Dodaj do ulubionych

co z tym spaniem?

13.01.14, 18:34
Moja córka 3 dni temu skończyła 6 miesiąc życia i od jakiegoś czasu (około półtora miesiąca) praktycznie nie śpi w dzień. Jedna 35 minutowa drzemka na cały dzień to wielki sukces. Mam nad tym przejść do porządku dziennego czy jest szansa żeby zachęcić ją do dłuższej drzemki? Zależy mi na tych drzemkach, mam starszą córkę dla której nie mam czasu bo ciągle wiszę nad rozkrzyczanym niemowlakiem. Niestety chwilowo chusta nie wchodzi w grę ze względów zdrowotnych małej. Skakanie na piłce,biały szum a nawet spacery nie pomagają, o smoczku nie ma nawet mowy bo go od początku nie toleruje..
Obserwuj wątek
    • mayaalex Re: co z tym spaniem? 13.01.14, 20:13
      Zawsze mi sie wydawalo, ze to moj synek malo spi, ale Twoja corka go przebila sad
      Nie mam niestety zadnej rady dla Ciebie - jedynie zakladalabym, ze jak dziecko zacznie sie samo poruszac (pelzac, raczkowac, podnosic przy meblach) to zrobi sie troche latwiejsze w obsludze i bedziesz miala troche wiecej czasu dla starszej coreczki (tzn trzeba na nie oczywiscie bardzo uwazac ale przynajmniej nie trzeba caly czas nosic smile
      • dziewczyna_bosmana Re: co z tym spaniem? 13.01.14, 20:41
        Staję na rzęsach żeby nie nosić. Leży sobie na macie/kanapie a ja obok ze starszą bawimy się klockami, książeczkami itp. Problem zaczyna się kiedy się rozmarudzi bo wtedy tylko łapki i koniec, taka mała Zosia Rączkosia. Raz poleży dłużej a innym razem po minucie jest jęk. Leżeć musi bo ma tyły z rozwojem fizycznym (przewraca się tylko na jeden bok, na brzuch przewróciła się sama jeden raz i to przypadkiem, prawie cały czas rozrzuca rączki na boki i kiepsko z leżeniem na brzuchu) stąd ćwiczenia i tymczasowy zakaz chusty. Ręce mi czasem opadają bo zaśnie przy piersi i już ją odkładam a ona oczy jak 5 złotych i dalej wierzgać i chichotać.. Słodka jest wtedy ale powinna choć troszkę pospać. Sikanie czy jedzenie przy akompaniamencie półroczniaka z bardzo zdrowymi płuckami też fajne nie jest a jak starsza wtóruje to już kompletna załamka uncertain
    • ashraf Re: co z tym spaniem? 13.01.14, 22:26
      A w nocy jak śpi? Może po prostu szybko przestawiła się na "dorosły" rytm? Mój w 6 mcu też już mało co spał w dzień i tak mu zostało do dzisiaj, od wielkiego dzwonu prześpi dłużej niż 1 h, a są i dni, kiedy padnie na dywanie na 15 min. i na tym koniec.
      • dziewczyna_bosmana Re: co z tym spaniem? 14.01.14, 09:31
        Noc przespana od około 20.00 do około 3.30-4.00 a po karmieniu do 6.00 max 7.00. Czasem w dzień zamknie na 10 minut oczka przy cycu ale przed końcem karmienia się budzi i dalej rozrabiać.
        • ashraf Re: co z tym spaniem? 14.01.14, 09:59
          Czyli jak na piersiowe dziecko, to mozna uznac, ze przesypia noc. Najwidoczniej mlode uznalo, ze noc jest od spania, o dzien od szalenstw, w sumie lepiej tak, niz na odwrot wink A na spacerze nie usypia?
          • dziewczyna_bosmana Re: co z tym spaniem? 14.01.14, 12:10
            Spacery też do łatwych nie należą. Najpierw przez naście minut wrzeszczy jak opętana, potem zasypia a następnie po około 30-40 minutach budzi się i z reguły wznawia koncert..
            • ashraf Re: co z tym spaniem? 14.01.14, 12:47
              Stawiam na problemy z wyciszeniem sie i zasypianiem - po prostu. Moj tez mial (i czesto dalej tak ma), ze strasznie ciezko mu bylo zasnac w dzien. Niania ma na niego patent - idzie z nim do zaciemnionej sypialni i kolysze w spacerowce rozlozonej do pozycji pollezacej, zazwyczaj odpada w kilka minut. Z nami, w weekendy, sen w ciagu dnia jest towarem deficytowym, zasypia tylko na dluzszym spacerze i tez na max. 30 min.
    • kerri31 Re: co z tym spaniem? 17.01.14, 22:01
      No to współczuję. Brak snu w dzień dla tak małego dziecka to raczej nie jest normalne. MOże ma to związek z ząbkowaniem ??
      Powinna spać choćby dwa razy na dobę.
      Może jest głodna? Daj jej porządnie zjeść i pójdź na spacer.
      • dziewczyna_bosmana Re: co z tym spaniem? 18.01.14, 12:53
        Już się troszkę przestawiła i potrafi pospać dwa razy ponad godzinę. Ząbki na szczęście się przebiły i powinno być jakiś czas spokojniej. Dziękuję smile
    • widka3 Re: co z tym spaniem? 18.01.14, 14:15
      Może to rzeczywiście kwestia wyciszenia: moja córka w dzień sypia fatalnie i krótko ale jak już się "roześpi" w nocy i przedpołudniem to potrafi 12-14 godzin z małą przerwą na jedzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka