Dodaj do ulubionych

regularność

06.05.14, 09:16
Zżera mnie zazdrość jak czytam na forach, że niemowlaki jedzą o stałych porach 6-7 razy dziennie. Moja 5-miesięczna corka je jak chce i ile chce (tylko kp). Niby super ale mnie to męczy bardzo.
Tak często zaczęła jeść gdy w 4tym miesiącu zaczęły się biegunki, śluzowate kupki, nawet 10x dziennie. Karmiłam wtedy 15x na dzień, na każde marudzenie, żeby się nie odwodniła. Po dwóch miesiącach została postawiona diagnoza - ma nietolerancję laktozy. Ilość kupek się zmniejszyła, 2-3 na dzień ale nadal je tak często - średnio po 10-12 na dzień. Czasem od razu po przebudzeniu, czasem nie. Czasem co godzinę, czasem co 3. Ssie pierś przez 3 minuty, czasem przez 15. Inna sprawa, że ostatnio w nocy ssie pięknie a w dzień - ssie, odwraca głowkę, patrzy na coś z zaciekawienie, ssie, odwraca główkę i tak po 30 razy. Czy to się ureguluje, czy ja powinnam jakoś tego przypilnować? Zastanawiałam się czy za każdym razem jest głodna ale ewidentnie na pierś się rzuca gdy zaczynamy jeść.

No i druga kwestia - drzemki. Tak samo. Kapię ją o stałych porach. Chodzimy na spacer o stałych porach. Czasem na tym spacerze śpi, czasem marudzi. No ale drzemki to już losowo. Kładę ją gdy tylko zaczyna trzeć oczka i czasem śpi minutkę a czasem godzinę.

Jestem dla dziecka i poświęcam jej bardzo dużo czasu. Ale sama nie mogę nic zaplanować. I tak się zastanawiam, kiedy to się ustabilizuje? Czy samo, czy powinnam coś z tym zrobić? Ma już 5 miesięcy a ja nigdy nie wyszłam bez niej na dłużej niż godzinę, bo ciągle domaga się cycka... Przesadzam? Wy też tak macie?
Obserwuj wątek
    • az-82 Re: regularność 06.05.14, 09:28
      Jak zaczniesz dziecku wprowadzać stałe pokarmy, to rób to o określonej godzinie. Potem będziesz dokładać kolejne posiłki, też o określonych godzinach. W międzyczasie dziecko będzie rezygnować z kolejnych drzemek i jak będzie miało 2 drzemki dziennie i ze 2 lub 3 stałe posiłki, to będziesz prawdopodobnie w stanie to ogarnąć i wdrożyć rutynę. Przynajmniej tak było u nas smile
      Wcześniej też nic nie było stałego. A później zaczęło być coraz bardziej regularnie. Oczywiście ta rutyna trochę się zmienia wraz z dzieckiem, bo dziecko rośnie, dochodzą kolejne stałe posiłki, odpada drzemka, dziecko chodzi później spać, bo starsze, albo wcześniej, bo zaczyna więcej szaleć w dzień itp. Ale łatwo już będzie zaplanować wyjście.
      Także wytrzymaj jeszcze kilka miesięcy smile
      • julka.82 Re: regularność 06.05.14, 09:37
        Pocieszyłaś mnie, dziękujęsmile No właśnie teraz zaczynamy wprowadzać stałe pokarmy. Trochę wcześnie, bo to dopiero początek 6tego miesiąca, no ale to jest wskazanie lekarza przez nietolerancję laktozy. Zaciskam w takim razie zęby i mam nadzieję, że za jakiś miesiąc uda mi się wyjść na dłużejsmile
        • nietylkopraca Re: regularność 06.05.14, 15:02
          5 - miesięczne dziecko bardzo łatwo się rozprasza. Spróbuj karmić w ustronnym miejscu, np. w sypialni, gdzie bodźce będą ograniczone do minimum. Może będzie się bardziej najadać.
          • oliwa28 Re: regularność 06.05.14, 15:29
            Jakbym czytała o swoim synku- identiko. W tym samym wieku, tez mamy nietolerancje, zachowuje sie identycznie, spi jak chce smile jeszcze powiedz ze ma problemy z zasypianiem wink ja narazie wszystko robię pod niego- nawet z toalety korzystam kiedy Książę "pozwoli" wink a co do wyjść to zabieram go wszędzie z sobą. To juz duży chłopiec, wiec dlaczego nie smile
            • julka.82 Re: regularność 06.05.14, 17:05
              z zasypianiem- no coz, sama nie usnie. tylko przy cycku lub czasem na spacerze. a jesli robi sie marudna i spiaca i nie chce juz jesc, to trzeba kolysac, 'szuszac', spiiewac. i wtedy po 5-10 minutach zasypia.
              zabieram corke ze soba na zakupy, na spotkania towarzyskie, to fakt. ale np u dentysty od porodu nie bylam bo to zajeloby mi min. 3h z dojazdem.
              ja po prostu mam potrzebe pobycia samej przez kilka godzin ale na razie nie bardzo sie dasad
    • bea-luz Re: regularność 07.05.14, 11:34
      Skoro jest kp to jest to całkiem normalne, że je o niestałych godzinach. Kiedy rośnie potrzebuje więcej i częściej, stąd często nam matkom się wydaje, że nasze mleko jest niewartościowe lub go nie mamy. Przy wprowadzaniu, jak już polubi stałe pokarmy faktycznie rób to o stałych porach ale nie na głodnego, bo na 90% nie będzie chciała próbować.
    • j21p Re: regularność 07.05.14, 16:47
      o rany! ale sie usmiałam - wszystko u mnie tak samo, newet te biegunki.. smile)
      moze nie karmie 15 razy tak jak ty, tylko kolo 10 ale to chyba i tak dużo jak na 5 miesiecy. tez sie zastanawaim co z ta regularnoscia..
      • julka.82 Re: regularność 07.05.14, 18:04
        ja teraz karmie 10 na dobe. w dzien ilosc karmien sie zmniejszyla i sa krotkie - nawet po 5 minut. a w nocy.... budzi mnie z 5 razy, wisi po 20 minut... robie sie zombie a podobno nie bedzie lepiej.
        a jaksobie poradzilas z tymi biegunkami?
        • mad_die Re: regularność 07.05.14, 20:12
          Ej sorki, ściągasz mleko do kubka, kubek dajesz tacie i wychodzisz.
          Wracasz za 3h.
          I on MUSI sobie poradzić.
          • lidek0 Re: regularność 07.05.14, 21:03
            dokładnie i w nocy tatuś też może wstać, wcale nie trzeba być zombi przy kp
          • julka.82 Re: regularność 07.05.14, 22:34
            sad
            mad_die, bardzo bym chciala. probowalam i zwyklym laktatorem i elektrycznym i nie da sie. byla u mnie doradczyni lakatacyjna i powiedziala ze niektore kobiety tak maja, po prostusad
            w sumie to nie ponawialam prob bo bolaly mnie piersi przy odciaganiu - probowalam ostatnio jakos 2 miesiace temu i doslownie NIC sie nie udawalo odciagnac, mimo ze probowalam 3-4 razy dziennie przez tydzien... czy moglo sie cos zmienic? jesli tak, to sie przeprosze z lakatatorem i wyciagne z pawlacza...
            • hahaja Re: regularność 08.05.14, 07:18
              u mnie było podobnie ze ściąganiem. Teraz jest nieco lepiej więc możesz spróbować. Ja mam "system": w nocy staram się karmić z jednej piersi, rano Synka przystawiam do tej z której jadł ostatnio i w tym samym czasie laktator do drugiej. Bez tego ciężko, a tak to udaje się ściągnąć. Czasem muszę jeszcze przy następnym karmieniu zrobić zmianę i uzupełnić ściągane zapasy. Jak Synek nie je to ściągam bardzo mało lub nic- piersi mają chyba wbudowany komunikat "to nie Bąbel, nie dajemy mleka", więc je tak oszukujęwink
          • daneeka Re: regularność 07.05.14, 23:00
            Od kiedy ten kubek? Bo mój cycozwis ma 3 m-ce. Wyjść na trzy godziny... to by było coś!
        • j21p Re: regularność 10.05.14, 20:18
          julka.82 napisał(a):
          > a jaksobie poradzilas z tymi biegunkami?

rozszerzenie diety od 4 miesiaca - zalecenie gastro i pediatry. zadziałało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka