Dodaj do ulubionych

prezenty na chrzest

21.04.14, 16:49
Co Wasze dzieci dostaly na chrzest? I jaki prezent podabal sie Wam najbardziej?
Wiem, ze chrzest nie jest dla prezentow, ale jesli mozecie to prosze o odpowiedzi.
Dzieki.
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: prezenty na chrzest 21.04.14, 17:57
      Zależy, ile dziecko ma jak jest chrzczone. Co innego daje się dwumiesięczniakowi, a co innego starszemu. No poza typowo pamiątkowymi rzeczami, w stylu ikona, Biblia, medalik, łańcuszki i inna biżuteria, srebrne smoczki i łyżeczki itp.
    • momoneymoproblems Re: prezenty na chrzest 21.04.14, 18:29
      synka chrzciliśmy w niedzielę wielkanocną więc jesteśmy w temacie smile nie będę oryginalna - najczęściej prezentem był pieniądze ale synek dostał też kolekcjonerską złotą monetę, kryształowego konika na biegunach, ramkę na zdjecia, łańcuszek z krzyżykiem poza tym zabawki, książeczki itp.
    • annakulczycka85 Re: prezenty na chrzest 21.04.14, 19:06
      Mój synek dostał kojec, ikonkę, matę edukacyjną i pieniądze
    • malaidka Re: prezenty na chrzest 21.04.14, 19:14
      Ja też jestem w temacie, chrzciny za tydzień.
      Powiedziałam wszystkim, że chcemy pieniądze. Dla dziecka wszystko mamy, a zbieracze kurzu typu smoczki itp. Zupełnie mnie nie odpowiadają.
      Zebraną kwotę planujemy zainwestować tak, by w przyszłości córka mogła z tego skorzystać i sama zdecydować co chce.
      Nie potrzebna nam 50 sukienka, 3 mata czy 10 gryzak. smile
      • jw.ow Re: prezenty na chrzest 21.04.14, 19:35
        Ja też popieram dawanie pieniędzy. Te medaliki, krzyżyki, złote grzechotki- po co to ? To lezy i się kurzy...My także mamy wszystko już dla dziecka no ale sugerować nikomu niczego nie będę, co najwyżej mąż tongue_out Z mojej strony są sami ateiści więc nikt nie wpadnie na pomysł, by dziecku krzyżyk kupować. Najwyżej dopytają, czy nam czego nie potrzeba.
    • ashraf Re: prezenty na chrzest 21.04.14, 20:05
      Moim zdaniem poza typowymi pamiątkami (złota biżuteria itd.) najlepszym prezentem są pieniądze, tak na chrzest, jak i na ślub smile Rodzice sami zdecydują co najbardziej ucieszy ich dziecko.
    • panizalewska Re: prezenty na chrzest 21.04.14, 21:19
      U nas chrzest był trochu dawno, bo na zeszłe Boże Narodzenie wink mała miała wtedy pół roku. Dostała chyba ze dwie zabawki - samograje Fisher Prajsa, których się śmiertelnie bała jeszcze przez 2 miesiące co najmniej wink Rodzice chrzestni nas zaskoczyli dosyć - medalik serduszko, ale z prawdziwymi brylantami o_O więc młoda dostanie to raczej do rąk na 18-stkę, żeby do szkoły nie nosiła wink
      Ale chyba najbardziej podobał mi się prezent od mojej dalszej cioci - mamy mamy chrzestnej, którym to prezentem była antyczna srebrna chochelka do sosów, z certyfikatem autentyczności domu aukcyjnego / z antykami itp. Także wielki szacun, inwestycja w antyki to jest coś, co lubimy bardzo w mojej rodzinie. Młodej oczywiście przekażę, jak będzie szła na własne "gospodarstwo domowe" wink
      Ja kiedyś - nie na chrzest, ale na imieniny, już jako dorosła - dostałam super stary tasak (kocham noże itp). Był ze mną nie jeden raz na żaglach na mazurach dla postrachu wink
      • jw.ow Re: prezenty na chrzest 21.04.14, 21:40
        Antyki. Z tym sie jeszcze nie spotkalam ale skoro u was taka tradycja smile
    • ilianna Re: prezenty na chrzest 21.04.14, 22:19
      Moja była chrzczona, jak miała ponad rok. Dostała trochę zabawek - lalę, rowerek. Dostała pieniądze. Fajnym prezentem był komplet dziecięcych sztućców (może być z grawerem), do tej pory ich używa. Od chrzestnej dostała medalik - będzie na komunię. Prosiłam też o książki z dedykacją, takie z klasyki dziecięcej (m.in. Kubusia Puchatka) - prezent przydatny, a jednocześnie pamiątka. Pradziadek sprezentował Biblię, też z dedykacją, moim zdaniem piękny prezent.
    • nuage8 Re: prezenty na chrzest 22.04.14, 08:36
      U nas oprócz pieniędzy: złoty łańcuszek z zawieszką-inicjałem imienia, bransoletka z białego złota z grawerem imienia + kolczyki, obrazek na ścianie z aniołkiem i imieniem córki, minibiblia Bravi Soledad, stolik edukacyjny. Córka miała 7 m-cy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka