01.07.13, 08:41
Dziewczyny moja 9 mies coreczka ma tak jak by odstajacy kregoslup w czesci ledzwiowej.Jak ja sobie posadze na kolanach jest b wyczuwalny ale tylko w czesci ledzwiowej.Nast razem jak bede ja wazyc to zapytam o to ale czy ktores z waszych dzieci tak mialo? Martwic sie?Dzieki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • osmag Re: Kregoslup 01.07.13, 13:27
      A czy ona potrafi sama siadać, bez niczyjej pomocy?
      • bisiek10 Re: Kregoslup 01.07.13, 13:39
        Nie.Poki co pelza i staje na czterech ale nie raczkuje tylko sie buja.Sama nie usiadzie i jak ja posadze to sie chwiwje i upada.
        • murwa.kac Re: Kregoslup 01.07.13, 13:45
          to nie sadzaj, nie prowadzaj za raczki etc., bo nadwyrezasz dziecka kregoslup i mozesz doprowadzic do skrzywien i innych wad postawy.

dziecko bedzie gotowe - samo usiadzie, samo stanie, samo pojdzie.
          • bisiek10 Re: Kregoslup 01.07.13, 13:57
            Za raczki nie prowadzam bo nie mam mozliwosci poki co smile Sadzac tez jej czesto nie sadzam bo ladnie sie bawi na brzuszku wiec nie mam takiej potrzeby.Czasami sie zdazy jak ja wezme na kolana.Wczoraj kuzynka byla i ja posadzila na podlodze .Chwiala sie i poleciala do tylu.We wozku sama sie podciaga z pozycji pollezacej i siedzi trzymajac sie poreczy.Reszta kregoslupka nie jest tak b wyczuwalna tylko ta dolna czesc.
        • osmag Re: Kregoslup 01.07.13, 13:58
          Dlatego właśnie tak ustawia się jej kręgosłup. Nie jest jeszcze gotowa do pozycji pionowej. Jak napisano wyżej, jeśli nie chcesz jej skrzywić kręgosłupa, nie sadzaj jej i nie stawiaj na nogi. Poczekaj aż sama usiądzie bez niczyjej pomocy. Po ok. 6 tyg. powinna siedzieć prosto jak świeca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka