Dodaj do ulubionych

widziałyście? kąpiel niemowlęcia

07.08.13, 18:23
mój synek ma 8 miesięcy i dziś mu zrobiłam takie "pełne zanurzenie".
żywe srebro, ruchliwy i wręcz rwący się do wszystkiego - poszedł do wanienki w wodzie ciut chłodniejszej niż temp ciała, włączyłam muzyczkę, ściemniłam światło...
i zasnął po 10 minutach takiej kąpieli z uśmiechem na buźce, w tej wodzie! wink

nie wiem czy filmik pojawiał sie już na niemowlu ale jest wg mnie wzruszający i cudny, jak widać powrót do natury czują nawet starsze maluchy.

www.youtube.com/watch?v=blOBomo6LPI
Obserwuj wątek
    • 02kaja Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 18:29
      widziałam to kiedyś i też zrobiło na mnie wrażenie, nie próbowałam jednak ze swoimi, bo za duzi - córa 3,5 roku, a synek wprawdzie ma 14 m-cy, ale 12,5kg, więc nie na mój kręgosłup taka zabawa smile ale może kiedyś.... przy trzecim...
    • murwa.kac Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 18:30
      kocham ten filmik.
      zaluje, ze nie trafilam na niego przed urodzeniem syna.
    • anjaka1983 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 18:34
      nie znałam. wzruszyłam się smile musimy wypróbować smile
    • d.d.00 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 18:52
      Filmik piękny! Płakałam, jak go oglądałam. jest w nim tyle czułości, miłości, poczucia bezpieczeństwa. Po tym, jak widziałam jak w szpitalu w którym rodziłam, myje i szczepi się noworodki ten filmik jakoś jeszcze bardziej mnie wzrusza! smile
      • d.d.00 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 18:53
        ah i jeszcze, mój syn ma już 9 ms i jest tak ruchliwym szkrabem, że nie ma szans z nim na taką kąpiel smile
        • amy.28 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 19:30
          wiesz co mój to podobny typ, ruchliwy niesamowicie, na wieczór dostaje jakiejś niemowlęcej korby. w wodzie zawsze macha łapkami, chapie tak że podłoga pływa i makijaż mi ścieka po twarzy wink

a dzisiaj bo zanurzyłam, trochę był w szoku i zaczęłam od spokojnego polewania mu główki wodą i zanurzania go i dosłownie jakby w hipnozę wpadł. zachowywał sie jak te noworodki, zrobił szeroki uśmiech, zamnął oczy i "odpłynął" i zasnął smile spróbuj wink) dużego można położyć w wanience i tylko szyję z główką podtrzymywać.

ale filmik jest niesamowity. niesamowity jak dzieci czują się bezpieczne. a w pl?

pamiętam jak mojego pierwszego syna pielęgniarka kąpała. wydzierał się w niebogłosy, trząsł, a ona go myła jak pascal kurczaka pod kranem nad wanienką. a ja stałam jak słup soli i myślałam że pewnie położna to się zna, że widocznie tak dzieci reagują... jezu jaki cżłowiek był durny... a w szpitalu obrzydzą nawet naturalne środowisko wodne takiemu maluszkowi...
          • kopiko-lol Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 21:02
            amy.28 napisała:

> pamiętam jak mojego pierwszego syna pielęgniarka kąpała. wydzierał się w niebog
            > łosy, trząsł, a ona go myła jak pascal kurczaka pod kranem nad wanienką. a ja s
            > tałam jak słup soli i myślałam że pewnie położna to się zna, że widocznie tak d
            > zieci reagują... jezu jaki cżłowiek był durny... a w szpitalu obrzydzą nawet na
            > turalne środowisko wodne takiemu maluszkowi...

mialam to samo, a polozna, ze dzieko musi sie przyzwyczaic. Pytanie do czego, wody? Raczej nie bo plywalo w niej 9 msc. Raczej do ordynarnych ruchow sad az zal mi sie zrobilo mojej kruszyny
            • d.d.00 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 21:21
              i jeszcze widok szczepienia noworodka, jak dla mnie szok, żałuję, że widziałam sad
              • alutka314 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 22:14
                A widziałaś pobieranie krwi ?? Ja niestety wiem jak to wygląda i jak moją zabrali na badanie to na samą myśl płakać mi się chciało crying
                • necia27 [...] 07.08.13, 22:24
                  Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                  • murwa.kac Necia27 08.08.13, 00:55

Bardzo proszę o zmniejszenie sygnaturki do regulaminowych 4 linijek tekstu.
                    Możesz się ograniczyć do jednego suwaczka, albo postarać się je ułożyć obok siebie w jednej linii.
                • d.d.00 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 08.08.13, 09:09
                  Nie widziałam, ale jak zobaczyłam małego kłutego po rączkach, nóżkach po pobieraniu to serce mi się krajało. Trochę to przykre, że położne do tych małych stworzeń, które czują się bezbronne (nie słyszą bicia serca mamy!) podchodzą jak do kurczaków na fermie.
                  • alutka314 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 08.08.13, 21:46
                    Powiem ci tak w oczach matki to pobieranie krwi dla mnie było ogromnym przeżyciem siedziałam jak na szpilkach i wyobrażałam sobie co w danej chwili robią z moim dzieckiem. Prosiłam tylko koleżanki żeby czasami praktykantce nie dały się uczyć na mojej córeczce. A jak wróciła do mnie jeszcze szlochająca cała czerwona z płaczu to ja się rozpłakałam, nawet teraz jak sobie przypomnę to łezka się zakręciła w oku.
                    A z punktu widzenia położnej to musisz pobrać krew do godz 11 bo potem lab nie chce przyjąć badań. A tych biednych noworodków masz z 15 i musisz się wyrobić. A w między czasie do porodu jesteś wzywana itp...
                    Tak samo jest z kąpielą (jak kąpią w szpitalach) musisz się wyrobić i już. Nieważne jak sad
                    • jana111 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 10.08.13, 17:09
                      Ja aż się zaczęłam natrząsać z tego, jakie te położne metody stosują- zabierają dziecko na pobranie krwi, czasami śpiące w tym swoim korytku a czasami rozdarte, przywożą po parku minutach błogo śpiące a już na pewno zawsze spokojne.
                      A jak z koleżanką z pokoju zagadnęłyśmy z głupia frant oddziałową, okazało się, że owszem, mają swoje metody. Dają dziecku glukozy, ono się uspokaja, jak pobierają z nóżki, to ją wcześniej masują pod ciepłą wodą, a po pobraniu znowu kropelka glukozy-cukiereczek na uspokojenie.
                      W zwyczajnej przychodni- raz dałam noworodkowi pobrać krew pielęgniarce, mało przy tym sama nie fiknęłam- może na jakichś praktykach ćwiczyła na takich maluchach, ale to było ze 30 lat wcześniej. Do kontroli jechaliśmy już do laboratorium szpitalnego, gdzie mają o wiele większy przerób.
                      Z obecnym noworodkiem- też za radą pediatry do laboratorium głównego, gość był tak rozespany przez tę żółtaczkę, że w zasadzie badania nie zauważył. No ale tydzień później, jak bilirubina trochę spadła, darł się równo.

Kąpanie kurczaków- mnie to w sumie bardziej śmieszyło niż przerażało. W domu się z nim cackam, czule przemawiam a ryczy tak samo tylko dłużej. Po zawinięciu w ręcznik uspokaja się i z tego szczęścia sika smile
          • alutka314 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 22:03
            oj wiesz jakby tak położna czy tam pielęgniarka tak myła każdego noworodka to tyle by jej zeszło czasu a podczas dyżuru ma jeszcze kupe innej roboty z której jest rozliczana crying
    • 18lipcowa3 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 20:04
      cudowne
    • kopiko-lol Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 20:59
      piekny, dziekuje Ci za niego. Jutro sprobujemy takich cudeniek smile az lezka zakrecila sie w okusmile szkoda, ze nie widzialam go tuz po narodzinach.
      • arcobaleno_azzurro Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 21:15
        Moja prababcia tak kąpała dzieci. Może nie identycznie, ale z jednakowym spokojem, pewnymi ruchami. Noworodki i małe niemowlaki (a wychowała stadko dzieci, wnuków i prawnuków) nigdy nie płakały w czasie kąpieli. Pomimo tego, że wiele osób to obserwowało, nikt dzisiaj w mojej rodzinie nie umie wykąpać niemowlęcia tak doskonale jak robiła to babcia.
        Co doświadczenie, to doświadczenie.
        A film wzruszający.
        • alutka314 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 07.08.13, 22:11
          Filmik wspaniały szkoda że nie widziałam go przed urodzeniem córki. Szkoda wielka szkoda, a teraz to mała nie da się położyć w wanience ;/
    • neffi79 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 08.08.13, 09:26
      wzruszające, łezka się kręci
      jednak bardziej łezka się kręci jak przypomnę sobie kąpiele mojej malutkiej w szpitalu
      przychodzą 2 pielęgniary, ciach pod kran, żadnego oswajania, kilka szybkich ruchów niczym mycie kurczaka na obiad, dzidzia wrzask, przerażenie. Nie lubiłam tego momentu, dobrze , ze to było tylko kilka razy. Ech gdybym mogła wtedy stac na nogach to myłabym ją sama...
      • agul80 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 08.08.13, 11:31
        Filmik cudny, zrobil na mnie ogromne wrazenie. Wzruszylam sie...
      • lid.dy Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 08.08.13, 20:22
        Przecież teraz się nie kąpie dzieci w szpitalu? Zostawiają tę przyjemność rodzicom po powrocie do domu smile
        • gosk-aa80 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 08.08.13, 21:18
          Oczywiscie ze kapia, przynajmniej tam gdzie ja rodzilam, co prawda w grudniu 2011 ale nie sadze zeby zmienili ten procedersmile
          • agul80 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 08.08.13, 21:29
            Ja rodzilam styczen 2013 i kapia jak kurczaki pod zlewem niestety uncertain
            • alutka314 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 08.08.13, 21:37
              Ja swoją przez pierwszy tydzień też kąpałam pod zlewem jak kurczaka wink Było mi wygodniej a i mała mniej płakała niż w wanience smile
        • alutka314 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 08.08.13, 21:35
          Wiesz to zależy od zaleceń ordynatora. Tam gdzie ja rodziłam też się nie kąpie chyba że masz taką ochotę to sama sobie musisz wykąpać albo liczyć na jakąś miłą położną wink Ale znam szpitale co codziennie kąpią noworodki.
          Według zaleceń europejskich nie kąpie się dzieci po porodzie. Podobno częste mycie skraca życie smile
        • murwa.kac Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 08.08.13, 23:45
          kapie sie.
          inna sprawa, ze mozesz poprosic, zeby tego nie robili.
        • giba116 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 09.08.13, 11:32
          Tam gdzie rodziłam chodziły pielęgniarki z rana z całym majdanem i pytały matki czy kąpać dziecko. Nie było przymusu.
          A że kąpią nad kranem... a jak inaczej sobie to wyobrażacie? Każde dziecko musiałoby mieć swoją wanienkę, przecież z jedną nie obskoczą wszystkich dzieci. Pomijam fakt ile taka kąpiel by trwała. Pół dnia schodziłoby na poranną toaletę noworodków. A one mają kupę innej roboty na oddziale.
          Jeżeli komuś nie odpowiada sposób kąpieli może nie wyrazić zgody, kąpać sam a jak nie jest w stanie to poprosić kogoś z rodziny.
    • gosk-aa80 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 08.08.13, 13:17
      Przecudny, wzruszający, piękny.
    • chocolatemonster Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 10.08.13, 22:14
      Ja mojej po porodzie 24 godziny nie kąpałam. Na drugi dzień razem z mężem zrobiliśmy w szpitalu 'wiaderkowanie' (przedtem położna zrobiła pokaz z jednym z noworodków i mały był super zrelaksowany a my w szoku). Filmik boski,szkoda,że za bardzo się bałam jak Monsta' była mniejsza. Teraz jest wiercipiętą,staje we wannie i mam w planie kąpiel razem z nią.
      Dodam tylko,że jeśli (jak napisały tu mamy) wszelkie szczepienia i pobieranie krwi są stresujące to dla mnie najgorsze było badanie dna oka (Monsta miała wtedy 5 mcy i do teraz mam łzy na samo wspomnienie).
    • mamatin Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 13.08.13, 23:15
      ja na pewno nie podlozylabym glowki, buzki tak malego dziecka pod wode plynaca bezposrednio z kranu - w obawie przed zmiana cisnienia, albo temperatury wody.
      film dla mnie nie jest cudowny, zalewanie oczu, ukladanie glowki na poleczce pod kranem, podtrzymywanie wylacznie za glowke - wszystko jakby o krok od podtopienia maluszka. brrr
    • kerri31 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 14.08.13, 12:01
      Ten film mnie przeraża, mam wrażenie, że zaraz babora to dziecię utopi.
    • ashraf Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 16.08.13, 21:56
      Tak uczyły mnie kąpać położne w Szwajcarii. Tzn. nie pod bieżącą wodą, ale bez mycia, pełna relaksacja w wannie pełnej po brzegi, z zanurzaniem aż na wierzchu zostanie tylko nosek i usta. Synek genialnie wyciszał się przy tym przez kilka miesięcy, lewitował w wodzie, pomrukiwał, widać było, że kąpiel sprawia mu niesamowitą przyjemność. Teraz to już inna bajka, bo w wannie woli się bawić i chlapać wink
    • niuniek3 Re: widziałyście? kąpiel niemowlęcia 17.08.13, 12:57
      Ja tak kąpię mojego malucha - dziś 3m. Nie zawsze zasypia. Ale bardzo się wycisza. Ostatnio wzięłam go ze sobą do wanny i było go trudno zanurzyć. Ale za to co się pochlapał. polecam. super działa na wieczorne wkurzenie niemowlęcia - tylko trzeba wyprzedzić zmęczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka