wiola22 09.08.04, 17:55 Poradzcie co robić kiedy dzieciak tam niesamowicie płacze że aż zapiera mu dech w piersiach i nie może zlapać oddechu. Moja mała zanosi się takim placzem zazwyczaj podczas szczepienia po wbiciu igly.Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot26 Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 09.08.04, 18:15 Przytulic, poglaskac, powiedziec, ze juz po wszystkim, poczekac az sie uspokoi. I chyba tyle Dziecko raczej nie "zapomina sie", po prostu jest przestraszone, cos je boli, cos mu dokucza. Trzeba je po prostu uspokoic i zapewnic, ze jest bezpieczne i ze mama nie da zrobic nic zlego. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola22 Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 09.08.04, 20:31 Tak to wszystko mogę zrobić po tym jak dziecko już złapie oddech ale co zrobić żeby szybciej go złapało bo trwa to niepokojąco długo. Odpowiedz Link Zgłoś
aga173 Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 09.08.04, 20:39 Moje dziecko już od końca czerwca miało 3 razy bezdech do utraty przytomności.Uwierz mi to jest straszne!!!!!Uważaj z tym,aby u Was się tak nie skończyło,bo mój mały też to miał na początku.W razie pytań jestem na GG 6107286 Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuberka Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 09.08.04, 22:25 W momencie kiedy dziecko nie może złapać oddechu, bo bardzo płacze trzeba zdecydowanie dmuchnąć w twarz. Działa na 100%. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
m.brzezi Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 09.08.04, 23:13 Nasze Maleństwo też tak czasami "się zanosi", robi się przy tym cała czerwona, ale na szczęście przytulenie i delikatne głaskanie po ciemiączku pomaga. A kiedy podejrzewam, ze jest to kolka, to dodatkowo głaszczę oczywiście brzuszek. Lecz wtedy, jak każdej z nas wiadomo, na efekty trzeba poczekać. Natomiast co do szczepienia, to też doświadczyłam tego samego - rozrywający płacz i...wtedy po kilku chwilach, gdy troszkę było lepiej, podałam po prostu pierś (to samo zrobiłam po pobraniu krwi) i pomogło ) Położna powiedziała nam, że gdy Dzidzia straci oddech, to można dmuchnąć w buźkę lub zrobić tak, aby głowa była poniżej poziomu całego ciała - coś podobnego się robiło jak dziecko po porodzie nie oddychało - za nogi i klaps w pupę. Pozdrawiam i powodzenia, oby już czegoś podobnego nie trafiało się Twojemu Maleństwu Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 10.08.04, 00:00 zdecydowane dmuchnięcie na buzię. dziala i dzialac bedzie zawsze, nie tylko teraz ci sie to przyda, potem tez bedzie pewnie wiele okazji do zastosowania. przy okazji - nie zauwazylam, zeby polozenie glowy mialo jakiekolwiek znaczenie. nigdy nie odwracam cory do gory nogami jak sie drze. po prostu mocne dmuchniecie w buzie zmusza dziecko do wziecia glebokiego oddechu, jest to jakis odruch, nie znam sie na tym, ale wielokrotnie pielegniarki i lekarze powtarzali mi, ze to po prostu tak jest. a klaps w pupe i do gory nogami przy porodzie to antyk w ogole, przepraszam, ale to po porstu bezsens, zadnego konkretnego uzasadnienia, zeby dziekco mialo plakac po porodzie... pozdrawiam aga Agniesia - mama Asi (23.08.2003r) foto.onet.pl/albumy/album.html?id=21077&q=joasia&k=2 Odpowiedz Link Zgłoś
kakatarzynal Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 10.08.04, 12:32 Witam > przy okazji - nie zauwazylam, zeby polozenie glowy mialo jakiekolwiek > znaczenie. Ale ma znaczenie i to duże. Mój mały Kubuś zachłysnął się aż do takiego stopnia że właśnie pomoc mojej mamy która wzięła go za nogi głową w dół pomogło- i żeby było wszystko jasne trzy osoby zajmujące się dziećmi to potwierdziły- mój położnik, pediatra oraz położna. Czasem nie ma innego wyjścia jak położenie dziecka sobie na przedramieniu z główką niżej niż całe ciałko. Pozdrawiam Katarzyna i Kubuś (08.07.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 12.08.04, 21:25 hej ale to jest juz zachlysniecie sie (zakrztuszenie jak kto woli), a nie zanoszenie Odpowiedz Link Zgłoś
m.brzezi Do Mamy007 11.08.04, 23:16 Witam! Ja też uważam, że branie dziecka do góry nogami i klaps w pupę tylko po to, zeby zapłakało po porodzie to już "zabytek", niepotrzebny nawiasem pisząc. Ale wyczytałam nawet w książce, że należy utrzymać głowę poniżej reszty ciała w przypadku, gdy dziecko traci oddech np. z powodu zakrztuszenia, czy też głebokiego płaczu. Moja koleżanka uratowała w ten sposób swoją 8-mio mesięczna siostrę, gdy ta przestała oddychać, bo czymś się zakrztusiła. Nie dala jej klapsa, ale w miarę mocno potrząsnęła za nogi. Może jednak taki sposób "nie działa" przy "zanoszeniu się" od płaczu, nie wiem. Ale wiem, że nie miałabym odwagi wziąć swojej małej za nogi i potrząsnąć. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: Do Mamy007 12.08.04, 21:23 hej tak laicko patrzac to dziecko przy zanoszeniu predzej sie zakrztusi gdy bedzie mialo glowe nizej. jak ma glowe wyzej to nie ma czym sie zakrztusic, bo zgodnie sline ma na dole. a jak je wywrocisz do gory nogami to wlasnie wtedy moze cos splynac i cofnac sie do nosa na przyklad. to tak z mojego punktu widzenia, lekarzem nie jestem ) a jesli chodzi o zakrztuszenie czyms tam to calkiem co innego. wtedy pozycja ciala z glowa ponizej reszty ciala badz pozycja bezpieczna na pewno pomaga. pozwala cofnac sie temu czemus, co doprowadzilo do zakrztuszenia. starszych dzieci nie podnosi sie za nogi tylko staje z tylu i chwyta sie ponizeej mostka i silnie naciska, z tego co pamietam z pierwszej pomocy mam nadzieje, ze nigdy nie bede musiala testowac, zwlaszcza na wlasnym dziecku, zajecia z po pare lat temu mi wystarczyly ) pozdrawiam aga aha, a pozycja bezpieczna pozwala uniknac zakrztuszenia (np wymiocinami) gdy dziecko jest nieprzytomne Odpowiedz Link Zgłoś
pandora_ Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 10.08.04, 07:03 Przytulic, przejdzie. Moj Pitul do teraz czasem tak placze, szczegolnie, kiey nie umie zasnac - robi sie czerowny, zatyka go, ale potem zaraz leca lezki. Jesli takie "zaniesienie" natychmiast zastepowane jest placzem, to normalna reakcja na bol u takiego maluszka. Jesli potem dziecko sinieje i nie umie zlapac oddechu, to est typowe zanoszenie sie. Sposoby sa rozne, polozna polecala klepniecie w plecki i pozycje glowa w dol. Brr, ale ponoc pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 10.08.04, 11:01 A dlaczego nie używacie maści lub plastrów znieczulających przed szczepieniem? Zaoszczędzicie dziecku bólu i stresu. Jeżeli ma bezdech to albo dmuchnąć w twarz ,albo przetrzeć buzie mokrą pieluchą. Odpowiedz Link Zgłoś
ogi1 Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 10.08.04, 11:06 Sprobuj podczas szczepienia podac jej piers. Moja kolezanka tak robi i jej coreczka nawet nie zauwazy, ze jest cos nie tak. A i jeszce sa takie masci znieczulajace, ktorymi smaruje sie kilkadziesiat minut przed szczepieniem. Sprobuj. Odpowiedz Link Zgłoś
gniszka Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 11.08.04, 18:05 polecam maść EMLA 40 min przed wkłuciem na to platerek zeby nie zaschła i kazać Pani szczepić w to miejsce dowiedz się tylko czy szczepienie jest w raczkę czy w udo-wystarczy w tym celu wykonać telefon do przychodni lub spytać przy poprzednim szczepieniu jak będzie wykonywane następne.Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 12.08.04, 14:44 trzeba mu dmuchnac w buzie Odpowiedz Link Zgłoś
olga50 Re: Co robić kiedy dziecko"zapomina się"? 12.08.04, 21:51 Widziałam kiedyś jak dziecko mojej siostry "zaniosło się".Płakało (a właściwie "darło się") i w pewnej chwili przestało i widac było jak czerwienieje i nie oddycha.Wówczas kuzynka dała mu klapsa i to dosyć mocnego i ono złapało oddech i dalej płakało, po chwili zaczeło się uspokajać. Odpowiedz Link Zgłoś