 16:30
        Moja spala dwa tyg w beciku, na koncu juz w rozwiazanym wygodniej mi bylo ja brac do karmienia w nocy.
    • mammajowa Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 18:47
      rożek miękki używamy do dziś jako kołderkę - rzepy odprułam po prostu. w swej właściwej formie jakiś miesiąc. ale to był przełom listopada i grudnia i było zimno.
    • 0lindra Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 18:56
      latem raczej nie bedzesz zawijac dziecka w rozek czy becik. wystarczy jak zwiniesz w takim ksztalcie pieluche flanelowa
      • alutka314 Re: Tradycyjny becik 04.06.13, 22:38
        Kupiłam 2 rożki i nie używałam wcale. ilekroć próbowałam ją zawinąć to darła się w niebogłosy. a nosiłam ją na poduszcewink
        • kondolyza Re: Tradycyjny becik 05.06.13, 03:58
          becik tradycyjny-fajne, ale chyba jednak za ciepło, chyba że na zimę w jakimś starym budownictwie, bo w blokach naszych czasów nie wyobrażam sobie.

co do rożka-mam, owszem, przydał się dokładnie raz, jak przyjechała rodzina i chcieli potrzymać małą to łatwiej im było w rożku.

zawijanie uskuteczniałam do 4 mca, ale na boga nie w rożku, bo po pierwsze za ciepłe tot, a po drugie zbyt jest to grube i nieplastyczne-o wiele lepiej było mi zaiwjać w pieluchy bambusowe (obrzerne), czy bawelniane cienkie kocyki.
    • 1matka-polka Re: Tradycyjny becik 05.06.13, 12:43
      Dzieci zawinięte w becik ciężko się karmi piersią, może to być jeden z powodów problemów z karmieniem.
      Dziecko w klasycznej pozycji powinno przylegać brzuchem do mamy, ręka "dolna" powinna obejmować mamę za plecy. W czasie karmienia, w beciku dziecko najczęściej korpus ma płasko na rękach a głowę odwróconą bokiem, przez co ciężko mu połykać i dobrze chwycić pierś.
    • martyna197878 Re: Tradycyjny becik 05.06.13, 13:45
      Ja kupiłam coś pomiędzy becikiem a rożkiem - śpiworek na www.linen.pl.
      Wykonany jest z lnu, więc dzidziuś nie powinien się pocić, no i wystarczy na dłużej niż rożek. Jeszcze nie testowałem, bo maleństwo jest jeszcze w brzuchu, ale mam nadzieję, że się sprawdzi latem.
      Pozdrawiam
      M.

• kluska77 Re: Tradycyjny becik 05.06.13, 15:26
      Byłam sceptycznie nastawiona, kupiłam tylko przez wymóg szpitala. A potem okazało się, że moje dziecko uwielbia, jeszcze jako półroczne uwielbiała spać zawinięta w burrito. Więc jeden rożek możesz kupić, najlepiej nieusztywniany (czym się różni becik od rożka, nie mam pojęcia), to posłuży Ci potem za lekką kołderkę. Ja mam taki i taki, usztywniany używam nawet teraz, bo mała nie bardzo chce zasypiać poza wózkiem, więc ją w tym becie przenoszę do kojca w pozycji "na bocianka".
      Acha, alternatywą dla becika są tak zwane otulacze. Też fajne, może nawet lepsze.
      • justynka_28 Re: Tradycyjny becik 06.06.13, 20:02
        Ja mam rozek z usztywnieniem z motherhood i dla mnie jest to super przydatna rzecz. Zawijam w niego malego do usypiania. Synek szybko w nim zasypia a potem latwo jest mi go odlozyc do lozeczka bez ryzyka rozbudzenia go. Rozek ten po wyciagnieciu usztywnienia moze sluzyc jako kolderka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka