Dodaj do ulubionych

Wściekający sie roczniak

09.10.13, 09:02
Jako ze moje dziecko, jest pierwszym maluchem, z ktorym mam w zyciu do czynienia na co dzień prosze o wyjajsnienie czy roczniaki tak maja.

Podczas zabawy, czasem podczas jedzenia zaczyna sie tak jakby wsciekać (nie chce projektowac swoich odczuc na dziecko ale tak to wyglada) - głosno i wysoko (z wściekłościa) krzyczy, ale nie aaaaa, tylko sylaby np DA-DA-DA-DA..., spina górną cześc ciała, macha ręką - jakby chciał mi z liścia przywalic), albo zaciska pięsci. Z mojego punktu widzenia nie ma on w takim momencie powodów do zdenerwowania, dla mnie to wyglada jak atak złości i to bez powodów. Normalne to w tym wieku? (podejrzewam ze ma za maly wachlarz mozliwosci wyrazenia emocji ale w zabawie powinien raczej sie smiac niz denerwowac) Mam nadzieje ze to nie zapowiedz jego przyszlego charakteru?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Wściekający sie roczniak 09.10.13, 09:33
      Takie dzieci intensywnie rosną i rozwijają się, to może dawać różne dziwne odczucia, dlatego są takie dziwne reakcje. Mój roczniak też czasem wrzeszczy bez powodu DAA!!!, my wtedy się z nim przekomarzamy "NIE DAA!!!" KTO DA? TATA DA? Tak sobie trochę pokrzyczymy i jest nam raczej wesoło. Potem mu przechodzi.
      • libretinka Re: Wściekający sie roczniak 09.10.13, 09:51
        Mój 15 miesięczniak też się tak wścieka i potrafi z liścia przywalić jak jest ktoś w zasięgu jego ręki. Wie, że nie powinien tak robić bo od razu potem przytula ( mówię mu, że nie wolno bić, trzeba się przytulać).
        Potrafi coś kopnąć, spiąć się, wrzasnąć, albo jak już jest naprawdę zły to np uderza w coś głową, ręką, nogą itd. Też się zastanawiam czy to normalne.
        Mały jest ogólnie bardzo żywy, śmiejemy się, że jego rozkład dnia składa się tylko z 3 rzeczy, spanie, jedzenie i bieganie, nie ma czasu na to, żeby usiąść chociaż na minutę, zająć się zabawką, no chyba, że jest to grzebanie w szafkach kuchennych czy pralce itd.
    • chocolatemonster Re: Wściekający sie roczniak 09.10.13, 20:02
      Moja (prawie roczniak) podczas zabawy wściekała się,że nie potrafi nałożyć kółka na 'palik'. Ciągle się jej to ślizgało i wyraźnie się denerwowała (podskakiwała,złość na buzi,machanie łapkami). Za chwilę wyczaiła,że może sobie druga rączką przytrzymać 'palik' i jak jej się udało 'podskakiwała' z radości a gdy zaczęliśmy bić brawo - niesamowita radość i 'banan' na buzi.
    • kasiamalpa Re: Wściekający sie roczniak 09.10.13, 21:52
      podobnie jest z moim 13 miesięczniakiem...
      Nie używamy kar typu klapsy itp,a młody jak mu coś nie pasuje,albo jest nie po jego myśli( tak wnioskuję)potrafi uderzyć mnie i meza po nodze np,albo gdzie tam ręką akurat trafi,szczypie,drapie, itp.
      Takie złości okazuje też jak mu coś nie wychodzi podczas zabawy,albo gdy mu czegoś zabronimy i przenosimy go w inne miejsce w domku-z dala od tego co np psuł w danej chwili....histeria ze hej....piski,krzyki ,ale łez zero winkNie wiem, czy on sprawdza nasze nerwy czy możliwości swoich wink ?
      Żeby nie było,że jest małą paskudą,to potrafi się też ładnie tulić do nas tak sam z siebie,i objąć za szyję np.

• mamatomika Re: Wściekający sie roczniak 10.10.13, 09:39
        Jestem totalnie w temacie. Moj maly ma 13 miesiecy i od niedawna tez budzi sie w nim mala furia! Umie nagle tez tak krzyczec, ze uszy puchna. Kladzie sie na ziemie i czasami z rozmachu uderzy sie w glowe, wtedy wyje jeszcze wiecej. Bic nas nie bije ale nie chce sie dac przytulic i jest jakby obrazony na caly swiat. Pare minut pozniej jest juz po wszystkim. Z charakteru jest raczej spokojna przytulanka tak bym go okreslila smile Mysle ze oni maja w tym wieku jakis skok rozwojowy i poprostu nie umieja sobie poradzic z nowymi emocjami. Minie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka