Dodaj do ulubionych

ekspozycja na gluten a zaparcia

23.08.13, 18:05
Jeśli powielam temat to przepraszam, ale nie znalazłam nic podobnego.
Synek ma blisko 6 miesięcy, od trzech dni robimy tę nieszczęsną ekspozycję na gluten - pół łyżeczki kaszy manny do zupki jarzynowej. Dziś dziecię po raz pierwszy w swym młodym życiu ma zatwardzenie - z wysiłkiem wyprodukował małą twardą kupkę. Wcześniej (nawet wczoraj) robił przynajmniej dwie dziennie. Nic innego w diecie się nie zmieniło: kp, dokarmianie mm, obiadki jarzynowe (jak dotąd nie jadł jeszcze owoców ani mięska, rozszerzanie diety z różnych przyczyn idzie nam dość wolno). Czy objawem nietolerancji glutenu mogą być zaparcia? Wszędzie czytam że wręcz przeciwnie - biegunki. Żadnych innych objawów alergii nie ma, brzuszek też raczej nie boli. A może to po prostu normalna, niealergiczna reakcja na kaszkę manną? Będę wdzięczna za jakieś porady/sugestie.

--
https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bhdge2brf7h88.png
Obserwuj wątek
    • eps Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 23.08.13, 19:43
      co innego jeść wodniste mleko a co innego zjeść coś treściwego.
      Efekt taki że i kupa twardsza smile
      Wszystko jest dobrze.
      I jak ja strasznie nie trawie tego "EKSPOZYCJA NA GLUTEN" smile
      nie tak dawno jak ja miałam maleńkie dzieci to sie dawało dzieciakowi skórę chleba i już.
      A teraz 2 łyżeczki tego i tamtego i ekspozycja ...
      Jakos tak to urosło do rangi eksperymentu medycznego a nie zwykłego jedzenia.
      Trochę luzu kobiety.
      mniej "ekspozycji" więcej wiary i dobrze będzie smile

I jeszcze w formie żartu.
      Napisałaś że "ROBIMY" ekspozycję na gluten smile
      synek zrobił twardą kupę tak, a Ty jak na tę "ekspozycję" zareagowałaś?
      Tez kupa była twarda? smile
      • anjaka1983 Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 23.08.13, 20:19
        haha u mnie to się bólem głowy skończyło, jak zawsze, kiedy młody zrobi coś, co uważam za odstępstwo od normy ( i co zazwyczaj odstępstwem wcale nie jest).

też nie lubię tej "ekspozycji" i widać nawet nie umiem poprawnie użyć tego sformułowania tongue_out zresztą, jeszcze kilka dni temu nie wiedziałam w ogóle o jego istnieniu, odkryłam je gdzieś tu na forum smile

a martwiłam się, bo ja to zagorzały alergik jestem (akurat nie na na gluten, ale i tak trochę tego jest) i tylko czekam, jak ten cały cyrk zacznie się u młodego..
        • eps Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 23.08.13, 21:32
          eee nie stresuj sie tak bo zanim dzieć urośnie to Ci głowa pęknie smile
          dużo jeszcze różnych "ekspozycji" będzie i trzeba jakos tak zdroworozsądkowo podejść do sprawy. Jak dziecko nie płacze, nie widać WYRAŹNEGO cierpienia i bólu, żadnych większych krost, odparzeń czy krwawień to trzeba dać sie dziecku nacieszyć nowymi smakami, konsystencjami, gramaturami smile
    • elihor81 Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 24.08.13, 07:34
      a ile tej zupy jarzynowej dajesz? Ja swojej 3 miesięcznej córce gotuje kaszę manna na noc ale gotuje pół godziny aby się rozgotowala. Też mam jedną kupę dziennie. Przy kaszy dajemy dziecku więcej pić i wtedy jest ok.
      • agncwy Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 24.08.13, 11:16
        Tak z ciekawości,w jakim celu podajesz 3 miesięcznemu dziecku kasze?
        • elihor81 Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 24.08.13, 13:09
          Podaję na noc w celu przespania całej nocy przez dziecko. Szczęśliwe dziecko= szczęśliwa matka= wyspana matka. Ale nie myśl sobie, że to są jakieś kosmiczne ilości, dwie lyzeczki bardzo płaskie na butle. Metody zywieniowe stosowane obecnie są wg.mnie słabe.
          • 0lindra Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 24.08.13, 19:34
            ojej, biedne dziecko
            • elihor81 Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 24.08.13, 19:47
              Moje? Niby dlaczego?
              • 0lindra Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 24.08.13, 20:15
                bo jego malenki brzuszek nie jest jeszcze dojrzały do jedzenia kaszki. Skoro ma 3 msc i juz ja je, to od kiedy zaczynałas? No ale widze, ze wazniejsza jest przespana noc nic zdrowie dziecka.
                Próbowałas klas dziecko bez kaszki? Moze ona jest zbedna? Ogolnie to odwazna jestes.
                • elihor81 Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 24.08.13, 21:28
                  Moja Droga, nie zarzucaj mi, że ważniejsza jest dla mnie przespana noc niż zdrowie dziecka.dziecko budziło mi się w nocy z głodu więc sprobowalam dodac jedną lyzeczke kaszy manny rozgotowana na maksa i poskutkowało.Powiem Ci tak, że żywienie niemowląt i małych dzieci fascynowało mnie od dawna.Mam różne ciekawe książki na ten temat jak karmiono dzieciaki kiedyś i teraz.Sądzę że obecnie rodzice się strasznie spinaja w tej materii i jak ktoś tu napisał, że żywienie uchodzi do rangi eksperymentu medycznego.Poczytalam książkę starą jak świat i myślę sobie, że spróbuję z ta kaszą.Nie spalam pół nocy bo czekałam na reakcję.Więc chyba nie jestem jeszcze taka strasznasmile
                  • eps D0 elihor81 24.08.13, 22:17
                    W końcu ktoś normalny się znalazł smile a już myślałam, że wszyscy wymarli, ale jednak jest nadzieja smile

ja kiedyś małemu dziecku dałam kość z kurczaka do ssania i moja szwagierka jak to zobaczyła to mało zawału nie dostała smile
                    • elihor81 Re: D0 elihor81 25.08.13, 02:39
                      Wychowywanie dziecka w obecnych czasach to masakra.
                      Moją córkę nie ubieram w różowy kolor to ludzie zaglądając do wózka mówią: 'o jaki piękny chłopiec'.
                      Współczesne poradniki (niestety czyta mój małżonek) należy wyrzucić czym prędzej aby nie oszalec.
                      Żywienie- to jest gruby temat. Jak słyszę teksty, że lekarz nie zaleca tego i tamtego to zastanawiam się gdzie jest chłopskie myślenie. Jak powiedziałam koleżance, że zapodalam młodej 3 kropelki soku z marchwi- sama zrobiłam i marchew z ogrodu to usłyszałam, że marchew źle wpływa na wątrobę.
                      Dziecko przesypia noc- źle to nie jest normalne. Ale narzekać że wstaje się do roczniaka to jest ok.
                      Ale jak mówię o naturalnej higienie niemowląt i pieluchach wielorazowych to jestem Matka Polka.

Tyle w temacie Mile Panie.
                      Więcej luzu i odwagi życzę. Dziecku to na dobre wychodzi smile
          • anjaka1983 Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 24.08.13, 20:58
            oj 3 miesiące to bardzo szybko.. ryzykowne. szczególnie że niemowlę, w dodatku tak małe, nie ma obowiązku przesypiania całej nocy
          • hanusina_mama Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 24.08.13, 21:12
            Podawanie 3-miesięcznemu dziecku kaszki, w dodatku glutenowej dość mnie zszokował. Powód jeszcze bardziej. Ale jak wiadomo - każdy jest panem swojego dziecka i może z nim robić co chce.
    • hanusina_mama Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 24.08.13, 21:16
      U nas była podobna reakcja po kaszce jaglanej( w ilości całej łyżeczki na 30ml wody), więc u nas definitywnie o kaszkę chodziło, a nie o gluten. Podobnie działała marchewka. Kupka 1 na 3 dni, na szczęście nie było widać, żeby się stwór męczył. Pomogło ograniczenie marchewki i 2łyżeczki jabłuszka do kaszki.
      • anjaka1983 Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 24.08.13, 22:45
        Chyba faktycznie to połączenie marchewki i kaszki zatkało mi dziecia. Teraz niby kupka wróciła do normy, sztuk 2, ale sądząc po odgłosach jakie młody wydaje, jej produkcja wyraźnie przysparza więcej problemów. Zaczęłam podawać jabłko, zobaczymy co z tego wyniknie. Czuję się jak w jakimś laboratorium eksperymentalnym wink
    • awidyna Re: ekspozycja na gluten a zaparcia 25.08.13, 12:28
      Jakby miało nietolerancje glutenu to by były bardzo rzadkie zielone kupy. Jak jest zatwardzenie to głównie dzięki kaszce mannie, która uchodzi za tzw zapychacz i utwardzacz kup. Przy kaszce musisz bardzo duzo płynów podać jesli są problemy z kupą. Ja miałam tak samo i nie tylko z manną ale i jaglana zatwardzenia powodowała. Nie wspomnę o kaszkach na mleku. Raz zjadła i masakra. Nam bardzo pomogło zastosowanie kaszki " Zdrowy brzuszek" najlepsza wersja ze śliwką. Jak wprowadzasz gluten to ona go zawiera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka