marle.na23 27.11.13, 12:23 Witam, Chciałabym Was zapytać o opinię na temat elektronicznych niań. Czytałam o nich trochę i zastanawiam się nad kupnem. Jak się Wam sprawują? Czy w ogóle używacie ich? Jaki model posiadacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kondolyza Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 27.11.13, 13:01 ja mam angelcare monitor oddechu z nianią. nie wyobrazam sobie zycia bez tego urządzenia. juz drugie dziecko z nim chowam. baze montuje do kontaktu w pokoju dziecka,plytki wkladasz pod materac(kladziesz na drewnianej podlodze). dziala tez w lozeczku turystycznym. ja mam przy sobie przenosna sluchawke ktora wyswietla temperature w pokoju dziecka i pokazuje "tykająca" wahadelko co oznacza ze dziecko oddycha. monitor dziala. naprawde. w pierwszym miesiacu zycia syna zalaczyl sie kilka razy,za kazdym razem podchodzilam,trącalam dziecko i juz bylo ok. moze samo by zaczelo oddychac,ale co jesli nie? co by bylo gdyby bezdrch sie wydluzyl? gdyby nie bylo niani i sygnalu? uwazam ze angelcare jest najlepszy na rynku, masz 8 kanałów czestotliwosci wiec mozna ustawic tak zeby nie bylo zakłócen( ma to znaczenie w miescie,moga sie wbijac jakies inne urzadzenia). mozna ustawic zeby sygnalizowal zmiane temperatury w pokoju dziecka ponizej lub powyzej jakiejs ustalonej(ja nie uzywam,raz mnie zaalarmiwalo to myslalam ze umre na zawal mozna ustawic powiadamianie o zgubieniu zasiegu z bazą(korzystamy na dzialce jak dziecko spi w domu a my idziemy na łąke na ognisko-mamy pewnosc ze zasieg jest). mozna ustawic tryb ciagly(caly czas slychac co sie dzieje) lub tryb cichy-załączanie dzwieku dopiero wtedy gdy w pokoju dziecka dzwoek sie pojawia.załącza sie bardzo płynnie,bez zadnych trzasków itp. dzwiek bardzo czysty,skala glosnosci kilkustopniowa. bardzo polecam. mam porównanie z urzadzeniem typu sama niania-intercom za ok 100 zl ktorych pelno w internecie. kupilam taką dla corki gdy sie syn urodzil. po 2 dniach oddalam. nie miala trybu ciaglego nadawania,a jak sie zalączała to byl taki trzask i zgrzyt ze nie bylo juz jak uslyszec tego dzwieku ktory ją aktywował... poza tym miala tylko 2 czestotliwosci wiec ciagle byly zakłócenia. i o wiele mniejszy zasięg. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatomika Re: Do kondolyza 27.11.13, 19:56 kondolyza napisała: > > uwazam ze angelcare jest najlepszy na rynku, masz 8 kanałów czestotliwosci wiec > mozna ustawic tak zeby nie bylo zakłócen( ma to znaczenie w miescie,moga sie w > bijac jakies inne urzadzenia). > mozna ustawic zeby sygnalizowal zmiane temperatury w pokoju dziecka ponizej lub > powyzej jakiejs ustalonej(ja nie uzywam,raz mnie zaalarmiwalo to myslalam ze u > mre na zawal > mozna ustawic powiadamianie o zgubieniu zasiegu z bazą(korzystamy na dzialce ja > k dziecko spi w domu a my idziemy na łąke na ognisko-mamy pewnosc ze zasieg jes > t). > mozna ustawic tryb ciagly(caly czas slychac co sie dzieje) lub tryb cichy-załąc > zanie dzwieku dopiero wtedy gdy w pokoju dziecka dzwoek sie pojawi Ja tez mam teraz z tej firmy i jest ok. Kiedys mialam z Avantu i tez byla ok. Co mnie tylko dziwi to te rozne kanaly...po co one sa? Z Avancie tego nie bylo, pisalas ze mozna go wlaczyc na tryb ciagly. Ja sie to robi? Nie zauwazylam takiej funkcji. Mieszkam na uboczu malego miasteczka, probowalam roznych kanalow i czasami mam jakies przebicia, jakby radio gralo lub telewizor. Troche mnie to irytuje bo w Avant nie bylo kanalow i nigdy przebicia nie mialam. Ale poza tym jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Do kondolyza 27.11.13, 20:40 to pewnie był przypadek że na jedynym dostępnym kanale w Aventu nie było zakłóceń. różnorodnośc kanałów oznacza generalnie im więcej tym lepiej, bo jak właśnie ściąga Ci jakieś zakłócenia to wsytarczy wybrać przyciskiem CH-select przytrzymać dłużej, wybrać inny kanał i sprawdzić czy na nim jest lepiej. z dostępnych 8miu zawsze znajdzie się jakiś co będzie ok. co do wyboru trybu ciągłego lub załączania tylko w sytuacji zaistnienia dźwięku w pokoju dzieci to wybierasz to naciskając wielokrotnie przycisk MENU, jak wcisniesz raz to podswietli Ci się ikonka wyboru trybu-niania, sama niania, sam monitor, lub niania i monitor (wyboru dokonujesz strzałkami góra dół, a ikonka niani mruga dając sygnał zę teraz to wybierasz), po drugim wciśnięciu podświetla się znaczek drugi od prawej - antena satelitarna, strzałkami wybierasz ON lub OFF chodzi o zasięg - jeśli ON to niania da sygnał jeśli słuchawka zgubi zasięg bazy. kolejne czyli 3-krotne kliknięcie menu przełącza na czwartą (nie wiem czemu nie kolejno na trzecią tylko na czwartą) ikonkę która wygląda jak mikrofon na stojaku. To właśnie funkcja któ?a Cię interesuje - tutaj też jest opcja ON lub OFF i jesli off to będzie cały czas nadawał, a jesli ON to będzie się załączał zgodnie z ustawieniem czułości na bazie (chyba-pokrętło z tyłu aniołka). Odpowiedz Link Zgłoś
mamatomika Re: Do kondolyza 27.11.13, 21:14 Dzieki za szybka odpowiedz, ale ja nie mam takiej funkcji albo jestem za glupia Nie mam tez menu... Moj model to AC420D, chyba wybralam taki do dupy... moge ustawic kanal, glosnosc, temperature, zasieg i to chyba wszystko. Moze sa rozne z tej firmy a ja nie zwrocilam na to uwagi, a moze te z czujnikiem oddechu ( ja nie mam) sa inne? Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Do kondolyza 06.12.13, 21:39 Koleżanka pewnie pisze o Angelcare AC 1100 - ja mam taki, syn spał aż do końca 9 mż na nim, jest naprawdę super. U nas ani razu się nie włączył alarm, ale samo pikanie działało na mnie baaaardzo uspokajająco. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 27.11.13, 13:12 mialam jakąś tam zwykła nianie z Aventa. nie była specjalnie przydatna, bo płaczące dziecko słyszałam bez problemu przydawała sie tak naprawde tylko jak zostawialam dziecko śpiące w domu i schodziłam na dół do pracy. ale to bylo tak rzadko ze w sumie nie warto bylo niani kupowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mmajcka Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 27.11.13, 15:48 Tak, mam i korzystam. Mam z kamerka. Dzwieku nawet nie wlaczam, bo mam male mieszkanko i slysze Mala jak placze, ale na monitorku obserwuje jak spi. Cy sie juz przebudza, czy sie nie przekrecila itp. Czasami nawet zostawiam Mloda na lozku, czy na macie i ustawiam kamerka a ja w tym czasie ide cos zrobic, ale caly czas widze co dziecko robi. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
alutka314 Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 27.11.13, 16:10 Mam zwykłą z Aventu i korzystam. teraz jak mieszkamy w bloku to rzadko bo i tak słyszę jak płacze. Ale jak mieszkaliśmy z rodzicami w domu to super przydatna była. Mogłam zejść na dół, czy wyjść na podwórko Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 27.11.13, 19:05 Korzystałam z AngelCare, opisanej już wcześniej. I zgadzam się z każdym słowem Odpowiedz Link Zgłoś
mamatomika Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 27.11.13, 20:06 ...ale nie odpowiedzialam na pytanie wiec wedlug mnie to zalezy jaka odleglosc dzieli Cie od Twojego spiacego dziecka. Jesli masz male mieszkanie, gdzie w kazdym pomieszczeniu slyszysz swoje dziecko to raczej nie jest potrzebny zakup. My mamy pietrowy dom, z sypialni do duzego pokoju zamykam po drodze 2 drzwi, wiec uslyszec dzieci jest niemozliwe. Jestem tez czesto na pietrze lub latem w ogrodzie, bez tego urzadzenia byloby to bardzo utrudnione lub wrecz niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 27.11.13, 21:17 Zależy, gdzie mieszkasz. Jeśli w piętrowym domu z ogrodem, to jest to bardzo przydatna rzecz. W mieszkaniu do 80 m2 jest raczej zbędny. W tej funkcji dobrze się też sprawdzają Walki-toki, które mają funkcję niani i jest to praktyczniejsze, bo można używać do różnych celów później. Odpowiedz Link Zgłoś
az-82 Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 28.11.13, 08:26 Mamy motorolę z kamerką i jesteśmy bardzo zadowoleni. Mamy zwykłe mieszkanie, więc myśleliśmy że się nie przyda. Do czasu, kiedy pierwszy raz chcieliśmy obejrzeć film wieczorem i mieliśmy włączone po cichutku, żeby usłyszeć dziecko. I następnego dnia zamówiliśmy "przyzywacz", bo tak to nazywamy. Możemy normalnie zamknąć dziecku drzwi do pokoju i włączyć głośno film, przyjmować gości. Poza tym teraz, jak dziecko starsze, przydaje się ta kamerka, można podejrzeć, czy tylko gada do siebie na leżąco i zaraz zaśnie, czy już stoi i skacze. W tym drugim przypadku idziemy i kładziemy z powrotem spać. Nie mamy monitora oddechu. Ja nie chciałam, bo stwierdziłam, że się przestraszę fałszywych alarmów i będę się bać o dziecko, a przecież nie mamy żadnych czynników zwiększających ryzyko, więc prawdopodobieństwo śmierci łóżeczkowej znikome. Odpowiedz Link Zgłoś
mamazuma Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 01.12.13, 21:38 Ja wybralam wideo niania tommee tippee, ale to tylko dlatego bo jestem fanka tej marki. Jakkolwiek jestem bardzo zadowolona, nie miałam z nią żadnych problemow. Podziele sie jednak moimi spostrzezeniami. Nie ma w nianaich czegoś takiego jak czujnik oddechu. Sa to tylko czujniki ruchu lub dźwięku. Nie wiem czemu polscy dystrybutorzy tłumacza to jako oddech. Na każdym opakowaniu jest zawsze opis w j. Pol i ang. Porównajcie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
arya82 Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 02.12.13, 09:16 Mam Angelcare z kamerka, uzywam do dzis a syn ma 17 mcy. Mamy duzy dom czasem jestesmy pietro, czasem dwa nizej od spiacego dziecka, nie wyobrazam sobie zycia bez niani w takim domu, choc przyznam ze wczesniej mielismy male mieszkanie przez 5 pierwszych mcy zycia synka tez nam sie rownie dobrze sprawdzila (np tak jak tu ktos napisal, mozna bylo ogladac glosno film itd) Poza tym nie wyobrazam sobie juz niani bez kamerki, duzo mi dalo to ze moge widziec ruchy dziecka, czasem jeczalo, plakusialo lekko, ale nauczylam sie po jego ruchach kiedy sie naprawde wybudzi, a kiedy to tylko jakas niespokojna faza snu i mnie nie potrzebuje, dzieki temu nie wchodzilam do niego niepotrzebnie (co go wybudzalo czasem na dobre).... Heh, tak mi sie podoba to urzadzenie, ze szczerze mowiac to nie wiem czy wogole sobie teraz wyobrazam zycie bez monitorowania spiacego dziecka, chyba kamerke bedzie mial do 18ki Odpowiedz Link Zgłoś
grajfrutt Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 04.12.13, 13:57 Ja mam Topcom 2010, byłam zadowolona, teraz czeka na następne dziecko Jak kupowałam to mi zależało żeby był sygnał cyfrowy, analogowe mogą odbierać nianie sąsiadów (tak mi podpowiedziała siostra). Mi wystarczyło żeby usłyszeć że dziecko sie obudziło i płacze albo marudzi, nie chciałam kamer, monitorów oddechu itp. I tak jak w postach wyżej, jak mieszkasz w domu zy wielopoziomowym mieszkaniu to jak najbardziej polecam, ja sobie nie wyobrażam funkcjonowania bez niani, latem mały spał a my mogliśmy posiedzieć na tarasie, coś zrobić w ogrodzie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kama_z_poznania Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 05.12.13, 10:31 ja kupowałam jakis czas temu nianie video z aventu dla mojej siostry która mieszka teraz u mnie z brzdącem Też żadnych przebić nie ma, przynajmniej do tej pory nam sie to nie zdarzyło. A przydaje sie dosyć często, najczesciej własnie jak mały śpi, albo tak jak ktoś juz wspominał jak zostawiam siostrzeńca na macie edukacyjnej a my idziemy np gotować obiad. Nasza ma jeszcze bardzo fajną opcje, dwukierunkowy głośnik, nie tylko siostra słyszy synka ale on tez ją moze słyszec Odpowiedz Link Zgłoś
anjaka1983 Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 05.12.13, 10:51 mamy avent z kamerką, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
baba-baba Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 05.12.13, 17:45 My mamy Fisher Price,włączam jak idę do ogrodu gdy młody śpi.Działa na jakieś 40 metrów,dalej za bardzo szumi.To jest najprostsza chyba niania.Słychac dziecko jak gada czy płacze i tyle,mi to wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
utrzymanka Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 06.12.13, 14:43 Czesc, z tego co widze wszystkie uzywacie elektronicznych nian, ktore sa niebezpieczne dla dziecka i juz niedlugo zostana w unii wycofane. One nadaja na dosc mocnych falach, to tak jakby dziecku nad glowa dzwoniaca komorke postawic. Sa na rynku duzo mniej szkodliwe, ktore nie emituja fal non- stop, tylko w przypadku placzu dziecka i sa rownie skuteczne np. Super Nova Odpowiedz Link Zgłoś
az-82 Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 06.12.13, 14:54 Nie wiem, na jakiej podstawie wysnułaś wniosek, że wszystkie tu używamy niań niebezpiecznych dla dziecka. Ta którą ja mam, nadaje tylko po przekroczeniu progu głośności. Nie pisałam tego, bo nawet nie przyszło mi to do głowy, bo to dla mnie takie oczywiste. Pewnie inne dziewczyny tak samo. Poza tym nie stawia się tego dziecku nad głową. U nas stoi to 2m od dziecka. A niestety wszystkie nasze dzieci są nieustannie napromieniowywane. Co z tego, że ja nie włączę nic, jeśli widzę, że odbieram 20 różnych! sieci bezprzewodowych. I te wszystkie fale sobie spokojnie latają wszędzie i nic nie poradzisz, bo nie pójdziesz do sąsiadów i nie zakażesz im używania bezprzewodowego netu, bluetootha czy innych zabawek. Odpowiedz Link Zgłoś
utrzymanka Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 06.12.13, 14:58 Pisze tak, bo marki, ktore zostaly wymienione uzywaja wlasnie tych szkodliwych czestotliwosci i czesc z nich nadaje fale non- stop. Mysle, ze kupujac nianie, na to wlasnie trzeba zwrocic uwage a nie na disajn czy jakosc dzwieku.... Ale fakt, nasze dzieci sa narazone na rozne szkodliwe fale. Dlatego nie warto im juz dodawac. Malo osob tym sie interesuje, osobiscie tez sie nie znam, ale moj maz " zglebil" temat, dlatego dziele sie taka informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 06.12.13, 15:26 mam i nie wyobrażam sobie nie mieć. Przydala sie przy dwójce dzieci. Mam Aventa Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 06.12.13, 16:09 Mam motorole, ale bez kamerki. Super sprawa! Mały sobie śpi a ja mogę w spokoju piętro niżej obiad gotować Bez niani to koszmar! Ganialam góra-dół by nasluchiwac czy wstał. Gdy byłam przekonana, że mały śpi to okazywało się, że zaryczany siedzi w łóżeczku, bywalo też odwrotnie. Dlatego niania to super rzecz! Odpowiedz Link Zgłoś
kavainka Re: Czy korzystacie z elektronicznych niań? 06.12.13, 16:44 Ja też korzystam z nianią z kamerką. Mała śpi na parterze a ja przebywam na I piętrze, dla mnie bardzo uciążliwe jest chodzenie po schodach. Śpi baaaaaaardzo czujnie jak do niej zaglądałam często ją tym budziłam. Parę razy zdarzyło się że nakryła się kołderką albo przewróciła na brzuszek (do dziś nie umie z brzuszka na plecki). Kamerka bardzo ułatwia nam życie i czujemy się z nią bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś